Ucierane ciasto z owocami 249mąki pszennej 20 dag masła w 20 dag cukru opakowanie budyniu waniliowego 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ( opcjonalnie troszkę mleka, jeśli ciasto wyjdzie za gęste) oraz kruszonka: 15 dag mąki 7 dag zimnego masła 7 dag cukru + dowolne owoce ( ja miałam mrożone maliny i borówki) Masło pokrój na kostkę, zmiksuj na puszystą masę. Dodaj jajka(...)mleka. Kruszonka: wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj masło pokrojone na kawałki, następnie drobno je posiekaj, wymieszaj i zagnieć szybko, aż uzyskasz kulę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylej ciasto, wyrównaj wierzch. Rozsyp borówki i maliny. Na to wyłóż kawałki kruszonki. Ciasto wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 40-45 minut. ( przepis zaczerpnięty ze strony mniammniam.com
Moje Wyroby
Naleśniki z jogurtem i borówkami 172Naleśniki z dodatkiem zdrowego jogurtu i orzeźwiających owoców są świetną propozycją szybkiego, pełnowartościowego śniadania i z pewnością pomogą energicznie rozpocząć dzień. Składniki: Ciasto: 200ml mleka 250ml wody gazowanej 250g mąki pszennej 2 jajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki roztopionego masła kilka kropel aromatu waniliowego szczypta soli Dodatkowo: 300g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 250g borówek amerykańskich Wykonanie(...)Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski, zmiksować dokładnie mikserem aż ciasto będzie gładkie. 2. Z gotowego ciasta na suchej rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki. 3. Jogurt naturalny wymieszać z cukrem i borówkami. 4. Naleśniki podawać polane jogurtem i borówkami amerykańskimi
Szalona Kuchnia Eweliny
Jabłka pod cynamonową kruszonką z orzechami włoskimi 167Jabłka pod cynamonową kruszonką z orzechami włoskimi to przepyszny deser, lub jak to woli - ciasto. Aromat cynamonu i orzechy sprawiają, że tak przyrządzonym jabłkom nie sposób się oprzeć. Jabłkowe crumble idealnie smakuje na ciepło, szczególnie z kulką lodów waniliowych, bitą śmietaną czy po prostu bez dodatków. Po ostygnięciu też szybko znika. To doskonałe rozwiązanie dla osób, które(...)mają problemy z pieczeniem ciast, ponieważ zawsze się udaje. Polecam! (3-4 porcje) 3 jabłka (o wadze około 500g bez obierania) Kruszonka: 70g mąki pszennej/orkiszowej 50g masła/margaryny 45g cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: orzechy włoskie do posypania Mąkę, masło oraz cukier należy wymieszać z cynamonem i następnie wyrobić do momentu otrzymania grubego, mokrego piasku. Ciasto uformować
Di gotuje
Pyzy z pasztetową 184mogę kupić. Wybieram zawsze tę, która chociaż odrobinę ją przypomina. Nie kupuję tej w folii, tylko taką w materiałowej powłoczce, no chyba że nie ma już innej. Składniki: Na ciasto: * 1 kg ugotowanych ziemniaków * 0,25 dkg mąki ziemniaczanej * 1 jajko Farsz: * 30 - 40 dkg pasztetowej * 1 cebulka * 1 łyżka oleju bądź smalcu Na omastę: * 1 cebula * 15 dkg słoninki(...)Ziemniaki wcześniej ugotowane i stłuczone przecisnęłam przez praskę. Dodałam mąkę i wbiłam jajko. Zagniotłam ciasto i uformowałam kulki wielkości piłeczki do ping ponga. Cebulkę zrumieniłam na patelni z dodatkiem łyżki smalcu. Połączyłam z pasztetową i wymieszałam, rozbijając tym samym większe grudki pasztetowej. Wyrobiłam na w miarę jednolitą masę. Każdą kulkę ciasta rozpłaszczałam na dłoni i łyżeczką nakładałam farsz
Pieprzyć z Fantazją
Tarta pomidorowa 176Pomysł na łatwą bezmięsną przekąskę - cieniutka tarta na cieście francuskim ze świeżymi kolorowymi pomidorami i serem, na który akurat macie ochotę :) Składniki: płat ciasta francuskiego kilka pomidorów tymianek lub oregano 50g sera np. koziego sól, pieprz Piekarnik nastawi na 200 stopni C. Pomidory umyć, pokroić na plastry. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć cały(...)płat ciasta francuskiego lub wycięte koło. Wzdłuż rantu zrobić nożem nacięcie, uważając aby nie przeciąć ciasta na wylot. Ulubiony ser pokruszyć lub zetrzeć na tarce i rozsypać na cieście, zostawiając nacięty rant. Następnie na górze ułożyć pomidorki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut, aż boki tarty się zezłocą
wyzwania kuchenne
Rogaliki na piwie 126nich nutelli. Z przepisu wychodzi ich naprawdę sporo, ale proponuję nie zmniejszać porcji – rogaliki znikają w każdej ilości Rogaliki na piwie Składniki: 4 szklanki mąki + trochę do podsypania ciasta 400 g zimnego masła/margaryny 250 ml piwa nutella cukier puder do obsypania rogalików Rozpoczynamy od ciasta, które najlepiej przygotować dzień wcześniej. Mąkę przesiewamy. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło/margarynę i jajko. Zaczynami zagniatać ciasto stopniowo dolewając piwa. Gotowe ciasto powinno być lekko klejące, zawijamy je w folię spożywczą i chowamy do lodówki na noc. Następnego dnia schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Za pomocą talerzyka wycinamy kółka, które następnie dzielimy na osiem równych trójkątów. Na końcu każdego z nich umieszczamy łyżeczkę nutelli i zwijamy tworząc rogalik
PatiGotuje
BEZGLUTENOWE RAFAELLO 190Jest mi niesamowicie miło, że seria bezglutenowych przepisów na blogu tak bardzo przypadła Wam do gustu! Na blogu są naleśniki, różnego rodzaju placuszki, pancakes, muffiny, ciasteczka i ciasta. Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na przepyszne Rafaello – ucierane ciasto z kawałkami płatków kokosa. Lekkie, puszyste, a zarazem wilgotne ( co nie jest tak oczywiste w przypadku ciast(...)samo szybko znika! Mam nadzieję, że i ono będzie królowało na Waszych stołach tak jak np. bezglutenowe kakaowe z borówkami. Spróbujcie! Polecam! To jedno z lepszych bezglutenowych ciast jakie robiłam! SKŁADNIKI: * Mix C Mix Pâtisserie Schär – 400 g * jajko – 4 szt * cukier – 360 g * proszek do pieczenia – 3 łyżeczki * masło min. 82% – 100 g * mleko
Ostra na Słodko
Puszyste i proste pancakes, pankejki 137się bawić w odważanie składników. W przepisie podaję zatem nasze tradycyjne 250 ml. szklanki Przez większą ilość składników dałam ciut więcej masła i o jedno jajko więcej do samego ciasta. Pancakes smażymy na suchej lub delikatnie nasmarowanej tłuszczem patelni. Placuszki nie mają pływać w tłuszczu. Staramy się nakładać jednakowe porcje ciasta, dlatego można użyć do tego celu małą łyżkę(...)sosu lub np. na porcję dawać dwie łyżki ciasta. Możecie do ciasta dodać puree z dyni czy starte na tarce jabłko, aby uzyskać nowy smak placuszków. Przepis pochodzi stąd . Porcja na głodne 4 osoby. Drukuj Puszyste pancakes Proste i puszyste pankejki, idealne na śniadanie czy kolację. Danie Breakfast Kuchnia American Keyword naleśniki, pancakes, placki Liczba porcji 4 Składniki 2 szkl
Mieszam w Garnku
Domowy chleb na drożdżach 212przykład żurawinę) na razie nie dodajemy ich do mieszanki. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Płyn wlewamy do miski z mąką i wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto odstawiamy, żeby trochę podrosło. Gdy podwoi objętość dokładamy ewentualne owoce. Dwie keksówki smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką i przekładamy do nich nasze ciasto na chleb. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do kolejnego
Korniszonki
Norweskie bułeczki z rodzynkami (Rosinboller) czyli Niedzielne Śniadanie odc. 121 209misy do miksera. Odstawiamy do wystudzenia. Dodać drożdże i mieszamy. Odstawiamy na 5 minut by drożdże ruszyły. Odsypujemy cukier, sól i mąkę, dodajemy jajko. Całość miksujemy aż powstanie gładkie ciasto. Rodzynki odsączamy na ręczniku papierowym. Dodajemy je do wyrobionego ciasta i wgniatamy je delikatnie w ciasto. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrastania na około 1 godzinę (powinno podwoić(...)swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę i dzielimy na 10 części. Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę. Bułki kładziemy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przykrywamy bułeczki ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Pieczemy około 12 minut, do zrumienienia wierzchu. Studzimy
Dzieje kuchennej Wiewióry
Pizzerinki na maślance. 157Jeśli macie w lodówce maślankę, to możecie ją dodać, do ciasta na pizzerinki. Tak sobie wymyśliłam i wyszło całkiem nieźle. U nas w domu pizza, czy pizzerinki, mogłyby być codziennie. Moje chłopaki uwielbiają. Dlatego od czasu do czasu, robię takie eksperymenty, żeby nie było nudy :) Na blogu są już pizzerinki , ale takie tradycyjne i myślę, że takie są jednak(...)cukier. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i maślankę. Wlać zaczyn drożdżowy. Wymieszać. Na koniec dodać olej. Wyrobić mikserem z hakami na gładkie ciasto. Wierzch posypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Przygotować dodatki. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w pióra, salami i paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Ser zetrzeć
Agusiowe smakołyki
Domowe burgery z serem blue 139lekko się spieni i zgęstnieje. Po tym czasie do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy szczyptę soli, jajka oraz dokładnie mieszamy (najpierw można łyżką, później ciasto powinno być już na tyle gęste, że można je zacząć wyrabiać ręcznie). Ciasto zagniatamy dokładnie, w razie czego dodajemy odrobinę mąki. Następnie dodajemy ciepłe i pokrojone masło(...)znowu zagniatamy aż masło dokładnie połączy się z ciastem. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1.5 godziny. Po tym czasie formujemy bułeczki (z podanej ilości ciasta powinno wyjść około 10 sztuk), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na kolejne
Wymiar Zdrowia
Ciasto kakaowe z gruszkami i płatkami migdałów 169Zbliża się weekend a to bardzo dobry czas na to aby upiec sobie szybkie,pyszne, domowe, pachnące ciasto. A, że mamy jesień to pod dostatkiem mamy aromatycznych jabłek i gruszek. Ja do wykonania mojego ciasta wykorzystałam polskie ale bardzo słodkie gruszki, które smakują wybornie. Kiedy będziecie piec to ciasto jego aromat roznosi się po całym mieszaniu. Składniki: 250g margaryny 200g(...)partiami dodajemy mąkę cały czas ucierając. Blachę wielkości 20x30cm smarujemy masłem i wysypujmy bułkę tartą. Każdą gruszkę obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na blachę wylewamy gotowe ciasto, na wierzchu układamy pokrojone gruszki, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Życie ze smakiem
Naleśniki ze szpinakiem, pomidorami i mozzarellą 154Ciasto naleśnikowe: 200 g mąki, 2 jajka, 30 g masła, 300 – 350 ml mleka, nadzienie: 500 g szpinaku świeżego, sól, gałka muszkatołowa, 2 ząbki czosnku, kulka (125 g) mozzarelli na 3 naleśniki, 3 średniej wielkości pomidory na 6 naleśników, olej słonecznikowy lub rzepakowy, Szpinak przebrać, dokładnie umyć. Na głębokiej patelni (może być w garnku) rozgrzać masło, dodać rozgnieciony czosnek(...)listki „złapały” masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać. Jajka ubijać dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na minimum 15 minut. Pomidory obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki. Wyjąć pestki. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Ułożyć na sicie, aby pozbyć się
królestwo garów
Bardzo łatwe ciasto waniliowo-kakaowe 177Mieliśmy leniwy weekend. Na śniadanie zjedliśmy wytrawne muffiny, obejrzeliśmy jakiś film, poleniuchowaliśmy i stwierdziliśmy, że na popołudnie chcemy zjeść ciasto. Jakieś tam zwykłe ciasto, nic wyszukanego. Po prostu jakaś słodkość na niedzielę. Zresztą nasz blog słynie z niewyszukanych rzeczy, w tym właśnie jest jego siła. Wybór zatem padł na ciasto, które nie może się nie udać. Jeżeli jesteście z grona(...)tych, którzy słodkich wypieków się nie tykają, bo nigdy Wam nic nie wyszło, to za ten przepis możecie brać się śmiało. Tego ciasta zepsuć się nie da. Sprawdziliśmy to. Myśleliśmy już, że ciasto na straty pójdzie, ale nie, naprawdę nie da się go zepsuć. Bo wyglądało to tak jak opisuję poniżej... »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacture