kulki aby nie było widać śliwki, można również ciasto odrywać porcjami, ale po takim formowaniu, od razu wiem ile mam knedli do posolonego wrzątku z olejem wkładać knedle, gotować 4-5 minut od wypłynięcia na wierzch na średnim ogniu cedzakiem wyjmować z wody na talerz, podawać z gęstą śmietaną lub jogurtem - bardzo łatwe, szybkie, proste i najsmaczniejsze knedle z ziemniaków
W Mojej Kuchni Lubięczegoś smacznego i słodkiego ,,na szybko". Nie jestem zwolenniczką półproduktów, ale czasem zdarza mi się je używać w kuchni - w końcu wszystko jest dla ludzi. Z pewnością kiedyś sama pokuszę się o samodzielne wykonanie ciasta francuskiego. Dzisiaj jednak wykorzystałam gotowy arkusz, który podzieliłam na 15 mniejszych prostokątów, nadziałam waniliowym budyniem i poukładałam połówki śliwek. Dodatkowo posmarowałam rozbełtanym jajkiem
Kuchnia EllieCiasto powstało w wyniku zorganizowanej przez jeden z portali kulinarnych akcji testowania przepisów wybranego użytkownika. Jest naprawdę szybkie, łatwe i całkiem smaczne, a przepis wart wielokrotnego powtarzania, ale już z mniejszą ilością proszku do pieczenia, którego posmak na języku nieco mi przeszkadzał. Fajną modyfikacją byłoby wymieszanie jabłek ze śliwkami, które też doskonale komponują się z cynamonem :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyUwielbiam śliwki i borówki. Dlaczego więc nie wykorzystać tego duetu w cieście ? Co prawda wolę je jeść na surowo, ale w cieście też mają świetny smak. Jeśli lubicie ciasta ucierane to takie na pewno Wam zasmakuje. jest łatwe w przygotowaniu i zawsze się udaje. Jak to u mnie zwykle bywa bardzo szybko znika. A le cóż jest przyjemniejszego
Ewa w kuchnijeszcze kruche ciasto kakaowe ze śliwkami i malinami zrobiłam, a na koniec wodą z wiadra się oblałam(kto to wymyślił?!). Intensywnie, a miało być leniwie, ale miło było, szczególnie w towarzystwie. Dzisiaj placki smażę, znów dziwne, ale lubię takie. Jesienne trochę w smakach, ale dobre. A teraz kierunek szkoła, za szybko mi wakacje minęły
More food, love and dreamsszybko zrobiłam tak szybko zniknął z mojego stołu i na weekend zostaliśmy bez ciasta do kawy. Nie wiele myśląc poszperałam po swojej księdze przepisów. Nawiasem mówiąc, brakuje mi już miejsca w moim przepastnym segregatorze, chyba za niedługo trzeba będzie założyć drugi. Moją cotygodniową ofiarą padł tym razem przepis na ciasto ucierane z śliwkami i migdałami. Tak pięknie
ciastkarnia na kruchym spodzieowocami. Zawsze wykorzystuję to co rośnie w sezonie, więc zrobiłam je z brzoskwiniami, ale jabłka, gruszki, a nawet śliwki tez tu się idealnie sprawdzą. Ciasto nie jest wykwintne, ale efektowne bo owoce nie są wmieszane w całość, a stanowią warstwę ciasta (piecze się wszystko razem). Wyjęłam je z piekarnika o 10 a o 13 już nie było połowy, bo wczoraj(...)wierzchu ciasta), banany i olej na puszystą masę. Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Połącz zawartość obu misek, a owoce pokój z półplasterki. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż połowę ciasta, rozprowadź równomiernie, ułóż owoce, posyp je cynamonem i 2 łyżkami cukru. Wyłóż na warstwę owoców resztę ciasta, kilka plasterków owoców
greenscarfMamy więc wiosnę i rabarbar, którego za moment nie będzie :) Będą truskawki i ani się obejrzymy, będziemy zbierać śliwki i jabłka. No i mówiłam, że październik na horyzoncie... Galette na blogu gości kolejny raz, bo jest jednym z łatwiejszych ciast, jakie dane mi było we własnej kuchni upiec. Nie dość, że jest właśnie proste w przygotowaniu, nie ma opcji
bistro mamaprzygotowuje się bardzo szybko wystarczy zetrzeć marchewkę, zblendować orzechy i suszone owoce, ułożyć na blaszkę i wstawić do lodówki, jeśli lubicie tradycyjne ciasto marchewkowe to to z pewnością wam posmakuje. Dodatkowo ciasto jest wegańskie i bezglutenowe. Składniki: - 3 szklanki drobno startej marchewki - 1 szklanka orzechów włoskich - 3/4 szklanki szusonych moreli -1/2 szklanki szusonych śliwek Przygotowanie: Marchewkę ścieramy
zdrowa vege kuchniazimnym pokrojonym w kostkę masłem, dodać żółtka, cukier, szybko wyrobić. Można też wyrobić w malakserze (foodprocesorze) wówczas wrzucamy wszystkie składniki i siekamy nożami parędziesiąt sekund, tak aby ciasto zbiło się w jedną bryłę. Uformować kulę, spłaszczyć, włożyć do lodówki na minimum godzinę (to bardzo ważne). Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na wielkość naszej blachy między dwoma arkuszami(...)formą oczywiście) – Chłodzenie jest konieczne, bo inaczej ciasto podczas pieczenia skurczy się. Po tym czasie ciasto włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika, piec 25 min. Spód ma być dobrze wypieczony, ale nie przesuszony. Upieczony spód ostudzić, następnie schłodzić do temp. 20 st. lub niższej. Warstwa śliwkowa: 800 gr śliwek 80 gr cukru (można dodać więcej lub mniej cukru
moj przepis na4ta czekoladowa propozycja to idealnie gęsta i kremowa czekolada ze zdrowymi bakaliowymi dodatkami. Dzisiejsza czekolada w odróżnieniu od propozycji ze śliwką i cynamonem jest mniej gęsta
Kuchnia PROzdrowotnaPyszne i łatwe do zrobienia ciasto ucierane z owocami i kruszonką to idealny deser. Delikatne niezbyt słodkie ciasto przesiąknięte smakiem i aromatem owoców z chrupiącą kruszonką
Kuchcik gotujewciskając połówki śliwek, ciasto piec w nagrzanym poiekarniku na 200 C około 45-50 do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy dobrze wystudzone-zimne odpowiednią ilość pudru cukru wymieszać ze śmietaną gęstą i sokiem z cytryny, utrzeć na dość rzadki lukier, polać nim ciasto na talerzu i ozdobić orzechami włoskimi - ciasto jest wilgotne, aromatyczne i szybko się zjada............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjabłkami, śliwkami, gruszkami, orzechami. Choć ten okres jest poniekąd dla mnie przygnębiający, gdyż nie lubie zimna i szybko kończących się dni o tyle czas spędzony w tym okresie w kuchni uważam za wspaniały ze smacznymi darami natury. Dlatego nie mogło być inaczej i dziś chcę zaprezentować fajny smakowo placek o ciekawej nazwie "Niebo". Ciasto jest przede wszystkim
Kubki smakuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drożdżówki z śliwkami i kruszonką. Zrobiłam je z mrożonych śliwek, w sezonie możecie zrobić je ze świeżych
Marta Gotujeskładniki* 500-600 g mąki pszennej* 50 g świeżych drożdży* 250 ml ciepłego mleka* cukier wanilinowy* 4 łyżki cukru* 1/4 łyżeczki soli* 1/3 kostki margaryny* 1
Mix smakuśliwki z jesiennym aromatem goździków i cynamonu. Pianka waniliowa lżejsza i delikatniejsza niż ta w ptasim mleczku. I to wszystko w jednym, nieskomplikowanym i niedrogim cieście. Mąkę mieszamy razem z cukrem i proszkiem do pieczenia. Mocno schłodzone masło (najlepiej przetrzymane przez ok. 2 godziny w zamrażalce) kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do mąki. W tym momencie możecie ciasto dalej(...)szybko zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części w proporcji 3:2. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny – do dalszej obróbki musi być naprawdę bardzo mocno schłodzone. Jeśli ciasto jest już dobrze schłodzone rozgrzewamy piekarnik do 180-190⁰C. Blachę do pieczenia o wymiarach 25/25cm lub 20/30 wykładamy papierem do pieczenia, boki blachy smarujemy masłem. Większą część ciasta
Karo in the Kitchenwyrazisty” *** *** Odrywamy kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je i nakładamy na środek łyżeczkę farszu *** *** Zlepiamy brzegi ciasta, tworząc podłużny brzuszek zajączka. Do tułowia dolepiamy głowę, ogonek, uszy i nosek. Te części najlepiej przed przyklejeniem delikatnie zwilżyć wodą *** *** Śliwki lub żurawinę kroimy na małe kawałki i wykorzystujemy je jako zajączkowe oczy. Najlepiej pomóc sobie w ich wbiciu wykałaczką *** *** Gotowe(...)JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA, PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Zajączki – wielkanocne
Blog z Apetytem