ciasto - 164325 przepisów (strona:5193/10955)

Tarta z bobem i szynką 191

pokrojonej w kostkę 100ml mleka 100ml śmietany 2 jajka 2 łyżki creme fraiche pół łyżeczki musztardy żółty ser sół, pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta ostrej papryki w proszku Przygotowanie : Ciasto : Mąkę wymieszać z solą i posiekać z masłem, następnie szybko zagnieść, dodać jajko, wyrobić, uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie ugotować bób(...)około 5 minut, odcedzić, przelać zimną wodą, przestudzić, a następnie obrać ze skórki. Farsz : W głębokim naczyniu wymieszać mleko, śmietanę, creme fraiche, musztardę, jajka, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, wysypać kuleczkami do pieczenia (lub fasolą/grochem) i piec przez 15 minut, następnie zdjąć

Codzienne Gotowanie
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 228

smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami, ciasta piaskowe, czekolada, batony, tłuste ciasta z dodatkiem żółtek, piernik, makowiec, chałwa, pączki, faworki. Napoje - alkohol, kawa, czekolada, kakao, napoje słodkie i gazowane. Nie są wskazane wszelkie dania

Codzienne Gotowanie
Pizza z suszonymi pomidorami i ricottą 222

też się okazał. Jest to pizza dedykowana fanom suszonych pomidorów, ale sądzę że każdy ją polubi. Wraz ze mną pizzę przygotowali: Chantel , Bartoldzik , Panna Malwinna i Mops . Składniki Na ciasto: 200g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 czubata łyżka miękkiego masła 150ml mleka Na wierzch: 3 łyżki czerwonego pesto kilka łyżeczek ricotty kilka suszonych pomidorów(...)cienkie paseczki łyżeczka kaparów szczypta tymianku kilka listków rukoli do przybrania Przygotowanie : Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól - wymieszać. Dodać masło i wyrabiać palcami aż ciasto będzie miało konsystencję okruszków. Wlać mleko, wyrobić i wygniatać przez kilka minut, aż będzie gładkie. Dość cienko rozwałkować, a brzegi nieco zawinąć. Ułożyć je na lekko natłuszczonej blasze lub papierze

Codzienne Gotowanie
Czekoladowe brownie bananowe 166

wiem jak to się stało, ale nie robiłam nigdy prawdziwego brownie. Jak już robić to z najlepszego przepisu, z małymi modyfikacjami. W cieście nie znajdziecie ani grama mąki i laktozy (jeśli użyjecie czekolady gorzkiej). Brownie jest idealne - wilgotne, słodkie, gliniaste i niesamowicie czekoladowe! Składniki: 2 banany 2 jajka 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1 szklanka gorzkiego kakao(...)jajka, mleko, aromat, kakao, miód i czekoladę.  Zmiksować do uzyskania gładkiej pasty. Na koniec dodać sodę iw krótko zmiksować. Prostokątną formę (np. 28x13) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec 30-40 minut 170*C. Wyjąć, wystudzić. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Ciasto marchewkowe 300

Ciasto marchewkowe to słodki placek ze startą marchewką. Marchewka nadaje mu miękką i wilgotną konsystencję.    Składniki: 1,5 szklanki startej marchewki 1,5 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich pół szklanki wiórków kokosowych(...)łyżeczki soli   Marchewkę ścieramy na drobnej tarce. Orzechy włoskie kroimy na małe kawałeczki. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli dodajemy olej i mieszamy do momentu aż ciasto go wchłonie. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z solą, sodą, proszkiem do pieczenia i cynamon. Na końcu wsypujemy marchewkę, orzechy i wiórki kokosowe. Blaszkę do pieczenia  wykładamy papierem do pieczenia

Salonik smaków
KNEDLE Z KASZY JAGLANEJ I TWAROGU ZE ŚLIWKAMI – dietetyczne – BE FIT! 332

straganach ciągle możemy spotkać soczyste śliwki , które kuszą nas swoim wyglądem i smakiem. Robiłam już oczywiście ciasta z ich dodatkiem – ucierane i drożdżowe , robiłam krem zwany czekośliwką , muffinki i różne inne przetwory. Dziś zapraszam Was na pyszne knedle ze śliwkami. Ale nie takie zwykłe knedle, bo będą one dietetyczne oraz zdrowe i wskakują do działu BE FIT. Przygotowane(...)miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, całkowicie studzimy, a następnie miksujemy z łyżką wody na „krem”. Do kaszy wsypujemy mąki oraz ser biały, zagniatamy. Uwaga! Gdyby ciasto było bardzo klejące zwiększamy odrobinę ilość mąki – uważajmy, by nie przesadzić, bo ciasto zrobi się twarde. Ważne jest wystudzenie kaszy – ciepła znacznie bardziej się klei. Urywamy po kawałku

Ostra na Słodko
ŚLEDŹ W CIEŚCIE PIWNYM 218

szaleństwo w kuchni.No i było...pyszne śledzie popływały sobie w piwie. Składniki:   6 świeżych śledzi lub 12 filetów śledziowych sól,pieprz,sok z cytryny łyżka musztardy rosyjskiej   Ciasto piwne: 2 jajka 250 ml jasnego piwa 200 g mąki sól,pieprz Całe śledzie wyfiletować,opłukać,dokładnie osuszyć i pokroić w poprzek na kawałki wielkości kęsa.Posolić,popieprzyć,skropić sokiem(...)cytryny,włożyć do miski.Dodać musztardę i dokładnie wymieszać,przykryć miskę i włożyć do lodówki na ok 30 min by śledzie się zamarynowały. Ciasto: Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywno.Żółtka wymieszać z piwem,dodać szczyptę soli,pieprz,przesianą mąkę i delikatnie wymieszać by powstało gęste ciasto.Na końcu delikatnie wmieszać ubitą pianę. W garnku podgrzać tłuszcz,kawałki ryby

Niespełnione zdolności kulinarne
Drożdżowy chleb owsiany 192

się rozpuszczą, dodajemy łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru.  Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich przesianą mąkę i letnią owsiankę. Wszystko dokładnie wyrabiamy mikserem przez 15 minut. Ciasto powinno pozostać kleiste. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie keksówki smarujemy tłuszczem, posypujemy otrębami i przekładamy do nich ciasto. Wierzch wyrównujemy mokrą łyżką(...)rękoma, formy przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Keksówki powinny wypełnić się ciastem, aż do samego rantu. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, chlebki delikatnie malujemy wodą i posypujemy płatkami i siemieniem. Foremki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce

Kulinarne przygody Gatity
Bułki NIE na parze- z nadzieniem malinowym 194

odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie do rozczynu dołożyć połowę mąki i resztę składników i wymieszać najlepiej w robocie z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego (hak). Dodać resztę mąki ( może się okazać, że nie cała ilość maki będzie potrzebna i dlatego nie należy wsypywać całości na raz). Ciasto powinno być dość luźne, zmieni(...)grubymi ściankami lub żaroodporne. Koniecznie ze szczelną pokrywką. Masło rozpuścić. Do naczynia wlać mleko, wsypać cukier i dodać roztopione masło. Lekko podgrzać mieszając do rozpuszczenia cukru. Wyłączyć palnik. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Odkrawać równe kawałki. Na środku każdego zrobić lekkie wgłębienie, włożyć kilka malin i posypać 1/2 łyżeczki cukru. Sklejać bułeczki i układać sklejeniem

Maślane ciasteczko
Bezglutenowa pizza na spodzie z ryżu 222

głowie już dawno, w trosce o urozmaicenie zdrowych, ale nieco monotonnych już potraw. I to był genialny pomysł! Nie dość że zdrowy (sam ugotowany ryż+jajko), to w dodatku ,,ciasto" nie wymaga ani użycia drożdży, ani tym bardziej wyrabiania. Przygotowanie takiej pizzy zajmuje, bo ja wiem... max 20 minut? W czasie gotowania ryżu wystarczy szybko przygotować sos, nastawić piekarnik(...)dokroić ulubione dodatki. Później pizza spędza w piekarniku do ok. 15 minut. I... gotowe :)  I muszę przyznać, że chyba lepszej nie jadłam! Cieniutkie ryżowe ciasto, z wierzchu chrupiące, w środku- miękkie. Do tego mój ulubiony szpinak, ser feta, szynka i warzywa... no poezja po prostu. ;) Zrobiłam małą pizzę, z zaledwie 100-gramowego woreczka ryżu, bo nie byłam pewna efektu

Kuchnia Ellie
Klops na liściu chrzanu 223

sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Do miski przekładamy  mięso, dodajemy roztrzepane jajko,  pokrojony drobniutko czosnek, przyprawiamy przyprawami, dokładnie wyrabiamy mięso. Mięso wykładamy na arkusz papieru do pieczenia ciasta, zawijamy formując klopsa, wkładamy do prostokątnej foremki wlewając 1/2 szklanki wody. Pieczemy w 180 C około 45 minut. Po upieczeniu gorącego klopsa wykładamy na świeży liść chrzanu do wystudzenia

kgwjanczewo
Drożdżówki z Nutellą, Orzechami Laskowymi i Cynamonem 304

będę ukrywać, że drożdżowe to moja słabość. Dawno nie było u nas klasycznych drożdżówek czy też ciasta na bazie drożdży. Aż do dzisiaj. Gdy je ujrzałam zwyczajnie się w nich zakochałam Były pierwsze na liście do zrobienia. Zanim odebrałam Gabriela ze szkoły przygotowałam sobie ciasto, podrosło, po powrocie dokończyliśmy resztę. Pyszne drożdżóweczki zawitały u nas na podwieczorek. Z nutellą, orzechami(...)suchych drożdży Mleko podgrzewamy. Do ciepłego dodajemy cukier, masło i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy jajko, sól, mąkę i drożdże. Całość zagniatamy i odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości. Gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy je ponownie, delikatnie podsypując mąką. Dzielimy na 11 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy nadzieniem , zostawiając boki wolne. Zwijamy w rulon, rozcinamy wzdłuż (nie przecinając jednej

Made By Mom And Son
Chleb baltonowski z czarnuszką – test chlebowej mieszanki z Polskich Młynów 280

290ml. Do mieszanki dodajemy opakowanie drożdży instant, wodę, mieszamy i zagniatamy. Dodałam jeszcze łyżkę czarnuszki (ok. 10g). Ja wszystko zrobiłam w misie KitchenAida i na koniec zagniotłam ręcznie. Odstawiamy ciasto do pierwszego wyrastania, do podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, formujemy bochenek (zerknijcie TUTAJ , pokazywałam jak). Po uformowaniu chleb ponownie musi wyrosnąć i podwoić swoją objętość. Mój rósł(...)smaku jest delikatnie orzechowy, lekko kwaskowy. Zaraz po upieczeniu jedliśmy ciepły, chrupiący — po testowej kromce z masłem. Na drugi dzień równie smaczny. Kompozycja mąk bardzo przyjemna, praca z samym ciastem łatwa. Spróbujcie, jeśli chcecie upiec domowy chleb — zniknie szybko! SKŁADNIKI 500g mieszanki na chleb baltonowski z Polskich Młynów 310ml ciepłej wody 1 opakowanie drożdży instant (7-8g) 1 łyżka

Karo in the Kitchen
Maślane drożdżówki z cynamonem i wanilią 153

cukru i zostawiamy na 15 minut aby zaczęły pracować.  2. Mąkę, sól,roztopione ciepłe masło i  zaczyn drożdżowy łączymy ze sobą, dodajemy jajka ubite z cukrem. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na dość duży prostokąt.  3. Roztapiamy masło, dodajemy miód, cukier i cynamon(...)mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Masą  cynamonową smarujemy rozwałkowane ciasto i zwijamy wzdłuż długiego boku jak roladę, następnie kroimy na ok 4-5 cm kawałki i każdy kawałek nakrawamy dwukrotnie i formujemy drożdżówkę.   4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, układamy drożdżówki w dużych odstępach i pozostawiamy na ok. 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy

Apetyczna babeczka
Chleb dyniowy 209

odstawiamy do ostygnięcia. Następnie blendujemy dolewając stopniowo wodę. Powinno powstać puree dyniowe. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wszystkie przyprawy i drożdże, mieszamy. Dodajemy puree dyniowe i wyrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Jeżeli jest za rzadkie dodajemy więcej mąki, jeżeli za gęste – więcej wody. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, nakrywamy ściereczką i odstawiamy(...)minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na niej gotowy bochen. Ciasto można uformować według własnych pomysłów. Wierzch oprószamy mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni i w tej temperaturze pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy kolejne 40 mnut. Studzimy na kartce. Chleb dyniowy jest tak samo smaczny sam, jak z dodatkami

My Chcemy Jeść

Proponowane wyszukiwania