ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:19/419)

Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką 107

już na straganie pojawią się cudowne, słodziutkie śliwki, to w moim  domu obowiązkowo  musi być ciasto oczywiście z tymi owocami. Tak więc zapraszam Was  na pyszne sezonowe ciasto ze śliwkami  na kruchym  cieście z   cudownie chrupiącą kruszonką. Składniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 150 g masła 3 żółtka 1 łyżka(...)łyżki cukru pudru ok 750 g śliwek Wykonanie: Mąkę przesiewam, dodaję cukier, schłodzone masło i siekam nożem. Następnie dodaję żółtka, śmietanę i zagniatam jednolite ciasto. Wstawiam ciasto do lodówki na min. 1 godzinę.  Śliwki myję, obieram i usuwam pestki.  Blaszkę o wymiarach 20x25 wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowuję i przekładam do blaszki. Połówki śliwek układam

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto ze śliwkami 76

Ciasto: Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po 1 jajku cały czas ucierając. Kiedy składniki dobrze się połączą dodajemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy mleko. Ciasto przelewamy do formy o średnicy 25 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Łyżką formujemy tak ciasto aby brzegi były nieco wyższe. Na wierzch ciasta układamy śliwki, skórką(...)dołu. Całość oprószamy cynamonem. Wierzch ciasta posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40-45 minut. Do czasu, aż zacznie się ładnie rumienić. Upieczone ciasto polewamy lukrem. Kruszonka: Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia kruszonki umieszczamy w misce. Rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji piasku. Wkładamy do lodówki. Lukier: Sok z cytryny dodajemy stopniowo

To co lubię - gotuję i polecam
Migdałowe ze śliwkami 150

łyżeczka KREM budyń śmietankowy - 2 opak margaryna palma -250 g cukier -3 łyżki kawa cappuccino orzechowa - 2 łyżki tarte migdały - 200 g  Back Mit mleko -750 ml Wierzch ciasta śliwki węgierki - 0,5 kg cukier -2 łyżki spirytus -2 łyżki Dekoracja migdały płatki    PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę na sztywno z cukrem. Następnie dodawać(...)cukier zagotować. Budynie rozmieszać w szklance mleka. Do gotującego się mleka, dodać kostkę margaryny, rozpuścić. Wsypać tarte migdały, zagotować. Następnie wlać rozrobiony proszek budyniowy, zagotować do stężenia, mieszając. Wierzch ciasta Śliwki umyć, osuszyć wypestkować. Pokroić śliwki w paseczki, przesmażyć z cukrem. Nadmiar soku ze śliwek podczas smażenia, odlać. Dodać spirytus, wymieszać. Ostudzone ciasto przekroić na połowę. Większą połowę kremu wyłożyć

Kuchnia Danusi
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 105

sezonie na śliwki nie może zabraknąć ciasta ze śliwkami. Oto jedna z moich propozycji na takie ciacho. Bardzo delikatne ciasteczko rozpływające się w ustach. W moim(...)domu jest to ulubione ciasto z wykorzystaniem śliwek. Jak już tylko pojawiają się pierwsze śliwki piekę właśnie to pyszne ciacho. Jest bardzo proste do wykonania. Ciasto: * 2,5 … Czytaj dalej Kruche ciasto ze śliwkami i bezą Artykuł Kruche ciasto ze śliwkami i bezą pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 92

Bardzo łatwe do zrobienia ciasto, które zawsze się udaje. Rewelacyjne w smaku do kawy lub herbaty. Parę chwil i macie upieczone ciasto ze śliwkami posypane kruszonką. "Niebo w gębie". Polecam, a poniżej podaję przepis. Może się skusicie i również upieczecie. Czekam na Wasze komentarze, zdjęcia. Podzielcie się swoją opinią ze mną i innymi. Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na blogu(...)łyżki masła 2 łyżki cukru 4 łyżki mąki Do miski włożyć składniki na kruszonkę i rozcierać palcami tak, aby powstała kruszonka. Nie należy tego robić zbyt długo, bo powstanie ciasto. Śliwki umyć, osuszyć i każdą podzielić na dwie połówki oraz usunąć pestkę. Jajka utrzeć z cukrem na gładko, dodać mleko i  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko utrzeć

O kuchni z uczuciem
Ciasto makowe ze śliwkami 205

sezonie śliwkowym nie może zabraknąć ciast z udziałem tych owoców. Dziś mam dla Was propozycję wypieku, który odróżnia od innych ciast kruchych dodatek sporej ilości maku. Całość uzupełniają aromatyczne śliwki. Ciasto można przygotować w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto makowe ze śliwkami Składniki: 300g mąki pszennej 150g masła 120g cukru pudru 1 jajko 50g suchego maku 3/4 łyżeczki proszku(...)pieczenia, przełożyć na dno formy, wyrównać - ciasto nakłuć widelcem - piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić formę z ciastem, podpiec przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia - podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić - śliwki umyć, przekroić na połówki, pozbawić pestek - na ostudzonym cieście ułożyć ciasno koło siebie połówki śliwek przecięciem do góry - pozostałą część ciasta rozwałkować podsypując mąką lub na papierze

Smakołyki Bereniki
Szybkie ciasto z mrożonymi śliwkami 266

Szybkie ciasto ze śliwkami to kolejny wiekowy przepis, ale tym razem pochodzi z przepisowego zeszytu mojej mamy. Potrzebujemy zaledwie kilku minut, aby je przygotować. Dodatek owoców powoduje, że nawet zimą mamy wrażenie że sezon na śliwki oraz truskawki jest w pełni. Wystarczy 1 kg mrożonych owoców i odrobine szczerych chęci i mamy coś pysznego! Ciasto jest wilgotne, owoce, lekko kwaskowe(...)wysypujemy kruszonkę. 4 Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez koło 50 min (ciasto należy sprawdzić patyczkiem czy jest upioczone i w razie potrzeby piec jeszcze przez kilka minut) Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Szybkie ciasto z mrożonymi śliwkami pochodzi z serwisu uDolores.pl

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Ciasto ucierane ze śliwkami 97

jest i tym razem, nie tracąc czasu, mimo upałów postanowiłam z Mamą upiec ciasto – w przerwie między kiszeniem ogórków i gotowaniem dżemów. Oczywiście wybór padł na ciasto ze śliwkami, śliwkami węgierkami z pobliskiego targu. PYCHA!! Jest domowo, miło i smacznie, bo zapach świeżo upieczonego domowego ciasta zawsze napawa radością i rodzinną atmosferą. Parzcie kawy, zapraszam na ucierane ciasto(...)śliwkami! Pyszne, maślane ciasto ucierane znika jeszcze ciepłe, bo kto by czekał aż przestygnie! SMACZNEGO! Udanych wypieków;)   Składniki: 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 3 jajka opakowanie cukru waniliowego 230 g mąki tortowej 150 g mąki ziemniaczanej opakowanie proszku do pieczenia 10 śliwek węgierek do posypania cukier puder W oryginalnym przepisie 650 g śliwek na blaszkę

Zasmakuj Kuchni
Ciasto ucierane ze śliwkami 88

Ciasto ucierane ze śliwkami Wilgotne, delikatne i mięciutkie ciasto, które świetnie komponuje się ze słodką kruszonką i lekko kwaskowatymi śliwkami. Proste i szybkie w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne. Polecam!     Składniki: 250g masła 350g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 170g cukru 16g cukru waniliowego 120ml mleka 50ml oleju Kruszonka(...)śliwki *** *** Całość posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 50-60 minut – do suchego patyczka *** *** Kroimy po wystudzeniu *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Ciasto ucierane ze śliwkami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Ekspresowe ciasto ze śliwkami-pulchne i mięciutki+FILM 98

ok400g pokrojonych śliwek (250g do ciasta i 150g na górę ciasta) Jajka ucieramy z cukrem i  na jasną puszystą masę, dodajemy cukier waniliowy-miksujemy. Dodajemy  olej-miksujemy. Dodajemy jogurt naturalny-miksujemy.  Na koniec do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko miksujemy. Następnie dodajemy do ciasta pokrojone  250g śliwek. Wszystko mieszamy łyżką. Tak przygotowane ciasto(...)dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy resztę czyli 150g pokrojonych śliwek. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy około 45min.  Studzimy i oprószamy cukrem pudrem I gotowe :)  Polecam, bardzo dobre, łatwe ciasto :)  Zapraszam tradycyjnie na film

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto budyniowe ze śliwkami 700

wykonanie: Składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. ( Prócz masła, które jest na kruszonkę. Przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę pszenna. Na mąkę wysypujemy cukier. Mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę masło. Składniki łączymy dłońmi, tak aby powstały grudki. Kruszonkę można odłożyć do lodówki. Kruszonka na cieście z owocami smakuje cudownie. Przygotowujemy ciasto. Ze śliwek usuwamy pestki(...)Wylewamy ciasto i równamy. Na wierzchu posypujemy kruszonkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 – 55 minut. ( do tzw. suchego patyczka) Po upieczeniu studzić ciasto przez około 10 minut przy otwartym piekarniku. Po tym czasie postawić na blat w kuchni , aby całkowicie ostygło. Można też ciasto polać lukrem. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto budyniowe ze śliwkami pochodzi

Olcia gotuje!
Babeczki piaskowe ze śliwkami 102

Babeczki piaskowe ze śliwkami Ciasta ze śliwkami to kwintesencja jesieni Dziś zapraszam na maślane, piaskowe babeczki z soczystymi węgierkami. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Coś pysznego…!     Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 120g miękkiego masła 4 łyżki oleju 3/4 szklanki drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)piana zrobi się lśniąca *** *** Pianę dodajemy do ciasta i mieszamy całość delikatnie łyżką do momentu połączenia się składników *** *** Foremki na babeczki wykładamy ciastem do ok. 3/4 wysokości (z podanych składników wyszło mi 12 babeczek) *** *** Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Na wierzchu babeczek układamy pokrojone owoce, skórką do dołu *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C (piekłam

Blog z Apetytem
Drożdżowe… może ze śliwkami? 88

mnie sezon na śliwki nawet w wypiekach. Zaczynam od najprostszego ciasta ze śliwkami. Dla mnie jest to drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Puszyste ciasto do niedzielnej kawy. Lubicie drożdżowe wypieki? Ja bardzo! Pachnie w całym domu, a ciasto znika w niesamowitym pędzie za nim jeszcze dobrze nie ostygnie. Drożdżowe jest najlepsze, kiedy jest świeżo upieczone. Oczywiście resztki drożdżowego już nieco(...)cukier do misy miksera, wlej rozczyn i zacznij zarabiać ciasto. Kiedy drożdże się połączą z mąką, dodaj sól. Zarabiaj ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Nastaw piekarnik na 200ºC. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Posyp cynamonem. Śliwki przekrój na pół i rozłóż równomiernie na placku. Następnie zwiń

codojedzenia
Ciasto serowe ze śliwkami 63

przy piekarniku w oczekiwaniu na upieczenie ciasta. Ciasto niestety też znika w oka mgnieniu, bo dobre. Na szczęście jak nie zdążycie na okruszki, bo Króliś wszystko zeżre zanim dobiegniecie do ciasta, możecie w pińc minutków zrobić sobie następne, a Królisia za karę postawić przy zlewozmywaku, żeby gary po cieście umył. Film jak zrobić ciasto Ilość porcji / Servings – 10 Czas(...)Instructions: Keksówkę o wymiarach 25 cm/ 14 cm posmarować masłem i opruszyć bułką tartą. Wszystkie składniki zagnieść. Połowę ciasta wyłożyć do keksówki. Na cieście ułozyć ćwiartki śliwek. Na śliwki wyłożyć drugą częśc ciasta i na wierzchu powciskac w ciasto śliwki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 45-50 min. Polać lukrem. Można posypać płatkami migdałów

Spice things up
Tarta ze śliwkami 86

wiele sposobów. Tym razem nasz wybór padł na tartę śliwkową , gdyż śliwki o tej porze wyjątkowo smaczne. Dla bardziej intensywnego smaku upieczoną tartę posmarowaliśmy dżemem śliwkowym, a świeże węgierki posypaliśmy brązowym cukrem oraz cynamonem. Pyszna jesienna kompozycja była już gotowa. Składniki na tartę ze śliwkami Ciasto: 200 g mąki 100 g masła 100 g drobnego cukru 1 żółtko(...)łyżki dżemu śliwkowego 3 łyżki cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Do przesianej mąki dodać sól, cukier, żółtko, wodę i posiekane zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, włożyć je do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę, ponakłuwać widelcem. Przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, wysypać

niecodziennikpary