Dostałam od koleżanki z pracy rabarbar i od razu pomyślałam, że na niedzielę upiekę kruche ciasto frangipane z rabarbarem. Wiecie co to jest frangipane? To taka masa migdałowa, którą wylewa się na wierzch ciasta z owocami lub tarty jak w przypadku tarty ze śliwkami . Uwielbiam migdały, marcepan i migdałowe wypieki . Migdały i ich pochodne świetnie pasują z różnymi owocami(...)którego można ugotować kompot i zrobić dżem. Kocham rabarbar i zawsze się cieszę, że co niektórzy o mnie pamiętają i podrzucają mi rabarbar przez całe lato. To kruche ciasto jest bardzo smaczne. Kruche ciasto jest nieco nietypowe, raczej półkruche, dlatego świetnie pasuje z owocami i zapieczoną masą migdałową. Ciasto frangipane z rabarbarem upiekłam w podłużnej formie, ale oczywiście można
codojedzeniacukru. Proste smaczne i wygodne do zrobienia. Warto mieć takie słoiczki w swojej spiżarce są niezastąpione do świątecznego piernika czy warstwowych przekładanych ciast. Moje zamknięte w słoiczkach od Friends of Glass Składniki: 5 kg śliwek węgierek 75 dag cukru zwykłego lub brązowego 1 łyżeczka cynamonu 3-4 goździki Sposób przygotowania: Śliwki dokładnie myjemy, obieramy z pestek, przekładamy
Wanilia i Kardamonwymieszać suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cukier). W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre (roztrzepane jajka, olej, jogurt). Wszystko połączyć. Ciasto nakładać do foremek na muffinki, po czym w każdą powkładać kawałki śliwek. Piec około 25 minut w temp. 190 stopni. Ostudzone muffinki posypać cukrem pudrem. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.plżelatyna, 5 łyżeczek Przygotowanie Jajka z cukrem ucieramy na puch. Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem(26cm). Pieczemy 20 minut w temperaturze 180st. Studzimy, odrywamy papier, przekładamy z powrotem do formy. Śliwki kroimy w kostkę, smażymy z cukrem do miękkości, ale tak aby śliwki pozostały w całości. Dolewamy 1/2 szklanki soku, zagotowujemy(...)reszty soku dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wlewamy do śliwek. Ponownie zagotowujemy. 1/5 masy pozostawiamy do dekoracji, resztę przekładamy na biszkopt, pozostawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody, aby napęczniała, po kilku minutach rozpuszczamy. Białka ubijamy na sztywno, odkładamy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy jogurt i twaróg, miksujemy do połączenia składników. Nadal miksując
Gotowanie moimi oczamitarta ze śliwkami...tarta czekoladowa;) jest to jedna z lepszych tart jakie jadłam. czekoladowy kruchy spód, łamany kwaskowościa śliwek i smakiem rozmarynu.Kochamy odkrywać nowe smaki, a ten smak był dla nas nowy....i ta pomarańcza:) Dla nas obłędna tarta;)Polecamy... Składniki; Ciasto; 200 g mąki, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, szczypta soli, 100 g zimnego masła, ekstrakt z wanilii(...)cukru, 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 700 g śliwek węgierek, wydrylowanych i pokrojonych w ósemki Wykonanie; Mąkę mieszamy z 2 łyżkami cukru ,kakao i solą. Dodajemy masło. Zarabiamy. W osobnej miseczce mieszamy 3 łyżki lodowatej wody, ekstrakt wanilii. Skrapiamy tym ciasto i wyrabiamy. Odkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto po godzinie wyciągamy
Anioły w kuchniMagda Pachnący i luksusowy ,,krem” migdałowy sprawia, że to proste w wykonanie letnie ciasto smakuje nieziemsko. Do jego użycia możemy wykorzystać dowolne pestkowe owoce sezonowe – morele, śliwki, brzoskwinie a nawet nektarynki. Te mniejsze kroimy na pół, większe kroimy w ćwiartki. Jako, że ja jestem zakochana w morelach bez opamiętania, u mnie to ciasto zawsze z tymi złotymi pięknościami
Smaczna StronaSezon na rabarbar = sezon na ciasta z rabarbarem Sezon na rabarbar w pełni, nie mogło zatem zabraknąć keto ciasta z nim w roli głównej. Tym razem nie jest to ciasto na zimno tak, jak w przypadku sernika kokosowo – rabarbarowego , lecz prawdziwy wypiek. Zacznijmy od krótkich wyjaśnień – co to jest dokładnie galette i frangipane? Nie są to bowiem pojęcia wszem(...)wyczuwalny posmak kokosa , przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. W słodkich deserach oraz ciastach , a także omletach sprawdza się jednak wyśmienicie. Tuta jest to podstawowy składnik ciasta kruchego , jak i kremu frangipane. Keto galette z rabarbarem Rabarbar Częsty składnik wiosennych ciast. Jest kwaskowaty w smaku i nie zawiera zbyt wielu węglowodanów, co czyni go perfekcyjnym składnikiem niskowęglowodanowych
Modern Cave GirlŚliwki w sosie własnym to kolejny sprawdzony przepis na przetwory ze śliwek. Tak przygotowane owoce mogą posłużyć na kompot, do knedli, kaszy manny na mleku, zapiekanki z ryżu czy ciasta drożdżowego. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 4 słoiki po 0,7 litra Składniki: 2 kg śliwek 0,6 kg cukru Przygotowanie śliwek w sosie własnym Śliwki umyj, wypestkuj
KuchniaWeDwoje.plposłużyć na kompot, do knedli, kaszy manny na mleku, zapiekanki z ryżu czy ciasta drożdżowego. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 4 słoiki po 0,7 litra Składniki: 2 kg śliwek 0,6 kg cukru Przygotowanie śliwek w sosie własnym Śliwki umyj, wypestkuj i upakuj ciasno
KuchniaWeDwoje.plCiasto śliwkowe Pyszne ciasto, które rozpływa się w ustach. Prosty, szybki sposób przygotowania, polecam wszystkim zapracowanym Paniom domu, które cenią swój czas spędzony w kuchni. Ciasto z budyniowym wnętrzem, nikogo nie pozostawi obojętnym wobec siebie. Idealna propozycja na każdą okazję, zarówno do popołudniowej filiżanki, aromatycznej kawy jak i na przeróżne uroczystości i święta. Forma(...)stopniowo ostudzony budyń. 5. Dno formy wykładamy goframi. 6. Wylewamy masę budyniową i przykrywamy ponownie goframi. 7. Na gofrach układamy pokrojone śliwki. 8. Czekolady rozpuszczamy razem ze śmietaną i polewamy wierzch ciasta. 9. Chłodzimy w lodówce dwie godziny. 10. Gotowe. 11. Smacznego
Kulinarna Chwilaadnych Świąt, w tym Bożego Narodzenia, nie wyobrażam sobie bez jednego ciasta — sernika! Dla mnie to król wszelkich domowych wypieków i przez te świąteczne dni przechodzę na dietę sernikową, wsuwając go 3 razy dziennie zamiast innych posiłków. Zazwyczaj w moim domu piecze się sernik wiedeński lub krakowski . Jeden i drugi obowiązkowo z dużą ilością bakalii. Jednak czasami najdzie mnie ochota(...)drobne zmiany i wtedy kombinuję z nowymi smakami. W zeszłym roku w ten sposób wymyśliłem sobie sernik z ajerkoniakiem, suszonymi śliwkami i czekoladą. Ciężki i zbity, a zarazem delikatny i aromatyczny za sprawą likieru. Najlepszy sernik otrzymamy oczywiście z domowym ajerkoniakiem, w którym nie żałujemy wanilii. Jednak nawet z tym sklepowym daje radę. Jeśli macie ochotę na sernikowe objawienie
Food Squareskładniki na 30 sztuk 500 g mąki pszennej 40 g drożdży szklanka ciepłego mleka 2 łyżki roztopionego masła 1/4 szklanki cukru kryształu kieliszek rumu 2 żółtka szczypta soli 30 śliwek kalifornijskich olej do smażenia cukier puder przepis Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę a następnie robimy w niej zagłębienie. W mniejszej misce rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, całość łączymy(...)wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut do powtórnego wyrośnięcia. Następnie urywamy niewielkie porcje ciasta, lekko rozpłaszczamy je w dłoniach, na każdej porcji układamy śliwkę, całość dokładnie sklejamy i formujemy małe pączki. Gotowe pączki smażymy z każdej strony, partiami na złoto- brązowy kolor w głębokim tłuszczu. Usmażone pączki wyjmujemy łyżką
Smakowite Daniawilgotny. Nie klei się do noża podczas krojenia. Dodatek suszonych śliwek bardzo tu pasuje i podkreśla aromat żytniego razowca. Chleb zachowuje długo świeżość i najlepszy jest moim zdaniem po 2-3 dniach. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 1,2 kg. Hydratacja ciasta :73 %. Zakwas wyjąć z lodówki kilka godzin przed przygotowaniem zaczynu, dokarmić mąką(...)wody (ok. 30oC) Składniki dokładnie wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 14-20 godz., w ciepłym miejscu. Ciasto cały zaczyn 220 g letniej wody (ok. 30oC) 300 g mąki żytniej razowej typ 2000 2 łyżeczki soli 100 g śliwek suszonych, pokrojonych na mniejsze kawałki 1 łyżeczka melasy (niekoniecznie) 2 łyżeczki miodu Najpierw do zaczynu dodać wodę i dokładnie
Przepisy na domowy ser i chlebzeszklonej cebulki wrzucamy pokrojoną kaszankę, czosnek i śliwki. Smażymy całość, co jakiś czas mieszając, aż kaszanka porozpada się i utworzy ze śliwkami jednolitą masę. Doprawiamy cynamonem, imbirem, goździkami, solą i pieprzem, studzimy. Do tych pierogów polecam Wam wykorzystanie ciasta pierogowego z jajkiem – jest minimalnie twardsze niż ciasto bez jego dodatku, ale pierogi nie sklejają się i nie rwą, co przy(...)smaku kaszanki! SKŁADNIKI- NADZIENIE /ok. 50 pierogów/ 500g dobrej kaszanki 1 duża cebula 150-180g 10 śliwek kalifornijskich 2 małe ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru 7 zmielonych na pył goździków czarny pieprz sól 3 łyżki oleju CIASTO PIEROGOWE Z JAJKIEM 400g mąki typ 500, poznańskiej 1 jajko rozmiaru M 1 płaska łyżeczka soli
Karo in the Kitchenrobiłam już wiele razy. Kiedy ostatni raz zabrałam się za pieczenie nie byłabym sobą gdybym trochę nie poeksperymentowała . I tak wyszło bardzo smaczne ciasto bez mąki, jajek, mleka oraz dodatku cukru. Dodałam do niego trochę suszonych śliwek, pestek dyni oraz gorzkiej czekolady. Ale tak na prawdę można do niego dodać wiele innych ulubionych dodatków;) Chlebek robi się szybko - wystarczy wszystko(...)miski wrzucamy kawałki bananów i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane, pestki dyni oraz suszone śliwki. Całość ponownie blendujemy. Na koniec wsypujemy pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi lekko je dociskając do ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Chlebek bananowy sprawdzi się zarówno
Health-Fit-Life