ciasto - 164325 przepisów (strona:5224/10955)

Sernik z jagodami 214

Składniki na spód: 3/4 szklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/5 kostki margaryny Składniki powinny być w temperaturze pokojowej Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy ciastem spód tortownicy. Składniki na masę serową: 900 g twarogu tłustego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego 5 jajek 1 i  1/2  budyniu waniliowego(...)Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiej masy, nie może być żadnych grudek sera. W razie potrzeby można sobie pomóc blenderem ;) Masę serową wylewamy na ciasto w tortownicy. Piec w temp 160 C ok 1 godzinę. Sernik jest upieczony gdy po dotknięciu patyczkiem sprężynuje. Studzimy w uchylonym piekarniku, następnie ostudzony wkładamy do lodówki na kilka godzin. Polewa

W kuchennej krainie
Ciastka czekoladowe z ciasta francuskiego 252

gotowe ciasto francuskie  masło orzechowo - czekoladowe  Ciasto rozkładamy i kroimy na 24 kwadratowe kawałki  Na każdy nakładamy po łyżeczce masła orzechowo - czekoladowego Ja próbowałam pozamykać ciastka ale w trakcie pieczenia sie otworzyły  Pieczemy 20 min w 180C, zgodnie z tym co pisze na opakowaniu ciasta  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Ciasto ucierane z borówkami i śliwkami 182

świeżutkie borówki prostu z ogrodu. Jak je wykorzystać ?  Polecam bardzo proste ciasto ucierane z borówkami i śliwkami.   składniki na dużą blachę o wymiarach 32 x 42 cm: 250 g borówek amerykańskich 4 duże śliwki 300 g masła typu osełka 375 g mąki tortowej 9 kopiatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g cukru pudru(...)przesiewamy mąkę z proszkiem do  pieczenia. Stopniowo wsypujemy mąkę do robota kuchennego, wyrabiamy na gładką masę. Piekarnik nastawiamy na 175 C (termoobieg). Blachę smarujemy masłem. Wykładamy na nią ciasto (będzie dość rzadkie i bardzo klejące). Wygładzamy powierzchnię , układamy równomiernie borówki oraz śliwki pokrojone na małe segmenty (skórką do ciasta). Pieczemy ok 35 minut do suchego patyczka. Opcjonalnie można posypać

noteskulinarnyfiga
Jogurtowe ciasto z morelami 201

Mówię tu o naszych polskich morelach, natomiast przez resztę roku raczę się tymi z Hiszpanii czy Włoch, też są pyszne. Przepis znalazłam u Kingi i bardzo mi podpasował. Ciasto wygląda zjawiskowo i tak też smakuje. Zapraszam do degustacji. Jogurtowe ciasto z morelami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Naleśniki z soczewicą 215

masła po szczypcie tymianku, oregano i bazylii sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Jajka ubijamy w misce dodajemy mleko, wodę oraz szczyptę soli, wsypujemy 2 rodzaje mąki, ubijamy wyrabiając ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju z obu stron na złoty kolor, odstawiamy do przestudzenia. Soczewicę opłukujemy zalewamy 2 szklankami wody gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy

kgwjanczewo
Oponki serowe 187

cukru - 3 łyżki śmietany - 1 łyżeczka spirytusu (opcjonalnie) - 1 litr oleju lub smalcu Wykonanie: Mąkę,cukier i sodę wymieszać dodać ser,śmietanę i spirytus zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Na obficie posypanej mąką stolnicy przenosimy ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm,wykrawamy kółeczka szklanką i w każdym z nich kieliszkiem robimy dziurkę. W szerokim garnku nagrzewamy olej (smalec

magiczna kuchnia Kasi
Jabłecznik 222

Typowy jabłecznik z ogromną ilością jabłek i cynamonu, na kruchym cieście. Jest bardzo smaczne ,łatwe w wykonaniu i zawsze wychodzi. Zapach po wyciągnięciu go z piekarnika rozniósł się po całym mieszkaniu. To moje wspomnienie z dzieciństwa. Składniki: - 2.5 kg jabłek - 3 szklanki mąki - masło  - 2 jajka - 3/4 szklanki cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - cynamon - cukier puder do posypania Wykonanie(...)odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Ustawić piekarnik na 200 stopni Obrać i potrzeć jabłka na tarce o  grubych oczkach. Po tym czasie  wyjąć 1 część ciasta i rozwałkować,wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę ciasto i posypać cynamonem. Na tak przygotowany spód wyłożyć jabłka lekko odciśnięte z soku i zetrzeć 2 część ciasta.Piec 45 minut ,po wystygnięciu

magiczna kuchnia Kasi
Pierogi z kasza gryczaną i serem 223

Składniki: ciasto - 2 szklanki mąki - 3/4 szklanki gorącej wody - 1 jajko farsz - 1 szklanka kaszy - 250 g sera - 1 cebula + olej - sól,pieprz Wykonanie: Na stolnicę wysypać mąkę zrobić wgłębienie wbić jajko i powoli wlewać wodę.Wszystko razem zagnieść  na elastyczne ciasto. Kaszę gryczaną ugotować na sypko.Cebulę pokroić w kosteczkę i usmażyć na oleju.W misce pokruszyć twaróg(...)dodać usmażoną cebulę , ugotowaną kaszę.Doprawić solą ,pieprzem i wymieszać. Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz następnie zlepić boki formując pierożki. Pierogi wrzucać partiami na osoloną , wrzącą wodę i gotować do miękkości około 3-4 minuty. Podawać z podsmażoną cebulką , boczkiem lub kwaśną śmietaną

magiczna kuchnia Kasi
Kluski z mięsem 211

Składniki: ciasto - ziemniaki 1 kg - ok 1 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 jajko - sól farsz - 1/2 kg mięsa (mielonego) - 1 cebula - sól,pieprz (do smaku) Wykonanie: Ziemniaki ugotować,przestudzić i przecisnąć przez prasę.   Wyrównujemy ziemniaki i dzielimy na cztery równe części , 1/4 część wyjmujemy i wsypujemy mąkę tak żeby przykryła dołeczek. Dodajemy jajko, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy

magiczna kuchnia Kasi
Pierogi ruskie 209

Składniki: ciasto - 2 szklanki mąki - 3/4 szklanki gorącej wody - 1 jajko farsz - 1/2 kg ziemniaków - 30 dag białego sera - 1 cebula - sól, pieprz (do smaku) - olej Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem następnie dodać pokruszony ser i usmażoną cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem (ma być(...)pikantnie), farsz mieszamy. Na stolnicę wsypać mąkę zrobić wgłębienie wbić jajko i powoli wlewać wodę. Wszystko razem zagnieść na elastyczne ciastoCiasto rozwałkować i wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz następnie zlepić boki formując pierożki. Pierogi wrzucać na osoloną, wrzącą wodę i gotować około 3-4 minut. Podawać z podsmażoną cebulą lub skwarkami

magiczna kuchnia Kasi
Sernik na kruchym spodzie 176

Mój sernik pochodzi z mojego ulubionego źródła z przepisami gdzie często zaglądam czyli z zeszytu z przepisami mojej mamy. Składniki: ciasto kruche 2,5 szklanki mąki 250 g zimnego masła 1 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka masa serowa 1 kg sera białego (użyłam z wiaderka) 1,5 szklanki cukru 5 jajek(...)szybko z wszystkimi składnikami. Podzielić na dwie części ,wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować przełożyć do blaszki i nakłuć widelcem. podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 °C przez 15-20 minut. Odstawić do wystygnięć. Ser zmielić trzykrotnie. P rzełożyć do miski

magiczna kuchnia Kasi
Tymiankowe bagietki pszenno - razowe 205

szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy na ok.15-20 minut aby drożdże zaczęły pracować.  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz rozczyn i resztę wody, zagniatamy ciasto. Można wg. potrzeby dodać więcej mąki lub wody, ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odstające od ręki. Miskę szczelnie przykrywamy folią do żywności i odstawiamy do czasu, aż podwoi swoją(...)Masło rozgniatamy widelcem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, świeży tymianek oraz sól i pieprz, łączymy wszystkie składniki za sobą. Następnie dzielimy na 6 części. 4. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na omączony blat kuchenny, dzielimy na 6 części i każdą część wałkujemy na prostokąt, nakładamy ziołowe masło, składamy na połowę, a następnie rolujemy na długi wałek ( ok 60 cm), który zginamy

Apetyczna babeczka
Orkiszowe pierogi z jagodami i lawendowym jogurtem 280

mąki orkiszowej 700, ale myślę, że luksusowa mąka orkiszowa 550 (do kupienia w Polsce) byłaby jak najbardziej na miejscu do delikatnych jagódek. Zapraszam na jagodową ucztę! Składniki na ciasto pierogowe: 300 g mąki orkiszowej 700 około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju Dodatkowo: około 350 g jagód 1 płaska łyżka mączki ziemniaczanej Lawendowy jogurt(...)łyżki ksylitolu lub cukru   Wykonanie: mąkę przesiać do miski, dodać olej, sól i stopniowo dodając wodę wymieszać składniki widelcem. Następnie już ręką zagnieść lekkie, nie klejące się ciasto. W razie potrzeby dodać mąki lub wody. Uformować kulę, przykryć w miseczce ściereczką i odstawić na 30 minut jagody dokładnie wypłukać, następnie przebrać usuwając listki i ogonki. Osuszyć na papierowym ręczniku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SŁODKIE WYPIEKI Z KUJAWSKIM – wyniki konkursu „NAJPOPULARNIEJSZY PRZEPIS Z KUJAWSKIM” 222

motywujecie i dajecie kopa do dalszego działania. Dziękuję! Przechodzimy do konkretów! Przepisy, które zostały najwięcej razy dodane do zbiorów innych użytkowników serwisu Fooder.pl to : * Justyna , blog Jemy Pijemy , przepis Ciasto drożdżowe bez wyrabiania owocami *Agnieszka, blog Apetyczna babeczka, przepis na ciasto Słodka pomarańcza * Mariola , blog Kulinarne pyszności Molki , przepis Torcik tęczowy letni * Joanna, blog Kuchnia w czekoladzie , przepis Muffinki marchewkowe(...)kremem śmietankowym * Anna , blog Cafe Amaretto , przepis Ciasto Bajka Wszystkim z całego serca najmocniej gratuluję! Proszę jeszcze raz o wiadomość mailową, w celu potwierdzenia zgodności danych do wysyłki nagród

Ostra na Słodko
pizza żytnio-pszenna ze szpinakiem, czosnkiem, pomidorami, mozzarellą... 193

misy robota wkruszyć drożdże świeże, wlać ciepłą wodę i rozmieszać, następnie wsypać mąkę pszenną typ 500, mąkę żytnią typ 2000, sól, olej i hakiem robota wyrabiać z 10 minut ciasto posypać mąką pszenną, przykryć i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia ciasto na stolnicy rozwałkować i na blasze na papierze do pieczenia rozciągnąć do wielkości blachy, posmarować ostrym sosem pomidorowym(...)posypać oregano na oleju zeszklić pokrojoną porę, czosnek, dodać drobno pokrojony, opłukany szpinak, kucharka i podsmażać mieszając do odparowania wody, wystudzony szpinak rozsmarować na cieście na szpinaku poukładać pokrojone pomidory, mozzarellę piec w 200 C około 35-40 minut na 2 poziomie, grzanie góra/dół pizzę kroić lekko przestudzoną, jest chrupiąca, smaczna, syta..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania