Babka wielkanocna z olejem i octem 156płaskich łyżeczek proszku do pieczenia Margarynę ucieramy z cukrem,następnie cały czas miksując dodajemy kolejno po jednym jajku.Dodajemy olej i ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy ok.50 minut-60 minut w 160०C. Ja mam formę o śr.23 cm i wlewam ciasto do 3/4 jej wysokości a resztę ciasta do małej
Przepisy mojej mamy
Ptysie-ciasteczka z ciasta francuskiego z kremem ajerkoniakowym 135Ptysie z ciasta francuskiego z lekkim jak pianka kremem o smaku ajerkoniaku. Najlepiej przygotować je niedługo przed podaniem ,aby ciastko było delikatne i kruche. Deser tylko dla dorosłych :-) Składniki: 1 blat gotowego ciasta francuskiego 2 tabliczki białej czekolady 1 szklanka ajerkoniaku 250 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki żelatyny Ciasto francuskie rozwijamy,szklanką wykrawamy kółka i pieczemy ok.8-10
Przepisy mojej mamy
Torcik makowy z kremem karpatkowym i bitą śmietaną 172Biszkopt makowy z puszystym kremem karpatkowym i bita śmietanka . Całość wyśmienicie się komponuje. Ciasto jest naprawdę pyszne! Gorąco polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 150 g cukru 120 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g maku suchego Oraz opakowanie kremu kremu karpatkowego +to co potrzebne do jego przygotowania tak jak na opakowaniu(...)dodając po łyżce cukru.Następnie dodać żółtko po żółtku cały czas miksując. Mąki przesiewamy do miski,dodajemy proszek i mak.Powoli wsypując dodajemy do ubitych jaj i delikatnie mieszamy łopatką. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok.45 minut w 180 st.C. Po upieczeniu biszkopt upuszczamy na ziemię z wysokości kolan i odstawiamy do wystudzenia.Kiedy jest zimny wyciągamy
Przepisy mojej mamy
Ciasto kruche z rabarbarem i pianką budyniową 167Dziś u mnie ciasto kruche z rabarbarem i pianką budyniową ❣ Ciasto te można robić z dowolnymi owocami.Do tej pory robiłam je najczęściej z porzeczkami ,truskawkami. Aż nie spróbowałam z rabarbarem..🤩 Przepis na ciasto w linku poniżej https://dziuniagotuje.blogspot.com/2018/08/ciasto-kruche-z-porzeczkami-i-pianka.html?m=0
Przepisy mojej mamy
SZARLOTKA JAPOŃSKA 148Znana szarlotka japońska w kakaowej polewie z jabłkowymi dekoracjami. Pasuje nawet na świąteczny stół. Ciasto : 4 jajka jabłka 300 g mak mielony 150 g cukier puder 200 g margaryna 125 g grysik, semolina 5 łyżek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia orzechy włoskie 25-30 g jagody goji 20 g Lustrzana polewa : margaryna 125 g cukier 110 g kakao(...)cukrem, dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce zmielonego maku. Następnie wkładamy jabłka, mieszamy. Na koniec dodajemy dobrze ubitą pianę z białek, semolinę, bakalie i lekko mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy, pieczemy w 180 C około 55 minut.Studzimy. Polewa. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Margarynę z cukrem rozpuścić i lekko zagotować. Zmniejszyć płomień dodać kakao, mieszać
Smaczne moje
Wegański tort truskawkowy 194blendujemy (lub miksujemy) do momentu uzyskania kremowej. konsystencji. Tak przygotowany krem przelewamy na spód i całość wstawiamy do lodówki na noc, żeby masa dobrze stężała. Wegański tort truskawkowy Pyszne ciasto wegańskie Bez jajek, bez mąki i bez laktozy Ciasto wegańskie z owocami Smacznego!!! Justyna Przepis pochodzi od @szilikitti (konto na instagramie) Artykuł Wegański tort truskawkowy pochodzi z serwisu Relaxtime
Relaxtime
Ucierane ciasto cytrynowe- najprostrzy przepis! 155Cudownie puszyste, mięciutkie i niezapychające ciasto z cyklu tych najprostszych, zawsze wychodzi i jest gwarancja, że się uda. Przepis który warto mieć w swoich zbiorach gdy niezapowiedziani goście pukają do drzwi, sprawdzi się na każdą okazję gdy mamy ochotę na coś słodkiego do filiżanki herbaty. Cytrynowy orzeźwiający smak i pełna słodycz-nie sposób mu się oprzeć. Do wypieku polecam(...)gęsta, jasna i puszysta masa, wlać płynne masło i delikatnie partiami wsypywać mąkę, dodać otartą skórkę z cytryny, mieszać rózgą lub mikserem na najniższych obrotach-tylko do połączenia ciasta. Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem do pieczenia keksówki, wsadzić do zimnego piekarnika, piec około 50 minut w temperaturze 180c (do suchego patyczka), po upieczeniu wyciągnąć, wystudzić, zimne posypać cukrem
Wanilia i Kardamon
Pierniczki – przepis na świąteczne pierniki 171Pierniczki można przygotować tuż przed świętami albo z wyprzedzeniem. Przygotowania do pieczenia pierników Na pewno, żeby zrobić pierniczki świąteczne , potrzebujesz trochę wolnego czasu, który spędzisz w kuchni. Samo wyrabianie ciasta nie jest aż tak wymagające, ale później ich wykrawanie i pieczenie już bardziej. Ciasto na pierniki potrzebuje też czasu, aby stwardniało. Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam ten moment(...)martw się. Włóż ją do lodówki i odczekaj najlepiej kilka albo kilkanaście godzin , aby masa stwardniała. Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie wcześniej, włóż ją do zamrażalnika na 30 minut . Ciasto rozwałkowuj na grubość około centymetra. Na blaszce układaj je w odstępach, tak, aby mogło swobodnie powiększyć swoją objętość. Podczas pieczenia urosną i zrobią się bardziej puszyste . Piekarnik rozgrzej do 180 stopni
Rozdomowiona
Ciasto marchewkowe 162Odkryłam właśnie, że na moim blogu nie ma przepisu na najprostsze, najzwyklejsze ciasto marchewkowe, a przecież ono jest takie pyszne. Zachwyca kolorem, urzeka smakiem, a do tego potrzeba naprawdę wiele czasu by je przygotować. Zatem marchewki w dłoń i do dzieła. Składniki: 5 jajek 250 g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki(...)minut). Nie przerywając miksowania dodajemy marchewkę i roztopione masło. Następnie dodajemy obie mąki, sodę, proszek i cynamon i mieszamy. Blaszkę do pieczenia (23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok godziny, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli
Cynamonowe szczęście
Maszkyt ze marchwiōm (Ciasto marchewkowe) 133Moja Cera1 wyczytała we ksiōnżce, że jedyn krōlik robiōł ciasto marchewkowe. I tak jyj sie ta idyja2 spodobała, że prosiōła fatra3 ô take ciasto. Niy [...] Artykuł Maszkyt ze marchwiōm (Ciasto marchewkowe) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchni
ROGALE 171Przepyszne rogale z marmoladą lub innym ulubionym nadzieniem, świetnie smakują posypane makiem, po prostu pychaaaaa, przepis z książki „Domowe ciasta i ciasteczka
RAROSSA
Krokiety z kurczakiem i brokułami 164sobą komponują. Danie jest nie tylko pyszne, ale również bardzo sycące. Krokiety polecam podać w towarzystwie sosu czosnkowego. P.S. Z takim samym nadzieniem robiłam również pieczone pierogi z ciasta krucho-drożdżowego ➨ PRZEPIS Składniki: Naleśniki: 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżek oleju(...)Wykonanie: Naleśniki: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (średnica patelni około
Kuchnia MagdaLeny
PUSZYSTA DROŻDŻÓWKA. Z BUDYNIEM I JAGODAMI 162mnie znów drożdżowo 😍 Nic na to nie poradzę, że ciasto drożdżowe kocham miłością bezgraniczną, i ... chyba wzajemną 💓 Tym razem wzbogaciłam je warstwą budyniu i jagodami. Składniki: (na blachę 31cmx41cm) 8 dkg świeżych drożdży 5 całych jaj (wcześniej roztrzepanych w miseczce) szczypta soli 3/4 szkl oleju 1 szkl zimnego mleka 1 szkl cukru 1 cukier wanilinowy 16 g 5 szkl(...)Wykonanie: Drożdże rozkruszyć na dnie miski, następnie wyłożyć na nie wszystkie składniki w podanej wyżej kolejności. Przykryć ściereczką i odstawić na min. 3 godziny. Po tym czasie ciasto wyrobić (można robić to przy użyciu drewnianej łyżki, do momentu, kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą, lub mikserem przy użyciu haka - szybciej i wygodniej) i wyłożyć na posmarowaną masłem
Walijskie Pichcenie
Skyrniczek – czyli mini sernik na szybko 301albo świeże owoce. W zależności na co macie akurat ochotę. Moja dzisiejsza wersja skyrniczka jest z suszoną żurawiną. Przygotowałam go w małej foremce ale świetnie nadadzą się także kokilki. Ciasto po upieczeniu podzieliłam na 8 małych porcji. Wyszło przepysznie! Skyr, to tradycyjny islandzki wyrób mleczny, który dostarcza bardzo dużo białka, a niewiele tłuszczu i kalorii. Jest bardzo gęsty, ma delikatny(...)manną, skrobięziemniaczaną, stewię oraz aromat waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę odstawiamy na jakieś 15 minut. W tym czasie foremkę do pieczenie delikatnie smarujemy masłem lub olejem kokosowym. Gotowe ciasto wykładamy do foremki, a na wierzch wrzucamy suszoną żurawinę lub inne dodatki według uznania. Skyrniczek pieczemy w rozgrzanym na 170 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 35 minut. Smacznego! Spróbuj
Natka Pietruszki
Sernik z musem śliwkowym. 163Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (grzałka góra-dół) i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 120 C i pieczemy kolejne 90 minut. Upieczone ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do czasu, aż przestygnie. Zimny wstawiamy do lodówki. Mus śliwkowy – wykonanie Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki. Jeśli używacie mrożonych od razu wkładacie je do garnka
To co lubię - gotuję i polecam