ciasto zebra - 501 przepisów (strona:28/34)

ZAKRĘCONE BUŁKI POMIDOROWO-BAZYLIOWE Z PATELNII 124

Świeże ciepłe bułeczki zawsze wprowadzają dobry nastrój o poranku. A kiedy te bułeczki wyglądają jak zebra to już w ogóle bajka.   Za oknem słońce próbuje przebić się przez chmury. Pogoda jedna jest typowo jesienna i deszczowa. Dobrze, ze nie trzeba dziś wychodzić do pracy tylko można usiąść pod kocykiem z kubkiem gorącej kawy i nadrobić zaległości serialowe. Winiary wyprodukował(...)koncentrat do zupy nie musi być wykorzystany do jej ugotowania. Wykorzystałam produkt: POMIDOROWA - koncentrat z przyprawami WINIARY i przygotowałam śniadaniowe bułki o smaku pomidorowym. Dodatkowo zamiast upiec to usmażyłam ciasto. Smak wyszedł obłędny. WARSTWA JASNA : 250 g mąki chlebowej 135 ml letniej wody 20 g drożdży 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego szczypta soli WARSTWA POMIDOROWA: 40 g pomidorowej

Kuchnia w oparach
Burger z parowaru 300

żółtej, zielonej, białej, fioletowej, pomarańczowej  kilka kurek  Przyprawy :  pieprz czarny  papryka wędzona  tymianek  majeranek  Salsa :  1/2 mango  kilka pomidorków cherry: zebra, żółte, czerwone  2 łyżki oliwy extra vergine  garść kolendry  sok z 1 limonki  świeżo zmielony pieprz zielony  pieprz czarny  Przygotowanie bułek  Wodę przelewamy(...)minut w ciepłe miejsce. 3 pozostałe szklanki mąki przesiewamy i odsypujemy 1 do drugiej miski. Do 2 szklanek mąki dodajemy sól i pracujący rozczyn. Po czym wyrabiamy ciasto. Kiedy powstanie kleista zawiesina wlewamy oliwę i mieszając po 2 minutach wsypujemy resztę mąki i wyrabiamy na elastyczne ciasto. Może się ono delikatnie lepić do rąk. Gotowe ciasto na bułki przekładamy

Parowar Faceta
Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) 219

leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką, by nie obsychało. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (można to zrobić szklanką). Nakładamy na każde z nich łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi. Jeśli ciasto nie chce się kleić możemy delikatnie zwilżyć brzegi wodą. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Świeżo ulepione pierogi możemy też od razu zamrozić(...)możemy przełożyć je do pojemnika. Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) Kruche mini rogaliki makowe Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą) Biszkoptowa zebra Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci

Dieta bez mleka
Przepyszna babeczka łaciata na białkach 156

drugi  i zapas białek jest. Tak oto powstała babeczka z białek , a dokładnie łaciata no bo z kominem , gdyby to forma okrągła była to by była zebra. Składniki:  6 białek 100 g  ksylitolu 100 g masła  150 g maki pszennej 2 łyżki mąki pszennej ( to do pierwszej miseczki będzie ) 2 łyżki  błonnika kakaowego(...)proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej . Masło rozpuszczamy wcześniej i zostawiamy do ostudzenia i na końcu je dodajemy i mieszamy łopatką. Do jednakowych miseczek przekładamy ciasto i do jednej dodajemy błonnik kakaowy , a do drugiej mąkę Formę sylikonową z kominem ( akurat taką wzięłam ) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Przekładamy ciasto raz jasne raz ciemne. Pieczemy

Różowa kuchnia
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci) 1158

następnie wyrabiamy ciasto. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką. Pozostałe ciasto powinno leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką, by nie obsychało. Rozwałkowane ciasto kroimy na około 4-centymetrowe kwadraty. Na każdy z nich nakładamy mniej więcej 1/3 łyżeczki farszu i zaklejamy po przekątnej. Długie boki naszego trójkąta „owijamy” wokół palca i sklejamy(...)Gotujemy dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą) Biszkoptowa zebra

Dieta bez mleka
~~ZEBRA~~ 153

ULUBIONA SZYBKA MEGA BABA:) 5 dużych jaj 2 i ½ szklanki* mąki (+ dodatkowo 2 łyżki) tortowej 1 i ¼ szklanki cukru kryształu ¾ szklanki oleju 1 szklanka wody gazowanej

Moje Słodkie Piekiełko
Wielkanocna Zebra (babka pomarańczowo-kakaowa) 102

razem nie tylko kurczaczki, zające, czy baranek, ale także zebra wielkanocna zagości u mnie na świątecznym stole. Prosta i szybka, a zarazem efektowna babka, która zapewne u wielu osób jest na liście niezapomnianych smaków z dzieciństwa. U mnie to będzie tegoroczny „must have” Składniki (keksówka o wymiarach 12 cm x 26 cm): Babka: 2 szklanki (260 g) mąki(...)piany z białek, cały czas miksując dodawać stopniowo cukier, żółtka, olej, wodę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować na małych obrotach, aż masa będzie jednolita. 3) Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej skórkę otartą z pomarańczy i wymieszać (pomarańczę należy wcześniej dokładnie umyć i sparzyć). 4) Do formy wysmarowanej tłuszczem nałożyć

Fitsweet.me
Babka zebra 229

Babka zebra zachwyca swoim wyglądem to jest pewne,bo jeśli chodzi o smak to babka jak to babka,pomimo dodatku oleju i wody nie jest najwilgotniejsza.Polecam dodać dobrej jakości kakao,bo to właśnie ono nadaje babce szczególnego smaku.Także pomimo tego,iż za babkami nie przepadam zjedliśmy ją ze smakiem i bez specjalnych wyrzutów sumienia.To kolejny udany wypiek,w którym(...)łyżki kakao Wykonanie: jajka ubić z cukrem na gęsty kogel-mogel zmiejszyć obroty miksera i dosypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewać olej oraz wodę mineralną ciasto podzielić na 2 równe części.Pierwszą wymieszać z 3 łyżkami mąki,drugą część z 3 łyżkami kakao do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej grysikiem wylewać ciasto naprzemiennie łyżkę białego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łaciate muffinki 128

Małe słodkości czyli muffinki tym razem w wersji łaciatej a'la zebra. Masa jasna i masa ciemna z dodatkiem kakao różnie się układaja i zawsze tworzą w środku inny wzorek. składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2 płaskie łyżki kakao Składniki przygotować wcześniej(...)zmiksować do połączenia składników. Przygotować formę na muffiny, u mnie silikonowa więc niczym nie natłuszczam. Do każdego wgłębienia nakładać na przemian trochę masy jasnej i trochę masy ciemnej, wypełnić ciastem na wysokość ok 3/4 foremki. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka, ok 30 minut, funkcja góra-dół. Po upieczeniu wyjąć z foremek

Monia miesza i gotuje
Wyniki konkursu "Słodko, Oryginalnie i urodzinowo" 100

otrzymuje Pani Anita Joskowska za przepis na Lodowy Tort       II miejsce i nagrodę ze zdjęcia poniżej     otrzymuje Pani Dominika Sugier za przepis na Ciasto Ferrero Rocher     I II miejsce i nagrodę ze zdjęcia poniżej      otrzymuje Pani Monika Broniec za przepis na Leśny tort z kremem jagodowym     Dodatkowo wszystkie zwycięskie(...)nast ę pne Potem szybko bułeczki zagniotła Du ż o dobrego da ł a do ś rodka Potem babeczki, chlebków z dwa rodzaje Mija południe ona nie przestaje! Serniczek, zebra to na deserek No i na osłod ę jeszcze jaki ś serek Na kolacje kuleczki wyturlała I jeszcze jakie ś ptysie wyciska ł a Pod wieczór siadła zadowolona

Nastoletnie Wypiekanie
10 przepisów na sernik 143

Sernik to chyba najbardziej popularne ciasto w Polsce. Szczególnie oczekiwany w okresie świątecznym. Pamiętam jak jeszcze moja babcia ucierała ser w makutrze a cały proces wyglądał na bardzo skomplikowany. Często jej pomagałem w tej czynności, ale sam nigdy się nie odważyłem na upieczenie sernika od A do Z. Do czasu, gdy w sklepach pojawiły się zmielone sery w plastikowych pudełkach(...)której przedstawił dziesięć pysznych serników wraz z przepisami. Dwa z nich niepozornie wyglądające, ale smakujące wybornie, to Macha zielona herbata oraz Puszysty sernik japoński. To są moi faworyci. Sernik Zebra oraz Red Velvet pięknie się prezentują, więc jeśli chcesz efektu WOW, nie tylko smakowego, ale i wizualnego, to na pewno się nie zawiedziesz. Ostateczny wybór pozostawiam Tobie. Zapoznaj się

Agusiowe smakołyki
Zebra śmietankowo-truskawkowa 855

zachęca do włączania piekarnika, pora na serniki na zimno :) A że do tego jest sezon na truskawki, wiec wyszedł sernik na zimno z truskawkami w wersji a'la zebra :D Składniki (tortownica 24-26 cm): Masa biała (serowa): 800 g sera twarogowego z wiaderka (u mnie President) 200 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki ekstraktu(...)kilka łyżek masy serowej, wymieszać. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Na środek tortownicy, na biszkopty wlewać po 3 łyżki masy serowej i truskawkowej, naprzemiennie. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Na zastygniętym serniku ułożyć truskawki. Tężejącą galaretkę wylać po łyżce na truskawki. Sernik wstawić do lodówki do stężenia galaretki. Udekorować ciasto pozostałym serem przy pomocy

Malinowo w kuchni
Łaciate muffinki a'la zebra 114

Muffinki, czyli małe pyszne babeczki, na które przepisów są tysiące. Na nie też panuje moda - i ja się tej modzie poddaję w 100%! :) Ochotę na nie

Kolorowy Przepisownik
Sernik tęczowy 189

sernik tęczowy można upiec na bazie kilku przepisów na serniki, ja wybrałam sernik na bazie słodkiego mleczka, które uwielbiam :) sernik jest idealny na przyjęcia dla

Z Marcepanem
Jogurtowiec z truskawkami 131

Wspólne pieczenia ciasta na niedzielę ..a raczej nie pieczenie..bo miało być ciasto bez pieczenia lub deser ..każdy robił co chciał..aby było bez pieczenia..ja zastanawiałam cię co zrobić...a że nazbierałam jeszcze trochę truskawek..był jogurtowiec...i jak czasem bywa było z przygodami...za szybko wylałam galaretkę..i wyciekła mi z tortownicy...nowa tortownica , ale jak widać niezbyt(...)cukrem [ do smaku ] zmiksować i podzielić na połowę.Do jednej części dodać truskawki.Do każdej części jogurtowej i truskawkowej dodać żelatynę i wymieszać.Wyłożyć w dowolny sposób [ u mnie jak zebra]na zastygniętą galaretkę z piankami.Odstawić do lekkiego stężenia.Ułożyć truskawki i zalać drugą tężejącą galaretką.Odstawić do zastygnięcia. Razem ze mną " piekły" Joasia  Dorotka Joanna Lidia Agnieszka Iwona

Moje domowe kucharzenie