Przepis # 11 Żytnie pierogi ze szpinakiem i kurczakiem 183fajny ciemnobrązowy kolor i smak też zdecydowanie różni się od tych tradycyjnych - jak dla mnie są bardzo nietypowe ale bardzo smaczne. Składniki - (około 35 pierogów - w zależności od wielkości) Ciasto - 3 szklanki mąki żytniej - 1 jajko - pół szklanki ciepłej wody - 2 łyżki oleju rzepakowego Farsz - 200 gram szpinaku ( ja użyłam mrożonego) - 250 gram zmielonej piersi z kurczaka - pół czerwonej cebuli(...)oleju. Dodałam zmieloną pierś z kurczaka. Kiedy mięso trochę się podsmażyło dodałam szpinak. Całość dusiłam około 10 minut. Następnie doprawiłam powstały farsz i odłożyłam do wystudzenia. Następnie przygotowałam ciasto na pierogi. Na stolnicę wysypałam mąkę, dodałam jajko i powoli dolewałam wodę. Z tak powstałej masy zagniotłam ciasto. Podzieliłam na mniejsze części. Każdą z części rozwałkowałam i wykroiłam koła
Health-Fit-Life
Przepis # 16 Tymiankowe naleśniki 213Witajcie, dzisiaj przychodzę do Was z propozycją obiadową. Lubicie naleśniki? Ja bardzo. Zatem postanowiłam przygotować naleśniki z mąki żytniej w wersji na słono. Robiąc ciasto wpadłam na pomysł aby dodać do niego odrobinę tymianku. To był starzał w 10! Zapach ziół roznosił się w całej kuchni. W połączeniu z warzywno-mięsnym farszem stworzyły sycący pełnowartościowy obiad. Ponadto naleśniki podałam(...)sosem tatarskim - oczywiście tym przygotowanym samodzielnie. P.s Od dzisiaj moje przepisy będą zawierały ilość wartości odżywczych z myślą o tych, którzy liczą swoje kalorie:) Składniki ( 8 naleśników) Ciasto naleśnikowe - 125 gram mąki żytniej - 1 jajko - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 200 ml mleka ( u mnie bez laktozy) lub wody - tymianek Wykonanie Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko oraz dodałam
Health-Fit-Life
Przepis #31 Żytnie drożdżówki z owocami 179przygotowujemy owoce - jeśli używasz świeżych pokrój je na mniejsze cząstki. Następnie do wyrośniętych drożdży wsypujemy mąkę. Kolejno wbijamy jajko oraz wlewamy olej. Całość dokładnie mieszamy a następnie zagniatamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na około 7-8 mniejszych kulek. Każdą rolujemy a następnie zwijamy jak ślimaczki. Na środku ugniatamy ciasto
Health-Fit-Life
Przepis #34 Czekoladowe fit batoniki 220wierzch). Całość blendujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy do keksówki. Na wierzch układamy resztę gryki. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po tym czasie wyciągamy ciasto i zostawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy polewę. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy do którego dodajemy masło orzechowe. Całość dokładnie mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się. Następnie polewamy wystudzone ciasto. Po zastygnięciu polewy(...)kroimy ciasto na batony. Zawijamy w sreberko i gotowe;) Batony to idealna słodka przekąska, która doda energii. Zdrowe, słodkie i smaczne. Dodatek masła orzechowego idealnie komponuje się ze słodyczą daktyli i chrupkością gryki. Smacznego
Health-Fit-Life
Szybkie bułeczki z musztardą 282łyżki oliwy 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego Do dużej miski przesiać przez sito mąkę - w ten sposób wprowadza się pęcherzyki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać pokruszone w ręku drożdże, musztardę, oliwę, sól, zioła i stopniowo wodę - aż składniki się połączą i da się je zagnieść . Ciasto wyrabiać w misce ręką przez(...)kilka minut - aż zrobi się elastyczne i będzie odchodzić od boków naczynia . Podzielić ciasto na 5-6 części. Każdą pozawijać kilka razy do środka, formując finalnie owalne bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponacinać kilka razy ostrym nożem dość głęboko w poprzek. Wstawić do nagrzanego do 190C piekarnika i piec 25-30 minut do zezłocenia - u mnie
Grunt to przepis!
Fit Desery Niskokaloryczne | www.fitsłodycze.pl | 394witamin i minerałów, a przede wszystkim SMACZNY! Jednak gdy chcemy ograniczyć śmieciowe jedzenie i słodycze dopada nas wilczy głód... mamy chęć na batonika, czekoladę czy "tylko jeden malutki" kawałek ciasta. Jednak nie tędy droga. Naprzeciw temu problemowi wychodzi Krzysztof Domaszewski, autor 3 ebook'ów z pysznymi przepisami na słodkości i koktajle. Jednak ja zakochałam się szczególnie w jednym z nich(...)ilością kalorii, samymi znakomitymi składnikami i masą witamin oraz minerałów. Dodatkowo do każdego przepisu podane są inne alternatywne wersje do przyrządzenia deseru. Wszystko zdrowe, ale z rozsądkiem! Jedząc kawałek ciasta czy gofra w końcu nie rujnujemy sobie zdrowia, a wręcz je odbudowujemy! Mleczna czekolada.... bez mleka?! Sklepowa ma aż 530 kcal, a ta w wersji FIT tylko 385 kcal
Czarnawisienka
Podpłomyki z łososiem i malinami 167można zrobić je na patelni. Bardzo prosto i szybko się je robi. Z kolorowym, zdrowym farszem letnim i margaryną Optima Omega 3 będą idealną przekąską na pikniku. ciasto: 200 g mąki pszennej 1/2 szklanki wody 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka margaryny optima omega3 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich nadzienie: 100 g sera feta 1 garść malin 10 pomidorków koktajlowych(...)łososia wędzonego 1 awokado 1 cebula optima omega 3 do smażenia bazylia, tymianek świeży Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól. roztopioną margarynę i wystudzoną, zioła, i wodę. Zagniatam ciasto rękoma i formuję wałek.Ciasto dzielę na osiem części. Każdą cienko wałkuję na stolnicy. Podpłomyki smażę na mocno rozgrzanej patelni grillowej z dwóch stron aż się zarumienią. Jeszcze ciepłe smaruję serem
wesoła kuchnia
Tortille pszenne 186idąc tropem Kasi Bosackiej zrobiłam sama bo "Wiem co jem" Nie są ani trudne ani pracochłonne, a szczególnie dla nas Polek, przyzwyczajonych do lepienia pierogów setkami. Wystarczy zagnieść ciasto (można mikserem) podzielić na porcje, rozwałkować i smażyć na suchej patelni. Gotowe można zamrozić, lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku kilka dni. W związku z tym że to mój debiut(...)łyżeczki soli 1/3 szklanki oleju słonecznikowego 1 szklanka gorącej wody W misie miksera połączyć wszystkie produkty i zmiksować (używając końcówki w kształcie haka) do otrzymania gładkiego elastycznego i miękkiego ciasta. W razie potrzeby możecie dodać więcej wody lub mąki. Ciasto powinno być miękkie, przyjemne do formowania i wałkowania. Odstawić zawinięte szczelnie folią na 30 minut. Następnie na oprószonym mąką
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb polski pszenno-żytni 243drożdżach, tzw "podmłody". Podmłoda to rodzaj zaczynu drożdżowego, którego zadaniem jest: -rozmnażanie drożdży, -nagromadzenie dużych ilości substancji smakowo-zapachowych produkowanych przez drożdże, -uplastycznienie (rozmiękczenie) mocnego glutenu i poprawienie wydajności ciasta. Chleb piekłem dokładnie wg receptury podanej na blogu Adama Piekarza: Chleb polski lata 70-90 Pieczony był w zwykłym garnku emaliowanym (nie żeliwnym), pierwsze 20 minut z pokrywą. Nie udało(...)dokarmionego zakwasu żytniego , który rozprowadzamy starannie w wodzie , następnie dodajemy mąkę żytnią tym 720 , mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu również na 3,5 godziny 2 faza ciasto właściwe : 190 g podmłoda (cała z pierwszej fazy) 150 g zakwas (cały z pierwszej fazy) 125-145 ml woda o temp 28oC (dałem 140 g wody) 200 g mąka pszenna
Przepisy na domowy ser i chleb
PIKNIKOWA TARTA Z ROZMARYNEM I FRANCUSKIM SEREM! 164lekka w swojej formie. Do tarty użyłam dużej ilości świeżych ziół i sera, a spód do tarty wykonałam na bardzo delikatnym kruchym spodzie. Zerknijcie sami! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 120 g OPTIMA OMEGA 3 - 260 g mąki orkiszowej - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 żółtka - 1 łyżeczka kwaśnej śmietany Ciasto zagniatamy bardzo szybko, owijamy folią(...)pomidorki koktajlowe Białka roztrzep trzepaczką , dodaj jogurt, starty na tarce ser mozzarella, zioła, Optimę Omega 3 i sól. Całość wymieszaj na jednolitą masę. Formę do tarty wylep schłodzonym ciastem, oprósz mąką, wylej masę, poukładaj trójkąciki sera camembert. Wstaw do piekarnika na godzinę. Temp. 180 stopni C. Tartę możesz zabrać ze sobą na wspólny piknik, w gronie bliskich! Polecam
SMYKWKUCHNI
Chlebek bakaliowy 221szlachetną część ciała, ale nie będziemy się na blogu kulinarnym pchać w politykę, bo od tego można dostać ciężkiej niestrawności. Oprócz tego, że taki chlebek, lub jak kto woli ciasto z suszonych owoców i bakalii, to symbol nowych drzew, jest też obłędnie pyszny. Lojalnie uprzedzam, że znika szybko i żre się go bez umiaru. Ostatnio odkryłam połączenie – domowe masło orzechowe(...)wanilię i startą skórkę pomarańczową. Wlewamy do miski z owocami i orzechami. Mieszamy dokładnie. Masę wylewamy do keksówki i dokładnie rozprowadzamy, lekko dociskając. Pieczemy około 35 minut, aż się ciasto zrumieni. Studzimy w formie, w której piekliśmy. Jak wystygnie, przykładamy deskę do keksówki i odwracamy do góry nogami. Wyciągamy ciasto i ściągamy papier. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Idealne na śniadanie
ladykitchen
Śmietankowe ciasto na zimno, z truskawkami i nasionami chia 457Sezon truskawkowy trwa. Dzisiaj mam dla Was propozycję na śmietankowe ciasto na zimno, z truskawkami i nasionami chia. Zimny deser, idealny na ciepłe dni. Składniki masy śmietankowej: 400 ml mleka 6 płaskich łyżek nasion chia 400 ml gorącej wody 2 galaretki agrestowe z cukrem 140 g cukru 2 czubate łyżeczki żelatyny 300 ml śmietany 30% 2 łyżki syropu waniliowego Ponadto(...)syrop waniliowy. Masę śmietankową wkładamy do lodówki, aż zacznie tężeć. Gdy masa zacznie się ścinać, wylewamy ją na tortownicę. Tortownicę wkładamy do lodówki. Gdy masa śmietankowa stężeje, na ciasto wykładamy truskawki. Truskawki zalewamy tężejącymi galaretkami truskawkowymi. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Smak mojego domu
Naleśniki bez mleka 337smażenie takich łakoci graniczyło z cudem. Receptę na idealne naleśniki podała mi koleżanka, która długo eksperymentowała z proporcjami. Usmażyłam i zakochałam się w nich momentalnie. Dzięki dodatkowi oleju w cieście nie musimy natłuszczać patelni podczas smażenia. Takie naleśniki to doskonały deser albo niedzielne śniadanie dla malucha z alergią na mleko. 1 szklanka i trzy kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistej 2 szklanki(...)jeść niemowlak to na tym etapie mieszam całość i smażę porcję dla malucha. Dla dorosłych i starszych maluchów można dodać do smaku odrobinę soli i miodu. Po wymieszaniu składników ciasto powinno być płynne. Na powierzchni unosić się będą oka z oleju. Przed nabraniem porcji ciasta dobrze jest zamieszać łyżką całość, gdyż mąka lubi osiadać na dnie miski. Z takiej ilości
Dieta bez mleka
Babeczki kokosowe z truskawkami 209Mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy stopniowo jajka, mieszając po wbiciu każdego. Dorzucamy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy i dodajemy wiórki kokosowe. Ponownie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy do każdej ciasta na 2/3 wysokości. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy, kroimy na ćwiartki i wkładamy do ciasta. Piekarnik nagrzewamy na 170 stopni Celsjusza i wkładamy
Kolizje Smaków
Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa 256hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Typowe weekendowe francuskie śniadanie nie może obejść się bez pysznych rogalików croissant lub świeżej bagietki. Ponieważ tradycyjny croissant z ciasta francuskiego nie posiada nadzienia, zazwyczaj podaje się do niego domową konfiturę. Naszym faworytem na sobotni lub niedzielny poranek w stylu francuskim jest konfitura brzoskwiniowa. Warto przygotować sobie kilkanaście słoiczków tego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata