ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:67/224)

Stromboli, czyli zawijana pizza 222

rumiany wygląd.   Jeśli chcesz, po wierzchu posyp… sezamem, ulubionymi suszonymi ziołami, ziarnami słonecznika lub dyni.             A na deser polecam… – Trufle kokosowe z mascarpone – Stefanka kokosowa z kaszy manny – Ciasteczka cynamonowe (błyskawiczne) – Ciasto z owocami w 10 minut – Lody z arbuza       /źródło

Kulinarny S.O.S.
BEZGLUTENOWA BABKA Z JABŁKAMI 163

ciasteczka z owsem i jabłkiem produkowane w całości z ekologicznych zbóż i owoców. Zawierają mąkę owsianą, płatki owsiane, siemię lniane i nasiona słonecznika. Doskonałe źródło błonnika! Świetna przekąska w ciągu dnia! A ciacho z ich dodatkiem? Przepyszne! Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i niesamowicie puszyste. U mnie zniknęło zaraz po zrobieniu zdjęć – jeszcze ciepłe! Koniecznie wypróbujcie! #ScharBio #ScharBezGlutenuBio SKŁADNIKI

Ostra na Słodko
Ciasteczka orzechowe ze słonecznikiem i gorzką czekoladą (bez cukru) 300

pyszne więc gorąco zachęcam Was do ich upieczenia :) Składniki na blachę ciastek: ciasto: 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ksylitolu 100 g masła 1 jajko M/L 70 g ziaren słonecznika polewa: 50 g gorzkiej czekolady (skoro ma być bez cukru to raczej takiej ponad 90%, ewentualnie

Ze smakiem i z pasją
Bułeczki z dziurką czyli bajgle 174

wypieków. Składniki: 0,5kg mąki Extra Wypiek MąkiBasia 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ( do ciasta) 2 płaskie łyżki cukru do gotowania 200ml ciepłego mleka+ 100ml ciepłej wody Jajko do posmarowania Dodatkowo: siemię lniane, mak, sezam lub nasiona słonecznika co kto lubi. Z drożdży, 3 łyżek mąki, łyżeczki cukru i płynów (woda + mleko)zrobić zaczyn. Odstawić

W garach u Gosi
Chleb wieloziarnisty na drożdżach 300

gorąca woda zaparzy drożdże i chleb nie wyrośnie. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Mąki, sól i wszystkie ziarenka wymieszać w misce, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wlać resztę ciepłej wody i spieniony zaczyn z drożdży. Zagnieść ciasto, wyrabiając go 10-15 min, aż zacznie odchodzić(...)pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika, ciasto posmarować z wierzchu wodą. Piec w 220 stopniach przez 30-40 min. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Chleby na drożdżach , Pieczywo Tagged: drożdże , len , mak , miód , mąką pełnoziarnista , pestki dyni , słonecznik

https:KKuchniaMniam
Pierwszy chleb na zakwasie – porady 143

mąki żytniej typ 2000 20 g soli 20 g czarnuszki 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki siemienia lnianego Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, tak aby wszystko się dobrze połączyło, nie ma konieczności wyrabiania, bo chleby z mąki żytniej tego nie lubią. Ciasto na chleb odłożyć w misce przykrytej folią spożywczą na 8-12 godzin (można to przyspieszyć wkładając miskę do rozgrzanego

moj przepis na
Pierwszy chleb na zakwasie – porady 126

mąki żytniej typ 2000 20 g soli 20 g czarnuszki 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki siemienia lnianego Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, tak aby wszystko się dobrze połączyło, nie ma konieczności wyrabiania, bo chleby z mąki żytniej tego nie lubią. Ciasto na chleb odłożyć w misce przykrytej folią spożywczą na 8-12 godzin (można to przyspieszyć wkładając miskę do rozgrzanego

moj przepis na
Pierwszy chleb na zakwasie – porady 184

mąki żytniej typ 2000 20 g soli 20 g czarnuszki 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki siemienia lnianego Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, tak aby wszystko się dobrze połączyło, nie ma konieczności wyrabiania, bo wyroby z mąki żytniej tego nie lubią. Ciasto na chleb odłożyć w misce przykrytej folią spożywczą na 8-12 godzin (można to przyspieszyć wkładając miskę do rozgrzanego

moj przepis na
Chleb z suszonymi pomidorami i ziarnami słonecznika 348

drożdży, 12g soli, 350ml ciepłej wody, 1 łyżka oleju, 140g pomidorów suszonych ( po odsączeniu ), 45g pestek słonecznika, troszkę ciepłego mleka. Przygotowanie: Mąki wymieszać z solą oraz drożdżami. Mąki odgarnąć na bok i w środek wlać olej oraz wodę  - łączyć razem i zagnieść ciasto. Miskę oprószyć mąką, z ciasta uformować kulę i włożyć je do miski. Przykryć ściereczką i odstawić(...)suszone pomidory i zagnieść ciasto. Na blachę położyć papier do pieczenia. Na papier położyć ciasto i uformować kształt chleba - pomidory powciskać do środka, tak by za mocno nie wystawały, ponieważ podczas pieczenia się przypieką i nie będą smaczne. Chleb posmarować ciepłym mlekiem i obsypać słonecznikiem, który należy lekko podociskać. Przykryć ściereczką i odstawić na 40min. do wyrośnięcia. Po tym czasie

W kuchni u Moniki
Chleb z ziarnami 217

spróbować od razu. "Zakwas"   1 szkl. mąki żytniej razowej 1 szkl. letniej wody  Ciasto: 1 kg mąki pszennej typ 650 3 szkl. letniej wody  plus troszkę ewentualnie dolać gdy za gęste 3/4 szklanki płatków owsianych 1 szkl. ziaren dyni i słonecznika [  słonecznik] 1/2 szkl. siemienia lnianego [nie dałam] 1/2 szkl.sezamu 3 łyżeczki soli [dałam więcej

Moje domowe kucharzenie
Zawijany chlebek z pietruszkowym pesto 139

łyżki oleju 1/2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli Nadzienie pietruszkowe: 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki słonecznika 2 łyżki oleju lub oliwy szczypta soli opcjonalnie - kilka orzechów włoskich Wykonanie: Nadzienie: Listki pietruszki i pozostałe składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładkie pesto. Ciasto:  Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy drożdże, sól, cukier, mieszamy. Wlewamy letnie mleko, olej i wyrabiamy

Kronika Piekarnika
Chleb z ziarnami na jednodniowym zakwasie 159

kombinować z dodatkiem innych mąk. "Zakwas" 1 szkl. mąki żytniej  1 szkl. letniej wody  Ciasto 1 kg mąki pszennej typ 650 3 szkl. letniej wody  plus troszkę ewentualnie dolać gdy za gęste 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szkl. ziaren słonecznika  1/2 szkl. siemienia lnianego  1/2 szkl.złotego lnu 1/2 szkl.babki płesznik 3 łyżeczki soli

Moje domowe kucharzenie
Słonecznikowe ciasteczka z 3 składników 266

oczywiście. Ale kiedy potrzebuję upiec coś na szybko do kawy czy herbaty, wybieram takie przepisy, które wymagają jedynie wyłożenia ciasta łyżką lub uformowania ręcznego. Te ciasteczka są dla mnie zupełną nowością, bo nigdy nie piekłam takich na bazie zmielonego słonecznika. Są naprawdę mocno słonecznikowe (chociaż po degustacji usłyszałam: "a to z sezamem?" :D) i dość dobrze się je formuje. Kolejny

FitKot
Chleb szpinakowy 36242

wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaję szpinakową papkę, całość mieszam dokładnie łyżką, potem wyrabiam ręką. Ciasto przekładam do uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch wyrównuję i nacinam wzdłuż ostrym nożem. ( ja swój chleb posypałam ziarnami słonecznika, ale nie jest to konieczne ). Keksówkę przekładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 200 stopniach ( grzałka góra-dół

Kuchnia z widokiem na ogród