ciasto - 164325 przepisów (strona:5383/10955)

Tartaletki ze szparagami i kabanosami 204

chwilę będziecie mieć gości, a jeszcze nie zdążyliście nic przygotować? W lodówce warto mieć kilka "pewnych" składników, które zawsze się przydadzą. Przede wszystkim ciasto francuskie i serek kanapkowy. A do tego już dowolne składniki: pomidorki koktajlowe, boczek, szynkę czy szparagi. Co kto lubi. Ja dzisiaj postawiłam na szparagi i kabanosy.  Składniki (8 szt.): opakowanie ciasta francuskiego 2-3 kabanosy(...)szparagi opakowanie serka kanapkowego 1 łyżka jogurtu naturalnego przyprawy: chilli, pieprz, sól, bazylia, oregano, tymianek Wykonanie: Ciasto francuskie podzielić na 8 kwadratów (mogą też być mniejsze, wtedy wyjdzie więcej porcji).  Szparagi ugotować na parze, każdy podzielić na 3-4 kawałki, podobnie pokroić kabanosy. Serek wymieszać z przyprawami i jogurtem. Na każdym kwadracie ułożyć porcję serka, kabanosy i szparagi. Tartaletki

Pasja Smaku
MUFFINY JOGURTOWO-BANANOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 286

duże banany(rozgniecione) Wszystkie suche składniki przesiać do miski. W drugiej misce mieszamy ze sobą mokre składniki. Mieszamy obie miski aż się połącza składniki(mogą zostać grudki). Wykładamy ciasto na papilotki. Pieczemy około 20-25 min. w temp. 180 stopni C (najlepiej bez termoobiegu). Smacznego

Smaczne Zdrowe
PĄCZKI PYCHOTKI , NA MĄCE ORKISZOWEJ 288

ostatni póki co i chyba najlepszy jak dotąd przepis na pączki. Pierwszy raz je robiłam i szczerze nie spodziewałam się, że wyjdą aż tak smaczne, ponieważ przy zarabianiu ciasto bardzo się kleiło....przez co obawiałam się, że z moich planów, na zrobienie pysznych pączków nici. Pączki są oczywiście mniej kaloryczne, bo z olejem kokosowym, ale przede wszystkim bardzo wilgotne. Może(...)mąką, resztą mleka i wyrośniętymi drożdżami. Na koniec dodać olej i rum, dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość(ok. 1 godziny). Następnie odrywać małe kawałki ciasta, rozpłaszczać na dłoni, nakładać łyżeczką konfiturę i formować pączki(gdyby się bardzo kleiło to wyrzucić połowę na oprószony mąką blat, uformować wałek i wykrawać z niego szklanką). Układać na posypanej mąką

Smaczne Zdrowe
KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWO-MAKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 310

rodzinie nie urzekły one każdego, jednak ja osobiście jak tylko natknęłam się na ten przepis na stronie internetowej wiedziałam, że muszę je zrobić! Bo połączenie maku i kruchego ciasta to coś co ubóstwiam! A wy? Może podzielicie się swoimi smakami?:)) Ja na pewno upiekę je jeszcze nieraz. Składniki: -270g mąki orkiszowej  lub 250g pszennej -40g budyniu waniliowego(...)razem przesiać przez sito na stolnicę. Zrobić kopiec, a w nim wgłębienie do którego dać pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy, 2 żółtka, mak. Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Schłodzić je w lodówce przez około 15-30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i wykrawać foremką ciasteczka(nie mogą być za cienkie bo będą

Smaczne Zdrowe
RAZOWE BUŁKI, ORKISZOWO- ŻYTNIE ZE SŁONECZNIKIEM 351

Drożdże rozkruszyć do miseczki, wlać do nich troszkę wody i łyżkę mąki (bez soli). Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać do mąki z solą, oliwą, wodą i zagnieść ciasto. Dodać 2 łyżki słonecznika i wgnieść w ciasto. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, delikatnie posmarować wierzch oliwą i zostawić na 30-40 minut do wyrastania. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki

Smaczne Zdrowe
SZYNKA WIELKANOCNA PIECZONA W CHLEBIE 231

moich dzieci również. Mam nadzieję, że kiedyś będą kultywować tę tradycję również w swoich domach. ;-) Składniki: -1 cała wędzona szynka z kością (surowa, nie parzona)- ok.8-11kg  -surowe ciasto chlebowe(ok.5/6 bochenków) -folia aluminiowa (2-3) Blachę z piekarnika wyłożyć warstwami folii aluminiowej - długimi , w różne kierunki (tak żeby wychodziły poza blachę, by móc to potem zawinąć ). Część ciasta wyłożyć(...)dokładnie na folię na spodzie blaszki. Na to położyć szynkę, przykryć płatem ciasta chlebowego i bardzo dokładnie połączyć dół z górą, tak by nie było żadnej szpary.  Górę można lekko oprószyć mąką lub otrębami i szczelnie obwinąć kilkoma warstwami folii. Wkładać do nagrzanego do 250 *C piekarnika i piec w tej temperaturze 1,5-2 godziny ( program góra-dół

Smaczne Zdrowe
RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 341

letniego mleka i 2-3 łyżki mąki. Dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty składników(bez jabłek) i dokładnie wyrobić. Można mikserem jak i ręcznie. Ciasto nie powinno być zbyt gęste ale nie może też być za rzadkie. Ja dodałam ok. 1/4 szklanki mleka więcej ze względu na to iż użyłam też mąki pełnoziarnistej. Obrane jabłka(...)zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub drobno pokroić i dodać do ciasta na racuchy. Odstawić do wyrośnięcia na ok.1-1.5 godziny, do podwojenia objętości(moje wyrastały niecałą godzinę). Nakładać na rozgrzany tłuszcz łyżką maczaną w ciepłej wodzie. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, bo racuchy będą się przypalać i nie dosmażą się w środku. Smażyć z obu stron na lekko

Smaczne Zdrowe
KRUCHE CIASTKECZKA CRANBERRY NOEL, NA MĄCE ORKISZOWEJ 218

wiórki kokosowe-do obtoczenia Wszystkie składniki z wyjątkiem żurawiny i orzechów wymieszać w jednej misie hakiem. Dodać orzechy i żurawinę pokrojoną na małe kawałki, wyrobić do połączenia składników. Z ciasta uformować 2 wałki ok. 30 cm. Posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto położyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie owinąć. Chłodzić w lodówce przez(...)zostawić do następnego dnia).  Ja włożyłam do zamrażarki na 30 minut.  Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4mm, kłaść na papierze do pieczenia i piec ok. 12 minut lub dłużej, do zarumienienia brzegów. Wyjąć i wystudzić na kratce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
NALEŚNIKI KOKOSOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 271

Delikatne, puszyste oraz bardzo zdrowe naleśniki kokosowe. Idealne na podwieczorek-najlepsze z  konfiturą malinową  (również własnej produkcji). Znalezione tutaj . Ciasto najlepiej jest przygotować godzinę przed smażeniem oraz smażyć na patelni BEZ tłuszczu:)  Szybkie i banalnie proste!:) Składniki: - 4 jajka - 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 150g mąki orkiszowej białej - 550ml wody gazowanej - 1/3 łyżeczki soli - 2 łyżeczki ksylitolu(...)szczyptą soli na sztywną pianę. W misce połączyć mleko kokosowe z żółtkami i ubić. Następnie dodać dwa rodzaje mąk i wodę. Ubijać mikserem aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto wychodzi bardzo gęste, należy dodać więcej wody, tak by na końcu powstała konsystencja lekko gęstej śmietany.  Ciasto delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, ksylitolem oraz wiórkami kokosowymi. Smażyć

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA Z POWIDŁAMI I KRUSZONKĄ 201

dnia co wyciągnęłam je z pieca. Poza tym ja osobiście jestem wielką fanką kruszonki, gdziekolwiek by ona nie była, nie umiem się jej oprzeć. A połączenie jej z kruchym ciastem i powidłami to bajka!:) Znalezione tutaj . Składniki na ciasto maślane: -250g mąki orkiszowej(ja dałam 320g+ podsypywałam dodatkowo przy wałkowaniu-było bardzo klejące) -100g ksylitolu -200g masła(...)szczypta soli -1 jajko+ jedno żółtko +powidła śliwkowe Do mąki dodać masło, drobno posiekać nożem. Dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto. Schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować i wykrawać szklanka kółka. Na środek każdego wyłożyć łyżeczkę powideł i posypać kruszonką. Kruszonka: -2 czubate łyżki mąki orkiszowej -2 łyżki ksylitolu -1 płaska łyżka masła(ja dałam

Smaczne Zdrowe
DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 272

mmmm, genialne! Spróbujcie sami, gorąco polecam!;) Znalezione tutaj . Składniki na rozczyn: -30g drożdzy -1 łyżka letniego mleka -0.5 łyżki mąki orkiszowej -1/2 łyżeczki cukru trzcinowego Składniki na ciasto: -500g maki orkiszowej białej -90g ksylitolu -1 łyżka cukru waniliowego -kilka kropli olejku -3/4 szklanki letniego mleka -4 żółtka -100g masła -1/4 łyżeczki soli Kruszonka(...)czasie przygotować owoce, tj. umyć i pokroić na małe kawałki truskawki i rabarbar. Przygotować też sobie kruszonkę. W miseczce rozkruszyć masło, ksylitol lub cukier i mąkę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lub papier i podzielić na 12 mniej więcej równych części. Z każdej uformować okrągły placuszek, lekko wdusić środek, tak by zmieściły się wymieszane razem owoce. Owoce posmarować rozmąconym białkiem

Smaczne Zdrowe
BUŁKI PSZENNO-ŻYTNIE 207

łyżek wody i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić aż :ruszy. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, ziarna, zaczyn i wodę razem z oliwą ( lub rozpuszczonym olejem kokosowym). Dokładnie wyrobić. Ciasto będzie dość gęste, ale bardzo elastyczne. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości, na ok.60-90 minut. Następnie z wyrośniętego ciasta uformować okrągłe bułeczki

Smaczne Zdrowe
MUFFINKI Z MALINAMI 289

jajka, olej, jogurt i mleko. Dodać suche składniki do mokrych i zamieszać, tylko do momentu połączenia się składników.  Wymieszać maliny w mieszance z mąki i dodać delikatnie do ciasta. Papilotki na muffinki wypełniać max.do 3/4 wysokości, najlepiej nakładać ciasto łyżką do nakładania lodów. Formę z muffinkami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok.20-25 minut. Przed wyjęciem upewnić się

Smaczne Zdrowe
TRUSKAWKOWIEC NA MĄCE ORKISZOWEJ 452

Pyszne, delikatne ciasto na bazie biszkoptu, z mnóstwem pysznych owoców. Całość idealnie uzupełnia polewa z kwaśnej śmietany. Gorąco polecam ! To ciasto z pewnością skradnie również Wasze serca. Rewelacyjne zarówno latem ze świeżych owoców jak i zimą z mrożonych. Można także użyć innych ulubionych owoców, u mnie w wersji z truskawkami, dlatego właśnie - truskawkowiec. Za przepis dziękuję p.Lucynie :-) Składniki na biszkopt

Smaczne Zdrowe
CHLEB ORKISZOWY ( NA DROŻDŻACH) 361

oliwek - 600ml ciepłej wody - po 1 łyżce nasion słonecznika i lnu ( można pominąć) Mąki , sól i drożdże wymieszać. Dodać wodę , ziarna i oliwę. Dobrze wyrobić, tzn. dokładnie połączyć. Moje ciasto nie kleiło się wcale. Gdyby jednak tak się zdarzyło, nie dosypywać mąki. Formy wysmarować oliwą i wysypać mąką lub otrębami. Gdy używamy silikonowych tę czynność pomijamy. Następnie do form przenieść(...)ciasto i dokładnie wygładzić. Najlepiej łyżką maczaną w wodzie. Formy napełniamy do połowy. Na wygładzony, mokry chlebek można wysypać ulubione ziarna: sezam, siemię, słonecznik, itp. Ja swój posypałam makiem. Wierzch można jeszcze spryskać wodą, wtedy mamy pewność, że ziarna z upieczonego chlebka nam nie odpadną.  Formy przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1-1,5h. Mój wyrastał 45 minut

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania