700g twarogu sernikowego 3/4 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy – 40g 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko Dodatkowo: 0k 250g owoców (np. maliny, truskawki, borówki, jagody itp) 2 łyżki mąki ziemniaczanej *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem, aż powstanie jednolita struktura *** *** Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Większą częścią
Blog z Apetytemcoś wypadało, gdy ostatnio jednak zobaczyłam znów tę pizzę, tym razem u Martyny , wiedziałam, że i na mnie niedługo przyjdzie czas :) Ciasto cudownie wyrosło i było puszyste, a połączenie ricotty, miodu i truskawek jest nieziemskie <3 Nigdy chyba jeszcze nie wyleniłam się tak jak wczoraj, praktycznie cały dzień spędzony w łóżku/balkonie z książką w dłoni
More food, love and dreamswspólne chrupanie w pogodnej atmosferze wyzwoli wrażenie przeniesienia się w świat dziecinnej beztroski. Te szczęśliwe chwile na długo pozostaną w pamięci uczestników spotkania! Ciasto można przygotować wcześniej. Różne owoce – maliny, borówkę amerykańską, jeżyny, truskawki, jagody, pokrojone w kostkę brzoskwinie lub ananasy z puszki - umieścić w misach. Do tego cukier puder, tarta czekolada, sosy owocowe i czekoladowe, bita śmietana i pyszny(...)roli głównej Jeśli nie mamy dość odwagi czy czasu na cukiernicze eksperymenty, albo spodziewamy się wizyty gości o raczej zachowawczych gustach, postawmy na sprawdzoną klasyczną szarlotkę. Szarlotka na kruchym cieście jest nie tylko pyszna, ale również bardzo łatwa i niekłopotliwa w przygotowaniu. Spód z kruchego, maślanego ciasta, na nim gruba warstwa pachnącego wanilią i cynamonem musu jabłkowego, na górze kruszonka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTruskawkowy sernik na zimno to pyszne ciasto bez pieczenia. Lekki, delikatny i puszysty dzięki dodatkowi śmietanki. Idealny deser na sezon truskawkowy. Smaczny kąsek dla wszystkich miłośników serników i truskawek :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg sera sernikowego z wiaderka 200 ml śmietany 30% ok 1 kg truskawek mrożonych lub świeżych, ja akurat użyłam mrożonych 900 gram 4 galaretki truskawkowe(...)następnie odstawiamy do całkowitego stężenia, truskawki blendujemy (jeśli używamy mrożonych wcześniej je rozmrażamy), mus truskawkowy przelewamy do garnka, i zagotowujemy, gdy mus się zagotuje ściągamy go z gazu, wsypujemy do niego dwie galaretki truskawkowe i mieszamy do momentu aż ładnie się rozpuszczą, następnie odstawiamy do całkowitego przestygnięcia, wystygły mus rozprowadzamy po zastygniętej warstwie serowej, ciasto wstawiamy na całą
Blog kulinarny S9.PLWczoraj był ostatni dzień szkoły. W przyszłym tygodniu jeszcze projekt, w następny poniedziałek egzamin, ale wczoraj po raz ostatni mieliśmy zajęcia w piekarni. Było ciasto duńskie i francuskie, birkes i croissanty, tarty z truskawkami i temperowanie czekolady. A potem siedzieliśmy na ławkach przed szkołą, piliśmy colę i rozmawialiśmy o planach na przyszłość. Na końcu opróżniłam szafkę, i tak jakoś(...)się z kwaśnym rabarbarem i słodką czekoladą. Całość jest wyborna, C. całkowicie oszalał na jej punkcie i wyjadał, kiedy ja już dawno spałam. Polecam Wam ogromnie - to naprawdę wyjątkowe ciasto. Tarta z rabarbarem, kremem z białej czekolady i konfiturą lilakową Składniki: (na formę do tarty 34x9 cm) spód: 160 g mąki pszennej 30 g cukru pudru 60 g zimnego masła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżółtka (ugotowane i przetarte) Masa kokosowa: 100 g wiórków kokosowych 90 g białka 200 g cukru Galaretka owocowa: 250 g mrożonych malin lub truskawek 25 ml wody 1 łyżeczka żelatyny 30 g cukru Zaczynamy od kruchego ciasta. Wszystkie składniki zagnieść i odstawić do lodówki na około godzinę. Rozwałkować ciasto na grubość około 3-4 mm. Powycinać z niego serduszka(...)masy uformować wałeczki i ręcznie ułożyć je po obwodzie. Piec w temperaturze 180°C przez około 12 minut. Odstawić do wystudzenia na kratce. Żelatynę moczyć w wodzie. Maliny lub truskawki odparować w garnku na niewielkim ogniu, dodać cukier. Garnek zdjąć z palnika i dodać namoczoną żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Kiedy galaretka zacznie nam lekko gęstnieć należy ją wylać
Świat CiastaPrzepyszne ciasto bez pieczenia, przygotowane na bazie kremówki, serków homogenizowanych i galaretki. Leciutkie jak chmurka, z warstwą owoców na wierzchu. Zasmakuje i małym i dużym łasuchom. 1 op. okrągłych biszkoptów, petitków 400 g serka homogenizowanego, waniliowego 500 ml śmietanki 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 op. galaretki czerwonej 1 op. galaretki zielonej 1 op. galaretki żółtej(...)galaretki krystalicznej Dodatkowo: drobne owoce – truskawki, maliny, borówki amerykańskie, winogrona Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24cm) rozkładamy biszkopty. Galaretkę czerwoną, zieloną i żółtą rozpuszczamy osobno, każdą w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Galaretkę czerwoną wstawiamy do zlewu z zimną wodą, aby przestygła najszybciej. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku
Smaki Na Talerzułyżki cukru 1 opakowanie galaretki agrestowej + 100 ml wody Dodatkowo: 1 kiwi 5 truskawek WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sól, dodać posiekane nożem na mniejsze kawałki masło i wbić jajko. Całość szybko zagnieść na jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wylepić(...)ciastem wgłębienia w formie do muffinek lub foremki do tartaletek. Włożyć ponownie do lodówki na co najmniej 10 minut. Ponakłuwać widelcem spód każdej tartaletki i włożyć do piekarnika na około 25 minut. Tartaletki zostawić do ostudzenia, następnie wyciągnąć je z formy/foremek. Zimną śmietanę ubić dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. 100 ml wody zagotować, wyłączyć palnik, po czym wsypać galaretkę
Passions hobbies lifeCiasto czekoladowo-waniliowe z truskawkową pianką Dziś mam dla Was przepis na ciasto pełne smaku i miłości. Ciasto przygotowałam na pewno specjalną okazję. Wam polecam je zarówno do codziennej kawy, jak i na zbliżające się Walentynki. Warto osładzać sobie każdy dzień Ciasto czekoladowo-waniliowe z truskawkową pianką jest nie tylko pyszne, ale też proste w przygotowaniu. Sprawdźcie sami. Miłego dnia(...)dużo uśmiechu i miłości Ciasto dodaję do akcji #WspierajmyNasze Składniki: Ciasto waniliowe i czekoladowe: 1,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka klasy M niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka naturalnego kakao Truskawkowa pianka: 300 g jogurtu deserowego z truskawkami Hej! OSM Radomsko 3 płaskie
Słodkie okruszkiwarstwę kremu, dookoła brzegu wyciskamy z worka rancik, który sprawi, że owoce lub sok z nich nie będzie wydostawał się na zewnątrz ciasta. do środka nakładamy ulubione owoce. U mnie pierwsza warstwa to maliny, druga – truskawki, a ostatnia to borówki. Powtarzamy układanie tortu z resztą spodów. Truskawki warto pokroić sobie na mniejsze kawałki/plasterki. Gotowy tort pokrywamy w całości
Ciastkozercyrodzaju, a tu trzeba zdecydować się na jedno. Padło u nas na klasykę, czyli placek drożdżowy z kruszonką. Lubię bardzo rabarbar za jego kwaskowość. Uwielbiam ciasta rabarbarowo-truskawkowe, gdzie ten kwasek jest łamany słodyczą truskawek. Rabarbar to wdzięczne warzywo na kompot, który smakuje jak żaden inny i pamiętam go z dzieciństwa, ale również zupę rabarbarową. Placek z rabarbarem jeśli lubicie(...)ograniczam się do wersji podstawowej Do kruszonki zamiast części mąki, możecie użyć płatków owsianych a cukier zastąpić cukrem brązowym. Możecie też zrobić sprytną rzecz i upiec z tego ciasta nie placek a drożdżówki z rabarbarem. Czasem tak lubię robić, kiedy wybieramy się na jakieś dłuższe wyprawy. Drożdżówki sprawdzają się na rodzinnych wypadach w góry idealnie. Nie brudzą tak rąk
Mieszam w Garnkuwszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast i napojów. Uwaga: aby frużelina miała ładniejszy kolor można dodać kilka łyżek soku z wiśni lub kilka wydrylowanych wiśni. Składniki 1 kg truskawek (można użyć mrożonych) około 1 szklanki cukru (możecie dodać nieco więcej lub mniej, w zależności od tego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszne, puszyste wilgotne i lekkie ciasto z owocami poleca się na weekend. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki i autorka piekła je z truskawkami. Moja wersja jest z rabarbarem pokrojonym na cienkie plasterki, ale nadadzą się każde lekkie owoce, które nie obciążą masy, utrzymają się na wierzchu i nie opadną na dno. Sukcesem jest dobrze ubita masa jajeczna(...)wmieszanie mąki - efekt murowany a ciasto pięknie wyrośnięte, z owocami na górze. Polecam serdecznie :) Składniki: 4 jajka 1 i 1/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 450 g mąki pszennej 16 g cukru waniliowego lub ziarenka z laski wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 - 600 g owoców (lekkich - truskawek przekrojonych na pół, malin, jagód, borówek
Kocham..lubię..gotuję..masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny, delikatnie nożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu. Biszkopt przekrajamy na 2 części. Krem truskawkowy: 750 g truskawek świeżych lub mrożonych 3/4 szklanki(...)Wyłożyć 1/3 kremu truskawkowego, przykryć blatem jasnego ciasta. Wyłożyć 1/3 kremu truskawkowego, przykryć blatem ciemnego ciasta. Wyłożyć pozostałą część kremu, przykryć blatem jasnego ciasta. Wierzch i boki wysmarować kremem śmietankowym. Ozdobić według uznania np. świeżymi truskawkami. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiszklanki mleka 1/2 szklanki wody mineralnej 2 łyżeczki cukru, płaskie szczypta soli mąka pszenna Dodatkowo: 1 kostka sera białego cukier do smaku Mus Truskawkowy Ser biały zmiksowałam z cukrem na gładki krem. Wykonanie: Ciasto naleśnikowe zawsze robię na tzw. oko. Wbijam jajka, wlewam mleko i wodę, wsypuję cukier i miksuję. Dodaję po trochu mąkę, tyle, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję cista(...)Schweppes - wtedy naleśniki zyskują delikatny, lekko wyczuwalny posmak danego napoju. Smażę naleśniki na patelni z teflonową powłoką, posmarowaną bardzo cienką warstwą oleju. Ażurkowe smaży się jeszcze łatwiej niż klasyczne. Ciasto przelałam do butelki z dziubkiem, można reż do rękawa cukierniczego. Następnie na patelni rysujemy wzorki. Można takie serduszko, albo kratkę, tak jak widać na zdjęciu głównym. Smażymy z obu stron
Blondynka Gotujepolewając je musem truskawkowym. Uwielbiam tak przygotowane naleśniki . Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 2 jajka Szczypta soli Masa serowa: 0,5 kilograma sera białego 0,5 szklanki śmietany 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Mus truskawkowy: 0,5 kilograma truskawek 3 łyżki cukru Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy(...)Patelnię smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Na rozgrzana patelnię wylewamy niewielkie porcje ciasta naleśnikowego, tak żeby wyszły nam cienkie naleśniki. Smażymy na lekko złoty kolor z obydwu stron. Ser biały rozgniatamy widelcem, dodajemy śmietanę, cukier, cukier waniliowy i wszystko razem mieszamy. Oczyszczone z szypułek i umyte truskawki przekładamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy za pomocą blendera. Na każdy naleśnik
Bajeczna Kuchnia