Bajaderki kakaowe ze skórką pomarańczową i migdałami 211więcej czasu w kuchni, tak oto z majówkowych słodkich wypieków powstały bajaderki. Uwielbiam ten przepis z trzech powodów po pierwsze pozwala na niemarnowanie czerstwych już ciast i ciasteczek, po drugie jest banalnie szybki i łatwy w przygotowaniu, po trzecie jest bez pieczenia co przy takich temperaturach ułatwia znacznie życie ;) Znasz, lubisz? Składniki: 800-900 g pokruszonych ciastek, ciast(...)migdały 300 g dżemu truskawkowego 125 g masła 2 czubate łyżki kakao pozostałe: posiekane migdały płatki cynamonowe pokruszone polewa czekoladowa, czyli czekolada mleczna i odrobina mleka Przygotowanie: Ciasta i ciasteczka drobno kruszymy, ręcznie lub w malakserze i przesypujemy do naczynia. W garnku gotujemy mleko, cukier, masło i kakao. Lekko studzimy i mieszamy z pokruszonymi ciastami, dżemem i bakaliami
Życie zaczyna się w kuchni
Keks mandarynkowy 275miał być wypiek na szybko do popołudniowej herbaty. Nawet nie przypuszczałam, że ciasto to wyjdzie tak przyjemnie wilgotne i tak długo zachowa świeżość. Co bym jednak w przyszłości zmieniła? Podmieniłabym mandarynki na brzoskwinie;) Jakoś mi się mimo wszystko mandarynki straciły w tym keksie – niby były, niby nadawały smaku i wilgotności, ale… jakby ciut za mało;) 4 jajka(...)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a następnie osączone mandarynki wraz z niewielką ilością syropu z puszki. Na końcu, delikatnie mieszając szpatułką, dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 50-60 minut ( lub dłużej, do tzw suchego patyczka). Uwagi: Mandarynki otoczyłam
Smaki Na Talerzu
Sernik z kokosową chmurką 173olej 0,5 szklanki, kokosowa chmurka: białka 6 szt, cukier 1 szklanka, masło 10 dag, wiórka kokosowe 20 dag, proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki, Sposób przygotowania: Składniki na ciasto siekamy nożem, następnie zagniatamy za pomocą rąk. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można sobie ułatwić i ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia(...)Ciasto nakłuwamy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy i podpiekamy spód do sernika w temperaturze 170 st. C przez ok. 15 min. Ser biały mielimy 2 razy lub miksujemy na gładko w malakserze. W przepisie użyłam swojskiego serka, ale można również użyć sera z wiaderka. Jajka rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Masę serową
kulinarne odsłony pati
Delikatny sernik z malinami na spodzie brownie (bez laktozy) 237Serniki to jedne z moich ulubionych ciast i chyba nigdy mi się nie znudzą. Można wyczarować naprawdę wiele połączeń, a tym razem postanowiłam zrobić lekki sernik z serkami wiejskimi na spodzie brownie, dodatkowo urozmaicony malinami Zdecydowanie najbardziej lubię kremowe i delikatne ciasta tego typu, które często piekę bez spodu. Chciałam jednak spróbować czegoś nowego i tak powstał ten lekko wilgotny(...)następnie zblendować na gładką masę. Olej kokosowy, ksylitol i jajka utrzeć. Suche składniki wymieszać w osobnej misce i połączyć wszystkie składniki spodu. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzić. W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać serek wiejski oraz ksylitol i miksować przez kilka minut
Fitkot
Racuchy nadziane czekoladą 167Racuchy z ciasta drożdżowego są wspaniale puszyste, lekko słodkie i nadziane! Sama nie wiedziałam jak to wypali, ale wypaliło i to całkiem świetnie. Zwykle racuchy jadamy z jabłkami, ale stwierdziłam, że kostka czekolady dodana podczas smażenia będzie cudna, kiedy się rozpuści i nie myliłam się. Czekoladowo - racuchowy obłęd! Czekolada jakiej użyłam zawiera 35% kakao, jest to czekolada mleczna, cudownie rozpuszczająca(...)szklanki mąki pszennej czekolada mleczna terravita olej do smażenia Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku razem z cukrem. Dodajemy mąkę i miksujemy na gładkie, dość lejące się ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozsmarowujemy go na całej jej powierzchni. Łyżkę maczamy w tłuszczu i nabieramy delikatnie ciasto. Kładziemy je na patelnię
MamaOskarka
TORT KOMUNIJNY DLA DZIEWCZYNKI 249sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka(...)Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na cztery blaty. Bita śmietana: - Żelatynę zalać 5- 6 łyżkami mleka, odstawić do lodówki aby napęczniałe (około 10 minut). Następnie naczynie z napęczniałą żelatyną wstawić do gorącej wody aby się rozpuściła. - Dróg sposób na rozpuszczenie żelatyny to: żelatynę rozpuścić
RAROSSA
Lekki kokosowy biszkopt z budyniem i konfiturą (bez laktozy) 213drzewa owocowe pięknie kwitną, a w powietrzu unosi się przyjemny, delikatny zapach bzu. W nawiązaniu do tej delikatności stworzyłam nowy przepis na lekki, kokosowy biszkopt w odcieniach fioletu Dzisiejsze ciasto jest bardzo proste, ale dzięki kolorystycznemu nawiązaniu do bzów i kwiatowej dekoracji prezentuje się naprawdę wiosennie i świeżo. Do przygotowania tego pysznego jagodowego deseru użyłam mleka bez laktozy Mlekovita(...)dodatkowym atutem jest biszkopt z naturalnie bezglutenowej mąki kokosowej, przełożony moim domowym dżemem z borówki amerykańskiej . Ciasto jest bez cukru, więc wyjątkowo lekkie i niskokaloryczne – naprawdę warto się skusić na kawałeczek do kawy Lekki kokosowy biszkopt z budyniem i konfiturą (bez laktozy) Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki ksylitolu 40 g mąki kokosowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Budyń
Fitkot
TORT KOMUNIJNY 273sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka(...)Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na cztery blaty. Bita śmietana: - Żelatynę zalać 5- 6 łyżkami mleka, odstawić do lodówki aby napęczniałe (około 10 minut). Następnie naczynie z napęczniałą żelatyną wstawić do gorącej wody aby się rozpuściła. - Dróg sposób na rozpuszczenie żelatyny to: żelatynę rozpuścić
RAROSSA
Kukułka 285myślę, że w kwestii wypieków powinnam działać czasami bardziej spontanicznie;) Często jest tak, że jakiś przepis mnie zaciekawi, ale…. waham się zbyt długo, by go upiec. Właśnie te ciasta potem najbardziej mnie zaskakują;) Gdybym częściej stosowała się do zasady „podoba się = robię”, już dawno cieszyłabym się smakiem tego ciasta. Nawet nie wiecie ile razy zabierałam się(...)Kukułkę”, po czym decydowałam się na coś zupełnie innego. Głupia byłam;) Bałam się tej ilości alkoholu zupełnie niepotrzebnie. Ciasto wyszło idealnie wyważone. Wilgotne, nie za słodkie, z posmakiem alkoholu, jednak nie za mocnym. Pyszne. I chyba pyszniejsze z każdym kolejnym dniem;) Sprawdzi się z całą pewnością na różnych uroczystościach rodzinnych. Polecam. Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 szkl. cukru
Smaki Na Talerzu
Ciasto budyniowo-maliowe 201ciasto 1 szkl mąki pszennej tortowej 0,5 szkl mąki krupczatki 125 g masła 2 żółtka szczypta soli szczypta proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe 3/4 l mleka 6 łyżek cukru maliny ok 400 g 2 galaretki malinowe Ciasto zagniatamy i wyklejmy dno tortownicy . Podpiekamy ok 15 min . w temp 180st Budyń gotujemy z cukrem. Trochę malin posypujemy na cieście(...)wkładamy do naczynia, dolewamy wody tyle by było z owocami 1 litr i gotujemy , od zagotowania wystarczy chwilka. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretki. Przestudzone wylewamy na wystudzone juz ciasto i odstawiamy na kilka godzin do lodówki
Gotowanie jest łatwe
Pyszny Michałek 297ptaków działa kojąco (tak ptasiory bladym świtem już urządzają sobie trele uwierzcie mi na słowo). Dodatkowo dostałam bardzo wiosenną przesyłkę pełną czekolad Terravita, która natchnęła mnie do upieczenia tego ciasta z śmietankowym kremem wzbogaconym o popularne cukierki, dżemem z porzeczki i polewą z mlecznej czekolady dodatkowo posypaną orzeszkami ziemnymi. Mówię Wam pychota. Biszkopt: 5 jaj szklanka cukru szklanka mąki(...)Przykrywamy drugą połową biszkoptu. Polewa: tabliczka czekolady mlecznej (u mnie Terravita) 3-4 łyżki mleka orzeszki ziemne bez soli Czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią ciasto i posypujemy drobno posiekanymi orzeszkami. Chłodzimy ok 2h w lodówce. Smacznego
Cynamonowe szczęście
Kolorowa pianka z owocami i galaretką 269piana stanie się sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 25x25 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez około 20 minut. Wystudzić. Galaretkę wiśniową rozpuścić w szklance wody, wystudzić. 250 ml śmietany ubić na sztywno, następnie
magiczna kuchnia Kasi
Brownie jaglane z kokosem 193Mamy weekend także czas na ciasto!😎 Zapewne znacie ciasto Brownie, które ma milion odsłon. Ja je dzisiaj wykonałam w nieco zdrowszej wersji bez użycia mąki (jedynie 1 łyżka), w zamian na bazę dałam przepyszną i sycącą kaszę jaglaną. Patrząc na zdjęcie pewnie byście się nie domyśleli, że się tam znajduję.😏 Co ciekawe jeden kawałek ma tylko ok 100 kcal(...)Olej rozpuszczamy dodajemy kakao, wodę, słodzik i mieszamy dokładnie do połączenia składników i gładkości polewy. Studzimy i polewamy nasze brownie. Posypujemy wiórkami kokosowymi i orzechami, wstawiamy do lodówki (ciasto musi być ostudzone!). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza całego ciasta (dzielimy przez ilość kawałków): 2230 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzu
Budyniowy torcik z mlecznym kremem i galaretką 216Pyszny mały torcik z idealnie czekoladowymi blatami ciasta z dodatkiem budyni. Krem jest aksamitny i bardzo mleczny. Przełamaniem smaku jest pomarańczowa galaretka, która dodatkowo nadała ciastu koloru. Polecam na rodzinne spotkania, gdzie przy filiżance aromatycznej kawy można delektować się rodzinnymi chwilami. Budyniowy biszkopt (tortownica 20 cm): 4 jajka Szczypta soli ¾ szklanki białego cukru 4 łyżki oleju ¾ szklanki mąki pszennej(...)Cały czas ubijając wsypujemy partiami mleko w proszku. Ucieramy jeszcze chwilę, aż krem będzie jednolity i gładki. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia i delikatnego stężenia. Poszczególne blaty ciasta nasączamy słodką herbatą z cukrem. W tortownicy umieszczamy pierwszy biszkopt. Smarujemy go mlecznym kremem. Następnie wylewamy stężałą galaretkę. Tortownicę wstawiamy do lodówki aby galaretka zastygła. Następnie rozsmarowujemy kilka łyżek kremu
VioletoweKucharzenie
Ciasto czekoladowo bananowe 277składników, dla których sprawdza się zasada „im starsze, tym lepsze”, dlatego jeśli w waszej kuchni macie takie nakrapiane banany to jest to świetna okazja do zrobienia takiego ciasta :) Do tego garść ulubionych dodatków – u mnie rodzynki i orzechy laskowe, i gotowe! Ciasto piekłam w niedużej keksówce. Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru (mniej jeśli(...)misce mieszamy razem suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy razem suche i mokre składniki – nie za długo, tylko do połączenia składników, w cieście mogą nawet zostać grudki. Na koniec dodajemy bakalie i jeszcze raz mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 170 stopni przez
Ciastkozercy