Knedle ze szpinakiem 92muszkatołową, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy, tłuczemy je tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę, studzimy. Następnie dodajemy do nich jajko, mąkę, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Na początek dajcie 200 g mąki (ja na tym poprzestałam), jeżeli ciasto nadal bardzo się klei do rąk, dodajcie resztę mąki. Polecam jednak dać mniej mąki, a później przy formowaniu(...)knedli podsypywać sobie nią dłonie. Knedle są smaczniejsze, jak nie są na maksa nafaszerowane mąką. Odrywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy go, nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy, formując kulkę wielkości mniej więcej piłeczki pingpongowej. Po trzecim knedlu nabierzecie wprawy :). Knedle wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 3-4 minuty od wypłynięcia. Pamiętajcie żeby na początku delikatnie je wymieszać, żeby nie przykleiły
Kardamonovy
Bajaderki 100przecież bez znaczenia – skład jest taki jak być powinien. Z dodatkami jak zwykle możecie kombinować, polecam Wam dolać do nich odrobinę alkoholu, np. wiśniówki. Składniki: 500 g ciast (najlepiej sprawdzą się: murzynek, biszkopt, drożdżowe, itp. – bez dodatków galaretek, kremów, owoców) 50 ml mleka (lub więcej) 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao naturalnego + do obtoczenia duża(...)garść orzechów włoskich duża garść suszonej żurawiny Ciasta kruszymy i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich rozdrobnione orzechy i żurawinę, a także resztę składników (najłatwiej jest to właściwie zrobić w robocie kuchennym, ja użyłam rozdrabniacza, wszystkie składniki po prostu wrzuciłam do niego i zmiksowałam). Jeżeli masa jest za mało spójna, można dodać więcej mleka. Jeżeli masa wyszła także
Kardamonovy
Chleb z garnka 109około 1,25 szklanki ciepłej wody 20-25 g świeżych drożdży pół łyżeczki octu winnego pół łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy (ciasto będzie luźne), przykrywamy bawełnianą wilgotną ściereczką i odstawiamy na 3 do 15 godzin. Ja je przygotowałam wieczorem, chleb upiekłam na śniadanie. Po tym czasie garnek żeliwny nacieramy odrobiną oleju. Piekarnik nastawiamy(...)stopni. Blat oprószamy dodatkową niewielką porcją mąki (ja wsypałam około 1/5 szklanki), wykładamy na nie ciasto z miski i wyrabiamy je zagarniając wszystko z zewnątrz, formując bochenek, który nadal będzie dość luźny. Ciasto przekładamy do garnka, zamykamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut, aż do zrumienienia się
Kardamonovy
Chlebek ziołowo-czosnkowy 74wyrośnięcia. Do mleka, które pozostało dodajemy masło, rozpuszczamy je i lekko studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy mleko z masłem i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić (polecam użyć jednak robota kuchennego). Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na jakieś 30 minut). Poszatkowane zioła, rozdrobiony czosnek i oliwę(...)mieszamy w osobnej misce. Po wyrośnięciu, ciasto dzielimy na średniej wielkości kulki i obtaczamy każdą w oliwie z ziołami. Każdą kulkę układamy obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica miała 20 cm średnicy) i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około
Kardamonovy
Kopytka 96mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy solą, dodajemy jajka i mąki, wyrabiamy ciasto. Ilość mąki pszennej ciężko ustalić, ziemniaki przecież różnie się zachowują. Ciasto na kopytka musi być na tyle mączne, żeby można było bez problemu uformować z niego długi wałek. Nie przesadzajcie jednak(...)ilością mąki, lepiej solidniej posypać stolnicę, niż pakować całą mąkę w kluski. Z ciasta formujemy długi wałek, który lekko spłaszczamy nożem i odcinamy średniej wielkości kopytka. Wrzucamy je do gotującej wody i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podobne przepisy: Gnocchi z szynką parmeńską i parmezanem Gnocchi z kozim serem Gnocchi z tapenadą Smażone kopytka Kopytka pieczone
Kardamonovy
Chleb pszenno-żytni na drożdżach 86Odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn urośnie. Po tym czasie do miski wsypać mąki, siemię, słonecznik, otręby i sól, resztę wody i rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszać (ciasto będzie kleiste). Najwygodniej jest użyć robota kuchennego, ale zapewniam Was, że nie jest potrzebny. Ja wyrobiłam wszystko łyżką drewnianą przez chwilę (tylko do połączenia składników) i chleb też się udał(...)Miskę przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 25 minut. Keksówkę smarujemy olejem, obsypujemy otrębami. Po 25 minutach wyrastania ciasta, ciasto znowu mieszamy i przekładamy do keksówki (można je wyrównać palcami lekko posmarowanymi olejem). Znowu je przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 25 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Keksówkę wkładamy do nagrzanego
Kardamonovy
Naleśniki z zsiadłego mleka 88około 15 naleśników) Mleko wlewamy do miski razem z wodą i masłem, dokładnie mieszamy. Dodajemy do tego mąkę, jajka i sól, znowu mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto odstawiamy na godzinę. Przed usmażeniem wszystko jeszcze raz mieszamy, jeżeli ciasto wyszło za gęste, dolejcie odrobinę wody. Ciasto wylewamy chochlą na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor
Kardamonovy
Pączki z serków homogenizowanych 104nigdy więcej. Pewnie do następnego tłustego czwartku… Pączki z serków homogenizowanych to chyba najprostszy sposób zrobienia pączków. Miesza się wszystko w jednej misce, a później łyżką nakłada porcje ciasta na rozgrzany olej. I tyle. Na koniec cukier puder i można uzupełniać kalorie. Jeżeli więc nie macie czasu na tradycyjne pączki, ten przepis jest właśnie dla Was. Osobiście pączki lubię(...)głębokiej patelni rozgrzewamy olej, musi go być naprawdę sporo. Pączki muszą mieć miejsce, żeby same się obrócić (tak, same się obracają), na dodatek urosną. Przed nałożeniem pierwszej porcji ciasta, zanurzamy łyżkę w rozgrzanym oleju. Nabieramy porcję ciasta i wkładamy do oleju. Ja jednocześnie robiłam 5 pączków na raz. Smażymy pączki tak długo, aż porządnie się zarumienią z obu stron. Gotowe
Kardamonovy
Knedle z mięsem z rosołu 83zabieramy się za robienie knedli. Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy, tłuczemy je tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę, studzimy. Następnie dodajemy do nich jajka, mąkę, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Na początek dajcie 400 g mąki (ja na tym poprzestałam), jeżeli ciasto nadal bardzo się klei do rąk, dodajcie resztę mąki. Polecam jednak dać mniej mąki, a później przy formowaniu knedli(...)podsypywać sobie nią dłonie. Knedle są smaczniejsze, jak nie są nafaszerowane mąką. Odrywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy go, nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy, formując kulkę wielkości mniej więcej piłeczki pingpongowej (raczej więcej). Knedle odkładamy na blat podsypany mąką. Knedle wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia. Pamiętajcie żeby na początku delikatnie je wymieszać, żeby nie przykleiły się
Kardamonovy
Babeczki jogurtowo-waniliowe 99wypiekach. Część z Was już wie, że mam dwie lewe ręce do tego typu rzeczy i raczej od nich stronię. Ale… Parę tygodni temu opublikowałam przepis na ciasto jogurtowe i od razu wiedziałam, że to właśnie z tego przepisu zrobię małe babeczki. Przepis jest prawie identyczny, dodałam do niego jedynie laskę wanilii i zrobiłam lukier wg przepisu wcześniej wspomnianej(...)zwykle nie jest zainteresowany. Nawet alkohol z lukru go nie zachęca. Cóż. Napiszę jeszcze coś o ilości cukru, jeżeli będziecie babeczki robić z lukrem, dajcie mniej cukru. Ja, robiąc ciasto, też dałam jedynie 120 g cukru – dla mnie to wystarczająca ilość. Z tego co pamiętam w oryginale było 150 g. Ale tak jak mówię, jeżeli dodacie do nich lukier
Kardamonovy
Pieczony naleśnik – Dutch Baby 119stole. Aż szkoda było go kroić. No, ale nie zrobiłam go po to, żeby na niego patrzeć. Pokroiłam go, rozdzieliłam, zjadłam. W smaku i konsystencji bardzo przypominał mi ciasto z karpatki lub eklerków. Dla mnie bomba. My, mimo oporów związanych z deserami, zjadł śniadanie bez problemów. Myślę, że to zasługa świeżych owoców, jogurtu i faktu, że Dutch Baby nie wyszedł(...)piekarnika, nastawiamy go na 200 stopni, podgrzewamy w nim patelnię. W misce mieszamy jajka z mlekiem. Dodajemy do nich mąkę, cukier i sól, mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto powinno być dość lejące. Odstawiamy je na 15 minut. Podgrzaną patelnię wyciągamy z piekarnika (nie poparzcie się), wrzucamy na nią masło, rozpuszczamy je. Następnie wylewamy na to gotowe ciasto. Pieczemy
Kardamonovy
Racuchy z tartymi jabłkami 165puder do posypania (przepis na około 14 sztuk) Mleko wlewamy do miski, dodajemy do niego przesianą mąkę, jajko, cukier i proszek do pieczenia. Miksujemy aż do uzyskania gładkiego lejącego ciasta (które powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Odstawiamy na 15 minut. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na największych oczkach, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy
Kardamonovy
Pancakes z dynią 98orzechy włoskie do podania (przepis na około 15 sztuk) Do miski wlewamy jogurt, puree z dyni, jajka i tłuszcz, dodajemy do tego resztę składników, miksujemy do uzyskania idealnie gładkiego ciasta. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, więc jeżeli wyszło za rzadkie, dodajcie do niego ciut więcej mąki. Konsystencja zależy od wielkości jajek, od rodzaju jogurtu, dlatego czasami trzeba minimalnie zmienić(...)proporcje. Porcje ciasta nakładamy łyżką na suchą, rozgrzaną patelnię i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Polecam przed podaniem polać pancakes miodem i poszatkowanymi orzechami włoskimi. Podobne przepisy: Pancakes Racuchy dyniowe z jabłkami Artykuł Pancakes z dynią pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy
Czekoladowe muffiny na jogurcie 86www.wysmakowane.pl/ . Wylądowałam tam, bo szukałam babeczek, które w swoim składzie będą miały jogurt naturalny, którego mam trochę za dużo w lodówce. Zagoniłam córkę do mieszania składników, potem do nakładania ciasta. Wszystko poszło szybko i sprawnie. Co 30 sekund lądowała przy piekarniku, żeby sprawdzić czy babeczki rosną. Zdecydowanie urosły. Tzn. finalnie nie wyszły jakoś wybitnie puszyste, ale moim zdaniem upiekły się(...)właśnie w punkt. Coś między brownie a puszystym ciastem drożdżowym. Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi :). I teraz jedna rzecz. Ta czekolada, którą oblałam babeczki nie jest niezbędna. Jest fajnym dodatkiem, ale i bez niego babeczki są naprawdę smaczne. Dodałam ją jedynie do zdjęcia, wiedziałam że deser będzie wyglądał po prostu ładniej. Chodzi za mną jeszcze opcja
Kardamonovy
Ciastka z maszynki 96móc z niej skorzystać, musiałam znaleźć przepis, który mnie do tego typu wypieków nie zniechęci jeszcze bardziej. Byłam przekonana, że i tak coś pójdzie nie tak. Że wyrobię źle ciasto, że masło będzie za zimne, że maszynka okaże się jednak niewypałem, na pewno coś spartolę. Czytałam więc internety, studiowałam przepisy i postanowiłam zrobić ciastka z bloga i love bake . Przygotowałam(...)maszynką. W sumie prosta w obsłudze, może z 10-12 końcówek, nie no, to się nie może udać. Serio byłam przekonana, że nic z tego nie wyjdzie. Maszynkę nadziałam ciastem i pierwsze próby robiłam na blacie kuchennym. Bach, pierwsze ciastko wyszło, drugie też, piąte i dwunaste trochę się rozpadło, ale nic nie szkodzi. Potem już poszło właściwie wszystko bez żadnych
Kardamonovy