ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:177/457)

Ciasto czekoladowe ze śliwkami 158

Ciasto mocno czekoladowe ze śliwkami. Ciężkie, podchodzące trochę pod brownie. By jesień była jeszcze słodsza podałam je z rozpuszczoną czekoladą. Każdy kęs rozpływa się w ustach i po pierwszym kawałku chce się sięgnąć po kolejny :) Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki kakao 3 jajka 150g

Pink Envelope
Ciasto czekoladowe ze śliwkami 127

Ciasto mocno czekoladowe ze śliwkami. Ciężkie, podchodzące trochę pod brownie. By jesień była jeszcze słodsza podałam je z rozpuszczoną czekoladą. Każdy kęs rozpływa się w ustach i po pierwszym kawałku chce się sięgnąć po kolejny :) Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki kakao 3 jajka 150g masła 150g gorzkiej czekolady Dodatkowo

pink envelope
makośliwka ciasto ------ Cake makośliwka 628

ognia ,przykrywamy i odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy  na puch. Cały czas miksując dodajemy  po  łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu. Pierwsze ciasto smarujemy czeko-śliwką ,a następnie wykładamy warstwe kremu i równomiernie smarujemy.Następnie przykrywamy  drugim plackiem i lekko dociskamy.Na wierzch smarujemy pozostalym  kremem ,Wstawiamy  do lodówki, na ok. godzinę

w mojej kuchni
Sernik tradycyjny 224

twarogu ( może być twaróg gotowy )-1 szklanka cukru-4 jajka-5 dkg margaryny lub masła-aromat śmietankowy-2 łyżki maki ziemniaczanej-dżem z czarnej porzeczki lub agrestu lub śliwek - do wyboruNa ciasto:-1,5 szklanki mąki pszennej-10 dkg margaryny-0,5 szklanki cukru pudru-1 jajko-łyżeczka proszku do pieczenia-2 łyżki kakao-aromat śmietankowy   Zagniatamy kruche

Maminek kulinarny
Śliwkowe brownie 158

Cześć :) Kilka dni temu byłam na spotkaniu z Elizą Mórawską, autorką znanego bloga White Plate :) Oczywiście na spotkanie nie mogłam się wybrać bez książki Elizy. W

Pora coś zjeść
Wigilijne pierogi z nadziewaną śliwką 120

rzepakowego ½ łyżeczki soli Farsz: 25 sztuk suszonych śliwek bez pestki 40g mielonych migdałów 40g mielonych orzechów 40g mielonego maku ¼ szklanki płynnego miodu (do połączenia składników) Sos: ¼ szklanki wywaru z gotowania śliwek 1 łyżka cukru trzcinowego 4 łyżki kwaśnej śmietany ½ płaskiej łyżeczki cynamonu Dodatkowo masło do omaszczenia pierogów po ugotowaniu. Sposób przygotowania Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej(...)minut, w zależności od tego jak duże mamy śliwki. Odcedzamy. Śliwki przenosimy w chłodne miejsce do przestudzenia, a wywar pozostawiamy do sosu. Mielone bakalie łączymy z miodem. Ma powstać gęsty farsz, którym bez problemu nadziejemy przestudzoną śliwkę. Dajemy go tyle, by śliwki ładnie się zaokrągliły. Sos: Wywar z gotowania śliwek podgrzewamy z cukrem trzcinowym. Do śmietany dajemy połowę podgrzanego wywaru

Kuchnia w czekoladzie
Rogaliki serowe ze śliwkami i cynamonem 1041

Dzisiaj ekspresowe rogaliki serowe ze śliwkami i cynamonem na podwieczorek lub słodkie śniadanie. Przepyszne, mięciutkie i szybko znikają Robię je z tego przepisu od lat i zawsze wychodzą. Ciasto jest elastyczne i łatwo się wycina. Można nadziewać je dżemem, powidłami, czekoladą lub owocami. Niezależnie od nadzienia, będą pyszne. Bardzo polecam! Składniki : Ciasto: 250 g masła 250 g białego sera (koniecznie(...)mielonego!) 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: śliwki cynamon cukier puder Przygotowanie: Śliwki przeciąć na pół i usunąć pestki. Dodać około 1/2 łyżeczki cynamonu i wymieszać. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miseczki i zagnieść elastyczne ciasto. Następnie ciasto podzielić na 2 części i podsypując mąką rozwałkować na kształt koła (około

Oryginalny smak
Fioletowa tarta ze śliwkami, borówką 148

wody Masa : 6 łyżek cukru  250 g ricotty 2 jajka 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany Dodatkowo: 500 g śliwek 150 g borówki Cukier brązowy do posypania Płatki migdałów do posypania 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieść ciasto, owinać folia i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.  Foremkę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować(...)wylać na podpieczony blat, na to ułożyć borówki i poprzekrajane na pół śliwki. Wszystko posypać brązowym cukrem, wstawić do piekarnika    nastawionego na 180C i piec  20 minut. W międzyczasie na suchej patelni podprażyć płatki migałów, a gdy tarta będzie gotowa posypać nimi ciasto. Podawać po przestudzeniu. Smacznego

Gosia gotuje
Puszyste ciasto ze śliwkami i chrupiacą posypką 863

godzince można się już delektować smakowitym ciastem. Składniki : foremka 25x28 4 jajka  220 g (szklanka ) cukru 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej\ 200g masła czubata łyżeczka proszku do pieczenia Op cukru waniliowego Posypka: 3 łyżki brązowego cukru 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki wiórków kokosowych. Dodatkowo : 700 g śliwek  Wykonanie: Masło rozpuścić , przestudzić. Jajka(...)ubić z cukrem i cukrem waniliowym  na puszystą masę , ciągle miksując wlać masło , Wsypać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ubić do połączenia składników. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki wypestkować , małe pozostawić w połówkach , większe podzielić na 4 części. Owoce ułożyć gęsto  na cieście . Wszystkie składniki posypki wymieszać i równą warstwą wysypać na ciasto

Malinowa Kawiarenka
KAKAOWIEC ZE ŚLIWKAMI 121

opakowania budyniu o smaku cytrynowym Przygotowanie: Ciasto kakaowe-  margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze(...)schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde. Mus śliwkowy -  0,5 kg śliwek umyć, osuszyć i usunąć pestki. Śliwki przełożyć do rondelka dodać odrobinę wody i podgrzać na małym ogniu. Gdy śliwko lekko się zlasują dodać powidła, wymieszać. Następnie zdjąć z ognia i wsypać 2 opakowania o smaku cytrynowym, mieszamy. Podgrzewamy

Ciastka - domowe słodkości
Drożdżówki ze śliwkami 119

Klasyczne drożdżówki ze śliwkami w roślinnej wersji. Pyszna słodka przekąska nie tylko dla dzieci Polecam! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki orkiszowej typu 750 (lub mąki pszennej) 14 g suszonych drożdży (2 opakowania) 1/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka roślinnego 1/4 szklanki oleju 2 łyżki białej (tłustej) części mleka kokosowego z puszki schłodzonego co najmniej przez noc w lodówce Nadzienie(...)miękkie i elastyczne. Wkładamy do większej miski, przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym o odstawiamy na blat kuchenny aż podwoi swoja objętość. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Po około 1-2 godzin (w zależności od temperatury otoczenia) wyciągamy ciasto na podsypany mąką blat, lekko wyrabiamy. Dzielimy na dwie części i dłońmi każdą z nich “rozprostowujemy” dłońmi na grubość około

Lamarida.pl
Rystykalna tarta z domowego ciasta àla francuskiego- Galette ze śliwkami 139

Kruchy, o 'nieidealnym' kształcie placek- Galette, ze śliwkami, wszak na nie sezon 😊 Prosty i banalny placek- ot wystarczy zagnieść ciasto, wyłożyć owocami, niedbale zawinąć i upiec! Dużą robotę w tym przepisie robi ciasto, genialne ciasto- niby kruche, a fantastycznie listkujące się jak francuskie! 👌 Dziękuję Rozkoszny - od dziś jest to mój ulubiony przepis na 'kruche' ciasto! ciasto kruche ála francuskie(...)soku z cytryny 2 łyżki kaszy manny do podsypania spodu tarty 2 łyżki cukru trzcinowego 1 małe, roztrzepane jajko Ze składników wyrobić ciasto, uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Przygotować śliwki- przekroić na pół, usunąć pestki, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut, następnie wstawić

Kraina Miodem Płynąca
Kruche ciasto ze śliwkami 154

Pomysł narodził się z myślą o tym, by wykorzystać śliwki, które od paru dni zalegały w lodówce... Składniki: Blaszka 24 x 36cm Ciasto: 3 żółtka 250g mąki pszennej tortowej 130g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g cukru kryształu 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego Budyń: 2 budynie waniliowe litr mleka 2% 4 łyżki cukru kryształu Ok 30 średniej wielkości śliwek(...)widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (190st C) na 20 minut. Wyciągamy, zalewamy ciepłym budyniem, układamy połówki śliwek (miąższem do góry), posypujemy delikatnie cynamonem i na wierzch ścieramy zamrożoną kruszonkę. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 50 minut w temp. 170st C. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Ps. Jeszcze ciepłe ciasto wyśmienicie smakuje z gałką lodów waniliowych

Kuchnia w czekoladzie
Mazurek migdałowo-kajmakowy z bezą 186

płatki migdałów   Przygotowanie: Śliwki suszone kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miski i zalewamy wódką. Przesiać mąkę. Połączyć ją z cukrami i mączką migdałową. Przełożyć mąkę na blat. Dodać żółtka i pokrojone w kostkę masło. Nożem połączyć składniki, a następnie delikatnie zagnieść ciasto. Ciasta zagniatać jak najkrócej. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na około godzinę. Formę(...)Można użyć kolorowych posypek. Masę kajmakową przełożyć do rondelka, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu aby się rozpuściła. Kiedy będzie płynna odstawiamy ją na bok. Kruche ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi. Posypujemy śliwkami. Następnie przykrywamy bezą. Na bezę wylewamy jeszcze ciepłą masę kajmakową. Udakorować ozdobionymi motylkami i posypać płatkami migdałowymi

Mania Gotowania
Żytnie/razowe pierogi ze śliwkami 185

jestem pewna ile bo miałam całą siatkę śliwek i po prostu jak jedna się kończyła brałam następną) jogurt/STEWIA/miód do polania Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, drylujemy i kroimy w drobną kostkę z podanych składników wyrabiamy ciasto blat i wałek osypujemy mąką(...)wałkujemy ciasto, ja miałam ciasto grubości około 2mm, cieńsze się po prostu rozrywało wykrawamy ciasto przy pomocy przyrządu do lepienia pierogów wkładamy ciasto do przyrządu na środku kładąc około łyżeczki śliwek i sklejamy (oczywiście jak ktoś ma wprawę może lepić pierogi ręcznie)       6. gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość