Przepis na pyszne ciasto Fale Dunaju z truskawkami. Ciasto przełożone jest masą budyniową z dodatkiem bitej śmietany. Wierzch ozdobiłam czekoladą rozpuszczoną z masłem. Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 35 min Czas chłodzenia: kilka godzin Składniki: (na blaszkę 24×24 cm) Ciasto: 3 jajka 150 g cukru 150 ml oleju 150 ml mleka 2 szklanki mąki(...)kakao + 2 łyżki mleka 350 g truskawek Masa: 250 ml mleka 3 żółtka 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 40 g skrobi ziemniaczanej 100 g miękkiego masła 200 g schłodzonej śmietanki 30 % + 1 łyżeczka cukru waniliowego Polewa: 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej lub pół na pół 50 g masła Przygotowanie: Ciasto: W misce połącz mąkę z proszkiem
Słodki BlogMamo zrób zwykłe ciasto z truskawkami " No prośbie dziecka nie można odmówić A czyż może być prostsze ciasto niż drożdżowiec ??? A jeśli jeszcze wystarczy tylko wrzucić do miski wszystkie potrzebne składniki , poczekać kilka godzin , wymieszać i upiec to już prościej być nie może. Składniki : blaszka 30 x 40 4 szklanki mąki (680g) 7 dkg świeżych drożdży 1 szklanka cukru(...)waniliowy. Nie mieszać !!! Miskę przykryć ściereczką i odstawić na ok 3 godziny. Po tym czasie ciasto wymieszać łyżką , wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć truskawki , niezbyt gęsto . Masło rozetrzeć z mąka i cukrem do momentu aż otrzymamy grudkową strukturę . Posypać ciasto po wierzchu Wstawić ciasto do piekarnika i ustawić
Malinowa KawiarenkaDodaj twaróg, zmiksuj. Następnie wsypuj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewaj mleko , zmiksuj ponownie na jednolitą masę. Truskawki dokładnie opłucz i przelej pod bieżącą wodą na cedzaku. Obiesz z szypułek. Pokrój na mniejsze kawałki. Gotowe ciasto wlewaj dużą łyżką na rozgrzany olej(...)patelni. Na każdy placuszek poukładaj po kilka kawałków truskawek, lekko dociśnij palcami, aby się zanurzyły w cieście. Po nałożeniu owoców na placuszki możesz owoce trochę posmarować ciastem, aby się truskawki nie przypalały podczas smażenia ( będą wtedy w środku ciasta ). Możesz także kawałki truskawek wrzucić do ciasta i delikatnie zamieszać. Smaż z obu stron na złoty kolor. Usmażone poukładaj
Przepisy i porady kulinarnemąki ziemniaczanej) 60 g oleju kokosowego (lub około 70 ml innego oleju roślinnego) 50 g cukru (u mnie brązowy) 200 g truskawek (mogą być mrożone, takich też użyłam) Sposób przygotowania: Z mąki, oleju i cukru wyrób zwarte ciasto. Podziel na dwie części i włóż do zamrażarki(...)minut. Jedną część pokrusz na spód naczyń do zapiekania lub formy do pieczenia. Teraz równomiernie rozłóż truskawki – świeże lub mrożone (nie musisz ich rozmrażać). Na truskawki pokrusz drugą część ciasta. Całość piecz około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię
Via GustoUwielbiam truskawki - mogłabym je jeść na śniadanie, obiad czy też kolację 😍 W związku z tym, że już w warzywniakach pojawiły się polskie truskawki (słodko-kwaśne) postanowiłam przygotować ciasto na zimno - trójkolorowe, nie za słodkie i nieco "odchudzone". Poniższe ciasto składa się z trzech warstw: czekoladowej - przygotowanej na bazie budyniu śmietankowego oraz gorzkiego kakao, białej - z jogurtów greckich i czerwonej - galaretki(...)przełożyć do miski, dodać cukier, odrobinę soku z cytryny i rozpuszczoną oraz ostudzoną żelatynę. Całość bardzo dokładnie ze sobą wymieszać, np. trzepaczką. Przygotowaną masę wylać na biszkopty. Ciasto wstawić do lodówki. Truskawki umyć, osuszyć, obrać z szypułek, pokroić na połówki oraz delikatnie skropić je sokiem z cytryny. Na stężonej białej masie ułożyć połówki truskawek. Całość zalać lekko tężejącą galaretką. Ciasto
UgotowaćBananowy chlebek, czyli banana bread to jest ciasto dla mnie niezawodne. Ma tyle odmian ile tylko można sobie zamarzyć. Tym razem postanowiłam wykorzystać sezon na rabarbar i pierwsze rodzime truskawki. Ciasto jest na tyle fenomenalne ze można wykorzystać do niego każde owoce a baza jest tylko mocno dojrzały banan. Jest wilgotne, soczyste i aromatyczne. Sprawdza się lepiej niż nasze babki
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: Ciasto 400 g szpinaku mrożonego szpinaku 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny Krem 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) 1 łyżeczka żelatyny truskawki Wykonanie: Rozmrożony szpinak odcisnąć z wody i włożyć do miski. Mikserem rozdrobnić. Dodać jajka(...)sztywno z cukrem pudrem. Rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody żelatynę wlać do śmietany i zmiksować. Posmarować kremem blat ciasta i przyłożyć drugim. Na wierzchu udekorować ciasto ubitą śmietaną i truskawkami. Ciasto schłodzić około 2 godziny. Żródło : mojewypieki.com
O kuchni z uczuciemTruskawek ciąg dalszy i mam nadzieję, że to jeszcze nie koniec ;)). Ty razem do ciasta dodałam twaróg, ciasto wyszło puszyste i leciutkie. Jako posypka bułka tarta, cynamon, troszkę brązowego cukru i masełko :). Z tej porcji wyło mi około 35 sztuk różnej wielkości. Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g twarogu 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli truskawki Dodatkowo(...)zgniatamy lub mielimy. Ja je zagniotłam. Na stolnicę dajemy przesianą mąkę, sól, ziemniaki, twaróg i jajka. Zagniatamy ciasto. Ja odrywam sobie po kawałku ciasta formuję okrąg, na środek daję truskawkę, ciasto zlepiam i w dłoniach formuję kuleczkę. Obtaczam w mące. Jak ulepimy wszystkie, to w dużym garnku musimy zagotować wodę, do której ja dodaję ciut oleju. Wrzucam knedle partiami, delikatnie
kruche babeczkijeszcze lepiej. :) Składniki: 3 3/4 szklanki mąki 10 łyżek smalcu 1/2 margaryny 3 żółtka 3 łyżki śmietany 1/2 szklanki cukru opakowanie budyniu waniliowego 1/2 litra mleka ananas truskawki Wszystkie składniki zagniatamy, ciasto schładzamy w lodówce przez około godzinę. Następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki (co ważne, foremek nie musimy niczym smarować). Pieczemy ok 10-15 minut
Cynamonowe szczęścieCiasto truskawkowe Wibracje Puszyste ciasto z masą truskawkową na bazie jogurtów i z masą śmietanową, przekładane truskawkami oraz delikatnym ciastem Składniki na ciasto: · 20 dag margaryny · 1 szk. cukru pudru · 8 żółtek · 1 ½ szk. mąki pszennej(...)Galaretki czerwone również rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy 7. Jogurty truskawkowe miksujemy z galaretkami czerwonymi 8. Masę truskawkową wylewamy na wierzch ciasta i dekorujemy truskawkami 9. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy 2 godziny
Kulinarna ChwilaSezon na truskawki już się kończy a ja zrobiłam jeszcze jedno ciasto z truskawkami :).Jest to bardzo proste ciasto które cudownie smakuje. Składniki na ciasto kruche 2 szklanki mąki pszennej 200g masła jajko 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Pozostałe składniki 3 budynie śmietankowe bez cukru 4 łyżki cukru 3,5 szklanki mleka(...)małej miseczki. Na podpieczony spód wykładamy kawałki truskawek wymieszane z proszkiem budyniowym. Spód może być jeszcze ciepły. Na truskawki wykładamy budyń. Budyń również może być jeszcze ciepły.. Budyń rozkładamy równomiernie na całej powierzchni. Wyjmujemy kawałek ciasta, które zostało wcześniej umieszczone w zamrażalniku i ścieramy je na tarce z grubymi oczkami. Startym ciastem kruchym posypujemy budyń. Formę
Mała w garnku mieszakilka truskawek kilka kostek gorzkiej czekolady 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, ciągle ubijając, wsypywałam partiami cukier zwykły i cukier waniliowy i ubijałam pianę, aż zrobiła się lśniąca. Mąkę tortową przesiałam z proszkiem do pieczenia do osobnej miski. Następnie do piany dodawałam na przemian porcjami mąkę, olej i mleko. Gdy ciasto było(...)rękawa cukierniczego, odcięłam rożek i zrobiłam paski na wierzchu rolady. Ciasto wstawiłam do lodówki do stężenia czekolady i kremu. Pozostałym kremem udekorowałam wierzch ciasta i ułożyłam połówki truskawek. Ciasto należy podawać schłodzone, najlepiej chłodzić je całą noc. SMACZNEGO
Waniliowe ImprowizacjeŚwiąteczna wersja sernika. Polecam wszystkim, którzy lubią ciasta przekładane. Składniki (blaszka 20x36cm): Biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Sernik: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego lub dobrego wiaderkowego 5 jajek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej olejek waniliowy 1/4 kostki margaryny Masa budyniowa(...)puch, stopniowo dodawać zimny budyń. 6. Rozmrożone truskawki zmiksować na gładko, wymieszać z wcześniej rozpuszczoną galaretką. Odstawić do lekkiego stężenia. 7. Przełożyć ciasto: biszkopt - masa budyniowa - sernik - truskawki 8. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego
Kuchnia domowa AniBezglutenowa, bezmleczna i bezlaktozowa tarta z truskawkami. Delikatne kruche ciasto, lekka, puszysta śmietanka i soczyste truskawki - połączenie idealne. Tarta jest przepyszna. Smakuje jak najlepszy tradycyjny wypiek, przy czym prosta i nieskomplikowana do wykonania. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: 225 g mieszanki do ciast Nutri Free 110 g margaryny bezmlecznej ( lub masła) 100 g cukru lub ksylitolu 1 jajka 1 szklanka kokosowej(...)lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim nasmarowaną tłuszczem formę do tarty. Piecz w temperaturze 160 stopni ok. 35 minut - ciasto musi się zezłocić. Całkowicie wystudź. Wystudzoną tartę posmaruj bitą śmietanką i ułóż truskawki. Udekoruj listkami mięty. Przechowuj w lodówce. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa