ciasto - 164325 przepisów (strona:3286/10955)

Tarta z kremem i brzoskwiniami. 238

jakiś czas można zaszaleć. Poza tym, jak mawia moja serdeczna koleżanka, przyjemności należy sobie dozować. Mały słodki trójkącik specjalnie nie wpłynie na odczyt naszego nielubianego łazienkowego lokatora ;) Ciasto to krem z bitej śmietany i serka mascarpone na kruchym spodzie, z brzoskwiniami i prażonymi migdałami. Smaczne, słodkie, latem świetnie pasowałyby maliny lub truskawki. Polecam.   Składniki: Spód: 225 g mąki pszennej(...)wody  Krem: 250 g śmietany 36 %  125 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru  Na wierzch: brzoskwinie z puszki płatki migdałów Wykonanie:  Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę wysmarowanej tłuszczem, następnie ponownie

zadanie-gotowanie
Ciasto ze szpinakiem 314

Szpinak wielu osobom źle się kojarzy. Już nawet dzieci sięgają po niego niechętnie. Pięknie wyglądające zielone ciasto jest doskonałym sposobem, by przemycić szpinak do diety tych, którzy za nim nie przepadają. To także doskonała propozycja dla osób, które doceniają jego walory! Przygotuj: 400g. mrożonego szpinaku 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka mąki tortowej 3 duże(...)momentu, gdy cukier nam się całkiem rozpuści. Nie przestajemy miksować – dodajemy olej. Następnie przesiane dwa rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Ze szpinaku odlewamy nadmiar wody. Dodajemy do ciasta dokładnie mieszając. Przekładamy do tortownicy nasmarowanej margaryną bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe – czasem godzina

MarcinChef
cytrynowe magdalenki 187

jajecznej stopniowo przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny oraz przestudzone masło i również delikatnie całość mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonych foremek do magdalenek lub mini babeczek. Pieczemy w 200 st. C przez ok. 10 -15 min., do lekkiego zrumienienia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Orkiszowy chleb na piwie 153

Ogromną przyjemność sprawia mi pieczenie domowego pieczywa. Coraz bardziej lubię pracować na cieście drożdżowym, jak i na zakwasie, co zapewne wynika z mojego coraz większego doświadczenia w tej kwestii. Ciasto drożdżowe z dodatkiem piwa to już w ogóle prosta sprawa. Rośnie jak szalone i ma specyficzny, jednak bardzo smaczny smak. Miękkie pieczywo, które długo utrzymuje swoją świeżość. Składniki (na jeden(...)minut aż podwoi objętość. Dodaję resztę składników: pozostałą mąkę, sól, oliwę z oliwek oraz jasne piwo. Całość dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia (lub do momentu aż ciasto podwoi objętość). Wyrośnięte ciasto przekładam do formy wysmarowanej masłem i posypanej otrębami. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut, chleb powinien wystawać nieco z formy. Następnie formę

Mango Papaja
Galaretkowiec z mleczno-śmietanową masą 206

lata temu przygotowałam dla Was ciasto na zimno z pokrojonymi galaretkami i białą masą na bazie jogurtu naturalnego . Postanowiłam lekko odświeżyć przepis i zaprezentować nową wersję galaretkowca. Poniższe ciasto to połączenie roztrzepanych galaretek i masy mleczno-śmietanowej. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam! Składniki na formę tortownicę o średnicy 18-20 cm*: 5 różnych galaretek  (np. cytrynowa, pomarańczowa, malinowa, agrestowa(...)pomocą widelca). Wszystkie galaretki delikatnie wymieszać ze sobą. Następnie przełożyć je do formy i zalać mleczną masą. Całość wymieszać. Masa mleczno-śmietanową musi wymieszać się z galaretki. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki. Galaretkowca najlepiej kroić po kilkunastu godzinach od przygotowania.  *ciasto przygotowałam w tortownicy o średnicy 18 cm + dodatkowo z reszty masy powstały 4 małe babeczki

Ugotować
Naleśniki bananowo-kokosowe (wegańskie) 277

Gwarantuję, że jeden z pewnością zaspokoi Waszą ochotę na słodkie na cały dzień. Brak cukru niech Was nie zwiedzie, bo są wystarczająco słodkie od bananów. Inspiracja: Wesoła Kuchnia Składniki: Ciasto na 3-4 szt: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki wody kokosowej ¼ - 1/2 szklanki wody gazowanej 1 banan Szczypta soli Nadzienie na 3 szt: 1 puszka mleczka kokosowego(...)Opcjonalnie posiekane orzechy włoskie Przygotowanie: Mleczko kokosowe odstawić na kilka godzin i nie wstrząsać nim. Po otwarciu odłożyć gęstą masę kokosową na nadzienie. Odstała woda kokosową zostanie dodana do ciasta. Karmelizowane banany: Banany obrać, polać sokiem z cytryny. Na patelnię nałożyć miód doprowadzić do rozpuszczenia, ułożyć  banany i przesmażyć je aż się skarmelizują. Ciasto: Banana zblendować. Do miski wsypać

Fabryka pomysłów
Mazurek makowy 229

Święta w pełni .. :) Pomiędzy żurkiem a jajem, kiełbasą a szynką trzeba także znaleźć czas na odrobinę słodyczy ! Mazurek to obowiązkowa propozycja na wielkanocne dni.  Przygotowany na kruchym cieście z makiem, bakaliami otulony kakaową polewą... palce lizać :) Składniki: Ciasto: szklanka mąki pszennej 150 g margaryny do pieczenia pół szklanki cukru pudru 2 żółtka Masa makowa: 250 g maku szklanka mleka(...)włoskie) łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 100 g margaryny 4 łyżki kakao 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mleka Przygotowanie: Mąkę, posiekaną margarynę, cukier puder i 2 żółtka zagniatamy na ciasto. Zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki. Blaszkę (ja użyłam okrągłej, do tarty) smarujemy margaryną.  Wykładamy ciastem blaszkę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy do zarumienienia

Taste Therapy
Koszyczek drożdżowy 191

Początkowo trochę sceptycznie ale później, gdy zobaczyła, że jednak wiem co robię ;)  z wielkim zapałem zabrała się do pomocy i zaplatania warkoczy z pachnącego, drożdżowego ciasta. W końcu to miał być najpiękniejszy koszyczek, specjalnie dla niej :))))  W ten sposób powstał koszyczek dla Oliwki, upieczony... ot tak... prosto z serca.....  Córka była przeszczęśliwa biorąc do rąk swój nowy(...)koszyczka Połączyć wodę i mleko. Do dużej miski przełożyć mąkę, drożdże Delecta , cukier i cukier cytrynowy Delecta . Wbić jajko, dolać wodę z mlekiem, olej i sól. Wymieszać i wyrabiać ciasto do czasu aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto rozwałkować na długi placek, radełkiem wykrawać cienkie paseczki. Miskę żaroodporną lub foremkę na babkę obłożyć folią aluminiową i ustawić do góry dnem

Smakołyki Asi
Chleb orkiszowy na zakwasie 199

jest nieco mniej, to też wystarczy, ważne żeby był aktywny), po czym dodać pozostałe składniki. Wymieszać wszystko, po czym oprószyć ręce mąką i wyrobić ciasto (może to potrwać około 8 minut). Ciasto można wyrabiać w misce, albo przełożyć na stolnicę. Jeżeli będzie za lepkie, to można delikatnie podsypać je mąką (nie warto sypać jej za dużo, bo chleb wyjdzie(...)suchy). Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne. Przełożyć je ponownie do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do pierwszego wyrastania na 3-4 godziny (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonych papierem do pieczenia form keksowych i wyrównać u góry mokrymi dłońmi lub łyżką. Przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania

Passions hobbies life
Mazurek kajmakowy 199

łyżki cukru 20 dag masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany puszka masy kajmakowej (u mnie Helio ) ulubione bakalie do dekoracji  Z podanych składników zagniatamy kruche, gładkie ciasto, a następnie chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie rozwałkowujemy cienko ciasto na wymiar blaszki (u mnie 23,5 na 35,5 cm). Przed rozwałkowaniem zostawiłam sobie niewielką ilość(...)ciasta na wałeczki, które ułożyłam po bokach, ale nie jest to konieczne. Spód ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 20 minut w 180 st. C na złoty kolor. Gdy ciasto ostygnie rozsmarowujemy na nim masę kajmakową i dekorujemy. Ja do dekoracji użyłam moreli

Cynamonowe szczęście
Babka drożdżowa (z żurawiną i białą morwą) 210

się puszysty jak pianka.) Do rozczynu dodać mleko, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy. Całość wymieszać łyżką. Do wstępnie połączonych składników wlać roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiać jeszcze przez około 4 minuty. Na koniec wsypać żurawinę z morwą i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Blaszkę odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut(...)stopniach (na średniej półce). Ostudzoną wyjąć z formy. Przygotować polewę lub likier. Lukier. Cukier puder (tyle, aby powstała gęsta masa) rozmieszać w gorącym mleku i rozsmarować na ostudzonym cieście. Polewa. W rondelku wymieszać wszystkie produkty na polewę i podgrzewać (mieszając) do momentu rozpuszczenia się składników. (Polewa nie może się zagotować.) Masę ostudzić i udekorować nią babkę. Odstawić do całkowitego zastygnięcia

Di gotuje
Makowiec 207

Makowiec jest bardzo smaczny i wilgotny. Nigdy nie może go zabraknąć na Świętach Wielkanocnych. Składniki: Ciasto: 750 gram mąki 375 gram margaryny 80 gram drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka śmietany 18% 3 łyżki cukru 1/3 łyżeczki soli Masa makowa: 500 gram maku 150 gram masła 3/4 szklanki płynnego miodu 1 cukier waniliowy 100 gram posiekanych(...)pomarańczowa  Sposób przygotowania: Margarynę siekamy z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Z drożdży i cukru robimy zaczyn, gdy będzie płynny wlewamy do mąki, dodajemy żółtka oraz śmietanę. Ciasto dokładnie wyrabiamy, formujemy w kulę. Do dużego garnka wlewamy zimną wodę, zanurzamy kulę z ciasta. Pozostawiamy do momentu aż wypłynie na wierzch i zacznie pękać, wyjmujemy, odsączamy na desce

Bajeczna Kuchnia
Mazurek z migdałami i biała czekoladą 181

Przygotowanie :  Przesiać mąkę i cukier puder dodać jajko i zimne pokrojone masło, zagnieść kulkę włożyć na ok 20-30 minut do zamrażarki lub na 40 minut do lodówki, ciasto rozwałkować wyciąć jajko a z pozostałej masy zrobić brzegi (najlepiej trochę wyższe ciasto trochę opadnie) pieczemy ok 30 minut 1 80 stopniach, gdy ciasto się piecze rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)czekoladę ze śmietanką odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia, gdy ciasto ostygnie i polewa trochę zgęstnieje polewamy ją na wierzch ciasta i ozdabiamy według uznania.  Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Marzenie Marshmallows 214

Składniki: ciasto: 2 jajka 0,5 kubka oleju 0,5 kubka wrzącej wody 0,5 kubka cukru 0,5 kubka cukru trzcinowego 0,5 tabliczki czekolady 2 łyżki kakao 0,5 kubka śmietany 1 kubek mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 laska wanilii nadzienie: 1 op pianek marshmallows 0,5 kubka śmietany 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki wody Przygotowanie(...)efektu suchego patyczka w międzyczasie przygotowujemy krem: do rondelka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, dosypujemy żelatynę, podgrzewamy do chwili pojawienia się bąbelków, zalewamy śmietaną, dosypujemy pianki i mieszamy ciasto wyjmujemy z piekarnika, wydrążamy środek, wlewamy krem, przykrywamy okruszkami z ciasta całość polewamy czekoladą Smacznego

Luźna Kuchnia
kakaowa babka nesquick 191

Dziś mam dla Was babkę inspirowaną rozpuszczalnym kakao dla dzieci. Wykorzystałam nasz stary rodzinny przepis na zebrę ale go zmodyfikowałam tak, że wyszło zupełnie nowe ciasto. Bardzo lubię tego typu ciasta, bo są puszyste, wilgotne i długo świeże. Babkę polałam polewą z mleka w proszku, która idealnie pasowała do kakaowego smaku. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczną babkę(...)wsypać do masy jajecznej. Wlać olej, wodę gazowaną i wszystko razem zmiksować krótko na najniższych obrotach do połączenia składników. Foremkę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Wystudzić.  Przygotować polewę: masło rozpuścić. Przez sitko dodać mleko w proszku i cukier puder, rozmieszać. Dodać wrzątek (jeśli

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania