ciasto - 163312 przepisów (strona:3516/10888)

Szarlotka przedszkolna 392

swoją grupą przedszkolną i paniami robili wspólnie szarlotkę. Wychowawczyni wiesza na tablicy ogłoszeń przepisy na dania, które przygotowała z dziećmi, więc według tej receptury zrobiłam w niedzielę to ciasto. Jest niezwykle proste, szybkie, a sam wypiek to przysłowiowe niebo w gębie. Polecam! Składniki (blaszka 24x36cm): 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku(...)zetrzeć na plasterki na szatkownicy, wymieszać z cynamonem. 2. Suche składniki wymieszać ze sobą, przełożyć na stolnicę. Dodać zimne masło, posiekać z mąką. Dodać jajko, żółtko i śmietanę, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 3. Jedno ciasto rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć jabłka i wyrównać. Położyć drugie rozwałkowane ciasto i nakłuć widelcem. 4. Piec

Kuchnia domowa Ani
Pyszne ciasteczka bez proszku do pieczenia 143

spotkania ze znajomymi. Składniki: 175 g masła 175 g mąki wrocławskiej 75 g kaszy manny 75 g rodzynek 50 g cukru Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść ciasto. Uformować kiełbaskę o średnicy ok. 3-4cm. Ciasto (grubości ok.1 cm) odcinać nożem. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczać widelcem do grubości ciasta

Przepisy Babci
Drożdżówka z serem i śliwkami 247

ciągu tygodnia mało piekę, no chyba, że mnie natchnienie jakieś dorwie, tak w niedzielę lubię zjeść coś pieczonego w domowym zaciszu.  Nie zawsze są to ciasta składane, warstwowe i kombinowane. Czasami wystarczy odrobina chęci, trochę wolnego czasu i podstawowych składników, by stworzyć coś smacznego!  U mnie dziś właśnie jabłecznik z połówkami jabłek, który także przygotujecie(...)font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na formę o śr 28-30cm Ciasto: ¾ szklanki ciepłego mleka ½ szklanki oleju 2 małe jajka 70g cukru kryształu 25g drożdży świeżych Ok 480-500g mąki pszennej tortowej Szczypta soli Dodatkowo: 200g sera białego półtłustego 3 łyżki

Kuchnia w czekoladzie
Knedle ze śliwkami na sposób mojej mamy 212

Knedle ze śliwkami Knedle ze śliwkami, najlepiej węgierkami, to smak mojego dzieciństwa. Te knedle zawsze „wychodziły”. Ciasto zawsze było delikatne, miękkie i nie przytłaczało smaku śliwek. Polane stopionym masłem i posypane zwykłym cukrem. Bez żadnych wymyślnych dodatków w postaci cynamonu, wanilii ani bitej śmietany. Naturalna słodycz śliwek i delikatne ciasto z ziemniaków – oto cały sekret najlepszych knedli

Korniszonki
Sernik z gruszkami 159

Sernik. Czy można go nie lubić? Osobiście chyba nie znam nikogo, kto odmówiłby choćby kawałka tego ciasta. I nie ważne czy to sernik tradycyjny, wiedeński, z owocami czy w cieście. Każdy jeden jest niepowtarzalny w smaku i niezastąpiony na stole podczas rodzinnej uroczystości. Dziś u mnie przepis na sernik z gruszkami, bo akurat teraz mam ich pod dostatkiem. Wyszedł kremowy(...)jajka 400g sera podwójnie zmielonego 2 łyżki budyniu śmietankowego (sproszkowanego) Dodatkowo: 2-3 gruszki (w zależności od ich wielkości) ½ filiżanki karmelu Sposób przygotowania Spód: Składniki siekamy ze sobą, zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na 20 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy spód tortownicy, dziurkujemy i odstawiamy do lodówki. Masa serowa: Ucieramy mikserem masło z cukrem oraz jajkami

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto "Leśne Runo" z mąki dyniowej - gluten free, lactose free, LOW FODMAP 234

Pyszne czekoladowe ciasto z mąki dyniowej odpowiednie dla osób na diecie bez glutenu, bez laktozy oraz FODMAP ( więcej o diecie FODMAP dowiesz się TUTAJ ). Przepis znalazłam na stronie Trawka cytrynowa . Zapraszam do przygotowań! Składniki na blaszkę 20x25 cm: 100 g masła bez laktozy + trochę do wysmarowania formy 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej 3 jajka, oddzielone żółtka od białek(...)Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza . Białka ubijamy na pianę. Cały czas ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy, aż masa będzie sztywna i błyszcząca jak na bezę. 4. Do ciasta dodajemy białka w 3 porcjach, za każdym razem delikatnie mieszając drewnianą łyżką tak, aby białka nie opadły. Na koniec dodajemy pozostałą czekoladę i ostatni  raz mieszamy. 5. Blaszkę smarujemy masłem

My Culinary Art
CIASTO BUDYNIOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I KRAKERSAMI – bez pieczenia! 171

ręką na sercu mogę stwierdzić, że to jedno z moich ulubionych ciast! Wspaniały, słodki krem budyniowy a’la patisserie połączony z masłem orzechowym i słonymi krakersami tworzy fantastyczna całość , której ciężko się oprzeć! Zawsze sięgam po dokładkę! Takie ciasto jest fantastycznym pomysłem na każda rodzinną imprezę albo na weekend do popołudniowej kawki! Błyskawiczne! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha

Ostra na Słodko
Ciasto gruszkowe z wafelkową bezą 208

fareast-language:EN-US;} Bardzo przepraszam, że musieliście czekać na obiecany przepis, ale czasami po mimo starań nie udaje się wszystkiego zrealizować w terminie. Za, to jeśli przygotujecie, to ciasto jego smak wynagrodzi Wam czas oczekiwania. Bardzo smaczne, aromatyczne z warstwą bezy, do której przygotowania użyłam kakaowych wafelków CHRUPS! od Cukry Nyskie . Ciasto świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole(...)soli na sztywno dodając cukier . Wciąż ubijać dodać żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem na koniec wmieszać kakao oraz kawę. Blachę 25x38 wyłożyć dno papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto. Piec około 20minut w 170stopniach. Po upieczeniu usunąć papier i wystudzić biszkopt. Przed złożeniem ciasta biszkopt nasączyć mocnym naparem herbaty z cukrem Warstwa owocowa: Użyłam przesmażonego musu z gruszek, który

W garach u Gosi
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I BEZĄ 264

Polecam Wam pyszny sernik z brzoskwiniami,bezą i kruszonką.Palce lizać :). SKŁADNIKI kruche ciasto 3 szklanki mąki 250g masła 5 żółtek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa 1kg sera mielonego lub tego z wiaderka 1 budyń waniliowy 125g miękkiego masła 3 jajka 1/2 szklanki cukru beza 5 białek 3/4 szklanki cukru szczypta soli puszka brzoskwiń(...)WYKONANIE Na początek przygotowujemy kruche ciasto.Na stolnicę wysypujemy mąkę ,cukier puder i proszek do pieczenia.Mieszamy aż wszystko się połączy.Następnie dodajemy masło,kroimy nożem,dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Cisto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godz.do lodówki. Teraz czas na masę serową.Masło ucieramy z cukrem,dodajemy jajka,następnie partiami dodajemy ser.Na koniec dodajemy budyń w proszku.Blaszk

Mała w garnku miesza
Błyskawiczna szarlotka dla leniwych 156

Błyskawiczne ciasto z dużą ilością cynamonu i jabłek. Ja do swojej wersji użyłam papierówek, ale sprawdzą się też inne.   Znika tak szybko jak szybko się ją robi. My jedliśmy jeszcze ciepłą. A z lodami to już w ogóle poezja. Foremka 24x24 cm: Spód: 2,5 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sodu(...)pieczenia. Wsypujemy cukier, wbijamy jajko. Na końcu dodajemy pokrojoną margarynę. Całość siekamy nożem tak długo aż powstanie kruszonka. Następnie całość wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę (tylko spód). Ciasto dogniatamy ręką tak aby nie było żadnych luk. Foremkę wstawiamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wsypujemy

VioletoweKucharzenie
Szybkie ciasto z gruszkami i rodzynkami 174

Mamy sezon gruszkowy więc musi być ciasto, oczywiście pyszne i szybkie w przygotowaniu z dodatkiem rodzynek, polewy czekoladowej i wiórek smakuje wyśmienicie. Zapraszam :) Składniki : 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki oleju 1 kopiasta łyżka nutelli do ciasta 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1/2 szklanki rodzynek  Helio 1 kopiasta łyżka cynamonu(...)przesiewamy mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem, delikatnie mieszamy łyżką. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę dodajemy razem z rodzynkami i delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka.   Upieczone ciasto wyciągamy z formy na kratkę i jeszcze ciepłe smarujemy nutellą, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy

Sama słodycz i szczypta chili
Zakręcona tarta z cukinią, marchewką i papryką 144

dodać parmezan lub inny aromatyczny ser. Możecie tutaj pokombinować po swojemu. Z pewnością będzie pysznie, a zakręcona tarta zaskoczy Waszych bliskich! ;) * SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm Kruche ciasto: 180 g mąki pszennej 110 g zimnego masła 1 żółtko ½ łyżeczki soli morskiej 1 łyżka zimnej wody lub mleka Nadzienie: 2 cukinie 2 marchewki 2 różnokolorowe papryki 3 jajka(...)kwaśnej śmietany 18% 100 g parmezanu lub dowolnego żółtego sera łyżeczka świeżo posiekanego rozmarynu szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz * PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto Do miski wsyp mąkę oraz sól, dodaj posiekane masło i wbij żółtko. Szybkim ruchem zagnieć ciasto, dolewając w trakcie odrobinę wody lub mleka. Z ciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj cienko

Food Square
Ciasto z kaszy manny z brzoskwiniami 158

Uwielbiamy serniki a to ciasto smakuje jak najlepszej jakości sernik, nikt nie połapał się że tam jest kasza manna, dobrze bo jest ona zdrowa a niektórzy źle reagują na sam dźwięk tego słowa. Brzoskwinie nadają ciastu wilgotności i jest jeszcze pyszniejsze. Można użyć brzoskwiń świeżych, tak jak ja ale i z puszki, osączonych. Ciasto z brzoskwiniami na kaszy mannie. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Dietetyczny piernik z otrąb owsianych 161

myślałam, że to takie proste. Powstała świeża, aromatyczna i mocna przyprawa do piernika. No i jak otworzyłam ten słoik, to tak mi zapachniało piernikiem, że… upiekłam to ciasto. Składniki na 16 porcji : 80g otrąb owsianych 4 jajka 400g jogurtu naturalnego 3% 50g ksylitolu (cukru brzozowego) 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia Jajka utrzeć(...)dokładnie wymieszać. Masę wylać do silikonowej foremki do pieczenia albo do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół) przez ok. 60 minut. To ciasto najlepiej przygotować w silikonowej formie. Ja użyłam foremki do babki – wieńca. Piernik w takim wydaniu nie przyklei się do formy, a poza tym wygląda bardzo apetycznie i kusząco. Upieczone

Dietolog