Kurczak Generała Tso 740sojowego jasnego · 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków · 1 łyżka oleju sezamowego Ciasto: · 0,5 łyżeczki pieprzu · 0,25 łyżeczki soli · 1 jajko(...)łyżka sosu hoisin Przygotowanie: Pokroić kurczaka w około 2 cm kostkę. Składniki marynaty połączyć i dodać do kurczaka. Odstawić do lodówki. Wymieszać wszystkie suche składniki ciasta. Posiekać drobno papryczkę chilli i dymkę. Do kurczaka dodać roztrzepane jajko. Dokładnie wymieszać aby jajko pokryło każdy kawałek mięsa. Mąkę z przyprawami wrzucić do worka, dodać mięso
Mania Gotowania
Tradycyjne kruche ciasteczka z marmoladą 256przesiewamy i wysypujemy na stolnicę lub blat. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i pokrojone w kosteczkę masło i żółtka. Siekamy wszystko dokładnie nożem. Wyrabiamyciasto do połączenia się składników. Jeśli ciasto będzie ciężko się zagniatać, można dodać łyżkę śmietany.Sekretem jest aby wyrobić je jak najszybciej, bez zbędnego zagniatania. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30-40 minut(...)schłodzeniu dzielimy ciasto na 3 części i wałkujemy na grubość około 3 mm, podsypujemy w razie potrzeby delikatnie mąką. Wykrawamy ciasteczka za pomocą foremki lub szklanki. Połowę ciasteczek smarujemy marmoladą i nakrywamy je drugim ciasteczkiem.Układamy na papierze do pieczenia, zachowując nieduże odstępy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 12-15 minut, do lekkiego zarumienienia
Mania Gotowania
Tort Praga 237pochodzi, o dziwo, od nazwy moskiewskiej restauracji, której szef kuchni był jego autorem. Tort jest od wielu lat niezwykle popularny zarówno w Rosji, jak i na całym świecie. Czekoladowe ciasto, przełożone pysznym kremem czekoladowym na bazie mleka skondensowanego, polane czekoladową polewą. Do tego glazura z brzoskwiniowego dżemu. Raj dla czekocholików. Koniecznie musicie go upiec. Tort nie jest trudny(...)mleczno-jajecznej, cały czas miksując. Na końcu dodajemy kakao i miksujemy wszystko dokładnie. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy dokładnie aby czekolada połączyła się z masłem. Blaty ciasta nasączamy delikatnie alkoholem. Przekładamy je masą czekoladową. Odstawiamy na kilka minut aby lekko zgęstniała. Wierzch i boki smarujemy cienką warstwą konfitury, następnie tort oblewamy dokładnie polewą. Całość schładzamy w lodówce
Mania Gotowania
Cupcakes potrójnie kokosowe ala pinacolada na Halloween 248dodajemy do masy. Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodajemy do lekko przestudzonego budyniu aromat, likier oraz wiórki. Dokładnie mieszamy. Napełniamy papilotki do ok 1/3 ich wysokości ciastem, następnie na ciasto kładziemy łyżkę budyniu i dopełniamy papilotkę ciastem, tak aby przykryło budyń. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe babeczki studzimy. W międzyczasie
Mania Gotowania
Placek drożdżowy. Z masą śmietanową i owocami (porzeczki) 286Dziś kolejny przepis z porzeczkami, ale to uniwersalne ciasto i można wykorzystać do niego inne owoce, morele, jabłka, jagody czy jeżyny. Wszystko zależy od naszego gustu, albo najzwyczajniej tego co w zasobach kuchennych posiadamy. To drożdżowe ciasto ma jeszcze jedną , miłą zaletę - ma mało cukru- a mimo to jest pyszne. Ciasto najładniej wygląda upieczone w tortownicy - składniki na blaszkę średnicy
Farmażony
Super babki ;) 349pieczenia i sól. W drugiej misce rozrabiamy mleko ( 170ml) i jajka. Do suchych składników dodajemy mleko z jajkami i margarynę z cukrem. Łączymy wszystko ale nie mieszamy długo. Ciasto ma być grudkowate (!) Na dno foremki wkładamy trochę ciasta, nakładamy budyń i dopełniamy ciastem do maksymalnej wysokości foremki. Pieczemy ok 20min w temp.180st. Wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Na zdjęciu
Olikowa kuchnia
Zapiekane owoce pod kruszonką z figami ;-) 262podzielić się z Wami jakże prostym i smacznym pomysłem na szybki deser. Zapiekane owoce pod kruszonką czyli wszystko to co najlepsze, bo chyba każdy z nas uwielbia kruszonkę na cieście i często pewnie zdarzało się Wam podskubywać ją z ciasta ;-) mi też! Owoce które użyłam: - brzoskwinie z puszki - jabłka - świeże figi składniki na kruszonkę: - masło - cukier kryształ - mąka pszenna Proporcje
SMYKWKUCHNI
Quiche warzywne 319składniki na kruche ciasto: szklanka mąki 10 dag masła 2-3 łyżki lodowatej wody Zagniatamy ciasto i schładzamy. Wylepiamy okrągłą formę do tart. Po-nakłuwać ciasto widelcem, podpiekamy 10 minut. Wierzch: papryka czerwona cebula dymka 300 g pieczarek mozzarella chili zielone kawałeczek pora Wszystkie składniki (oprócz sera) wykładamy na podpieczony spód, zalewamy sosem przygotowanym z 250 ml śmietanki
SMYKWKUCHNI
Paszteciki drożdżowe z mięsem 573Składniki na ciasto: - 1,5 szkl. mąki - 1/2 kostki margaryny - 1/3 opakowania drożdży - sól - 1/3 szklanki mleka - 1/4 szklanki ciepłej wody Z drożdży, mąki i wody robimy rozczyn, jak podwoi swoją objętość, wyrabiamy z resztą składników. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 25 minut. Po tym czasie formujemy paszteciki. Wałkujemy ciasto na blat, układamy wzdłuż pasek farszu rolujemy kroimy na paszteciki(...)Farsz: - ugotowana 1/2 kurczaka - 1 marchewka ugotowana - 2 jaja - sól i pieprz Składniki za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku. Smacznego! Polecam też kapuśniaczki w cieście francuskim. Przepis znajdziecie tu - KLIK Pozdrawiam cieplutko! ZAPRASZAM NA FB SMYKWKUCHNI
SMYKWKUCHNI
Rogaliki drożdżowo- kruche 332masła - dżem (dowolny smak) Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i mąkę. Rozczyn w takiej postaci odstawiamy w ciepłe miejsce. Po tym jak podwoi swoją objętość, wyrabiamy z resztą ciasta. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie formujemy rogaliki. W tym celu z ciasta za pomocą wałka formujemy okrąg, dzielimy na trójkąciki i układamy dżem, następnie rolujemy. Pieczemy okolo
SMYKWKUCHNI
Chleb razowy z pestkami dyni na zakwasie 175szklanki aktywnego zakwasu żytniego - 120 ml wody - 1/2 szklanki mąki żytniej - 2 łyżki mąki razowej pszennej Wszystkie składniki mieszamy w misce, pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Składniki na ciasto właściwe: - 2 szklanki mąki pszennej razowej - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szkl siemienia lnianego - opakowanie pestek z dyni - 2 szklanki przegotowanej letniej wody - płaska łyżka soli - 1/5 opakowania świeżych drożdży(...)łyżka oliwy z oliwek - olej do wysmarowania blaszek (najlepsze są tzw. keksówki) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy około 15 minut. Ciasto przekładamy do wysmarowanych olejem keksówek, do połowy blaszki. Jak ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, wstawiamy do pieca. Ja swój chleb piekę w piekarniku gazowym na 4, około 1godziny 20 minut. Pozdrawiam i życzę Smacznego
SMYKWKUCHNI
Chleb na zakwasie z makiem 237SKŁADNIKI: ZACZYN: - 1/2 szkl zakwasu żytniego -1/2 szkl wody - 4 czubate łyżki mąki żytniej Odstawiamy na 12 godzin na ciasto główne: - 2,5 szkl mąki chlebowej - 1,3 szkl wody ciepłej - 5 g suchy drożdży - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1/2 łyżki soli - 4 łyżki siemienia lnianego - 4 łyżki ziaren słonecznika - 4 łyżki ziaren z dyni - zaczyn Składniki mieszamy(...)energicznie w dużej misce, wyrabiamy ciasto co najmniej 15 minut. Przekładamy do metalowe miski wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Przekładamy na blachę, smarujemy wierch roztrzepanym jajem i posypujemy makiem, pieczemy 50 minut. Studzimy na kratce. Smacznego
SMYKWKUCHNI
Brownie z gruszką, bananami i cynamonem! 258rondelku rozpuszczamy: margarynę, cukier, kakao, mleko. Mieszamy aż składniki się połączą, doprowadzamy do wrzenia. Rondelek zdejmujemy z kuchni. Odlewamy 1/3 szklanki masy (będzie to polewa na ciasto). Rondelek stawiamy w zimnym miejscu aby masa wystygła. Wystudzoną masę za pomoca miksera ucieramy z mąką, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jajka: odzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy(...)łączymy z masą. Dodajemy posiekaną na drobne kawałeczki czekoaldę, i pokrojone owoce. Masę wylewamy na blaszkę. Pieczemy 50 minut w temp 200 stopni C. Po upieczeniu ciasto polewamy polewą jaką wcześniej odlaliśmy do szklanki. Przepyszne! Życzę cudownego dnia! ;-) Buziaki
SMYKWKUCHNI
Pizza "POMODORO" z łososiem! /ryba 238WĘDZONYM NA ZIMNO ŁOSOSIEM I PRZEPYSZNYM SOSEM POMIDOROWYM! WIWAT ITALIA! ;-) Co nam będzie potrzebne: SOS: - koncentrat pomidorowy Pudliszki - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - świeża bazylia CIASTO: - 1/5 opakowania świeżych drożdży - 70 ml letniej wody - 1,5 łyżki oliwy z oliwek - sól - 120-130g mąki pszennej o zawartości białka minimum 10g NA PIZZE: - łosoś wędzony(...)zimno - czarne oliwki - bazylia WYKONANIE: - z podanych składników zagnieć ciasto - odstaw na 15 minut aby podrosło - rozwałkuj na okrągły blat (zdjęcie poniżej) W blenderze zmiksuj koncentrat, czosnek, oliwę, sól i bazylię. Blat ciasta posmaruj sosem. Najłatwiej będzie jak zrobisz to ruchami okrężnymi. Na wierzch ułóż łososia i oliwki, jak na zdjęciu poniżej. Wszystko wstawiamy do nagrzanego pieca. Temp. 220 stopni
SMYKWKUCHNI
Tajsko- włoski FischBurger z buraczkowymi chipsami i sosem pomidorowym! / RYBA 278mące zagłębienie, w którym rozprowadź drożdże z niewielką ilością wody (ROZCZYN) - odstaw na 15 minut - po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, oliwę, wodę, kefir i zacznij wyrabiać ciasto - ciasto drożdżowe powinno być wyrabiane energicznie minimum 12 minut - dodajemy następnie pozostałe składniki i wyrabiamy, od czasu do czasu możecie podsypywać sobie ciasto mąką, powinno Wam idealnie odklejać się od ręki, wtedy
SMYKWKUCHNI