sernik z konfiturą jagodową 93spód z herbatników: 150 g herbatników 80 g masła wykonanie: Herbatniki rozkruszamy/mielimy jak najdrobniej. Masło roztapiamy, dodajemy do herbatników i mieszamy, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Tak przygotowanym ciastem wykładamy dno foremki (ok. 22×25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). składniki na konfiturę jagodową: 300 g jagód leśnych 1 i 1/2 łyżki cukru 1 i 1/2 łyżki soku
Domowy Smak Jedzenia
Ciasto budyniowe z borówkami. 98Ciasto budyniowe z dodatkiem borówek. Puszyste mięciutkie, pachnące budyniem. Idealne do popołudniowej kawy, lub herbaty. Przygotujecie je prosto i szybko z podstawowych składników. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej tortowej 2 budynie śmietankowe, lub waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. borówek + 1 łyżeczka mąki Dodatkowo: kilka borówek(...)wierzch cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dolewać olej, cały czas miksując na niższych obrotach. Masa cały czas powinna być puszysta. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem w proszku. Przesiać do ubitych jajek z olejem. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Do umytych
Agusiowe smakołyki
Najlepsze Jagodzianki 112lukrem i kruszonką :) Korzystajcie i nasyćcie się ich smakiem, aby dotrwać do następnego sezonu ;) Składniki na 7 jagodzianek Kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 100 g mąki Ciasto: 250 g mąki 15 g drożdży 100 ml mleka 1 żółtko 40 g cukru razem z cukrem waniliowym 35 g masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % Nadzienie: 250 g jagód(...)łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru Kruszonka 1. Składniki na kruszonkę zagniatamy ze sobą i chowamy do zamrażalnika bądź lodówki. Ciasto 2. Z ciepłego mleka, łyżki cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Mąkę, żółtko, kwaśną śmietanę oraz cukier umieszczamy w misce. Dodajemy do tego wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy
Gotowanie...to proste !
Jagodzianki 91sezonie jagodowym koniecznie trzeba zrobić jagodzianki. SKŁADNIKI CIASTO: 350 g mąki 35 g drożdży 3/4 szkl. mleka 2 żółtka 4 łyżki oleju 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: 2 szkl. jagód 2 łyżki budyniu śmietankowego 2 łyżki cukru Kruszonka: 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki Dodatkowo: białko WYKONANIE(...)kruszymy w dużej misce, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, żółtka i olej. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce co najmniej na godzinę do wyrośnięcia. Następnie z ciasta robimy wałeczek, tniemy na ok 15 kawalkow. Z każdego kawałka robimy kuleczkę, rozwałkowujemy. Na środku
słodki bratek
Truskawkowiec 100mogło zabraknąć tutaj ciasta truskawkowego, tym bardziej, że to już ostatnie podrygi tych owoców w sezonie 😔 Spokojnie jednak można użyć mrożonek, jeśli ktoś zrobił ich zapas lub wymienić na inne ulubione owoce 😊 Tutaj możecie zobaczyć szybką wizualizacje przygotowania tego warstwowego ciacha 😍 Składniki (19x19cm): Biszkopt -2 duże jajka -3 płaskie łyżki skrobi -3 łyżki mąki ryżowej -3 łyżki ksylitolu -szczypta(...)rozpuszczenia. 3. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. 4. Mąkę i skrobie wymieszać. 5. Przesiać mieszankę stopniowo przez sitko do masy jajecznej i wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. 6. Papierem do pieczenia wyłożyć dno i boki blaszki. 7. Wylać masę do formy. 8. Piec przez ok.20-30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy biszkopt
Candy Pandas
Idealne ciasto na naleśniki 95zrobić pyszne naleśniki? Zapoznaj się z przepisem na idealne ciasto naleśnikowe! Składniki 4 szklanki mleka 3 jajka 2 szklanki mąki (u mnie tortowa) szczypta soli Przygotowanie W naczyniu jajka, mąkę, mleko i sól mieszam trzepaczką. Mąke zawsze sypie przez sitko. Ciasto schładzam pół godz. w lodówce. Potem smaże. Po usmażeniu mam 12 naleśników. Nigdy mi sie nie rwą przy smażeniu(...)Autor przepisu: Małgorzata Artykuł Idealne ciasto na naleśniki pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy
Porzeczkowiec z bezą 94Jeśli lubicie ciasta z porzeczkami - ten porzeczkowiec z bezą oczaruje Was smakiem. Połączenie słodkiej bezy i kwaskowatej, wyrazistej warstwy porzeczkowej jest po prostu pyszne! Bardzo polecam! Polecam również inne przepisy na tarty i kruche ciasta z owocami: Tarta z frangipanem i figami Galette ze śliwkami Tarta cytrynowa z bezą Tarta z truskawkami i rabarbarem Biszkoptowa tarta z serkiem(...)herbatników ub biszkoptów Formę (u mnie 22x28cm) wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do 180stC. Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto (będzie dość miękkie) i wylepić nim dno formy. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wysypać na ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut. Póki ciasto się piecze
Obiad gotowy
Kruche ciasto z porzeczkami i bezą 91Spójrzcie tylko na ten niepozorny kawałek ciasta czyż to nie kwintesencja najlepszego domowego deseru przywołującego uśmiech na twarzy i wprawiającego w błogostan? Kruchy rozpływający się w ustach spód, soczyste, nieco kwaśne czerwone porzeczki i przypominająca chmurkę bez z chrupiącymi płatkami migdałów. Prosto, elegancko i jednocześnie bogato w dobry smak. Takie ciasto jest idealne do filiżanki herbaty w letnie popołudnie(...)czas niespiesznie płynie. Ciasto kruche: 2 szklanki mąki 6 łyżek cukru 4 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła (może być margaryna) Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na pół.Chłodzimy w lodówce przez ok 30 minut. Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i podpiekamy na złoty kolor
Cynamonowe szczęście
Ciasto z borówką amerykańską 92Pyszne i wilgotne ciasto z borówkami, takie w sam raz do popołudniowej kawy lub herbaty. Składniki 4 jajka 1 szkl cukru cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 1 kostka margaryny borówki Przygotowanie Białka ubić z cukrem, następnie dodać żółtka, mieszamy. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu ciepłą margarynę. Wszystko wymieszać i ciasto wylać(...)blaszki, a na wierzch wyłożyć borówki. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Autor przepisu: Danuta Artykuł Ciasto z borówką amerykańską pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy
Drożdżowe z jagodami 122łyżkę mąki i cukru. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby drożdże wyrosły. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, wyrośnięty rozczyn roztrzepane jajka oraz olej. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny, aby wyrosło.Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Jagody umyć. Rozłożyć(...)cieście jagody. Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Wszystko ucierać palcami, aż powstaną grudki. Posypać ciasto równomiernie i wstawić do piekarnika. Piec w piekarniku ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i wystudz ić. Smacznego Artykuł Drożdżowe z jagodami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFE
JAGODZIANKI + FILMIKI 102Drożdże rozrabiamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy masło, wbijamy jajko, wlewamy rozpuszczone drożdże i resztę mleka. Wyrabiamy ciasto aż składniki dobrze się połączą a ciasto będzie elastyczne i jednolite. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na około 30 minut. Jagody przekładamy do miseczki, posypujemy cukrem i mąką ziemniaczaną, mieszamy. Dzięki mące(...)jagód nie wyleci z bułek. Wyrośnięte ciasto ponownie, lekko ugniatamy. Ciasto rozwałkowujemy posypując blat mąką formujemy wałek, wycinamy jednej wielkości kawałki, na które nakładamy po łyżce jagód i zlepiamy. Myślę że każda technika robienia jagodzianek jest dobra. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je rozmąconym jajkiem i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w nagrzanym
Kulinarne Fantazje Marioli
Dutch baby czyli pieczony naleśnik 125Magda Dutch baby brzmi co najmniej intrygująco, a pod tą nazwą kryje się nic innego jak naleśnik ale nie smażony tylko pieczony w piekarniku. Cudownie wyrastające ciasto, tworzy nieregularne słodkie pagórki które proszą się o posypanie cukrem pudrem. Brzmi poetycko i przepysznie. W sezonie letnim najbardziej lubię go z truskawki, do tego kleks waniliowego jogurtu i cukier cytrynowy. Nie mniej(...)cukru pudru – opcjonalnie łyżka masła Nagrzewamy piekarnik na 180°. Przygotowujemy żeliwną patelnie nadającą się do piekarnika lub jeśli nie mamy, może być głębokie naczynie żaroodporne. Przygotowujemy ciasto – możemy je zrobić w misce i miksować mikserem, wymieszać trzepaczką lub ja robię wszystko w blenderze kielichowym – pełna dowolność. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitego, dość płynnego ciasta
Smaczna Strona
Deser malinowa chmurka w pucharkach 129Deser malinowa chmurka w pucharkach to prosta i szybka wersja popularnego ciasta. Jest niezwykle lekki, delikatny i orzeźwiający w sam raz na letnie upały. Efektownie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Koniecznie spróbujcie. Malinowa chmurka to w moim domu ulubione ciasto. Robię kilka razy w roku, bo wszyscy za nią przepadają. Ostatnio robiłam malinową chmurkę bez pieczenia i postanowiłam przy okazji(...)wykorzystać maliny mrożone lub inne, ulubione owoce. Taki deser to świetny pomysł na imprezę dla dzieci lub spotkanie przy popołudniowej kawie. Na zdjęciu deser w pucharkach, a w tle ciasto. Deser malinowa chmurka – składniki: Szklanka u mnie ma zawsze pojemność 250 ml. Podane proporcje są na 4 – 6 pucharków Spód deseru kilka połamanych biszkoptów lub pokruszonych herbatników maślanych
Ania gotuje
Ciasto owsiane z owocami 103Ciasto owsiane z owocami to idealna opcja dla osób, które poszukują zdrowej i smacznej przekąski. Jest to łatwe do przygotowania danie, które dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Oto prosty przepis na to pyszne ciasto. Ciasto owsiane z owocami ma wiele zalet. Płatki owsiane są bogate w błonnik, który pomaga w regulacji pracy układu pokarmowego. Dodatek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Murzynek z rodzynkami 88Murzynek to jedno z moich ulubionych ciast. Nie dość, że jest przesmaczny to dodatkowo banalny w wykonaniu. I tak, mam świadomość tego, że jeszcze lepszy jest z masłem. I tak, najlepszy jest z czekoladową polewą. Taki również niedługo wrzucę. Póki co, uboższa wersja. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju pół szklanki mleka 3 jajka(...)łyżka proszku do pieczenia duża garść rodzynek Olej, mleko i jajka dokładnie mieszamy w misce. Następnie dodajemy do nich mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i rodzynki, mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 170 stopniach 30-40 minut (lub do suchego patyczka). Forma w której piekłam ciasto miała wymiary
Kardamonovy