ciasto - 164325 przepisów (strona:3551/10955)

Jogurtowe ciasto z miksem letnich owoców, bez użycia jajek 164

Wczoraj serwowałam omlet, dzisiaj zapraszam na jogurtowe ciasto z owocami, nie mogłam się zdecydować na jeden rodzaj owoców, dlatego z przyjemnością użyłam ich wszystkich ;) Moje dzisiejsze ciacho skrywa w sobie truskawki, maliny, jeżyny, borówki i czerwoną porzeczką. Nieźle co? Musi Wam zasmakować ;') Składniki: 1 duży kubek 600 g jogurtu naturalnego 3 kubki mąki 1 kubek cukru 3 łyżeczki proszku(...)dodaniu nowego składnika, a na koniec mieszamy na jednolitą masę. Możemy użyć miksera a możemy wymieszać również łyżką. Wykładamy masę do dużej formy, ja użyłam tortownicy fi 28. Wierzch ciasta wykładamy owocami, możemy użyć świeżych owoców w okresie letnim lub mrożonych w okresie zimowym. Mrożonych owoców nie rozmrażamy przed pieczeniem. Pieczemy przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka ustawiając

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto serowe z tuńczykiem, pomidorem i kawałkami mozzarelli 218

Ostatnio piekłam wytrawne babeczki, myślałam nad keksem, ale wyszło... ciasto. Dodam, że bardzo pyyyszne, a do tego bardzo łatwe w przygotowaniu i kusząco pachnące. Idealnie sprawdzi się na śniadanie, czy zwykłą przekąskę - w domu, na spacerze, wycieczce lub w pracy. Doskonale zaspokoi każdy głód, ponieważ jest sycące, a najlepsze... jeszcze ciepłe. Składniki zostały idealnie dopasowane, a same ciasto oprócz - świetnego(...)pomidor Wierzch: żółty ser do posypania Jajka należy ubić do puszystości. Mieszając - dodać olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. (Konsystencja powinna być jednolita oraz gładka.) Gotowe ciasto wymieszać z żółtym serem startym na średnich oczkach tarki, a następnie z pokrojonym w kostkę pomidorem, mozzarellą oraz odsączonym tuńczykiem.  Całość doprawić do smaku i przelać do formy uprzednio wysłanej

Di gotuje
TORT KOMUNIJNY 252

sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka(...)Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na cztery blaty. Bita śmietana: - Żelatynę zalać 5- 6 łyżkami mleka, odstawić do lodówki aby napęczniałe (około 10 minut). Następnie naczynie z napęczniałą żelatyną wstawić do gorącej wody aby się rozpuściła. - Dróg sposób na rozpuszczenie żelatyny to: żelatynę rozpuścić

RAROSSA
Odrywane drożdżówki z budyniem i borówkami 222

cukru) borówki amerykańskie (moje były mrożone)   Mąkę, drożdże, cukier oraz sól wymieszać w misce. Dodać jajko, żółtko, rozpuszczoną margarynę i powoli mieszając dodawać mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (jeśli będzie twarde dodać więcej mleka, jeśli będzie się bardzo lepiło dodać trochę mąki). Włożyć je do miski, przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość(...)międzyczasie ugotować budyń i go przestudzić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Na nim rozsmarować letni budyń, na budyniu porozrzucać borówki (mogą być zamrożone). Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku i pokroić ostrym nożem na 5-6 cm kawałki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej odkrojone kawałki ciasta (mogą ściśle do siebie przylegać). Wierzch posmarować białkiem

Simply Food
bułeczki drożdżowe z kruszonką 179

dużą ilością kruszonki. Nie ukrywam, że pomocnikiem był również Thermomix. Wiecie już co zniknęło jako pierwsze ;-) Składniki: kruszonka 70 g mąki pszennej 50 g masła zimnego 50 cukru  ciasto  100 g mleka 20 g świeżych drożdży (pokruszonych) 40 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 330 g mąki  2 jaja 20 g miękkiego masła Przygotowanie: kruszonka wszystkie składniki(...)włożyć do naczynia miksującego - wyrobić czas 10 s/obr 6 odłożyć na później ciasto  do naczynia miksującego wlać mleko i podgrzać - czas 3 min/temp 37 st/obr 1 dodać pozostałe składniki i wymieszać - czas 3 min/ poz Interwał ciasto podzielić na równe części w zależności od tego jakie bułeczki chcemy mieć (u nas na 6 bułeczek  w okrągłym naczyniu

Gotowanie z pasją
bułeczki drożdżowe z kruszonką 222

dużą ilością kruszonki. Nie ukrywam, że pomocnikiem był również Thermomix. Wiecie już co zniknęło jako pierwsze ;-) Składniki: kruszonka 70 g mąki pszennej 50 g masła zimnego 50 cukru  ciasto  100 g mleka 20 g świeżych drożdży (pokruszonych) 40 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 330 g mąki  2 jaja 20 g miękkiego masła Przygotowanie: kruszonka wszystkie składniki(...)włożyć do naczynia miksującego - wyrobić czas 10 s/obr 6 odłożyć na później ciasto  do naczynia miksującego wlać mleko i podgrzać - czas 3 min/temp 37 st/obr 1 dodać pozostałe składniki i wymieszać - czas 3 min/ poz Interwał ciasto podzielić na równe części w zależności od tego jakie bułeczki chcemy mieć (u nas na 6 bułeczek  w okrągłym naczyniu

Gotowanie z pasją
ZAWIJANE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOŚLIWKĄ! 227

może być gorące! ( w innym przypadku zaparzysz mąkę) Masło stop w rondelku i wystudź aby było letnie. Do miski z mąką dodaj masę z jaj, mleko i zacznij zagniatać ciasto. Dodawaj stopniowo masło i wyrabiaj ciasto przez minimum 10 minut. Im lepiej je wyrobisz tym będzie bardziej puszyste więc się przyłóż ;-) Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Jeśli(...)dzień jest zimny i deszczowy, postaw miskę na kocu lub zimą koło kaloryfera. Pozostaw tak na godzinę. Po tym czasie ciasto podziel na 18-20 kawałków. Każdy rozwałkuj na blat posmaruj nadzieniem ( u mnie czekośliwka) zroluj ciasno. Wałek przetnij na pół i zwiń w bułkę.  Ułóż na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem, zachowaj odstęp bo bułki urosną.  Bułeczki

SMYKWKUCHNI
Ciasto budyniowe z owocami i galaretką (bez pieczenia) 281

Rewelacyjne smakowo ciasto w sam raz na ciepłe wiosenno letnie dni, do przygotowania z dowolnymi  ulubionymi owocami , bez pieczenia, do ciasta używamy tylko i wyłącznie dobrej jakości masła bo od niego zależy cały smak naszego ciasta. Wydaje się czasochłonne a wcale takie nie jest. Pychotka! Tortownica 24 cm Składniki: 15-20  dag podłużnych biszkoptów Krem: 1,5 szklanki(...)Wyłożyć nimi dno formy. Białą masę rozsmarować  równo na biszkoptach. Na nią wyłożyć drugą warstwę biszkoptów namoczonych w galaretce.  Biszkopty przykryć masą kakaową z wafelkiem. Na wierzchu ciasta rozsypać pomieszane owoce zalać tężejącą galaretką odstawić na całą noc do lodówki. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Ciasto bananowe z galaretką 295

Znacie takie ciasto jak bananowiec? Mam jego klasyczną (no prawie) wersję na blogu już od jakiegoś czasu, a ostatnio, w sumie trochę z przymusu, bo miałam w domu zbyt dojrzałe banany i śmietankę "do wczoraj", postanowiłam zmiksować ciasto o całkiem podobnym smaku. Brakuje tylko pianki, jak w oryginale, no i krem nie jest maślany tylko śmietanowy. Wierzch to także zmiana(...)blaszce). Dwie galaretki cytrynowe lub pomarańczowe rozpuszczamy w ok 750ml wody. Dodajemy obrane, także z tej białej, gorzkiej skórki pomarańcze i blenderujemy. Przestudzoną i gęstniejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i schładzamy kilka godzin w lodówce. Galaretkę na wierzch warto przygotować sobie znacznie wcześniej, nawet kilka godzin, tak by można było już tężejącą wylać od razu na krem. Skróci

Kuchnia w czekoladzie
Szybkie sezonowe ciasto na oranżadzie 174

Trafiłam na ten przepis zupełnie przypadkiem. To świetna baza na ciasto z sezonowymi owocami lub z rabarbarem jak u mnie. Oranżadę można również zastąpić wodą gazowaną. Składniki (blaszka 26x34cm): 5 jajek 1 szklanka cukru szczypta soli 1 cukier waniliowy 3,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka białej oranżady (lub wody gazowanej(...)Sposób przygotowania: 1. Jajka, sól i oba cukry ubić razem na puch. Dodać olej i zmiksować na małych obrotach. 2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do ciasta i delikatnie miksować. 3. Na koniec wlać oranżadę i wymieszać delikatnie. 4. Blaszkę posmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Wyłożyć ciasto, a na wierzch owoce lub rabarbar. 5. Piec

Kuchnia domowa Ani
TRUSKAWKOWE POLE 252

straganach robi się czerwono, a woń truskawek po prostu nie pozwala na to aby ich nie kupić. Osobiście najbardziej lubię truskawki delikatnie niedojrzałe, twarde, takie właśnie idealne są do ciast na zimno np. do biszkoptu z bitąśmietaną oraz galaretką . Bardziej dojrzałe sprawdzą się w rożnego rodzajach ciast gdzie używane są truskawki zmiksowane tak jak w serniku Zebratruskawkowo waniliowa . Do dzisiejszego

RAROSSA
TARTA FRANCUSKA Z PIECZARKAMI I POMIDORKAMI 190

Tarta- szybki pomysł na obiad , kolację czy przekąskę :)  Dziś zapraszam na tartę z ciasta francuskiego z koktajlowymi pomidorkami , pieczarkami, masą serowo-śmietanowo- jajeczną , podawaną z rukolą. Smakuje wyśmienicie na pewno przypadnie nie jednemu smakoszowi :)  SKŁADNIKI NA 6 PORCJI: 🍴 Ciasto francuskie ok 350 g 🍴 20 dag pieczarek 🍴 1 cebula 🍴2 łyżki drobno posiekanej natki i koperku 🍴10 pomidorków(...)sera żółtego tartego 🍴sól i pieprz do smaku 🍴 1łyżka ketchupu i majonezu 🍴 dodatkowo: 2 garście rukoli  PRZYGOTOWANIE: 1. Formę do tarty wykładam papierem do pieczenia a następnie wykładam ciasto . 2. Pieczatki myję a następnie smażę na maśle na rumiano , dodaję obraną cebulkę i pokrojon w kostkę, smaże jeszcze chwilę.  3. Pieczarki i cebulę  przekładam na ciasto

Gotowanie Patki
Ucierane Ciasto Twarogowe Z Rabarbarem 236

kawałki, obsypujemy cukrem i odkładamy na sitko aby odsączył się z nadmiaru soku. 2. Z podanych składników robimy kruszonkę i chowamy ją do zamrażalki na czas przygotowania ciasta. 3. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy twaróg, miksujemy i na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i esencję waniliową. Mieszamy(...)całość do połączenia się składników. 4. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Następnie, rabarbar obsypujemy łyżką mąki, mieszamy i wykładamy na ciasto, lekko wciskając je w nie. Posypujemy kruszonką z zamrażalnika i wstawiamy do piekarnika na 180 stop. grzanie góra dół bez termoobiegu na około 50-60 minut. Upieczone ciasto, jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Tarta ze szparagami, kurczakiem i porem 256

czosnku 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki pieprzu 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki startego grana padano/ parmezanu Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 2. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30min. 3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. 4. Ponakłówaj obficie ciasto widelcem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tarta z kremem kokosowym 200

ciekawe, że do przyjemnych rzeczy człowiek tak szybko się przyzwyczaja i tak łatwo odzwyczaić się od codziennej, mniej przyjemnej rutyny. Małym motywatorem została dziś Tarta z kremem kokosowym – ciasto nagroda dla przetrwanie ciężkiego dnia i wypełnienie wszystkich zaplanowanych obowiązków Tarta z kremem kokosowym to przepis zupełnie niedietetyczny, choć oczywiście jeśli chcecie, możecie dostosować go do swojej diety. W przypadku(...)kokosowego + domowy dżem z czarnej porzeczki + serek mascarpone + wiórki kokosowe Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, masło pokrojone na kawałki, śmietanę i jajko. Zagniataj do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta. Odłóż na 30 min do lodówki. Po schłodzeniu, rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przygotuj krem

365 dni dookoła kuchni

Proponowane wyszukiwania