białkową można pominąć, zamiast odżywki dodaj ok. 4 łyżki mąki. - rodzynki - (200g) - słonecznik, nasiona - (120g) - miód pszczeli -(100g) > można pominąć lub zmniejszyć ilość o połowę - cynamon - 2 łyżeczki - proszek do pieczenia - 1 łyżeczka - woda (wrzątek) - 500 ml WYKONANIE: Płatki owsiane wymieszaj z rodzynkami i słonecznikiem, zalej wrzątkiem (2 szklanki) odstaw na około 5- 10min aby płatki wchłonęły wodę(...)duża blaszka), piecz w 180 stopniach C, 15 min. Po tym czasie pozostaw jeszcze formę w piekarniku przez około 30 min (nie otwieraj piekarnika przed tym czasem). Pokrój upieczone ciasto na 16 równych części. WARTOŚCI ODŻYWCZE: 1 porcja z 16: około 75g 156 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasjakiś czas wymyślamy nowe smaki. Dziś padło na bułki z makiem ale nie takie obsypane makiem (które bywają dość często) tylko na ciasto makowe w kształcie bułek. :-)) Dosłownie, bo maku w nich sporo, do tego ziarno słonecznika, trochę mąki pełnoziarnistej i smaczne, pełnowartościowe bułeczki gotowe. Polecam, ja uwielbiam piec bułki i to chyba nawet bardziej niż chleby, choć jadać wolę(...)himalajska, zwykłej troszkę mniej) - ok.420ml wody - 40g maku - 2 kopiaste łyżki słonecznika - 4 łyżki oliwy z oliwek Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 2 łyżki mąki, dolać letniej wody i dokładnie rozmieszać, odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałe mąki, dodać wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto ma być elastyczne ale dość gęste, nie powinno się kleić
Smaczne Zdrowezawsze okazuje się drugim śniadaniem (oczywiście, gdy mam akurat wolne lub w weekend), nigdy przenigdy kulturalnie nie zasiadamy po obiedzie z kawą do ciasta, tylko pożeramy je jeszcze ciepłe. Składniki: 4 dojrzałe banany 250 g słonecznika (wykorzystałam papkę, jaka zostaje po domowej roboty śmietanie słonecznikowej) 250 g mąki pszennej 150 ml mleka roślinnego 100 g cukru 2 łyżeczki sody(...)masła kokosowego 50 g cukru pudru pół szklanki wiórków kokosowych sok z połowy cytryny Masło rozpuszczamy, miksujemy na gładką masę z cukrem, dodajemy podprażone na suchej patelni wiórki Wykonanie ciasta: masło rozpuszczamy i miksujemy na gładką masę z cukrem, dodajemy kolejno miksując chwilę pomiędzy dodawaniem kolejnych składników: rozgniecione banany, papkę słonecznikową, wiórki kokosowe, sodę rozpuszczoną w mleku i przesianą mąkę
greenscarfpszennej (u mnie typ 650). Namaczanka: 40 g ziaren siemienia lnianego; 110 g ciepłej, przegotowanej wody. Ciasto właściwe: Cały zaczyn; Cała namaczanka; 350 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 35 g mąki żytniej razowej (typ 2000); 160 g wody; 55 g ziaren słonecznika; 25 g ziaren(...)sezamu; 10 g soli. Sposób przygotowania: Na rozgrzaną, suchą (tj. bez dodatku tłuszczu) patelnię wsypać ziarna słonecznika i sezamu i uprażyć na złoty kolor. Wystudzić. W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć
Gospodyni MiejskaCiasto na chleb czasem dużo mąki nie potrzebuje bo innymi składnikami się je zastępuje. Tym razem dużą ilość płatków owsianych, siemienia i słonecznika dodałam, i tylko z 100 g mąki zmieszałam. Chleb z pewnością bardzo zdrowy, w smaku wyjątkowy. Kiedy na cienkie kromeczki pokroimy to i tak się nim nasycimy. Składniki: 30 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłej(...)łyżeczka cukru, 200 g łuskanego słonecznika, 100 g złotego siemienia lnianego, 150 g płatków owsianych, 100 g mąki żytniej, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże z cukrem rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy płatki, siemię lniane, słonecznik, mieszamy i odstawiamy na 15 min, płatki nam spęcznieją. Następnie dodajemy sól, mąkę i całość mieszamy, następnie wyrabiamy. Ciasto będzie klejące, należy zwilżonymi dłońmi
Moniki Smakołykiodwzorować identyczny smak w domu. Z pomocą przyszła marka Polskie Młyny i ich gotowa mieszanka do wypieku właśnie ciasteczek owsianych. Dodatkowo wsypałam do nich słodkich rodzynek i chrupiącego słonecznika. Wyszły obłędne! Chciałabym Was zaprosić do odwiedzenia sklepu Polskie Młyny . Znajdziecie tam bogaty asortyment produktów. Przepis(...)miały temperaturę pokojową. Do miski przesypujemy mieszankę, wbijamy jajko oraz dokładamy pokrojone na kawałki masło. Całość dokładnie zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto będzie dość lepkie. Na końcu dosypujemy dodatkową porcję płatków owsianych, rodzynki sułtańskie oraz łuskany słonecznik. Ponownie zagniatamy. Formujemy kule średniej wielkości, które delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w nagrzanym
VioletoweKucharzeniegęste ciasto. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Ciasto pięknie wyrośnie. Po tym czasie keksówki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Blat posypujemy obficie mąką i wykładamy na nią połowę ciasta, staramy się obtoczyć je lekko w mące i nadać podłużny kształt (ciasto jest klejące(...)dość luźne-ale takie ma być dzięki temu chleb pięknie wyrośnie i będzie puszysty) Ciasto wkładamy do keksówki. Tak postępujemy z druga połową. Następnie każdy chleb smarujemy lekko mlekiem i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy około 35 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, chleby wkładamy do już nagrzanego piekarnika. Upieczone chleby wyciągamy jeszcze gorące z keksówek i stawiamy na kratce
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki: 150 g mąki żytniej 400 g mąki pszennej typ500 200 g zakwasu (+3 g suchych drożdży) 20 g siemienia lnianego 20 g słonecznika 1 łyżka soli 400 ml wody Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy razem, wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy w misce przykrywając ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie ciasto przekładamy do formy
Bon appetit mon amiedrożdżowe robi się całkiem szybko i co najważniejsze prosto. Będą pysznie smakowały z dowolnymi dodatkami na śniadanie czy kolację. Robiąc je, niezwykle istotne są dwa czynniki: żeby dobrze wyrobić ciasto i żeby rosło w odpowiednio ciepłej temperaturze. To jest klucz do sukcesu, który zagwarantuje Ci, że bułeczki z tego przepisu zawsze Ci wyjdą. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https(...)przegotowanej wody, 40g oleju, 1 saszetka suszonych drożdży lub 30g świeżych drożdży, 2 łyżeczki soli, pól łyżeczki cukru, 1 jajko, ziarenka (np. siemie lniane, słonecznik). Przygotowanie: Mąkę, wodę, olej, drożdże, sól i cukier wymieszać. Zarobić ciasto. Podzielić na 9 części i uformować bułeczki. Uformowane bułeczki ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikami papierowymi lub czystą ściereczką. Zostawić
Bardzo Gruby Smokkruszonka: 50 g zimnego oleju kokosowego 50 g cukru 50 g orzechów u mnie włoskie ale mogą być dowolne, a nawet słonecznik 50 g mąki (dowolnej) 2 łyżki cynamonu łyżka mielonego imbiru szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przygotuj ciasto drożdżowe z poprzedniego przepisu. Obraną dynię pokrój na grubość nie większą nić pół centymetra i na kawałki około
greenscarfGotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na ok. 15 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy. Wycinamy dowolne kształty, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Część pozostawiamy pustych, a część smarujemy białkiem i posypujemy np. posiekanymi orzechami, słonecznikiem. Pieczemy w 170 st. C na złoty kolor. Po ciasteczka możemy przełożyć marmoladą i posypać kokosem. (przepis
Domowy Smak JedzeniaSól 1 opakowanie szpinaku 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich Sól, pieprz 1/2 kostki sera feta 3 łyżki łuskanego słonecznika Przygotowanie : Do mąki dodajemy jajko, kefir, mleko, sól oraz tyle wody aby ciasto było gładkie i lejące (nie jak woda, trochę gęstsze - wsadzając chochelkę powinno z niej lekko spływać). Przelewamy ciasto chochelką na lekko natłuszczoną patelnię(...)chwilę podsmażamy (uważamy aby nie spalić). Dodajemy szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy. Na suchej patelni (może być po naleśnikach) podprażamy słonecznik. Na naleśniki nakładamy szpinak, ser feta i słonecznik, składamy naleśnik w trójkąt. Możemy dodatkowo zapiec z żółtym serem w piekarniku
Czarnawisienkałyżki prażonego ziarna słonecznika Buraki ugotuj lub upiecz w piekarniku do miękkości. Ostudzić je i zetrzyj na drobno na tarce lub zblenduj na gładkie puree. Do jednej miski przesiej suche składniki. Do drugiej wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy, starte buraki i olej - wymieszaj je. Połącz składniki suche z mokrymi - wymieszaj. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne dosyp odrobinę(...)masło kokosowe. Wymieszaj wszystko rozgniatając owoce. Zestaw z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia. Pokrój ciasto buraczane w drobną kosteczkę, dodaj masę daktylową, dżem porzeczkowy z całymi porzeczkami i uprażone ziarno słonecznika. Wymieszaj masę. Formuj kulki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych. Gotowe kulki wstaw na kilka godzin w chłodne miejsce, by stężały
Gotuj Sam!się rumieni;) Skorzystałam z ponoć możliwie najprostszego przepisu na chleb dla laika - początkującego piekarza. Chleb, który jak mi powiedziano - zawsze wychodzi. I o dziwo - udał się! Mimo, że wszelkie ciasta i inne wypieki raczej mi nie wychodzą;) W związku z tym mogę ten przepis polecić każdemu, kto chce rozpocząć przygodę z domową piekarnią, jest niezmiernie prosty(...)suche składniki: makę, sól i drożdże. Następnie dodać płynne składniki: miód, oliwę i wodę. Wyrabiać około 10 minut. Podczas wyrabiania dodać nasiona słonecznika. Podłużną foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, ułożyć w niej ciasto, dokładnie upychając. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około godziny). Po tym czasie ciasto powinno wypełnic foremkę. Posmarować mlekiem, posypać
Codzienne GotowanieSkładniki: Ciasto: 1 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka sojowego 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 3/4 szklanki mąki pszennej olej ( do smażenia) Farsz: batat (1 szt.) kasza jaglana (100 g) pomarańcz (1/2 szt.) sok wyciśnięty z cytryny (3 łyżeczki) imbir (kawałek wielkości połowy łyżeczki) łuskane ziarna słonecznika (4 łyżki) olej (1 łyżeczka) Czas przygotowania: 40 min. Liczba
Weganka gotuje