ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:10/224)

Prosty chleb razowy ze słonecznikiem 172

mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 480 g wody  1 i 1/2 łyżeczki soli 80 g ziaren słonecznika trochę ziaren słonecznika do posypania chleba Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste i klejące(...)Mieszać tylko do połączenia się składników. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Chleb posmarować wodą i posypać ziarnami słonecznika (słonecznik docisnąć do ciasta).  Zawinąć szczelnie w reklamówkę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 6-10 godz. (do czasu, aż chleb urośnie prawie do brzegów formy). Nagrzać piekarnik

Przepisy na domowy ser i chleb
Idealne ciasta na Wielkanoc 129

okazja na wypróbowanie nowych przepisów! Oto zbiór przepisów na pyszne ciasta na Wielkanoc. Na pewno każdy z Was znajdzie coś idealnego dla siebie. Zapraszam! 1. Ciasto Góralki Przepis na: Przepiski.pl 2. Ciasto wiśniowa królewna Przepis na: Alledobre.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Kremowy sernik Przepis na: ProstaKuchnia.pl 4. Ciasto ze słonecznikiem Przepis na: KulinarneCuda.pl 5. Ciasto Shrek Przepis na: Kulineo.pl (adsbygoogle

Damusia.pl
Bułki żytnio - razowe ze słonecznikiem 153

uzyskać jednolitą masę. Dodajemy do mąki.  Następnie wlewamy olej i letnią wodę. Zagniatamy ręką ciasto, które powinno być miękki i lekko klejące. Pod koniec wyrabiania dodajemy pestki słonecznika. Kulę ciasta lekko smarujemy oliwą, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia (w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie z ciasta formujemy

Qchnia po prostu
Orkiszowy chleb słonecznikowy 109

minut. Dodaję mąkę, mleko, sól, oliwę z oliwek i wyrabiam gładkie ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie dodaję do ciasta nasiona słonecznika i siemię lniane. Dokładnie wyrabiam ciasto po raz kolejny i umieszczam w wysmarowanej formie. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce - powinno podwoić objętość (zazwyczaj umieszczam

Mango Papaja
Słonecznikowiec II 138

budyniowej dałam 2-3 łyżki cukru. Masa nie wyszła zbyt słodka, co fajnie łagodziło słodycz masy kajmakowej ze słonecznikiem, która wyszła przyjemnie słodka i chrupiąca. To zdecydowanie najlepsze ciasto ze słonecznikiem jakie jadłam. Polecam. Biszkopt: 6 jajek 1 szkl. drobnego cukru 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki zimnej wody 3 łyżki oleju Masa kajmakowo-słonecznikowa: 200 g ziaren słonecznika łuskanego(...)misie ubijamy na sztywno białka. Obie masy łączymy stopniowo, delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty. Na dużej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła. Wsypujemy ziarna słonecznika oraz 2 łyżki cukru. Mieszamy dość często i pilnujemy, by słonecznik się

Smaki Na Talerzu
Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowo- słonecznikowym 118

mące robimy dołek do którego wlewamy rozpuszczoną margarynę, resztę mleka, oliwę, a następnie dodajemy sól, cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem czekoladowy… Słonecznik wrzucamy na gorącą patelnie i podsmażamy bez tłuszczu(...)cały czas mieszając. Przyrumieniony słonecznik przekładamy na talerz do ostygnięcie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy będzie już płynna dodajemy nutellę i ponownie mieszamy. Na sam koniec dodajemy słonecznik. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je, a następnie wałkujemy na grubość około 3mm (podsypując mąką) i wykrawamy trójkąty, na które nakładamy krem i zwijamy rogaliki, które układamy w odstępach na blaszki wyłożone

Smakowy Raj
Chleb z cukinią 147

umyć, razem z skórką zetrzeć na tarce i odsączyć z nadmiaru sok. Do zaczynu drożdżowego dodać jogurt, cukinię, olej rzepakowy, przesianą mąkę, sól i cukier . wymieszać i zagnieść ciasto. Dodać słonecznik, siemię lniane i ponownie zagniatać. Ciasto powinno być dość zwarte, lekko klejące. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem i odstawić do wyrośnięcia. Piec około 60 minut w 190 stopniach

Ala piecze i gotuje
Sernik papieski ze słonecznikiem 57

słodkie ciasta. To tradycyjny sernik na kruchym spodzie polany masą krówkową i posypany podprażonym słonecznikiem. A dla tych, który lubią słodko słone połączenia polecam użyć solonego słonecznika – jest super! Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 24 kawałki (forma 20 cm x 30 cm) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła lub margaryny 50 g cukru 1 jajko(...)Krok po kroku: 1. Przełożyć wszystkie składniki na ciasto na stolnicę 2. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki 3. Zmielić ser 4. Utrzeć masło 5. Dodać żółtka 6. Dodać zmielony ser 7. Wsypać budyń 8. Ubić pianę z białek 9. Delikatnie połączyć masę serową z białkami 10. Rozwałkować ciasto 11. Przełożyć ciasto na blaszkę 12. Rozsmarować masę serową 13. Upiec

KuchniaWeDwoje.pl
Sernik papieski ze słonecznikiem 881

Sernik papieski ze słonecznikiem – czyli coś dla osób lubiących słodkie ciasta. To tradycyjny sernik na kruchym spodzie polany masą krówkową i posypany podprażonym słonecznikiem. A dla tych, który lubią słodko słone połączenia polecam użyć solonego słonecznika – jest super! Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 24 kawałki (forma(...)Można go dodatkowo posolić, to zależy czy lubicie słodko słone połączenia, czy wolicie tradycyjnie. Sernik posmarować masą krówkową i posypać słonecznikiem. Krok po kroku: 1. Przełożyć wszystkie składniki na ciasto na stolnicę 2. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki 3. Zmielić ser 4. Utrzeć masło 5. Dodać żółtka 6. Dodać zmielony ser 7. Wsypać budyń

KuchniaWeDwoje.pl
Sernik pod słonecznikiem 184

Proponujemy pyszny sernik w wydaniu nietypowym, puszysty, z chrupiącym, prażonym ziarnem słonecznika, warstwą ciasta na bazie orzechów i przełamanym smakiem masy kajmakowej, zapewniamy - efekt wizualny i smakowy....gwarantowany! Składniki: Ciasto kruche - spód : 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka mąki zwykłej kubeczek masła roślinnego 2 łyżki smalcu 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Mąki z proszkiem do pieczenia wymieszać(...)wsypać, prażyć wszystko razem na jasno brązowy kolor, cały czas mieszając, po uprażeniu, ostudzony wyłożyć na masę kajmakową, dłonią przygniatając ziarno, by się ładnie przykleił słonecznik do masy. Ps. dużo pisania, ale robienie tego ciasta, to sama przyjemność! bardzo szybko się wykonuje poszczególne etapy, a co najważniejsze, trud jest wart zachodu!  Smacznego

kgwjanczewo
Domowy chleb na zakwasie. Jak samodzielnie upiec chleb? 116

umieszczamy w nim przykrytą miskę z ciastem. W ten sposób zostawiamy je na kilka godz. Dodam, że w oryginalnym moim przepisie mąka była pszenna, ja natomiast zamieniłam ją na pełnoziarnistą. Ciasto drugie . Po ok. 12 godz., kiedy ciasto pierwsze zacznie pracować i troszkę urośnie, dodajemy do niego kolejno: mąkę, sól, nasiona słonecznika i otręby, plus wodę. Ilość wody zależy(...)godz. Można zastosować ten sam sposób garowania ciasta, jak w przypadku ciasta pierwszego. Nagrzać piekarnik na 30 stopni, wyłączyć go i umieścić w nim foremki. Kiedy chlebek już nam wyrośnie, nagrzewamy piekarnik do 250 stopni (góra dół), spryskujemy ciasto wodą, posypujemy po wierzchu np. nasionami słonecznika i wstawiamy do piekarnika. Jednak tuż po umieszczeniu chleba w piecu, obniżamy temperaturę

Zufi.pl
Chlebek dyniowo – pomarańczowy 162

się nie udać. Taki właśnie jest Chlebek dyniowo – pomarańczowy. Przepis, lekko zmodyfikowany pochodzi z blogu p. Agnieszki Maciąg. Jeżeli macie malakser to przyda wam się podczas przygotowywania tego ciasta, a jeżeli nie macie malaksera to użyjcie blendera czy zwykłego miksera. Składniki na keksówkę 35 na 12 cm: 1/2 szklanki cukru brązowego nierafinowanego 1/2 szklanki oleju 2 jajka(...)przyprawami i sodą, utrzeć tylko do połączenia (króciutko). Ciasto przelać do formy. Rodzynki lekko wcisnąć do ciasto, delikatnie wymieszać, tak aby część rodzynek poszła na dno ciasta, następnie ciasto posypać słonecznikiem i dynią. Piec 45-55 min do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, po 30 min wyjąć z formy, pozostawić na kratce do całkowitego ostudzenia. Można podawać

moj przepis na
Parówki w cieście drożdżowym 188

Pomysł na ciepłą kolację lub przekąskę na słono idealną na domówkę lub drugie śniadanie - parówki faszerowane żółtym serem i pieczarkami "ukryte" w cieście drożdżowym udekorowanym ziarnami sezamu, słonecznika oraz siemieniem lnianym. Wbrew pozorom poniższe parówki w cieście drożdżowym są łatwe i proste do przygotowania 😋 Zachęcam do pieczenia! Składniki na 10-12 sztuk: ciasto drożdżowe 2,5 szklanki mąki pszennej(...)serem. Paski ciasta drożdżowego zaplatać (naprzemiennie, od lewej do prawej strony) przykrywając parówki wraz z farszem. Końcówki ciasta (tzw. ogonki) delikatnie zlepić. Na sam koniec ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem, ziarnami słonecznika oraz siemieniem lnianym. Piec około 30 minut w 195ºC (do zarumienienia się ciasta). Najlepiej podawać na ciepło, np. z sosem czosnkowym lub pomidorowym.  Od lewej

Ugotować
Chleb buraczany na zakwasie i "Droga do domu" 151

łyżki nasion słonecznika Przygotowując ten chleb należy pamiętać o wcześniejszym uaktywnieniu zakwasu i odłożeniu części na następny wypiek. Do chleba buraczanego wziąć tylko część (ok. 220 g) . W dużej misce wymieszać mąki, sól i zakwas. Dolać sok z buraka. Wymieszać drewnianą łyżką. Buteleczkę po soku przepłukać wodą i dolewać ją stopniowo co wyrabianego łyżką ciasta - składniki powinny się ze sobą(...)ciasto będzie wyraźnie wyrośnięte i na wierzchu zbrunatnieje (straci swój żywy różowy kolor, ale tylko na wierzchu). Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.  Wierzch posypać słonecznikiem. Odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia na ok. dwie godziny. Wierzch ciasta można posypać mąką bezglutenową i przykryć wilgotną ściereczką lub ciasto w keksówce włożyć do plastikowej torby i szczelnie zawinąć. Formę

Weekendy w domu i ogrodzie
O urodzie słów kilka. I chleb na mące orkiszowej 151

solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem i zalać 100 ml wody. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie wlać resztę wody, zagnieść gładkie, nieco lepkie ciasto. Dodać słonecznik, zagnieść, aby dokładnie rozprowadzić ziarna w cieście. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto nakłuć kilka razy palcem, przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze