ciasto - 163312 przepisów (strona:3000/10888)

Manty 70

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby manty uformować w sposób podobny do naszych polskich pierogów – elegancki kłosek załatwi sprawę. Pamiętaj jedynie, aby w czasie gotowania, miejsce sklejenia ciasta było u góry pierożków. Z czym podawać manty? Bogaty, mięsny farsz nie wymaga zbyt wielu dodatków. Manty najczęściej podaje się po prostu z roztopionym masłem lub kwaśną śmietaną. Warto również(...)tacy do szybkiego zamrażania, uważając, aby się nie dotykały. Dopiero gdy wstępnie zamarzną, przełóż je do pudełka lub woreczka strunowego. manty Przepis na manty Składniki na manty Ciasto: 300 g mąki (+nieco do oprószenia) 150 ml gorącej wody 1 jajko duża szczypta soli Farsz: 250 g mielonej wieprzowiny (np. boczku) 150 g cebuli 60 g masła sól, pieprz Do podania

okolicepalnika.pl
Ciasto obłędnie korzenne 71

Kardamon, cynamon, imbir, anyż i pomarańcza to kwintesencja tego obłędnego ciasta, które osłodzi wam chłodne jesienne popołudnie. Dodaj do tego filiżankę gorącej herbaty i otul się korzennym aromatem jesieni.    CIASTO OBŁĘDNIE KORZENNE Składniki: 150 g mąki 2 jajka 125 ml mleka/napoju roślinnego np. sojowego lub owsianego 100 g miodu gryczanego 75 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pieczenia i skórki otartej z 1 pomarańczy.. W oddzielnym naczyniu mieszamy jajka, mleko roślinne, miód, olej, ekstrakt waniliowy.  Składniki mokre łączymy z suchymi, mieszamy do otrzymania gęstego ciasta. Ciasto przelewamy do keksówki 12x 24 cm, pieczemy ok. 50 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach

Bon appetit mon amie
Maczek z jabłkami 102

Czasem tak niewiele trzeba, aby stworzyć coś pysznego i zachwycającego wyglądem i smakiem. Weźmy na przykład taki maczek - to nic innego jak ciasto biszkoptowe z dodatkiem maku, który sprawia że wygląda efektownie i przyjemnie chrupie, a do tego jabłka w galaretce, u mnie truskawkowej, która nadała im ładnego różowego koloru. A na wierzchu obowiązkowo warstwa polewy czekoladowej, tym razem takiej(...)tradycyjnej domowej. Bardzo prosto i przepysznie, także bez zbędnego rozpisywania zapraszam na przepis.  Ciasto (blaszka 23x33 cm): 5 jajek 150 g (3/4 szklanki) cukru 120 g (1 szklanka) mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g maku (suchego, nie trzeba go mielić) szczypta soli oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą

Cynamonowe szczęście
Babeczki z jabłkami i kremem-pyszne i wilgotne+FILM 232

jest mało słodki dodajemy cukier puder BABECZKI Do jednej miski dajemy składniki suche, do drugiej mokre (mokre mieszamy do połączenia) Dodajemy mokre do suchych i mieszamy do uzyskanie gładkiego ciasta-ja użyłam trzepaczki. Jabłka obieramy, kroimy w dużą kostkę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papilotkami, napełniamy do 2/3 wysokości ciastem.  Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Babeczki Czarny Las 109

Szwarcwaldzkim ( nie mam go w swoim blogowym zbiorze przepisów, ale na pewno kiedyś się pojawi, bo tort jadłam i jest pyszny ). Babeczki Czarny Las, to podobnie jak tort, czekoladowe ciasto, wiśnie i bita śmietana. Moje ciasto babeczkowe wykonałam w prosty sposób, tak jak robi się muffinki, czyli wymieszałam suche składniki z mokrymi. Babeczki wyszły mięciutkie i bardzo wilgotne. Po upieczeniu(...)naczyniu rózgą kuchenną roztrzepać jajka, dodać mleko oraz ekstrakt waniliowy, wymieszać. Dodać wystudzoną masę czekoladową i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną do otrzymania gładkiego ciasta.  Formę na mufiiny wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, napełniając je do 3/4 ich wysokości ( można dawać trochę więcej ). W związku z tym, że ciasto ma dość rzadką konsystencję

Opowieści z piekarnika
Ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady 151

herbaty lub kubka mleka. Zobacz przygotowanie ciasteczek na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Ciasteczka z czekoladą przygotowuje się błyskawicznie, bo nie musimy wałkować ciasta i wykrawać foremkami. Są idealne do przygotowania dla niespodziewanych gości, bo większość składników zazwyczaj mamy w domu.  Aby nasze czekoladowe ciasteczka maślane udały się idealnie, należy pamiętać o kilku(...)sprawach. W związku z tym, że do ciasta dodajemy czekoladę, dość łatwo przypalają się od spodu - aby tego uniknąć, ja zawsze piekę je na najwyższym poziomie piekarnika i staram się ich pilnować. Są gotowe, gdy spód zacznie się rumienić, a wierzch delikatnie twardnieć. Gorących ciastek nie ściągamy z blachy - należy odczekać kilka minut i dać im czas, by troszkę stwardniały

Lekcje w kuchni
Drożdżowe rogaliki z nadzieniem orzechowym 74

rogalików czyli dwie pełne blaszki.  W razie potrzeby zmniejsz lub zwiększ proporcje tak aby uzyskać satysfakcjonującą Cię liczbę rogalików. Orzechy włoskie możesz zastąpić orzechami laskowymi lub pistacjami. Ciasto na rogaliki po pierwszym wyrastaniu będzie bardzo delikatne. Podczas wałkowania podsypuj je  mąką tylko na tyle aby dało się je rozwałkować. Ta jego luźna struktura odpowiada za delikatność rogalików(...)Zadbaj aby ciasto wyrastało w ciepłym miejscu. Im cieplej ma - tym piękniej wyrośnie, a co za tym idzie - będzie bardziej puchate.  Składniki: 500 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 25 g świeżych drożdży 200 ml letniego mleka lub napoju roślinnego 2 jajka 50 g roztopionego masła 5 łyżek cukru Nadzienie: 250 g pokruszonych orzechów włoskich  125 ml ciepłego

Czarnawisienka
Kruche ciastka z marmoladą 650

Najlepszy i sprawdzony przepis na tradycyjne ciasteczka maślane z marmoladą. Ulubiony przysmak dzieci i nie tylko. Składniki Ciasto: 400 g mąki (+ do podsypania) 3 jajka (zostawić odrobinę białka do sklejenia) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 150 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: marmolada Przygotowanie Z podanych składników na ciasto, wyrobić ciasto, odstawić

Wasze Przepisy
Tacos z kurczakiem i awokado + film 77

razem łączymy.   Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą oraz mąkę pszenną, dodajemy szczyptę soli, wlewamy gorącą wodę i całość mieszamy łyżką aż składniki się połączą a następnie dłonią wyrabiamy ciasto, gdy ciasto będzie zbyt kruche dolewamy więcej wody. Następnie ciasto przekładamy do woreczka i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie z ciasta formujemy małe kulki, przykrywamy folią(...)rozwałkowujemy na bardzo cienkie, okrągłe placki ( im cieńsze tym lepsze ). Z kawałków rozwałkowanego ciasta wykrawamy miseczką zgrabne okręgi. Placki smażymy na suchej patelni do momentu aż do pojawią się na nich charakterystyczne ciemniejsze plamki, nie pozostawiamy ich zbyt długo na patelni bo stwardnieją i zrobią się kruche. Usmażone placki zdejmujemy z patelni i lekko zginamy na pół, tworząc miejsce

Smakowite Dania
Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto, ziołami i serem 122

Dzień dobry :-) Tym razem mam dla Was przepis na szybką przekąskę z ciasta francuskiego idealną na różnego rodzaju imprezy. Potrzebujemy płat ciasta francuskiego, pesto u nas z bazylii, zioła włoskie Knorr, oraz startą mozzarellę i jajko. Zawijasy są bardzo proste w przygotowaniu i można je zrobić w kilka chwil. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego(...)łyżki pesto (u nas z bazylii) zioła włoskie Knorr 100 g startej mozzarelli  1 jajko 1. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Jedną połowę (w poziomie) smarujemy pesto. Na pesto dajemy startą mozzarellę i całość posypujemy ziołami włoskimi Knorr. 2. Teraz ciasto składamy na pół dalej w poziomie. Trochę dociskamy. Ostrym nożem kroimy paski o szerokości około

kruche babeczki
AROMATYCZNY MURZYNEK Z NUTĄ PIERNIKA LUB ARAKU 83

modyfikować. Bo dodając do niego korzenną przyprawę do piernika uzyskamy delikatny, piernikowy posmak, dodając posiekane orzechy, będzie nam coś fajnie chrupać, a odrobina aromatu arakowego fajnie podkręci nam smak ciasta. Tak więc propozycji na małą modyfikację murzynka jest sporo 😎 Dziś podaję Wam moją ulubioną wersję tego pysznego ciasta. Składniki: 2.5 szkl mąki pszennej 250 g tłuszczu (masła lub margaryny(...)momentu, kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą.  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do wystudzonej masy czekoladowej. Do tego dodajemy żółtka jaj. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dorzucamy bakalie obsypane delikatnie mąką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Walijskie Pichcenie
Cebularze 81

cebule 4 marchewki, przecier pomidorowy Ser żółty (można pominąć) Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem.  Ciasto: do mąki dodaję olej i wlewam rozczyn delikatnie mieszając. Wyrabiam ciasto aż wchłonie całą mąkę. Odstawiam ciasto (kulę) w ciepłe miejsce na godzinę. Żeby się od spodu nie przykleiło podlewam(...)zioła i duszę pod przykryciem. Tak naprawdę można zrobić dowolne nadzienie z mięsem albo z dodatkiem innych warzyw. Gdy warzywa zmiękną dodaję łyżkę lub dwie przecieru pomidorowego. Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i roplaszczam ręką, można wałkiem. Rozkładam na folii do pieczenia lub papierze i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na jakieś

prawdziwe jedzenie
Sernik kremowy z dodatkiem białej czekolady, na herbatnikowym spodzie 83

ciasta, które z założenia powinny być idealne. Pieczony, by być chwalony - to właśnie krótka historia tego sernika. Przewidziany na spotkanie, którego miał być atrakcją. Zdrowy rozsądek w takowych sytuacjach  podpowiada powroty do przepisów, które nie zawodzą. Ten sernik, to zaprzeczenie tej reguły, jest debiutantem. Doskonałym.   W wykonaniu niezwykle prosty. Spód z gotowych herbatników, składniki masy serowej(...)wymagają tylko szybkiego zmiksowania, podobnie jak składniki masy wykańczającej wierzch. Ciasto wymaga dość długiego pieczenia i nocy spędzonej w lodówce,  ale ta zasada przecież dotyczy większości serników. Polecam serdecznie - nie chcąc podejmować ryzyka improwizacji, zerknijcie poniżej. Ciasto odpowiednie, by wzbudzać podziw.  Ale też na okazje znacznie bardziej komfortowe od tych, które stanowią dla nas wyzwanie. Składniki: proporcje

Kronika Piekarnika
Chleb żytni na zakwasie 99

wyrastać w świętym spokoju i uwaga, chleb nie lubi przeciągów.  Składniki na zaczyn : - 4 łyżki zakwasu - 200 g mąki żytniej typ 720 - 200 ml ciepłej wody Składniki na ciasto: - 400 g mąki żytniej typ 720 - 140 g mąki żytniej pełnoziarnistej - 450 ml ciepłej wody - 1,5 łyżeczki soli - 30 g słonecznika + garść do posypania chleba - 40 g siemienia lnianego(...)Chleb żytni na zakwasie Chleb żytni na zakwasie Jak zrobić chleb na zakwasie? Do miski włóż zakwas, ciepłą wodę i mąkę. Mieszaj, aż ciasto będzie bez grudek. Przykryj ściereczką i zostaw na 14 godzin nawet, a najlepiej na noc. Na drugi dzień dodaj wszystkie składniki z listy składników na ciasto. Wyrób ciasto np. za pomocą robota z hakiem. Przykryj ściereczką

Z Kuchni Do Kuchni