ciasto - 164325 przepisów (strona:5956/10955)

Jajka nadziewane sosem tatarskim 103

Sos tatarski to idealny dodatek do jajek, różnego rodzaju wędlin i mięs. Posiada on bardzo wyrazisty i ciekawy smak, który urozmaici każdą potrawę czy przekąskę. 

Przepiski.pl
Sałatka z żurawiną i kurczakiem  102

Bardzo ciekawe połączenie smakowe — słony kurczak ze słodką żurawiną. Sałatka z żurawiną i kurczakiem to świetny pomysł na sałatkę o oryginalnym smaku. Dodatek słonecznika sprawia, że

Alle Dobre!
Tarta z żółtą cukinią, kolorowymi pomidorami i pastą z awokado, bazylii i mięty na letni obiad 95

moreli) dodatkowo 1 żółta cukinia kilka kolorowych pomidorów Wykonanie Składniki na tartę zagniatamy ręcznie. Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 15-20 min. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Formę do tarty wylepiamy ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C do złocistego koloru przez ok. 30 min. Upieczoną tartę studzimy na kratce. Teraz czas

Raj dla Podniebienia
Sernik cytrynowo – limonkowy 95

serników! Więc teraz, z racji wydania także książki z przepisami na serniki, jestem kojarzona z sernikami. I mnie się to bardzo podoba, bo, jak już wiecie, sernik to ciasto, które całkiem odmieniło moje życie. I to w bardzo prosty, słodki sposób Dziś zapraszm po prosty, nieskomplikowany serowy przepis. Cieszcie swoje podniebienia! Składniki spód 200 g herbatników 2 łyzki oleju słonecznikowego(...)cytryny i limonek. Krótko zmiksować na niśkich obrotach. Masę serową przełożyc na schłodzony spód, wyrównać wierzch. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w takiej temp. pieczemy ciasto przez pierwsze 15 min, nastepnie zmniejszamy temp do 150-160 C i pieczemy przez ok. 45 – 55 min. z opcją grzania góra-dół. Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku. Dekorujemy

Raj dla Podniebienia
Sernik jagodowo – lawendowy. Hit lata! 97

wazonik z wiązanką zasuszonej niedawno lawendy. Oczywiście, owionął mnie przy tym jej niesamowity, odświeżający zapach… No i w tejże chwili pomyślałam o lawendzie jako o składniki właśnie przygotowywanego ciasta…A dlaczego nie? Postanowiłam więc dorzucić jej zapach do jagodowego aromatu, sama będąc ciekawa końcowego efektu. Powiem szczerze, że przeszedł najsmielsze oczekiwania, a sernik zniknął w mig i został(...)tortownicy, wyrównujemy wierzch i umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Stężały serniczek obkrawamy mokrym ostrzem noża od tortownicy jak najbliżej rantu, aby nie naruszyć struktury ciasta. Kruszymy herbatniki i obsypujemy wierzch. Podobnie robimy z ziarenkami suszonej lub świeżej lawendy oraz świeżymi jagodami. Smacznego! /inspiracja ugotujto.pl/ Artykuł Sernik jagodowo – lawendowy. Hit lata! pochodzi z serwisu

Raj dla Podniebienia
Sernik chałwowo -piernikowy z figami i rozmarynem – jesienna wersja 113

połączyć, aby mogło powstać coś innego. Może akurat upiecze się coś o zaskakującej nucie? A jesli okaże się, że składniki w zestawieniu ze sobą nie pasuję i psują smak ciasta, to co wtedy? To nic. To przecież eksperyment, doświadczenie, nauka. Tylko tak powstają naprawdę dobre rzeczy…   Jesienią staramy korzystać się z każdego słonecznego dnia…Zbieramy szyszki(...)wyjmujemy z tortownicy, okrawając jego brzegi blisko rantu za pomocą cienkiego noża. W małym garnuszku stapiamy kilka kostek karmelowej lub białej czekolady z niewielką ilością śmietany. Dekorujemy sernik polewą. Ciasto dekorujemy pokruszonymi piernikami, posiekanymi orzechami laskowymi oraz świeżymi figami i gałązkami świeżego rozmarynu. Smacznego! Artykuł Sernik chałwowo -piernikowy z figami i rozmarynem – jesienna wersja pochodzi z serwisu

Raj dla Podniebienia
“Serniki słodkie i wytrawne” jako świąteczny upominek 104

kupić na mikołajkowy upominek komuś, kto kocha książki? Co można podarować amatorowi pieczenia słodkości? Co ofiarować osobie, której ulubionym ciastem jest właśnie sernik? Zachęcam do wyboru mojej książki pełnej przepisów na serniki słodkie, słone, pieczone czy na zimno. Ten wpis powstał po wielu obserwacjach i rozmowach z osobami, które kupiły moją książkę. Wiele egzemplarzy wysłałam nawet za ocean, bo ktoś(...)uraczyć w mikołajkowy dzień kogoś bliskiego Waszym sercom, to polecam moją pozycję książkową. “Serniki słodkie i wytrawne” sa bardzo ładnie wydane, zawierają 40 autorskie przepisy na serowe ciasta, a każdy przepis jest opatrzony zdjęciem również mojego autorstwa. Pomiędzy przepisami w krótkich rozdziałach poznacie także mnie i krótka historie z dzieciństwa, od której to wszystko się zaczęło. Ta książka

Raj dla Podniebienia
Piernik z suszonymi śliwkami 95

już ostatni świąteczny wpis w tym roku. Z przepisem na piernik z suszonymi śliwkami moczonymi w rumie. Ciasto jest niezwykle proste do wykonania, a smakuje przepysznie! Jeżeli macie śliwki, to nie wahajcie się, ciasto z pewnością będzie cieszyło się powodzeniem wśród Waszych gości. Smakujcie i rozpieszczajcie podniebienia świątecznymi smakami! Korzystając z okazji chciałabym życzyć wszystkim swoim Czytelnikom rajskich, wspaniałych Świąt

Raj dla Podniebienia
Sernik z czekoladą i bakaliami w karmelu 110

smak? Sernik jest przepyszny, choć ma jedną wadę. Przy tej ilości cukru, którą zaproponowałam w przepisie, jest niesłodki. Jest taki w sam raz, ale ktoś, kto lubi słodkie ciasta, musi dodać sobie więcej cukru. Bakalie w karmelu to zwyczajny raj dla podniebienia. Wszystko pysznie współgra ze sobą, ten chrupiący orzechami wierzch, cytrusowo-waniliowa masa serowa z mocno czekoladową warstwą dolną(...)pieczemy go przez 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp do 155 – 160C i pieczemy jeszcze przez 60 -70 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Wierzch : przestudzone ciasto dekorujemy bakaliami, a następnie całość polewamy karmelem. (opis przygotowania karmelu znajduje się wyżej w składnikach) Smacznego! Bedzie przepysznie! Artykuł Sernik z czekoladą i bakaliami w karmelu pochodzi z serwisu

Raj dla Podniebienia
Sernik cytrynowy z karmelem i prażonymi orzeszkami ziemnymi 105

podzielić się przepisem, gdyż sernik spotkał się z uznaniem i mogę go wciągnąć w swój sernikowy zestaw. Sam sernik jest mocno cytrynowy i niesłodki na rzecz ociekającego słodyczą wierzchu ciasta polanego obficie karmelem i posypanego podprażonymi orzeszkami ziemnymi. Składniki spód 80g herbatników petitków 2 łyżeczki kakao 4 łyżki stopionego masła masa serowa 1 kg twarogu półtłustego 250 g twarogu tłustego(...)zmniejszamy temperaturę do 155-160C i pieczemy sernik przez ok. 1h bez otwierania piekarnika. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Wierzch sernika dekorujemy po całkowitym przestudzeniu ciasta. Masę krówkową podgrzewamy lekko ze śmietanką w małym rondelku, ciągle mieszając. Ciepłą wykładamy na wierzch sernika. Orzechy i płatki migdałowe wrzucamy na suchą patelnię i podprażamy przez kilka minut. Prażone orzechy

Raj dla Podniebienia
Sernik cytryna z pomarańczą i kokosem 96

kończąc jedną pracę, a rozpoczynając drugą, zamykała w swoim życiu pewien etap. Na jej życzenie upiekłam ten serowy smakołyk, chcąc osłodzić jej sentymentalną chwilę pożegnania. Mieszanka serów sprawiła, że ciasto wyszło kremowe, ale lekkie i zwarte. Postawiłam na prostotę, więc skupiłam się, aby masa serowa była aromatyczna i rozpływała się na podniebieniu. Klasyka obroni się sama, dlatego postanowiłam, że cytrusami(...)pieczemy jeszcze 1h – 1h15min. Zazwyczaj piekę bez termoobiegu w opcji grzania góra-dół. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzony umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Ciasto udekorowałam płatkami kokosowymi, lawendą, agrestem, borówkami i suszoną różą. Sernik jest bardzo delikatny! Smacznego! Artykuł Sernik cytryna z pomarańczą i kokosem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Jaglany torcik z jabłkami 99

Wyjmujemy tortownicę i bardzo delikatnie przekładamy masę jaglaną na mus jabłkowy. Wyrównujemy i ponownie umieszczamy tortownicę w piekarniku. Zmniejszamy temperaturę do 160C i pieczemy przez 1h15min. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Dekorujemy dowolnie. Moje ciasto zostało z wierzchu delikatnie polane sosem karmelowym i ozdobione cukrowymi kuleczkami i motylkami, a także mlecznymi drażami. Smacznego! Artykuł Jaglany torcik z jabłkami pochodzi

Raj dla Podniebienia
Bliny na słodko z konfiturą morelową 85

wymieszaj w głębokim naczyniu z pozostałymi składnikami. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Nieprzywierającą patelnię dobrze rozgrzej i za pomocą dużej łyżki nakładaj małe porcje ciasta na patelnię, formując placuszki. Ciasto samo przybierze okrągły kształt. Gdy na wierzchu placuszków pojawią się bąbelki, to będzie oznaczało, że spód już się upiekł. Przewróć bliny i upiecz na złoty kolor

Raj dla Podniebienia

Proponowane wyszukiwania