ciasto z truskawkami - 13428 przepisów (strona:720/896)

Sernik na zimno z truskawkami 235

Jesteśmy zainspirowani akcją na durszlak.pl "Walentynkowe Menu", więc dziś chciał bym Was zaprosić do serii  dań i deserów Walentynkowych. Bo Miłość należy okazywać nie tylko

cookpl
Racuchy na kefirze z jabłkami 285

kefirze bez proszku do pieczenia i bez sody, to strata czasu. Naszym zdaniem dodatek sody lub proszku do pieczenia nigdy nie pozwoli na wyrośnięcie ciasta w takim stopniu jak drożdże. Poza tym racuszki z ciasta drożdżowego doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. W przeciwieństwie do tych na sodzie, które po wystudzeniu stają się gąbczaste i wyraźnie zaczyna(...)się podczas smażenia. Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy jabłka w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Układamy na cieście w sposób widoczny na zdjęciu. Zawijamy ciasto, tworząc roladę. Przy pomocy ostrego noża kroimy ciasto na ok. 3 cm plastry. Na patelni rozgrzewamy dość sporo oleju. Racuszki smażymy z obu stron na średniej mocy palnika, pamiętając

Kuchnia Na Wypasie
MINI PANCAKES KOKOSOWE Z TRUSKAWKAMI I MIGDAŁAMI 170

puszyste i dość nisko kaloryczne. Możecie je podawać z dowolnymi owocami, syropem klonowym, lub z musem z miksowanych truskawek. Ja zazwyczaj podaje je z czymś wilgotnym n. jogurt i truskawki, jogurt i owoce, owoce, syrop klonowy i migdały. Mini pancakes możecie też przygotować w formie zastępczej dla dzieciaków jako takie ala płatki i podać z mlekiem, dodać trochę owoców(...)minut aż napęcznieje. Podaje Ci widełki na mleko bo zależy, jakiej mąki się używa, jedna chłonie więcej mleka inna mniej. Najlepiej mleko dodawać partiami. Masę zmieszaj z ubitymi jajkami, ciasto powinno być lejące się.  Ciasto z mąką kokosową może Ci z czasem zgęstnieć, dlatego warto mieć mleko pod ręką i ewentualnie dodać do masy, tak aby cały czas ciasto

SMYKWKUCHNI
Świąteczne pierniczki z marcepanem i konfiturą truskawkową 229

przesiewamy przez sitko mąkę pszenną, mieszamy z mieszanką korzenną, zagniatamy ciasto, okręcamy w folię  i odstawiamy na 6 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc. Po leżakowaniu ciasto podsypując delikatnie mąką, wałkujemy na grubość pół centymetra ,foremką do pierniczków w kształcie serca wycinamy ciasteczka. Wyciąć tyle aby ich liczba była parzysta, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy(...)chłodne miejsce na jakiś czas. Na drugi dzień kruche pierniczki pod wpływem mas miękną i są przepyszne! Słodkich wypieków! Wpis dodaję do akcji konkursowej    #lowicz #dzem #konfitura #truskawki Trzymajcie kciuki, tylko mocno

Wanilia i Kardamon
TARTA FRANCUSKA Z JAGODAMI I SERKIEM MASCARPONE 171

Ręcznie ugniatałam ciasto, aż powstała kula. Zawinęłam ją w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki. Jak macie czas, to czym dłużej tym lepiej. Wyjęłam z lodówki ciasto. Polecam włożyć je w folię spożywczą i rozwałkować. Nie przywiera wtedy do blatu i nie trzeba posypywać je mąką. Nagrzałam piekarnik do temp. 200 stopni. Rozwałkowany placek wyłożyłam na formę(...)kropli aromatu waniliowego. Wyłożyłam masę kremowo-serową na wystudzoną tartę. Użyłam świeżych jagód do posypania tarty. Smacznego!  Polecam również inne pyszne TARTY TARTA Z OWOCAMI LATA TARTA Z TRUSKAWKAMI TARTA Z GRUSZKAMI SZPINAKIEM GORGONZOLĄ I ORZECHAMI   TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI TARTA Z JABŁKAMI

potrawyregionalne
Tarta rustykalna z jabłkami, gruszkami i orzechami 248

Idzie wiosna! Czas wyjadać zapasy zgromadzone minionej jesieni, bo zaraz zaczną się świeże warzywa i owoce. Nowalijki, szparagi, truskawki, rabarbar i całe bogactwo witamin, minerałów i mikroelementów, z których wyjaławialiśmy się całą zimę. Nie przegapcie tego momentu. Inaczej skrócicie sobie przyjemność, a na następną będzie trzeba znowu poczekać. Znacie to nie powiemy skąd… Tymczasem robimy tartę z jabłkami, gruszkami(...)łykami cukru i cynamonem. Mąkę przesiejcie do miski, dodajcie sól, wymieszajcie. Masło pokrójcie w kostkę, dodajcie do mąki, posiekajcie je nożem na drobne kawałki, dodajcie jajko i szybko zagniećcie ciasto. Wstawcie do lodówki. Kwadratową blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem (też do pieczenia). Orzechy pokrójcie na kawałki. Jeśli macie takie w skorupach, to oczywiście najpierw je z nich wydobądźcie, ale tego

GRUBY WAŁEK
Crumble z brzoskwiniami i budyniem 51

Share Pinterest Print Crumble z brzoskwiniami i budyniem to pyszny i prosty deser na gorąco, który umili niejedno popołudnie Crumble z brzoskwiniami i budyniem Składniki: 5

Oryginalny smak
Ukraina - Wareniki z wiśniami (Вареники з вишнями) 114

Poza nazwą, ukraińskie wareniki w zasadzie niczym się nie różnią od polskich pierogów. W Polsce najczęściej jemy pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, z serem czy truskawkami. Na Ukrainie mniej popularne są farsze z dodatkiem sera, częściej można spotkać wareniki z ziemniakami, makiem czy właśnie wiśniami. Te ostatnie zupełnie skradły nasze serce podczas wizyty we Lwowie, a z racji(...)Przygotowanie: 1) Do miski przesiewany mąkę. Dodajemy sól i olej. Na środku górki z mąką robimy małe wgłębienie i wlewamy (powoli, porcjami) gorącą wodę. Od razu zaczynamy wyrabiać ciasto, uważając na to, żeby się nie poparzyć (możemy potrzebować odrobinę mniej lub więcej wody, ciasto powinno być elastyczne i nie powinno się kleić do rąk). Ciasto przykrywamy i odstawiamy

Roślinożerni urlopowicze
Drożdżówki z dżemem i kruszonką 148

pyszne i szybko zjedzone , więc zrobiłam je ponownie,tyle że tym razem jako nadzienie wykorzystałam dżem truskawkowy [ był taki upał , że nie chciało mi się iść na działkę po truskawki ] i na wierzch dałam kruszonkę.Wyszły tak samo pyszne i tak samo szybko zjedzone. 500 g mąki pszennej  [dałam ciut więcej] 25 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka(...)mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, roztrzepane jajka, serek oraz zaczyn drożdżowy. Na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Całość dokładnie wyrobić około 10 minut na gładkie i lśniące ciasto. [ Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37 °  C/obr.2 .   Dodać resztę składników. Wyrobić  3 min/Interwał.]  Wyrobione ciasto odstawić

Moje domowe kucharzenie
Proste waniliowe babeczki z jabłkami 139

Jesień już za progiem. W powietrzu czuć chłód, zapowiedź nadchodzących dni. Tegoroczne lato gościło jednak u nas długo. Nie pamiętam, żeby wrzesień był taki ciepły. Największym zaskoczeniem są truskawki, które widuję jeszcze na straganach. Nasze polskie i w cenach wcale nie zaporowych, bo około 7-8 zł za kilogram. Dzisiaj jednak chcę Was zaprosić na babeczki z jabłkami(...)szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1 większe jabłko Jabłko umyć, osuszyć i pokroić w niewielkie cząstki - razem ze skórką. Wszystkie składniki zmiksować razem przy użyciu ręcznego miksera. Ciasto nakładać do papilotek do 2/3 - 3/4 ich wysokości. Cząstki jabłek wkładać do ciasta. Babeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy dobrze się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kremowy deser mascarpone z powidłami i sasankami 180

Pora osłodzić ten ponury klimat panujący wokół. Nic tak nie poprawia humoru jak odrobina słodkości. Dziś kremowy deser, który pobudzi Wasze kubki smakowy, a jednoczenie nie

kulinarnyJa
Tort bezowy z owocami i kremem z białej czekolady i mięty 176

Jestem wielbicielką białej czekolady i bezów. Takim cudem zaskoczyłam swoich urodzinowych gości. W połączeniu z sezonowymi owocami powstaje pyszny torcik. Upieczenie blatów bezowych za każdym razem

VioletoweKucharzenie
Najlepszy przepis na gofry 538

morzem? Chrupiące z wierzchu, puszyste w środku, góra bitej śmietany i owoców za jedyne 12 zł. Do tego upaćkane wszystko, klejące się ręce, uświnione dzieci, piasek w zębach, truskawki w piasku, bita śmietana na koszuli. Jednym słowem – relaks w pełni. Od momentu zajęcia się gastronomią do tematu gofrów sprzedawanych we wszelkich budkach podchodzę jak pies do jeża, ostrożnie. Dowiedziałam się(...)sprzętem AGD można kupić gofrownice. Ja mam najprostszą, nie ma mocy czołgu i silnika odrzutowego, więc nie do końca sprawdza się teoria o mocy i kilowatach. Podstawą jest ciasto na gofry, ubita piana, żółtka, przesiana mąką i dobra, bita śmietana. Dziś mój sposób na gofry Taki mały offtop – na zdjęciu widzicie dziurki w gofrach, to bąbelki powietrza, zawsze zostawiam ciasto

ladykitchen
drożdżówki z serem i kruszonką 564

Drożdżowe wypieki nie były moją specjalnością aż do momentu, kiedy po raz pierwszy postanowiłam zmierzyć się z tymi drożdżówkami . Za kilka dni były następne - z czereśniami

babka w formie