ciasto - 164325 przepisów (strona:6123/10955)

5x inspiracji listopada: wegańskie ciasto czekoladowe, inulina, syrop z mlecza, grzybobranie i własne pomidory 150

Wegańskie ciasto czekoladowe (z bananami) Robiłam tj. te muffinki . Zawsze się udają, ekspresowe wykonanie, muffiny i ciasto wychodzą wilgotne, mięsiste i bardzo smaczne.    2. Inulina Czyli cukier z cykorii. Mało słodki. Trochę niewygodnie jest nim słodzić napoje bo słabo się rozpuszcza. Może lepiej sprawdziłby się w wypiekach. Jeśli próbowałaś/eś, to daj znać.   3. Syrop

Qlinarnie i Qlinarnie
Jaki olej kokosowy wybrać? Kawa kuloodporna krok po kroku. Gdzie kupić najlepszy olej kokosowy? 168

Jaki olej kokosowy wybrać?  Wyróżnia się dwa sposoby pozyskiwania oleju kokosowego: - olej rafinowany, -  olej extra virgin czyli nierafinowany. Olej kokosowy rafinowany. Co oznacza olej

IzaGotuje
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułem 140

Lubicie makaron? A lubicie brokuły? No i koniecznie mięso musi być na obiad? Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułem będzie dla Was idealna! {"@context":"http:\/\/schema.org

Bardzo Gruby Smok
Domowy kisiel żurawinowy 179

Domowy kisiel żurawinowy - zdrowy deser dla dzieci i na Wigilię Listopad to czas, kiedy w sklepach dostępna jest świeża żurawina, warto zatem przygotować coś pysznego z

Korniszonki
Mocno pomarańczowe babeczki z kremem pistacjowym 105

skórką z pomarańczy, a w drugiej obie mąki, kakao, cukier, proszek i sodę. Łączymy je ze sobą. Dodajemy cząstki pomarańczy i delikatnie mieszamy. Do papilotek nakładamy po łyżce ciasta. Na środek nakładamy po łyżeczce konfitury pomarańczowej i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy około 23 minuty w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem dekorujemy kremem pistacjowym. Smacznego :) Artykuł

Mienta blog
Sernik na Zimno z Granatem i Galaretką 116

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu sernik na zimno to idealny deser do kawy. Zazwyczaj przygotowujemy go latem, kiedy nie chcemy dodatkowo nagrzewać

Przepiski.pl
Krokiety z szynką z pieca, pieczarkami i serem. 145

Duda 1 dużą cebule 4 duże pieczarki 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku  tyle plasterków sera ile planujecie zrobić krokietów   Składniki na ciasto naleśnikowe:   1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki wody mineralnej  2 szklanki mąki 2 jajka 1 łyżka oleju szczypta soli   3 jajka 1 szklanka bułki tartej olej(...)miski wlewamy mleko, wodę, dodajemy jajka,sól,olej i mąkę mieszamy mikserem na gładką masę. Odstawiamy na około 5 minut. Patelnię do naleśników delikatnie smarujemy olejem, wlewamy po chochelce ciasta, smażymy na rumiano z obydwu stron. Na każdy naleśnik nakładamy plasterek sera żółtego i 2 łyżki farszu. Zwijamy krokiety. Każdy krokiet maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasteczka migdałowo-cynamonowe 125

przecinamy wzdłuż na pół. Masło, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i jogurt ucieramy w misce na gładką masę (łyżką lub robotem kuchennym). Dodajemy mąkę oraz zmielone migdały i wyrabiamy ciasto do połączenia się składników. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kuleczki, a następnie lekko je ugniatamy, tworząc z nich dyski. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w pewnych odstępach

Proste-przepisy.pl
Sałatka z Zupek Chińskich 132

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z zupek chińskich to bardzo ciekawy pomysł na użycie popularnego makaronu instant z zupki chińskiej. Przepis na sałatkę z zupek chińskich jest

Przepiski.pl
PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTKA ODCISKI PALCA 151

dodajemy do miski z mąką.  Ucieramy mieszadłem miksera lub rozcieramy między palcami, aż powstanie kruszonka, bez widocznych kawałków masła.  Dodajemy żółtko i mieszamy, aż powstanie gładkie, zwarte ciasto. Lekko oprószamy mąką, formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą. Na czas rozgrzewania piekarnika  wkładamy do lodówki (można na dłużej, np. noc). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni(...)termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i kroimy na kawałki o wadze 15 g każdy. W dłoniach formujemy kulki i układamy na blaszce, zachowując odstępy.  Kciukiem wyciskamy wgłębienie w każdej kulce i wypełniamy  porcją czekoladowego ganache. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut.  Zostawiamy na blaszce do przestygnięcia

cool and minty
Kotlet z boczkiem 142

Kotlet z boczkiem to urozmaicona wersja tradycyjnego kotleta schabowego. Połączenie klasyki z dodatkami zaskoczy i ucieszy wszystkich domowników. W przepisie znajdują się instrukcje od A do

Bardzo Gruby Smok
Pszenne bułki z sezamem 150

jajko, roztrzepane, do posmarowania bułek sezam do posypania W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy 3-4 łyżki mąki. Ostawiamy. Mąki mieszamy z solą. Dodajemy drożdże i olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Zostawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem na ok. godzinę, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-12 części. Z każdej formujemy wałeczek, który zaplatamy w formę bajgla. Zostawiamy na blasze

Kucharzyca
Cebulowe placki z Indii czyli Onion Bhaji Faceta w Kuchni 162

smażonej w głębokim tłuszczu. Jest też Bajji cebulowe z północnych Indii, ale to inna rodzaj tego dania, zwykle jest to cała cebula nadziewana pikantną masala, maczaną i obtoczoną w cieście z ciecierzycy i smażona w głębokim tłuszczu. Zapraszam na cebulowe placki, czyli Onion Bhaji. 🥞 – 12 sztuk ⏰ – 30-45minut ➕ czas dla cebuli 🇮🇳 – Indie ✅ Składniki ✅ 2-3 cebule(...)czystymi dłońmi, wyciśni ją, dość mocno ściskając, co spowoduje też lekkie połamanie cebuli. 🛠️ Wsyp mąkę, kurkumę, chili wymieszaj i teraz dolewaj stopniowo wodę, ciągle mieszając, aż powstanie dość zwarte ciasto. 🛠️ Rozgrzej olej i formując nie duże placki, wkładaj je ostrożne do gorącego oleju. 🛠️ Piecz je na złoto-brązowy kolor, następnie przełóż je na ręcznik papierowy. 🛠️ Po usmażeniu wszystkich, zacznij

RafalCook
Krokiety z pieczarkami, jajkami i serem 133

Przygotowujemy naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania