Zmiana nawyków żywieniowych często kojarzy się z wyrzeczeniami i restrykcjami. Jednak czy rzeczywiście musimy rezygnować z przyjemności jedzenia, aby zadbać o swoje zdrowie? Odkryj, jak wprowadzić
Ania i Marcin gotująPieczone w kąpieli wodnej mini serniki z makiem podane z jeżynami Mini serniczki z makiem na spodzie ze słodkiej owsianki pieczone w słoikach. Desery w słoikach
Tajemnice SmakuSernik z jogurtów greckich – oczywiście „oszukany”, bo żadnego sera (nie licząc serka mascarpone, któremu bliżej do śmietany niż sera) w nim nie znajdziemy
Poezja smakuinne desery: – kokosanki – najlepsze włoskie tiramisu – tiramisu – prosta szarlotka – gruszki pieczone w miodzie – chlebek bananowy – florentynki – przepis na chałwę – truskawki z kruszonką – blok czekoladowy CIASTKA OWSIANE Z MASŁEM ORZECHOWYM Przygotowanie : 20 minut Ilość: 25-30 ciastek Składniki: – 4 szklanki płatków owsianych górskich – 380 g cukru – 120 ml mleka(...)mały, lepiej mieszać całość w sporej misce. Przygotuj 2 spore arkusze papieru do pieczenia. Nakładaj łyżką spore ciastka i spłaszczaj je. Ja zawsze zagarniam jeszcze boki do środka, aby ciasto było bardziej zwarte i po zastygnięciu nie łamało się. Pozostaw ciasteczka na minimum 30 minut a najlepiej na 1-2 h, aby zastygły. Smacznego! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze
nietylkopasta.plmieszkaliśmy w bloku) zyskałam nie tylko więcej przestrzeni, większy pokój, miejsce do zabaw z psami, do jazdy na rowerze, czy też rolkach, zyskałam także ogród pełen drzewek owocowych, krzaków truskawek, agrestu i … porzeczek: czarnych, białych i czerwonych. Jak uwielbiam wszystkie owoce, tak porzeczki zdecydowanie nie należą do moich ulubionych, nie wiem dlaczego, chyba są po prostu za mało słodkie(...)zdążyłam wrócić do domu na czas. Obowiązki przejęła moja mama, która przejęła porzeczkowe przetwórstwo. Z porzeczek co roku robimy soki i dżemy, które akurat bardzo lubię Pieczemy także ciasta , czasem robimy lody i koktajle . Dziś wpadłam na nowy pomysł, choć trzeba przyznać, że nie jest to wielkie odkrycie – domowy kisiel porzeczkowy . Prostota, smak, którego nie da się opisać
365 dni dookoła kuchnizapachom jaśminu... Wstęgi zapachu snują się wszędzie wokół i tylko czekam, aby wplątały się we włosy, wpełzły pod ubranie i zostały na skórze... A taki zapach babcinego drożdżowego ciasta ? Gdyby można go było uchwycić i podawać w chwilach największej tęsknoty? Albo zapach ciepłych od snu mięciutkich policzków mojego synka, gdy był jeszcze malutki? Ileż bym dała za ogromną porcję(...)Drobniutkie kwiaty bzu oddają całe swe dobro i pozwalają uchwycić ten cudowny aromat. Zamykam go w butelkach z syropem, przechowuję w gąsiorach z nalewką, trzymam w słoikach z truskawkową konfiturą, a od tego lata zamrażam. Tylko czy zapach da się zamrozić? Ależ tak! I to prostsze niż może się wydawać. Granita z dzikiego bzu smakuje
KUCHARNIAstoi na przeszkodzie, aby przygotować ją dzień wcześniej (zalać mlekiem/jogurtem/napojem roślinnym) i umieścić w lodówce. Rano wystarczy odgrzać owsiankę i dodać do niej ulubione składniki, takie jak np. truskawki, banany, maliny, dżem, orzechy, kakao. Jajecznica z warzywami – jest to jedna z najprostszych potraw, więc nawet kilkuletnie dziecko poradzi sobie z samodzielnym przygotowaniem śniadania. Masło błyskawicznie rozgrzewa się na patelni(...)wbrew pozorom nie jest to śniadanie, które wymaga dużej ilości składników. Wystarczą jajka, banany oraz ugotowana (rano lub dzień wcześniej) kasza jaglana. Po zmiksowaniu produktów w naczyniu pojawi się ciasto, z którego formowane są placuszki. Wybornie smakują posypane sezonowymi owocami, orzechami, daktylami. Muffinki warzywne – to potrawa na wolny dzień, gdy czas nie ogranicza eksperymentów kulinarnych. Niezaprzeczalną zaletą jest możliwość przygotowania
Dorota SmakujeWilgotne biszkoptowe blaty nasączone ponczem cytrynowym, przełożone klasycznym kremem śmietankowym, smaku dodaje słodko-kwaśna frużelina truskawkowa, cały urok tkwi w jego prostocie. Nie jest trudny do
Wanilia i Kardamonchilli czy kumin. W oryginale występuje świeża kolendra, ale testowałam wersję zarówno z miętą jak i bazylią i obie były równie rewelacyjne. Polecam również wersje z owocami – ananasem, truskawkami, grantem czy brzoskwiniami. Jedną z najważniejszych rzeczy przy guacamole, jest pamiętanie o skropieniu sokiem z limonki lub cytryny naszego awokado, gdyż szybko czernieje, a ciemne guacamole nie będzie niczym apetycznym(...)widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy posiekaną cebulkę, przyprawy i świeżą kolendrę. Mieszamy. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/guacamole/ BosowKuchni Artykuł Guacamole pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuW trakcie trwania lata bardzo często na moim stole pojawiają się serniki na zimno. Lubię je przygotowywać, bo nie trzeba uruchamiać piekarnika, robi się je bardzo
Kulinarne przygody GatityCo oznacza nazwa smoothie , co to jest smoothie? Smoothie to nic innego jak zmrożony koktajl owocowy. Jest to kusząca propozycja dla osób zabieganych i zapracowanych. Zrobienie
IzaGotujewielu deserów oraz mogą zaskakująco dobrze komponować się z daniami wytrawnymi. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie domowych konfitur: Desery – dodaj konfitury do jogurtów, lodów czy jako nadzienie do ciast i tart. Ich intensywny smak wzbogaci każdy deser. Dania wytrawne – konfitury świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs, szczególnie dziczyzny i drobiu. Słodko-kwaśny smak konfitur z czerwonych owoców doskonale podkreśla(...)naturalną słodycz, aromat oraz właściwości żelujące są szczególnie polecane do tej formy przetworów. Owoce, które świetnie nadają się na konfitury ze względu na smak i konsystencję, to np. maliny, truskawki, jeżyny, porzeczki, wiśnie, jabłka, gruszki, morele i brzoskwinie . Owoce na konfitury – jakie wybrać? Wybór odpowiednich owoców to klucz do sukcesu w przygotowaniu pysznych konfitur. Nie wszystkie owoce nadają się równie
Słodkie okruszkiniedawna. Jak już robię to nie robię zdjęć ... aż w końcu postanowiłam zrobić tort od tak na weekendowe objadanie. Tort jest prosty można go zrobić z malinami lub truskawkami. Przepis na biszkopt i krem pochodzi z blogu Kwestia smaku a pomysł z wykorzystaniem biszkoptów Lady fingers z blogu Sweet place Składniki (na tortownicę 24 cm) : Biszkopt : 6 jajek(...)nasączeniem może być też herbata z sokiem z cytryny lub mocna herbata owocowa np malinowa Dekoracja : 2 opakowania biszkoptów Lady fingers (po 140 g) cukrowe dekoracje do ciast wstążka Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni w opcji góra-dół, bez termoobiegu. Tortownicę dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub otrębami. Biszkopt
cucinarepiklami (49 zł) chrupiące pork sticksy (21 zł) vege tatara z pomidorów (24 zł) boczniaki z portobello (24 zł) kalmary w sosie pomidorowym (27 zł) Sałatki: szparagi, jajko poche, truskawki (29 zł) kurczak kukurydziany, boczek, pomidor, parmezan (29 zł) camembert w panko, pomidor, orzechy, winogrona (34 zł) Drugie dania: owoce morza, mleczko kokosowe, pomidory (29 zł) poliki wołowe, palonym brokuł(...)dania bardzo apetycznie podane i smaczne. Moim numerem jeden zdecydowanie został wołowy polik, pieczony w korzennymi przyprawami, podany z obłędnym palonym brokułem. Boska jest też pizza na cienkim cieście :). Bardzo smakował mi również deser, czyli sernik ze świeżym imbirem, podany z musem z mango. Dostałam nawet kawałek na wynos 💗. Reasumując, od teraz Znajomi Znajomych, to nie tylko klubokawiarnia
Kulinarne przygody GatityPachnąca, puszysta, bajkowa chałka Chałka w wykonaniu Agaty to smakołyk, który znika natychmiast. Można zjadać ją bez niczego, z masłem czy z domową konfiturą, którą Agata przygotowuje z własnych truskawek czy malin. Do tego gorąca kawa albo szklanka mleka i mamy przepis na znakomity podwieczorek, który o tej porze roku Agata podaje zazwyczaj w ogrodzie. Naprawdę warto ją odwiedzić:). Albo(...)pomocą widelca, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut. Następnie przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy przez około 10 minut do momentu, aż uzyskamy gładkie, elastyczne ciasto, które przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części. Z każdej formujemy długie, równej
KulinarneImpresje.pl