Tęczowa tarta 147mąki orkiszowej typ 850 100 ml wody 150 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżeczki soli Masło kroimy na małe kawałki i łączymy z resztą składników. Szybko wyrabiamy ciasto do połączenia składników, czyli przez kilka minut. Jeśli byłoby za luźne/za twarde to dodajemy odrobinę mąki/wody. Ale powinno być w sam raz. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą(...)chowamy na 50 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy i wykładamy ciastem nasmarowane olejem foremki do tarty. Wierzch tarty wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego coś w miarę ciężkiego, np. groch, fasolę, czy chociażby ryż (żeby obciążyć ciasto, żeby właściwego kształtu nabrało). Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy ciasto przez
Marder&Marder Manufacture
Francuski chleb pszenny na zakwasie 193wody Zakwas musi oczywiście być aktywny, czyli dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej. Mieszamy wszystkie składniki, przykrywamy i zostawiamy na 12-14 godzin w ciepłym miejscu, ewentualnie w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe: 800 g mąki pszennej 50 g mąki żytniej typ 2000 450 g wody 2 łyżeczki soli cały zaczyn Najpierw mieszamy mąkę z wodą, aż nam się ładnie połączy. Przykrywamy(...)odstawiamy na 1 godzinę. Dodajemy sól, krótko zagniatamy i łączymy z zaczynem. Zagniatamy około 10 minut. Gdyby ciasto było za luźne to dosypujemy odrobinę mąki, jak za suche to troszkę wody. Ma być średnio ścisłe. Tak żeby łatwo się wyrabiało, ale nie kleiło do dłoni. I teraz musimy pomyśleć, czy robimy jeden wielki bochenek, czy dwa mniejsze. Jeśli jeden
Marder&Marder Manufacture
Schiacciata, czyli płaski chleb toskański 201łyżki oliwy. Kolistym ruchem mieszamy składniki w zagłębieniu, a następnie stopniowo zaczynamy łączyć z mąką. W połowie pracy dolewamy zimną wodę. Wyrabiamy aż utworzy nam się zwarta kulka. Przenosimy ciasto na oprószony mąką blat i ugniatamy 10-15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto ponownie formujemy w kulę i przekładamy do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy wilgotną ściereczką(...)zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 - 2,5 godziny. Tak żeby podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto lekko przyklepujemy i ponownie przekładamy na oprószoną mąka stolnicę. I wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne, tak żeby po naciśnięciu szybko wracało do poprzedniego kształtu. Przekładamy je na blachę do pieczenia o wymiarach 26x37 cm (lekko posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej
Marder&Marder Manufacture
Chrupiąca brukselka w cieście 186ogóle kiedy tylko chcemy. Jeżeli lubicie brukselkę to tę pokochacie. Jeśli macie do niej opory to jest szansa, że ta wam jednak posmakuje. Bo jest naprawdę dobra. Ciasto na piwie, przyprawy, sposób przygotowania... To wszystko sprawia, że zyskuje ona zupełnie nowy smak. Jak zrobicie to dajcie znać w komentarzu, ciekaw jestem waszej reakcji. Ja część zjadłem od razy na ciepło(...)sposób pozbywamy się goryczki z brukselki. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5-8 minut. Odcedzamy, dokładnie osuszamy, studzimy. Z piwa, maślanki, mąki, proszku do pieczenia i jajka ukręcamy ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Możemy nie wlewać od razu wszystkich płynów. Możemy regulować nimi gęstość ciasta, na tyle by oblepiło brukselkę w trakcie zamaczania. Doprawiamy solą, cynamonem, zmiażdżonym w wyciskarce
Marder&Marder Manufacture
Biszkopt piaskowy (z bitą śmietaną i konfiturą malinową) 166Święto chyba jakieś jest, czy co? Nie wiem o czymś? Stało się coś? Kurcze, Madzia ciasto zrobiła ;) Madzia zawsze chętnie gotuje, zwykle to ciężko ją z kuchni przegonić. Ale ciast nie robi. Nie to, że nie umie. Umie. Ale nie lubi za bardzo po prostu. Aż tu nagle, tak ni stąd ni zowąd, rzecze Madzia: "Jajka kup. I mleko. Ciasto(...)będę robiła". No dwa razy naprawdę nie trzeba mi było tego powtarzać. Zakupy zrobione, Madzia robi biszkopta z bitą śmietaną, konfiturą malinową i świeżymi malinami na szczycie. No rewelacja. Ciasto właściwie dość proste w zrobieniu, świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Na biszkopt: pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 200 g cukru 4 jajka 1 paczka proszku
Marder&Marder Manufacture
Biszkopt z masą orzechową 164ciastem to same problemy były. To znaczy właściwie tylko jeden problem, ale za to poważny. Bo Madzia wymyśliła sobie, że kupi orzechy włoskie w skorupkach. Zasadniczo pomysł bardzo dobry jak się siedzi przed telewizorem i można spokojnie i niezobowiązująco połupać sobie. Ale jak chcesz szybko ciasto zrobić to już ten pomysł nie wydaje się taki bystry. No nie chcę przesadzić(...)poważnie! Na pół się dziadek rozłupał. Biedna Madzia musiała więc dalej trzaskać orzechy tłuczkiem do mięsa... Doceńcie więc ten przepis, tym bardziej, że jest to autorski wymysł Madzi. A ciasto było naprawdę niesamowite, polecam zrobić. Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka ucieramy dokładnie z cukrem. Następnie powoli dodajemy mąkę
Marder&Marder Manufacture
Pizzerinki, czyli mini pizze 201Hannibala i zajadaliśmy się tymi mini pizzami. Bez pośpiechu. Zresztą to też genialny pomysł na jakieś niewielkie przyjęcie w gronie znajomych. Pracy z tym niewiele, a efekt całkiem niezły. Ciasto: 250 g mąki pszennej 160 ml wody 15 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki cukru pół łyżeczki soli Wierzch: świeży szpinak kozi ser przepiórcze jajka(...)żeby trochę odstał, żeby składniki się ze sobą przegryzły. Cebulę, tymianek i chili bardzo drobno siekamy, czosnek wyciskamy, dajemy szczyptę soli i dokładnie wszystko mieszamy ze śmietaną. Robimy ciasto. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy przez 15 minut. Ciasto odrobinkę może się lepić do dłoni. To nie szkodzi. Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
Marder&Marder Manufacture
Burrito w kukurydzianej tortilli 202wersja burrito niż meksykańska. Prawdziwe, tradycyjne meksykańskie burrito jest ubogie, składa się z jednego, dwóch składników. To amerykanie je przerobili na swoją modłę. Ale nieważne.... Ważne, że było pyszne ;) Ciasto (na około 7 placków): 200 g maki kukurydzianej 200 g mąki pszennej 300 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz: 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego(...)papryka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 100 g przecieru pomidorowego 150 g sera żółtego sól, pieprz, ostra papryka, chili w proszku, kmin rzymski olej do smażenia Najpierw robimy ciasto na tortille: mąki mieszamy ze sobą i dodajemy sól. Wlewamy gorącą wodę (ja gotuję na wrzątek i pozwalam wodzie w czajniku stygnąć 15 minut) i mieszamy łyżką aż mąka
Marder&Marder Manufacture
Calzone z ricottą i szpinakiem 225lubię skromne pizze, nieprzeładowane jak indyjski pociąg. Tak więc i calzone chciałem takie zrobić. Pomyślałem jakieś 5 sekund i wybór padł na szpinak i ser ricotta. Dobre połączenie. PODSTAWOWE CIASTO NA CALZONE / PIZZĘ 500 g mąki tortowej 1 szklanka wody gazowanej 20 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Drożdże rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy na 10 minut(...)czasie łączymy z pozostałymi składnikami i przez 10 minut wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do miski i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Z tej ilości ciasta możemy otrzymać 2 pizze o średnicy około 35 cm, 3 pizze o średnicy 30 cm lub 4 pizze o średnicy około 25 cm. Lub po porostu 6 kształtnych calzone. SOS POMIDOROWY
Marder&Marder Manufacture
Zielone ciasto cytrynowe z kiwi 174Madzia ostatnio coraz więcej ciast robi. Jakoś tak ją naszło trzeba więc korzystać póki można. Przeważnie przy słodkich wypiekach posiłkuje się blogiem Moje Wypieki . Tak też było i tym razem. Ciasto wyszło cudowne. Orzeźwiające i cytrynowe. Jedząc je można było przypomnieć sobie wiosnę. Która już niestety minęła. I na którą znowu czekamy :) Składniki na ciasto: 220 g mąki pszennej(...)połączenia się składników, nie dłużej. Na koniec dodajemy do całości barwnik spożywczy i mieszamy do uzyskania koloru. Blachę (22x25 cm) smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy. Pieczemy 30-35 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Masa kremowa: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki
Marder&Marder Manufacture
Chleb na zakwasie z oliwkami 188wody 80 g aktywnego zakwasu żytniego Zakwas musi być aktywny, czyli dokarmiony około 12 godzin wcześniej. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zostawiamy pod przykryciem na 12-16 godzin. Ciasto właściwe: 300 g mąki żytniej typ 720 100 g mąki pszennej typ 550 300 ml wody cały zaczyn 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 100 g zielonych oliwek Wszystkie składniki(...)oprócz oliwek) łączymy ze sobą w dużej misce i mieszamy łyżką. Nie musimy jakoś dokładnie ciasta wyrabiać. Wystarczy do połączenia się składników, czyli jakieś 3-5 minut. Na koniec delikatnie wciskamy w ciasto oliwki, tak żeby ich nie zmiażdżyć. Całość przekładamy do dużej formy (albo 2 małych) wyłożonej papierem do pieczenia. A jeśli mamy formę silikonową to bez papieru będzie
Marder&Marder Manufacture
Ravioli z dynią 175Dobra, przejdźmy do przepisu. A tak na marginesie to Madzia mnie znowu opieprzy, że głupoty na blogu wypisuję. No trudno, nie jestem zbyt inteligentny to i głupoty wypisuję :) Potrzebujemy: ciasto na ravioli z TEGO przepisu 80 g bryndzy pół dyni hokkaido 2 ząbki czosnku sól morska pieprz oliwa z oliwek 2 łyżki masła 2 łyżki tartego parmezanu albo grana padano(...)Zagniatamy ciasto z TEGO przepisu i wkładamy na godzinę do lodówki. Pół dyni kroimy w kostkę, polewamy obficie oliwą z oliwek, dodajemy posiekany czosnek i łyżeczkę soli morskiej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Upieczoną dynię miksujemy blenderem z bryndzą, doprawiamy pieprzem i w razie konieczności solą. Ciasto wałkujemy na podłużne prostokąty. Układamy na połowie
Marder&Marder Manufacture
Tarta cytrynowa z bezą 196według oryginalnego przepisu, ciekawi jesteśmy czy się różni w smaku, a jeśli tak, to jak bardzo. I czy na plus czy na minus :) Na formę 24 cm potrzebujemy: Na ciasto: 300 g mąki tortowej 200 g masła 100 g cukru pudru Na krem: 4 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru 6 żółtek 50 g masła 50 ml wody(...)bezę: 12 białek 200 g cukru 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Zagniatamy mąkę, posiekane na kawałki masło i cukier puder. Szybko łączymy składniki, żeby jak najmniej ogrzać ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie smarujemy formę masłem i wylepiamy ją ciastem, łącznie z bokami. Ciasto można nieco wywinąć za boki formy, żeby się
Marder&Marder Manufacture
Bułki grahamki 165graham (typ 1850) ok. 315 ml wody 2 łyżeczki drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przez ok. 10-15 minut wyrabiamy ciasto. Mąka niestety będzie się nieco kleiła, więc jak mamy jakieś mechaniczne urządzenie do wyrabiania ciasta to warto z niego skorzystać. Jeżeli uznamy, że ciasto jest jednak zbyt rzadkie to dosypujemy(...)troszkę mąki, jak za twarde to odrobinę wody. Po wyrobieniu przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na posypany mąka blat. Dzielimy na 8 równych części i z każdej z nich formujemy podłużną bułkę. Odkładamy je na blachę wyłożoną papierem dopieczenia, dodatkowo posypanym mąką. Przykrywamy ściereczką i znowu zostawiamy
Marder&Marder Manufacture
SkÅadniki 218Kruche tartinki z grzybami Danie które pachnie lasem i jesienią,kruche ciasto i farsz grzybowy, zamknięta całość w małych mini tartach doskonała na ciepłą przekąskę czy nawet smaczny obiad! Składniki Ciasto: 20 dag mąki pszennej 12 dag masła 1 jajko 1 płaska łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz: 30 dag maślaków 1 cebula 2 jajka pęczek szczypiorku cienkiego 1 łyżka(...)masła 100 g śmietany 18% 50 ml mleka 3,2% sól morska do smaku biały pieprz do smaku Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę połączyć z masłem wbić jajko,dodać szczyptę soli oraz łyżkę śmietany i zagnieść ciasto,wylepić nim małe foremki na tartaletki-dno i boki. Farsz: Maślaczki oczyścić obrać skórkę z kapeluszy,opłukać,większe pokroić a mniejsze zostawić w całości
Wanilia i Kardamon