środku jest przestronnie, jasno, na uczestników czekają 24 stanowiska pracy, profesjonalny sprzęt. W kameralnym gronie 10 osób zaczynamy naszą czekoladową przygodę. Na początek miłe powitanie, kawa, herbata, pyszne ciasta. Wiesław opowiada o planowanych w przyszłości warsztatach, a ja odnotowuję w pamięci te, które najbardziej by mnie interesowały, m.in. wypiekanie bagietek, chlebów, dekorowanie tortów, robienie pralinek i figurek czekoladowych. Szkoła(...)obstukiwać je z nadmiaru czekolady, by nasze przyszłe pralinki mogły zmieścić więcej pysznego nadzienia. Do nadziewania dziewczyny przygotowały kilka rodzajów ganache: amarena, orzech laskowy, mango-marakuja, pomarańcza i truskawka. Do wypełnienia swoich pralinek wybrałam nadzienie wiśniowo-migdałowe (amarena) oraz pyszny krem o smaku orzechów laskowych. Czekoladki nadziane, przyszła pora na zamykanie. Wiesław zalewa foremkę czekoladą i za pomocą skrobki
Obiad gotowyChciałam zamieścić przepis na pyszne smoothie truskawkowe, które robiłam bardzo często w ostatnim sezonie. Używałam do niego mleka migdałowego – w tym roku postanowiłam, że będę robić domowe. Kiedyś nakupiłam w promocji bardzo dużo krokantu migdałowego (posypki migdałowej), który świetnie nadaje się do zrobienia takiego mleka. Mleko wychodzi pyszne, więc zaczynam od przepisu na nie. Oczywiście nie należy się oszukiwać(...)barwy. Dosładzamy mleko według smaku (np. miodem), dodajemy szczyptę soli i rozrzedzamy dodając jeszcze pół szklanki wody. Przelewamy przez kilkukrotnie złożoną gazę lub pieluszkę (pulpę migdałową wykorzystuję do pieczenia ciast lub muffinek ). Mleko jest gotowe. Mleko migdałowe w niskiej oraz wysokiej temperaturze rozwarstwia się. Jeśli przechowujemy je w lodówce – przed użyciem należy je wstrząsnąć kilkukrotnie. Nie należy go dodawać
Poezja smakudodałam pokrojone na plasterki zimne masło. Wszystko zagniotłam szybko na jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na grubość kilku milimetrów. Za pomocą szklanki wycinałam z ciastka kółka i wylepiałam nimi metalowe foremki do babeczek wcześniej wysmarowane masłem. Foremki ustawiłam na większej blasze i wstawiłam(...)owocami, czekoladą, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Z podanych proporcji wyszło mi ok. 30szt. babeczek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na babeczki, np.: babeczki z truskawkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/06/babeczki-z-truskawkami.html), babeczki orzechowo - kawowe z podwójnym kremem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/babeczki-orzechowo-kawowe-z-podwojnym.html), kruche babeczki z serem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/kruche-babeczki-z-serem.html), babeczki
Waniliowe ImprowizacjeDeser ryżowy z sezonowymi owocami i karmelizowanymi orzechami nerkowca Jak z ryżu przygotować deser? To bardzo proste. Gotujemy kleisty ryż na mleku kokosowy z dodatkiem kokosowego
Tajemnice Smakurównie wspaniale smakuje. Zaliczam go bardziej do wytrawnych wypieków. Najbardziej smakował mi sam z masłem, choć nie mogłam się powstrzymać od sięgania po kolejne kanapki z kozim serkiem i truskawkami skropionymi octem balsamicznym, z dodatkiem roszponki; z konfiturą z zielonych pomidorów, z plastrem cheddara i śliwkowym chutneyem, czy konfiturą z czarnych porzeczek. Ma idealnie chrupiącą skórkę i dość puszysty, ładnie(...)misce i nakryć folią kuchenną. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 8 godzin (najlepiej zrobić to późnym wieczorem, aby rano mieć gotowy do pracy zaczyn). Etap II - wyrabianie ciasta właściwego cała biga (zaczyn przygotowany 8 godzin wcześniej) 3 szklanki (ok. 393 g) mąki chlebowej 1 1/8 (248 g) wody 4 łyżki (71 g) miodu 1 łyżka ekstraktu waniliowego
KUCHARNIAbabki jajowatej. Serdecznie zachęcam do wypróbowania! W sam raz dla małych i dla dużych. Ja akurat przygotowałam je z dodatkiem borówek, ale sprawdzą się doskonale także maliny, czy truskawki. Babka jajowata – co to takiego? Babka jajowata jest rośliną pochodzącą z Indii i Iranu, której nasiona i łuski są szeroko wykorzystywane w medycynie naturalnej oraz w diecie. W kuchni może(...)garść borówek, 2 łyżki oleju kokosowego (lub masła klarowanego) do smażenia. Sposób przygotowania Najpierw włóż do naczynia banana, jajka, serek wiejski oraz babkę jajowatą i całość zblenduj na gładkie ciasto. Jeśli chcesz możesz wmieszać także owoce lub podawać je osobno z placuszkami. Ja połowę zrobiłam z borówkami w cieście, a połowę bez. Następnie na patelni rozgrzej równomiernie olej kokosowy
Natka Pietruszkipieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C. przez ok. 35 min . ( sprawdzamy patyczkiem , czy ciasto jest wypieczone, jeśli nie jest , to patyczek jest obklejony ciastem ). Gdy ciasto jest upieczone, wyłączam nagrzewanie piekarnika i pozostawiam chwilę ( ok. 3-5 min. ) przy uchylonych drzwiczkach . Następnie wyjmuję z piekarnika i zrzucam na podłogę. Podnoszę i pozostawiam na szafce do wystygnięcia(...)szybko się palą. Gdy się ładnie zrumienią studzimy i obsypujemy boki tortu. Na tak przygotowany tort wkładamy owoce, wg uznania ( nie kiwi, bo galaretka topnieje !) , ja dałam mrożone truskawki przekrojone na pól. Przygotowałam jedną galaretkę rozpuszczoną w półtorej szklance gorącej wody i tężejącą zalałam tryskawki. Tort włożyłam na kilka godzin do lodówki . Najlepiej smakuje następnego dnia I gotowe
Pysznosci Babci BasiZielone lody z tego przepisu są orzeźwiające i zdrowe. Składają się tylko z 5 składników i do ich przygotowania nie potrzebujemy maszyny do lodów! Są wegańskie
Tajemnice SmakuKolejna śniadaniowa propozycja to amerykańskie naleśniki czyli american pancakes. Pyszne i śliczne jak z prawdziwego dineru ;) Pancakes to takie nasze racuchy z dodatkiem stosunkowo dużej ilości
Ciastkozercysię nudzić! W drodze powrotnej zatrzymaliśmy się na moim ulubionym bazarze, gdzie zaopatrzyłam się w dorodną dynię nieznanej mi odmiany, olbrzymie figi, pachnące morele i ciągle jeszcze lekko słodkie truskawki, z których właśnie robię dżem. Powrót do pracy nie był aż tak straszny, jak się spodziewałam, choć ręce bolą mnie okrutnie po dłuższej przerwie. Na szczęście jeszcze tylko trzy(...)solą. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć palcami. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych, dokładnie wymieszać łyżką. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać do ciasta, połączyć. Z ciasta uformować dysk o średnicy 20-22 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pokroić ostrym nożem na 8 kawałków, jak tort. Nieco je rozsunąć, aby bułęczki miały
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepis inspirowany uwielbianym ciastem o tej samej nazwie. Ciasto składa się z kruchego ciasta, przekładanego jabłkami z galaretką oraz kremem orzechowym. W deserkach kruche ciasto zastąpiłam herbatnikami, dzięki czemu przepis jest bez pieczenia. To świetna alternatywa dla ciasta – na przykład, jeśli przygotowujesz deserki na słodki stół lub po prostu nie chcesz robić dużego ciasta. Jakiej galaretki użyć do warstwy(...)się pięknie. Deser Niebo w Gębie PRZEPIS Deserki Niebo w Gębie Blog Via Gusto Deser “Niebo w gębie” to przepis inspirowany uwielbianym ciastem o tej samej nazwie. Ciasto składa się z kruchego ciasta, przekładanego… Drukuj Proporcje na: 6 sztuk Czas przygotowania: 45 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki 250 g herbatników Składniki na warstwę
Via GustoNa naszej stronie znajdziecie wiele klasycznych przepisów. Zauważyliśmy, że brakuje na pewno jednego „must have”, czyli brownie z malinami . Szybko postanowiliśmy nadrobić
kuron.com.pl