Piwne bułeczki 184Odstawiamy na około 15 minut w ciepłym miejscu, by ruszyły. Mąkę przesiewamy, wsypujemy sól i dolewamy do niej piwo, które powinno być w temperaturze pokojowej oraz letnie roztopione masło. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, jeśli więc czujemy podczas wyrabiania zbyt duży opór, dobrze jest dolać jeszcze odrobinę piwa, bądź wody, jeśli zaś jest zbyt rzadkie, dobrze dosypać mąki(...)Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy na około półtorej godziny w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Po tym czasie z ciasta formujemy nieduże kule, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dowolnie je nacinamy. Przykrywamy całość ściereczką i pozostawiamy jeszcze pół godziny do wyrośnięcia. Następnie pędzelkiem rozprowadzamy na każdej bułeczce jajko z roztrzepanym z mlekiem. Pieczemy w naparowanym piekarniku
Kuchenna Kontrrewolucya
Oładki rosyjskie z sosem waniliowo-cynamonowym 222przedwojennej kawiarni. Z podanych proporcji wychodzi po kilka niewielkich sztuk dla 2 osób. Są bardzo sycące, polecam więc nie łasić się od razu na podwajanie ilości składników. :) Ciasto: 350 gramów mąki pszennej 350 ml ciepłego mleka 8 gramów drożdży świeżych 3 kopiaste łyżki cukru 2 średnie jabłka 1 jajko szczypta soli olej do smażenia Sos: pół opakowania budyniu waniliowego(...)cukrem 330ml mleka cynamon mielony Drożdże rozcieramy z cukrem. Dolewamy całe, letnie mleko i roztrzepane widelcem jajko. Dodajemy po trosze przesianej mąki, cały czas dokładnie mieszając. Gładkie, wyrobione łyżką ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia, na około pół godziny. Jabłka kroimy w małą kostkę i wrzucamy do wyrośniętego ciasta. Placki kładziemy łyżką stołową (są wtedy idealnej wielkości) na rozgrzany
Kuchenna Kontrrewolucya
Najlepszy domowy makaron 187szklanki mąki pszennej 2 jajka 4 żółtka pół łyżeczki soli Mąkę wysypujemy na stolnicę i robimy w niej dołek. Wbijamy do niego jajka i wlewamy żółtka. Zagniatamy bardzo twarde ciasto; uporanie się z nim trochę trwa, ale efekt końcowy wart jest tego poświęcenia. Po uzyskaniu gładkiej masy pozostawiamy ją, by odpoczęła na blacie przez około pół godziny. Po tym czasie(...)dzielimy ciasto na kilka części. Ja miałam ułatwioną sytuację, ponieważ posiadam bardzo dobrą maszynkę do domowego makaronu. Jednak jeśli jej nie mamy, ciasto rozwałkowujemy na grubość około milimetra, do dwóch i tworzymy makaron według uznania. Najszybsze i najbardziej uniwersalne są oczywiście nitki. Po wycięciu makaronu posypujemy go mąką i pozostawiamy na kilka minut do przeschnięcia. Następnie wrzucamy go do osolonej
Kuchenna Kontrrewolucya
Świąteczny piernik staropolski, dojrzewający z orzechami 281pierniku myślałam już bardzo dawno, jednak na zagniecenie ciasta wzięłam się dopiero kilka dni temu. Na zdjęciu jest idealnie gładkie i stałe, ponieważ właśnie tych kilka dni spędziło w lodówce i dało się je pięknie uklepać. :) Jest tak pyszny, że strasznie kusi mnie, żeby upiec go wcześniej i po prostu bez skrupułów wszamać... Ale będę nieugięta. ;_; 1kg mąki pszennej(...)niej stopniowo, wyrabiając mikserem ze spiralnymi widełkami na najniższych obrotach, najpierw jajka, mleko z sodą i szczyptę soli. Mąki dodajemy po łyżce, w trakcie ich wsypywania wciąż porządnie wyrabiamy ciasto. Na koniec wrzucamy przyprawę korzenną oraz kakao i posiekane orzechy. Jeśli chodzi o moją korzenną przyprawę, to namęczyłam się z moim malutkim moździerzem, ale jak po staropolsku, to i zaszalałam
Kuchenna Kontrrewolucya
Uszka z grzybami do świątecznego barszczyku 208małych uszek) Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki ciepłej wody szczypta soli 1 żółtko Farsz: 2 spore garści suszonych grzybów 1 średnia cebula pół szklanki mleka i wody szklanka esencjonalnego wywaru wołowego (w ogromnej ostateczności z kostki) łyżka stołowa drobnej bułki tartej masło klarowane do smażenia sol, pieprz 1. Grzyby moczymy w w szklance wody i mleka (pół(...)dorzucamy je do zeszklonej na patelni cebuli. Przesmażamy wszystko razem przez około 3 minut, doprawiamy solą oraz pieprzem i łączymy z bułka tartą. 2 . Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy je pod ciepłą miskę, by odpoczęło na około pół godziny. Po tym czasie wałkujemy cienkie placki (ok. 1mm) i wykrawamy na nich równe kwadraty o bokach
Kuchenna Kontrrewolucya
Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie Mornay 182chyba na jakiś czas dość. ;) Są sycące, pyszne i zdrowe. W sam raz na wolne, leniwe poniedziałki..., bo nie ma ich zbyt wiele. :) na 4 duże naleśniki Ciasto: 100g pełnoziarnistej mąki pszennej 1 jajko pół szklanki letniej wody pół szklanki letniego mleka szczypta soli Farsz: 650g mrożonego szpinaku 100g sera z niebieską pleśnią bloose (Arla) kilka suszonych pomidorów(...)sera żółtego 1 liść laurowy 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa 1. Z mąki, wody, mleka i jajka ze szczyptą soli, robimy ciasto. Wszystko razem dokładnie ubijamy trzepaczką i pozostawiamy do "wypoczęcia" na pół godziny. 2. W rondelku umieszczamy szpinak i rozmrażamy go na niewielkim ogniu. Odlewamy z niego wodę. Czosnek przepuszczamy przez
Kuchenna Kontrrewolucya
Paratha śródziemnomorska z koperkiem 214kapary, 2 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, suszone chili świeżo mielone do smaku. Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy olej, wodę i wyrabiamy, gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę lub wodę. Ciasto zawijamy woreczek foliowy i przygotowujemy nadzienie. Koperek siekamy, a kapary kroimy na mniejsze kawałki. Kapary i koperek dodajemy do sera, dolewamy oleju(...)doprawiamy pieprzem i chili do smaku, całość mieszamy (można kostki sera delikatnie zgnieść widelcem). Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Rozwałkowujemy, na środku każdego nakładamy po łyżeczce serka, całość składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na placki. Placki podsmażamy na suchej patelni z dwóch stron. Pod koniec smażenia, placki smarujemy olejem i jeszcze chwilę podsmażamy. Smacznego
Moniki Smakołyki
Szybkie ciasto z morelami i brzoskwinią 182Zdaję sobie sprawę, że ciasto jest pójściem na łatwiznę :) Czasami tak się zdarza ;) Bardzo lubię morele, szczególnie gdy są poddane obróbce. Dzięki połączeniu gotowych w sumie produktów wyszło szybkie i bardzo smaczne ciasteczko do niedzielnej kawy. Składniki : gotowe ciasto francuskie naturalny serek homogenizowany kilka moreli brzoskwinia łyżka cukru Ciasto francuskie posmarować warstwą serka. Ułożyć połówki moreli (miąższem do góry
Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki grahamki 212łyżeczki cukru brązowego 1 łyżeczka soli himalajskiej Ale-raj Przygotowanie: Wszystkie składniki przekładamy do misy z miksera i wyrabiamy około 10 minut aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i uformować podłużne bułki. Ułożyć
Ala piecze i gotuje
Truskawkowa chmurka 213Ciasto na pokuszenie. Kolejne jego warstwy wzajemnie się uzupełniają i przenikają podczas degustacji tworząc ucztę dla zmysłów. Tak działa połączenie delikatnej cienkiej warstwy kruchego ciasta, truskawek w galaretce, waniliowego kremu mascarpone i chrupiącej bezy w polewie kajmakowej. Inspiracją dla tego przepisu było ciasto Malinowa chmurka z bloga Moje Wypieki
Milion Smaków
Owsiane naleśniki z musem jabłkowym 195prostu posmarować je ulubionym dżemem :) Naleśniki są bardzo sycące przez co mogą stanowić nie tylko doskonały obiad ale także zdrowe i energetyczne śniadanie. Na 3 naleśniki Ciasto: szklanka mąki owsianej* 1 jajko 3/4 szklanki mleka z wodą w proporcji 1:1 szczypta soli odrobina oleju * zmieliłam kilka łyżek płatków owsianych w młynku do kawy Do miski wbijamy jajko(...)dodajemy mleko z wodą, szczyptę soli i olej. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Ciasto powinno mieć raczej gęstszą konsystencję. I tutaj mała uwaga: im dłużej ciasto stoi, tym bardziej "pęcznieje". Jednak możemy wówczas rozcieńczyć je odrobiną mleka lub wody.Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron troszkę dłużej niż te tradycyjne. Mus jabłkowy: 3 kwaśne jabłka 1 łyżeczka
My simple kitchen
Pigwowe pancakes 175Osiem L - Czasem bywa tak Tegoroczna jesień była zdecydowanie w tonacji pigowej. Ostatnio był kisiel pigwowy. I mus z pigwy. Gdzieś po drodze jeszcze dżem. No i ciasto też było! Pieczone pigwy też się pojawiły. Ach, i będzie jeszcze jedno ciasto, ale o tym innym razem ;) A potem zachciało mi się pancakesów. Z pigwą właśnie. Czasami sama się(...)łyżeczki imbiru 1/2 szklanki mleka 1 małe jajko 1/2 łyżki oleju łyżeczka skórki otartej z cytryny Mieszamy ze sobą składniki suche i mokre. Na gorącą patelnię kładziemy łyżką ciasto tworząc placuszki. Smażymy aż na wierzchu utworzą się pęcherzyki. Wówczas przewracamy na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie jogurt naturalny i syrop dyniowy - klik
My simple kitchen
Płatki śniegu czyli smażone ciasteczka - rozetki 232szklanki mleka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania Jajko, cukier, mleko oraz obie mąki zmiksować na gładkie ciasto. Konsystencją powinno przypominać to naleśnikowe, z tym że ma być bardziej gęste. Ciasto odstawić na godzinę do lodówki. Tłuszcz rozgrzać do temperatury 190 stopni (ja smażyłam na smalcu). Foremki(...)rozetek włożyć na kilka minut do gorącego tłuszczu aby się nagrzały. Następnie zanurzać w cieście do połowy i natychmiast włożyć do tłuszczu. Smażyć aż ciasteczka się zezłocą. Wówczas należy je przenieść na papierowy ręcznik w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu (przy zdejmowaniu ciastka z foremki można sobie pomóc widelcem). Czynność powtórzyć. Jeszcze ciepłe ciastka posypać obficie cukrem pudrem i pałaszować
My simple kitchen
Naleśniki ze szpinakiem, żółtym serem, pieczarkami i sosem czosnkowym 242lekko pikantny smak i sprężysty miąższ. Konsystencja i walory smakowe sera sprawiają, że możemy go wykorzystać zarówno na zimno, jak i na gorąco. Porcja na 6-8 naleśników Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej Farsz: 30 dag pieczarek pół cebuli 1 ząbek czosnku 3/4 opakowania mrożonego szpinaku(...)kilka plasterków żółtego sera sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatałowa Sos czosnkowy: 2-3 łyżeczki majonezu 150 g jogurtu naturalnego duży ząbek czosnku sól, pieprz, cukier Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy ze sobą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki. Należy jednak pamiętać, by przed każdym nałożeniem porcji ciasta na patelnię dokładnie je zamieszać. Pieczarki obrać
My simple kitchen
Pierniczki na choinkę - Grudniowe Wyzwanie Blogerek 214Małymi kroczkami zbliżają się święta, zatem na blogu także zrobi się nieco świątecznie. A na dobry początek startuję z pierniczkami, które można zawiesić na choinkę :) Piernik to dla mnie ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. A jeśli piecze się pierniczki w tak doborowym towarzystwie, to tym bardziej sprawia ono radość:) W grudniu Blogerki Kulinarne poraz kolejny ruszyły(...)masła 3 łyżki sztucznego miodu Masło i miód rozpuścić w garnku i odstawić do przestudzenia. Resztę składników ze sobą wymieszać a następnie połączyć z masą miodowo-maślaną i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką. Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Układać na blasze. Za pomocą słomki zrobić dziurki, przez które można będzie przewlec nitkę. Pierniczki piec około 10 minut
My simple kitchen