ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:24/457)

Ciasto budyniowe ze śliwkami 738

wykonanie: Składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. ( Prócz masła, które jest na kruszonkę. Przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę pszenna. Na mąkę wysypujemy cukier. Mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę masło. Składniki łączymy dłońmi, tak aby powstały grudki. Kruszonkę można odłożyć do lodówki. Kruszonka na cieście z owocami smakuje cudownie. Przygotowujemy ciasto. Ze śliwek usuwamy pestki(...)Wylewamy ciasto i równamy. Na wierzchu posypujemy kruszonkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 – 55 minut. ( do tzw. suchego patyczka) Po upieczeniu studzić ciasto przez około 10 minut przy otwartym piekarniku. Po tym czasie postawić na blat w kuchni , aby całkowicie ostygło. Można też ciasto polać lukrem. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto budyniowe ze śliwkami pochodzi

Olcia gotuje!
Babeczki piaskowe ze śliwkami 126

Babeczki piaskowe ze śliwkami Ciasta ze śliwkami to kwintesencja jesieni Dziś zapraszam na maślane, piaskowe babeczki z soczystymi węgierkami. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Coś pysznego…!     Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 120g miękkiego masła 4 łyżki oleju 3/4 szklanki drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)piana zrobi się lśniąca *** *** Pianę dodajemy do ciasta i mieszamy całość delikatnie łyżką do momentu połączenia się składników *** *** Foremki na babeczki wykładamy ciastem do ok. 3/4 wysokości (z podanych składników wyszło mi 12 babeczek) *** *** Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Na wierzchu babeczek układamy pokrojone owoce, skórką do dołu *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C (piekłam

Blog z Apetytem
Drożdżowe… może ze śliwkami? 117

mnie sezon na śliwki nawet w wypiekach. Zaczynam od najprostszego ciasta ze śliwkami. Dla mnie jest to drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Puszyste ciasto do niedzielnej kawy. Lubicie drożdżowe wypieki? Ja bardzo! Pachnie w całym domu, a ciasto znika w niesamowitym pędzie za nim jeszcze dobrze nie ostygnie. Drożdżowe jest najlepsze, kiedy jest świeżo upieczone. Oczywiście resztki drożdżowego już nieco(...)cukier do misy miksera, wlej rozczyn i zacznij zarabiać ciasto. Kiedy drożdże się połączą z mąką, dodaj sól. Zarabiaj ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Nastaw piekarnik na 200ºC. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Posyp cynamonem. Śliwki przekrój na pół i rozłóż równomiernie na placku. Następnie zwiń

codojedzenia
Tarta ze śliwkami 122

wyjątkowo smaczne. Dla bardziej intensywnego smaku upieczoną tartę posmarowaliśmy dżemem śliwkowym, a świeże węgierki posypaliśmy brązowym cukrem oraz cynamonem. Pyszna jesienna kompozycja była już gotowa. Składniki na tartę ze śliwkami Ciasto: 200 g mąki 100 g masła 100 g drobnego cukru 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody szczypta soli Nadzienie: 500 g śliwek 2 łyżki dżemu śliwkowego 3 łyżki(...)włączonym termoobiegiem , usunąć fasolę i papier i ponownie włożyć do piekarnika na 5 minut. Nadzienie: Umyć śliwki, przeciąć je na dół i usunąć pestki. Wykonanie Podpieczone ciasto posmarować dżemem, następnie ułożyć śliwki, posypać je cukrem oraz cynamonem. Tartę ze śliwkami piec przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 o C ( z termoobiegiem ). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Tarta

niecodziennikpary
Szybkie ciasto ze śliwkami 111

zrobić szybkie ciasto ze śliwkami? Przeczytaj ten prosty przepis. Czas przygotowania : 15 minut/ czas pieczenia 50minut Wymiary blachy: 35×25 cm Ilość porcji:  4- 6 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 900g śliwek 300g cukru 550g mąki tortowej 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 350g schłodzonego masła 2 jajka szczypta soli cukier(...)Następnie układamy śliwki skórką do dołu. 4. Drugą połowę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 190°C i pieczemy przez 50 minut. 5. Po wystygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Gotowe.. Smacznego;) Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie ciasta. Artykuł Szybkie ciasto ze śliwkami pochodzi z serwisu

karolgotuje
Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką 104

tarce z dużymi oczkami, patrz FILM. Dodać jajko i ciasto wyrobić w mikserze lub zagnieść rękoma. 3. Ciasto rozwałkować na okrąg troszkę większy od średnicy naszej blaszki, podsypując mąką blat i wałek. Ciastem wyłożyć przygotowaną formę do tarty, lekko docisnąć i nadmiar ciasta odciąć, zachować, patrz FILM . Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na około 60 minut. Kruszonka: 4. Wszystkie(...)lodówki. Nadzienie: 5. Schłodzone ciasto posmarować konfiturą morelową i posypać kaszą manną, patrz FILM . Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu, tak trochę pod skosem, patrz FILM . 6. Wymieszać razem cukier z cynamonem i posypać śliwki. 7. Do kruszonki dodać ciasto, które nam zostało ze spodu, tak skubać je palcami, patrz FILM i wymieszać. 8. Kruszonkę wyłożyć na wierzch tarty

Mała Cukierenka
Ciasto ze śliwkami z migdałową kruszonką 148

Ciasto ze śliwkami, z kruszynką migdałową i cukrem różanym. Róża niesamowicie wydobywa smak śliwek. Ciasto z mąki chlebowej orkiszowej. Zaczęłam wyrabiać ciasto i jakoś dziwnie było  karmelowe . Na opakowaniu przeczytałam, że to chlebowa mąka orkiszowa. Jemy więc chlebowe orkiszowe ciasto ze śliwkami. Jest bardzo smaczne i rustykalne. I zdrowe. Ciasto 500 gram mąki orkiszowej 50 gram szklanki ksylitolu(...)odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie przełożyć na stolnicę i rozwałkować na wielkość blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarowanym masłem. Włożyć ciasto. Na wierzch ułożyć śliwki i posypać kruszoną. Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Kruszonkę przygotowałam wkładając migdały do malaksera, pulsacyjnie zmiksowałam, następnie dodałam mąki, cukier różany i zimne masło i też

AZgotuj!
Rustykalna tarta ze śliwkami 167

wymieszać z jajkiem, cukrem waniliowym, solą i proszkiem do pieczenia. Margarynę pokroić na drobno. Dodać do mąki. Szybko zarobić gładkie ciasto. Włożyć ciasto do zamrażarki. W czasie chłodzenia ciasta przygotować śliwki: podzielić na połówki i usunąć pestki. Do śliwek dodać kardamon i cynamon. Wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z zamrażarki i rozwałkować(...)grubości, formując koło (nie trzeba się zanadto starać). Nawinąć ciasto na wałek i przenieść na blachę, rozwijając je z wałka. Na środek ciasta wyłożyć śliwki. Rozłożyć je w miarę równomiernie. Brzegi ciasto zagiąć do środka tak, aby śliwki się nie zsuwały i tak, by śliwki znalazły się pod ciastem na krawędzi (ciasto się wtedy nie zapadnie na brzegach). Piec

Weekendy w domu i ogrodzie
Cynamonowa tarta ze śliwkami 172

trzeba było je zagospodarować. Nie przepadam za bardzo za biszkoptem ze śliwkami, więc postanowiłem zrobić z nimi uwielbianą przeze mnie tartę. Efekt bardzo ciekawy - słodkie ciasto i słodki farsz świetnie kontrastował z lekko kwaśnymi śliwkami. Polecam wypróbować - naprawdę banalne w przygotowaniu. Do przygotowania tarty użyłem: 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450), 150 gram masła, 3 opakowania (po 16 gram(...)rozpuszczenia się cukru). Na ciasto ułożyłem 14 pokrojonych na połówki śliwek węgierek skórką do dołu, a następnie całość zalałem masą śmietanowo - jajeczną, tak, aby masa znajdowała się również wewnątrz śliwek. Ciasto włożyłem do piekarnika, którego temperaturę obniżyłem do 140 stopni (podgrzewanie góra i dół). Piekłem 30 minut, po tym czasie zwiększyłem temperaturę do 160 stopni i włączyłem termoobieg. Po wyjęciu

Wyprawy kulinarne
Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką 204

oknem już jesiennie chłodno i deszczowo, więc idealnym dodatkiem do popołudniowej herbaty będzie przepyszne, aromatyczne ciasto ze śliwkami. Puszyste, wilgotne od owoców, pachnące cynamonem i imbirem. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste. W przygotowaniu szybkie i uważam, że proste. Bardzo polecam… Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła 3/4 szklanki(...)maślanką, po każdym dodaniu bardzo krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia (ciasto jest dosyć płaskie

Mała Cukierenka
Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką 225

oknem już jesiennie chłodno i deszczowo, więc idealnym dodatkiem do popołudniowej herbaty będzie przepyszne, aromatyczne ciasto ze śliwkami. Puszyste, wilgotne od owoców, pachnące cynamonem i imbirem. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste. W przygotowaniu szybkie i uważam, że proste. Bardzo polecam…     Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła(...)każdym dodaniu bardzo krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach.     5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia (ciasto jest dosyć płaskie

Mała Cukierenka
Ciasto ze śliwkami i bezą 100

bezę z owocami zetrzeć pozostałe ciasto z zamrażalnika. Piec w 180 stopniach przez 50 minut (35 minut na obiegu góra-dół i kolejne 15 minut tylko na dół). Upieczone ciasto przestudzić. Krok po kroku: 1. Zagnieść składniki na ciasto 2. Zamrozić kawałek ciasta 3. Rozwałkować resztę ciasta 4. Przełożyć ciasto do formy 5. Przygotować śliwki 6. Ubić bezę 7. Śliwki(...)wymieszać z bezą 8. Przelać bezę na ciasto 9. Zetrzeć ciasto z zamrażalnika na bezę 10. Upiec ciasto Pobierz wersję do druku: Pobierz Ciasto ze śliwkami i bezą Artykuł Ciasto ze śliwkami i bezą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto ze śliwkami i bezą 147

Ciasto ze śliwkami i bezą to bardzo proste i szybkie ciasto do kawy na niedzielę. Kruche ciasto, a pomiędzy nim beza z owocami. Oczywiście najlepiej smakuje od razu po upieczeniu. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 20 kawałków Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 4 żółtka 2 łyżki(...)wymieszać z bezą 8. Przelać bezę na ciasto 9. Zetrzeć ciasto z zamrażalnika na bezę 10. Upiec ciasto Pobierz wersję do druku: Pobierz Ciasto ze śliwkami i bezą Artykuł Ciasto ze śliwkami i bezą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
MUFFINY ZE ŚLIWKAMI 161

mąki, cukru pudru i cukru waniliowego wyrobić kruszonkę i włożyć do zamrażalnika. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, gdyż mamy pewność, iż będzie ona twarda i łatwiej nam będzie trzeć ciasto. Śliwki - dokładnie umyć, osuszyć. Każdą przekroić na pół, usunąć pestkę i pokroić w drobną kostkę. Posypka - 2 łyżki cukru pudru z cynamonem przesiać. Ciasto - Przygotować dwie miski. Do jednej miski(...)różdżki (trzepaczki) lub łyżki. Nie używamy robota!   Pamiętajmy, żeby zrobić to nie dokładnie wtedy muffiny będą miękkie i dłużej zachowają świeżość. Do śliwek wsypujemy posypkę i obtaczamy śliwki. Do ciasta dodajemy śliwki wymieszane z posypką. Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Piec 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
jesienne kruche ciasto ze śliwkami 179

jajko 1 łyżeczka cynamonu 500 g śliwek 40 g posiekanych migdałów cukier puder do oprószenia wykonanie: Śliwki przekrawamy na pół i usuwamy z nich pestki. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z cukrem, cynamonem oraz jajkiem. Dodajemy masło, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do foliowego woreczka o schładzamy w lodówce przez(...)czasie ciasto dzielimy na dwie części, jedną wylepiamy dno tortownicy (24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasto podpiekamy w 180 st. C. Następnie na podpieczone ciasto wykładamy równomiernie śliwki, ścieramy na nie część pozostałego ciasta, posypujemy posiekanymi migdałami i ścieramy pozostałą część ciasta. Całość pieczemy, aż ciasto się zrumieni. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia