znakomity Michel Roux . My zachwyciliśmy się tym daniem, więc dziś chciałam się nim podzielić również z Wami. Łosoś z pieczarkami i koprem włoskim w ziołowym naleśniku i szybkim cieście francuskim porcja dla 2 głodnych osób - danie obiadowe lub dla 4 - przystawka ( Michela Roux przygotowującego to danie można obejrzeć w tym odcinku) Potrzebujemy: ok. 500-600 g łososia(...)pieczarek 50 g masła 2 łyżki płynnej śmietanki (najlepiej 30-36%) olej do smażenia (słonecznikowy lub z pestek winogron) mąka do obtoczenia ryby (1 czubata łyżka powinna wystarczyć) sok z 1/4 cytryny 1 jajko sól i pieprz Dodatkowo (na ciasto): 250 g mąki pszennej + trochę do podsypania 250 g bardzo zimnego masła 1/2 łyżeczki soli 125 ml bardzo zimnej wody
Ratunku obiadProsty przepis na pyszne i nieskomplikowane ciasto. Kruchy, maślany spód kakaowy wypełniony gęstym ganachem z gorzkiej czekolady i dużą ilością świeżych owoców. Dodałam ciemne bezpestkowe winogrona, ale z powodzeniem zastąpicie je borówkami, jeżynami lub innymi owocami. Klasycznie i dekadencko. Można przygotować 1-2 dni przed planowanym podaniem. SKŁADNIKI KRUCHY SPÓD 220 g mąki (1 i 1/2 szklanki(...)zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 1 jajko KREM 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki cukru 200 ml śmietany 30% 100 g masła 200 g gorzkiej czekolady DODATKOWO: bezpestkowe ciemne winogrona (pokrojone na połówki) lub borówki, jeżyny, maliny WYKONANIE KRUCHY SPÓD: Mąkę i kakao przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło. Miksujemy lub rozcieramy palcami
cool and mintyopakowanie) serka mascarpone 2,5 łyżki żelatyny + 6 łyżek ciepłej wody 2 łyżki ksylitolu Wierzch: winogrona 1 galaretka np. pomarańczowa + 1 szklanka wrzącej wody Sposób przygotowania: Spód: Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Szybko zagniatamy, ciasto powinno mieć konsystencje mokrego piasku. Gotowe ciasto rozprowadzamy po natłuszczonej formie. Spód pieczemy przez 20-25 minut
Truskawkowa FiestaSkładniki: • 2 kg ogórków gruntowych • 5 ząbków czosnku • liść chrzanu • korzeń chrzanu • koper kwiat i łodyga • 4 liście winogron • 6 liści wiśni • 2 liście laurowe • 2
KUCHNIA POLSKAsody oczyszczonej 2/3 szklanki cukru 2 jajka 200ml jogurtu greckiego 120ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron 3 miękkie gruszki Jajka roztrzepać z cukrem, dodać jogurt i olej, wymieszać. Mąkę przesiać z kakao, sodą i proszkiem, wsypać do masy jajecznej, wymieszać rózgą. Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy (u mnie tortownica 22cm). Gruszki obrać, pokroić w ósemki lub szóstki (jeśli
Obiad gotowylekkiego zarumienienia się. Podawać z ulubionymi dodatkami (*). (*) U mnie placuszki znikają raczej bez słodkich dodatków, ponieważ kaki i ciasto są wystarczająco słodkie. Często skrapiamy je dobrej jakości olejem. Tym razem był to olej z pestek winogron Koala, który można nabyć na stronie sklepu Panegara . Dlaczego ten olej? Ponieważ posiada dobrą jakość, jest w 100% naturalny, a poza
Di gotujektóre ułożone są na 1 części BISZKOPTA i przykrywamy drugim. GALARETKI OWOCOWE Na ok 12 szt czyli na ciasto-blacha prostokątna 3 opakowanie galaretki zielonej agrestowej 2 banany garść borówek amerykańskich garść malin kiść winogron (chociaż nie polecam gdyż ciężko się kroi) 2-3 nektaryny Galaretki (wszystkie) rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i wystudzić
Moje Słodkie Piekiełko,, W Wigilię Bożego Narodzenia niechaj Gwiazda Pokoju drogę nam wskaże Zapomnijmy o uprzedzeniach Magia świat niech zjedna nas wszystkich“. Kochani, z serca dziekuję wszystkim za dobre
dolcevitainmykitchenmiękkiego masła cukier waniliowy Dodatkowo: ok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, poziomki, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp. Zaczynamy od przygotowania kruchych spodów do babeczek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić jak typowe kruche ciasto. Gotowe ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Przygotować foremki do tartaletek. Dokładnie wysmarować
Świat Ciastajajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ciemnego kakao Dodatkowo: plasterki banana winogrona kawałki anansa migdały płatki migdałowe kiwi banan serek kremowy Rozgrzewamy patelnię. Mieszamy wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 2 łyżki ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/mas
Chocolate Muffin Blogłyżki (40 g) cukru pudru z wanilią Dodatkowo: kilka (200 g) truskawek 2 owoce kiwi kilka winogron Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, żółtka oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. 2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 3) Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej
Fitsweet.mestarego zeszytu. Nam smakowało. Spróbujecie? Zachęcam, bo teraz jest najlepszy czas na pieczenie ciast z owocami. Składniki: 200 g. margaryny 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: dowolne owoce (u mnie brzoskwinie, banany i winogrona ) 2 galaretki ( u mnie winogronowa , przezroczysta ) Wykonanie: Margarynę utrzeć mikserem dodając cukier. Następnie wbijać
Agusiowe smakołykijednym żółtku. Czas najwyższy na dodanie do masy szklanki mąki pszennej i 3 łyżek mąki ziemniaczanej. Masę delikatnie mieszamy, można użyć łyżki, ale również miksera, byle na małych obrotach. Ciasto przekładamy do okrągłej formy, tzw. tortownicy i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Pamiętajcie, aby wcześniej nie otwierać piekarnika, gdyż biszkopt opadnie. Gdy biszkopt będzie gotowy czekamy aż ostygnie(...)cukrowe ozdoby, ale także postawić na proste dekorowanie owocami. W misce mieszamy różne owoce pokrojone w kostkę. Można wykorzystać truskawki, winogrona, ananasa czy brzoskwinie, ale także maliny (oczywiście ich nie przekrawamy). Pozostaje już tylko umieścić je na górnej części ciasta. Efekt wow gwarantujemy Własnoręcznie przygotowany tort zachwyci wasza rodzinę i przyjaciół. Jest to także świetny pomysł na prezent również
jakszef.pltrzeba było dosładzać. Udały się znakomicie!! Podobnie zrobiłam marmoladkę brzoskwoniową. W tym roku po raz pierwszy zaowocowały moje jasne winogrona bezpestkowe. Ponieważ były bardzo słodkie wysuszyłam je w piekarniku. No i mam całkiem smaczne rodzynki do ciasta
Gotuj Sam!jaja 2 szklanki mąki 2 szklanki maślanki 1 łyżka oleju z pestek winogron borówki nutella Jajka, mąkę i maślankę miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy oleju i borówek. Porcje ciasta wylewamy na patelnie, obsmażamy z dwóch stron , smarujemy nutellą zawijamy i gotowe :) Smacznego
Cukier&Puder