Mielone w cieście francuskim 254Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej 1 puszka czerwonej fasoli 2 cebule 1 jajko 3-4 ząbki czosnku 1 kromka czerstwego chleba sól, pieprz słodka i ostra … Czytaj dalej Mielone w cieście francuskim
czarrna od kuchni
Szybkie ciasto na oleju z owocami 173Witajcie! Dziś proponuję Wam bardzo szybkie ciasto na oleju z dodatkiem jabłek. Można również użyć innych owoców ;-) Składniki (blaszka 24x28cm): 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 i 3/4 mąki 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce (u mnie 2 jabłka) cynamon do smaku olejek waniliowy (opcjonalnie) Sposób wykonania: 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę(...)masy wlać olej i olejek waniliowy i zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć. 3. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć owoce - plasterki jabłek i lekko oprószyć cynamonem. 4. Piec w 180 st.C przez ok 50 minut - do suchego patyczka. Ostudzone można posypać cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Przyślij przepis
Kuchnia domowa Ani
Ciasto jabłkowo-budyniowe z orzechami 586kakaowy biszkopt z masą jabłkową, gęstą masą budyniową i podprażonymi orzechami to doskonałe ciasto nie tylko na niedzielny poczęstunek. Świetnie też sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystościach czy świętach. Biszkopt kakaowy 5 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki 2-3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Masa jabłkowa: 1 kg jabłek
Smaki Na Talerzu
Ciasto bezowe z orzechami 162Wyjątkowe ciasto bezowe, które z pewnością zmusi nas do zjedzenia kolejnej porcji. Bądźmy przygotowania do częstego pieczenia jak już raz pojawi się na stole. Składniki Beza 6 białek 300 g cukru 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Krem orzechowy 250 g mascarpone 3-4 łyżki kremu orzechowo – czekoladowego 150 g … Czytaj dalej Ciasto bezowe
gotuj ze mną
Brownie z białą czekoladą (blondie) 165dziś wyjątkowo brownie z białą czekoladą. Czuć czekoladę, ciasto delikatne jak marzenie, lekko zakalcowate, no pyszne! Idzie w boki, słodkie, nieziemsko rozpustne, nie ma co:) Ale co zrobić jak się zachciało?! :)) Brownie podałam z kwaśnawym dżemem z malin, kandyzowanymi czarnymi porzeczkami oraz płatkami migdałów – (spróbujcie!:)) pasuje idealnie przełamując słodycz blondie. Spróbujcie z kwaśnymi musami np. z porzeczek, wiśni, malin(...)jajku, do całkowitego wmieszania ich w masę. Następnie stopniowo dodaję mąkę ciągle mieszając do połączenia składników. Formę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję olejem i wysypuję bułką tartą, wlewam ciasto. Piekę przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 C, grzanie góra plus dół, środkowa półka piekarnika. Po upieczeniu brownie z białą czekoladą zostawiam do całkowitego wystygnięcia. Brownie
Zasmakuj Kuchni
Babka Amaretto z polewą z białej czekolady (Mocno migdałowa) 207dłuższej przerwie od blogowania wracam do Was, bo przyznam że bardzo mi tego brakowało. Dzisiaj przepis bardzo prosty, ale jakże efektowny. Ciasta ucierane to jedne z tych, które najbardziej lubię robić. Babki bywają kapryśne, ale ta jest nade wszystko jest wyjątkowo puszysta, i wierzcie na słowo mega aromatyczna. Dla wielbicieli migdałów, lub marcepanu, słodkich i puszystych ciast będzie to wypiek
vaniliowoczekoladowa
Tort mango papaja. Tysięczny wpis! 252szklanki cukru Dodatkowo: pokrojone w kostkę mango, papaja maliny Składniki na walijskie ciasteczka zagniatam na jednolitą masę. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia a spód formy wylepiam ciastem. Mieszam puree z mango z serkiem homogenizowanym i cukrem. Delikatnie dodaję białka i mieszam całość. Wylewam na przygotowany spód masę i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Ciasto piekę
Mango Papaja
Kostka królowej,ciasto bez piekarnika 197Nazwa sama za siebie już wszystko mówi. Ciasto, iście godne królewskiego podniebienia. Bardzo delikatne,pyszne. Nie wymaga pieczenia:) Składniki Krem budyniowy 6 żółtek 1 czubata łyżka mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 400 ml mleka 200 ml kremówki 150 g cukru 1 op cukru waniliowego 200 g masła Krem mascarpone 250 g mascarpone 3 … Czytaj dalej Kostka królowej(...)ciasto bez piekarnika
gotuj ze mną
Tarta waniliowa z żurawiną 281Delikatna, aromatyczna tarta dla wszystkich miłośników kruchych ciast, ciasteczek. Można podawać na ciepło wtedy konsystencja masy rzadsza lub na zimno zgęstnieje jak krem. Jadłam jedną i drugą wersję obydwie są smakowite:) Składniki Ciasto 25o g mąki pszennej 150 g masła 1 żółtko 3 łyżki cukru tłuszcz do formy Masa 1 laska wanilii 400 ml … Czytaj dalej Tarta waniliowa
gotuj ze mną
Fit ciasto dyniowe 220pomyśleć, że kiedyś się średnio lubiłyśmy. Wszystko się zmieniło, gdy zaczęłam przygotowywać na jej bazie różne słodkości. Najczęściej wykorzystuję do nich puree, jednak tym razem wzorując się na cieście marchewkowym, dynię obrałam i starłam na tarce. Do środka dodałam posiekaną żurawinę, możesz ją zastąpić np. orzechami. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia. Polega jedynie na wymieszaniu poszczególnych składników
Fabryka pomysłów
Bezglutenowe muffiny z gruszkami 185Bezglutenowe muffiny z gruszką i przyprawami. Muffiny lubię przede wszystkim za ich łatwość i szybkość przygotowania. W pół godziny można się cieszyć pachnącym przyprawami ciastem. Są miękkie, aromatyczne, z chrupiącą skórką i lekko wilgotne od gruszek. Ja przygotowałam z małej porcji gdzie wyszło 6 muffinków, ale możecie podwoić składniki i przygotować od razu większą ilość. Nawet na drugi dzień(...)Połącz zawartość obu naczyń tylko do połączenia składników, mieszając łyżką. Dodaj gruszki i ponownie delikatnie wymieszaj. Blaszkę na muffiny wyłóż papilotkami i za pomocą dużej łyżki napełnij je przygotowanym ciastem. Z wierzchu posyp cukrem trzcinowym. Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut (pieczemy do tzw. suchego patyczka). Wyjmij i zostaw do przestudzenia. P.S. Najlepiej smakują
Kuchnia bezglutenowa
Muffinki marcepanowe 191Pyszna propozycja na szybki deser. Do przygotowania muffinek nie potrzeba nawet miksera. Wystarczy tylko wymieszać odpowiednio składniki, nałożyć ciasta do papilotek i upiec. Muffinki mogą być udekorowane jedynie cukrem pudrem, ale polecam śmietanę posypaną kakao i udekorowaną prażonymi migdałami. SKŁADNIKI Muffiny: 160 g śmietany 36% 100 g masy marcepanowej 60 g masła 70 g cukru trzcinowego szczypta soli(...)Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, po czym wymieszać. Do ostudzonej masy marcepanowej dodać jajka i wymieszać. Następnie masę przelać do składników sypkich i wymieszać do połączenia. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek, włożyć do piekarnika i piec około 20-25 minut. Upieczone muffinki wyciągnąć z formy i zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier
Passions hobbies life
Jesienne babeczki pomarańczowe 216Smakują zarówno z kubkiem rozgrzewającego kakao jak i filiżanką gorącej herbaty. Sekretem dobrze wyrośniętych i pulchnych babeczek jest temperatura pokojowa –tzn, że wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć identyczną temperaturę. Polecam! Na około 24 sztuk babeczek: Składniki: Ciasto: 3 duże jajka 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki oleju 1,5 szklanki
Wanilia i Kardamon