Sobotnie popołudnie,.... za oknem solidny mróz ... a w mojej kuchni pachnie latem :) A to za sprawą śliwek... do tego aromatyczne drożdżowe ciasto i chrupiąca kruszonka. Warto się skusić na dodatkową porcję kalorii. Składniki :Ciasto :700 g mąki pół szklanki cukru4dkg drożdżyszklanka mleka2 jajkapół stopionej margarynyKruszonka :1/4 kostki miękkiej margaryny4 łyżki cukru4 łyżki mąki4 łyżki płatków owsianychew. posiekane orzechyŚliwki ( u mnie(...)powstały grudki.Odrywać kawałki ciasta , formować z nich okręgi o mniej więcej 8-10 cm średnicy.Na każdym ułożyć kilka połówek śliwek , posypać obficie kruszonką. Piec ok 20 min w 180'CZ tej porcji ciasta wyszło mi 20 babeczek.Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaPierwszy wolny weekend tego roku zaowocował spacerem fotograficznym i ciastem :-) Placek, który Wam dziś przedstawiam jest słodki i puszysty, a owoce dodają mu charakteru. Polecam serdecznie - robi się szybko,a owoce można użyć praktycznie każde dostępne. Ja użyłam śliwek ze słoika, ale równie dobrze mogą być świeże. Zapraszam :-) Placek czarno-biały ze śliwkami PLACEK CZARNO-BIAŁY ZE ŚLIWKAMI(...)pomocy łyżki. Ciasto dzielimy na dwie połowy - do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Blachę (24x24) wykładamy papierem. Najpierw wylewamy masę kakaową i równo rozprowadzamy. Następnie wykładamy śliwki i pozostałą część ciasta (białą) - wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopnie przez około 50 minut. Studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i uprażonymi migdałami. Placek czarno-biały ze śliwkami SMACZNEGO
peggiwkuchniSzybkie ciasto do kawy przepis na szklanki na ekspresowe ciasto na oleju. Szybkie ciasto do kawy jest tak proste, że potrafi je upiec nawet dziecko. To najlepszy przepis na szybkie ciasto z niczego, czyli z tych składników, które masz w domu. A nawet jeśli nie masz to kupisz w najbliższym spożywczaku. Przepis na ekspresowe ciasto do kawy lub herbaty(...)wierzchu ułóż sezonowe owoce. Żeby zrobić najlepsze ciasto do niedzielnej kawki wystarczy tylko zmiksować składniki w odpowiedniej kolejności. Innym ciastem które zawsze się udaje jest kubeczkowe ciasto jogurtowe . Ekstra szybkie ciasto z niczego czyli z tych składników, które zazwyczaj masz w domu. Składniki na ekspresowe ciasto do kawy moja szklanka ma 250 ml pojemności, proporcje
Cztery Fajerydoskonale. Tarta z frangipanem i figami jest temu dowodem. Frangipan to taki kuzyn marcepanu, będą pasować do niego również inne owoce, np. wiśnie, śliwki, gruszki. Zachęcam do wypróbowania! Polecam również inne przepisy na tarty i ciasta z owocami: Galette(...)śliwkami Sernikowa tarta z borówkami i brzoskwiniami Tarta cytrynowa z bezą Tarta z truskawkami i rabarbarem Biszkoptowa tarta z serkiem i truskawkami Tarta z jagodami Rustykalna tarta z rabarbarem Tartaletki z gruszką i serem Tarta z rabarbarem Tarta ze śliwkami i jogurtem Rustykalna tarta z morelami Galette z papierówkami Tarta z frangipanem i figami Składniki: ciasto: 170g
Obiad gotowywarto upiec w tym sezonie? Podpowiadamy! Tarta ze śliwkami Śliwki to jeden z symboli jesieni. Większość z nas wykorzystuje je w tym okresie do przygotowania smacznych knedli, jednak świetnym pomysłem będzie także tarta ze śliwkami. To doskonały dodatek do popołudniowej kawy. Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej, 50 g zimnego masła, 50 g cukru(...)Sposób przygotowania: Pierwszym etapem jest wyrobienie ciasta. Na stolnicę lub do miski należy wsypać wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta i dokładnie ugniatać przez kilka minut. Po tym czasie ciasto należy owinąć folią kuchenną i wsadzić do lodówki na 1-2 godziny. W międzyczasie można rozpocząć przygotowanie nadzienia. Śliwki należy dokładnie umyć, przekroić na pół i wyjąć z nich
Smaki Na Talerzurazem w ciut bogatszej wersji. Kruszonkę wzbogaciłam dodatkiem m ą ki migdałowej, wiórków kokosowych i ziarnami wanilii. To przepyszne połączenie kruchego ciasta ukrywa ciep ł e śliwki z ich przepysznym sokiem. Jak dla mnie jedno z najlepszych ciast, polecam serdecznie. Smacznego! **** Ed ecco a Voi uno dei dolci di più facile realizzazione(...)pokrojone w kostkę oraz szczyptę soli. Rozcieramy masło z mąką aż powstanie kruszonka. Na dno foremki wykładamy pokrojone śliwki a na górę wysypujemy kruszonkę. Crumble posypujemy 1 łyżką cukru trzcinowego. Ciasto pieczemy ok. 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. **** PREPARAZIONE Tagliamo le prugne in quarti e le mettiamo
La grande e la piccola cuocanacinamy wzdłuż i usuwamy pestki, następnie każdą ze śliwek przecinamy na połowę. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie przeciskamy przez praskę, lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na najdrobniejszych oczkach. Do ziemniaków dodajemy rozmącone wcześniej jajko, stopniowo dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wyrabiając jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, z których formujemy wałki(...)wielkości piłeczek pingpongowych. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy na podsypanym mąką blacie, na środku ustawiamy po połówce śliwki do środka której dodajemy szczyptę cukru, następnie zlepiamy boki ciasta formując kulki. Uformowane knedle ze śliwkami wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy przez pięć minut od momentu, aż knedle samoczynnie wypłyną na powierzchnię gotującej się wody. Na suchej patelni zrumieniamy bułkę
Księga-Smakuwymieszać z solą i sodą oczyszczoną, wbić jajko, wlać kefir i dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, kłaść po łyżce ciasta a na nim po 1-2 śliwki i przykryć ponownie łyżką ciasta. Smażyć bardzo powoli do zrumienienia, możemy podawać na zimno lub na ciepło
Tradycyjna Kuchniawymieszać z solą i sodą oczyszczoną, wbić jajko, wlać kefir i dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, kłaść po łyżce ciasta a na nim po 1-2 śliwki i przykryć ponownie łyżką ciasta. Smażyć bardzo powoli do zrumienienia, możemy podawać na zimno lub na ciepło
Tradycyjna Kuchniacóż do następnego lata schudnę ... na pewno (!!!) A tymczasem wczoraj bezstresowo poddałam się swoim zachciankom i ze spaceru z Maksiem wróciłam z planem zrobienia ciasta. W niedzielę przywieźliśmy od Mamy śliwki. Syncio w ostatnich dniach nie może ich jeść z wiadomych względów, więc, żeby się zbytnio nie uleżały trzeba było je zagospodarować. Inspiracji poszukałam w internecie - chodziło mi o przepis(...)miksujemy całość na jednolitą masę. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem blachę (ja dodatkowo posypałam bułką tartą), układamy owoce (ilość dowolna). Ja użyłam za mało śliwek. Jako, że pierwszy raz robiłam to ciasto bałam się, że zrobi się zbyt wodniste od nadmiaru owoców. Niepotrzebnie. Ciasto pięknie wyrasta, więc owoców można wrzucić dość sporo. Ciasto pieczemy około godzinę w piekarniku nagrzanym
Kuchnia po mojemulistopada to idealny czas na przetwory ze śliwek. Zazwyczaj przygotowujemy je wcześniej, ale teraz też możemy po nie sięgnąć i zamknąć je w słoikach, aby zimą wykorzystać do ciast i deserów. Śliwki o tej porze roku są baaardzo dojrzałe. Wybieramy te z pomarszczoną skórką koło ogonka I białawym nalotem. Oczywiście najlepsze są węgierki – ze względu na smak oraz idealne odchodzenie
W mojej kuchnisprzyjał kuchennym działaniom i spacerowi, z którego wróciliśmy ledwo żywi :) Po wczołganiu się na górę posililiśmy się zupą krem z pieczonej marchwi z imbirem a na deser było ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonem oraz kawa... Jutro kolejny dzień pełen niespodzianek dla mnie dla Was jutro na blogu będzie przepis na wyjątkowe ciasto... Przepis na ten smakowity krem znalazłam
Dzieje kuchennej Wiewióryksiążki. Do tego przepisu idealne będą jeszcze lekko twarde, ale już dojrzałe węgierki – zbyt miękkie i bardzo dojrzałe śliwki mogą się porozpadać. Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na połowy i wyjmujemy pestkę. Wszystkie robaczywe owoce odrzucamy. Ciasto można upiec w formie na tartę lub w dużej patelni o grubym dnie, z odpinaną rączką – tortownica z odpinaną obręczą raczej się(...)smakuje z kulką waniliowych lodów lub kleksem prawdziwej, gęstej, kwaśniej śmietany. SKŁADNIKI CIASTO KRUCHE do formy o średnicy 24cm 180g mąki pszennej T450, tortowa 80g masła o zawartości 82% tłuszczu 40-50g drobnego cukru 2 żółtka ½ łyżeczki soli ok. 3 łyżek zimnej wody NADZIENIE 400g śliwek węgierek, już dojrzałych, ale twardych i jędrnych (waga bez pestek) 50g masła
Karo in the Kitchenśliwkami i kruszonką. Do przepisu śmiało możecie użyć zamrożone śliwki. Składniki: mąka pszenna 4 szklanki, jajka 5 szt, cukier 1,5 szklanki, cukier waniliowy 16 g, śmietana 18% 1 szklanka, masło lub margaryna rozpuszczone 250 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, kruszonka: masło 100 g, cukier 100 g, mąka pszenna 150 g, cukier waniliowy 1 łyżka, Dodatkowo: śliwki(...)masę (10min). Dodać rozpuszczone masło, śmietanę i zmiksować na niskich obrotach. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć śliwki. Składniki kruszonki połączyć palcami i posypać wierzch ciasta. Piec w 170 st C przez ok 1 h. Do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia. Wierzch można posypać cukrem pudrem
kulinarne odsłony patiwodnej, a następnie studzicie. Jajka ubijacie mikserem z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajecie ostudzoną czekoladę, mąkę i sól, mieszacie do połączenia się składników. Śliwki kroicie na cienkie plasterki, część dodajecie do ciasta, część zostawiacie do ozdoby i znowu mieszacie, ale już łyżką. Przekładacie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczecie ok. 20 minut(...)dwie łyżki rozdrobnionych możecie zostawić do dekoracji. Śmietanę ubijacie mikserem, dodajecie cukier puder, serek mascarpone, cały czas miksując. Dodajecie zmielone orzechy. Mieszacie i wykładacie na ostudzone ciasto. Posypujecie odłożonymi orzechami, pokrojonymi śliwkami i jecie, patrząc na swoją piękną kuchnię
GRUBY WAŁEK