dzieła! Składniki: 3 tabliczki białej czekolady 1 kg zmielonego twarogu białego (temperatura pokojowa) 4 jaja średnie (temperatura pokojowa) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru Dodatkowo: truskawki ewentualnie cukier Na spód: 250 g ciastek czekoladowych ok. 50 g masła Przygotowanie: Miękkie masło oraz ciasteczka zmiksuj w blenderze. Od razu możesz przygotować formę (26 cm). Wyłóż papierem do pieczenia(...)piekarnika na około 60 minut do temperatury 160 stopni. W międzyczasie przygotujemy mus truskawkowy. Miksujemy w blenderze truskawki.Jeśli mus nie jest tak słodki, dodaj odrobinę cukru. Wyłóż ciasto z piekarnika, a następnie polej musem. Teraz można delektować się słodkim smakiem sernika. <3 Smacznego! Jakie macie plany na weekend? Podzielcie się w komentarzu. My za to planujemy wybrać
Gotowanie, czyli hobby dla każdegotylko lekkie przemieszanie i ciasto gotowe. Piekłam w małej, ciemnej blaszce, o wym. 28x23cm Składniki: suche: - 200g mąki orkiszowej typ450 (lub pszennej) - 150g ksylitolu lub drobnego cukru - 1/2 płaskiej łyżeczki sody (3g) - 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli mokre: - 170g jogurtu naturalnego - 100g roztopionego masła - 3 jajka Dodatkowo: - ulubione owoce (u mnie borówki, truskawki i morele) W jednej(...)stopione masło. Następnie do składników mokrych wsypujemy składniki suche i delikatnie mieszamy. Nie wyrabiamy, nie mieszamy długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy, wykładamy na nim ulubione owoce (u mnie borówki, truskawki i morele- to co było akurat pod ręką) i obsypujemy kruszonką. Kruszonka: - 120g mąki orkiszowej tortowej typ450 - 70g ksylitolu lub cukru
Smaczne ZdroweSłodziutkie polskie truskawki, owocowy przysmak na jaki wszyscy czekamy z utęsknieniem. To chyba najbardziej uniwersalny sezonowy owoc jaki można sobie wyobrazić. Ciasto, tort, mus, deser w pucharku, lody, koktajl – czymże byłyby one bez apetycznych truskawek? Tego roku zakupiliśmy sami mnóstwo truskawkowych sadzonek, konkretnie truskawki pnącej. Na efekty trzeba jeszcze troszkę poczekać, gdyż nasze truskawki są z rodzaju owocujących później
ProstePesto.plmoja rodzina uwielbia. Tym razem ciasto z dodatkiem twarogu, przeszukałam pół internetu i na żadnym blogu nie znalazłam przepisu na drożdżowe z dodatkiem twarogu, więc postanowiłam przepis stworzyć sama :-). Ciasto drożdżowe z dodatkiem twarogu jest odrobinkę cięższe, troszkę bardziej zbite, ale nadal puszyste, wilgotne, pyszne, pachnące, poczciwe drożdżowe. Sera nic nie czuć, a ciasto długo pozostaje świeże, nie czerstwieje(...)drugi dzień, nie obsycha, nie kruszy się. U mnie dodatkowo z kruszonką i owocami. Możecie użyć dowolnych owoców: jagód, malin, truskawek, rabarbaru, śliwek, wiśni, czereśni czy jabłek, mogą być też owoce z kompotu, tylko dobrze odsączone. Składniki na formę 24 cm na 34 cm: 400 gr mąki pszennej tortowej 125 ml ciepłego mleka 20 gr świeżych drożdży
moj przepis namoja rodzina uwielbia. Tym razem ciasto z dodatkiem twarogu, przeszukałam pół internetu i na żadnym blogu nie znalazłam przepisu na drożdżowe z dodatkiem twarogu, więc postanowiłam przepis stworzyć sama :-). Ciasto drożdżowe z dodatkiem twarogu jest odrobinkę cięższe, troszkę bardziej zbite, ale nadal puszyste, wilgotne, pyszne, pachnące, poczciwe drożdżowe. Sera nic nie czuć, a ciasto długo pozostaje świeże, nie czerstwieje(...)drugi dzień, nie obsycha, nie kruszy się. U mnie dodatkowo z kruszonką i owocami. Możecie użyć dowolnych owoców: jagód, malin, truskawek, rabarbaru, śliwek, wiśni, czereśni czy jabłek, mogą być też owoce z kompotu, tylko dobrze odsączone. Składniki na formę 24 cm na 34 cm: 400 gr mąki pszennej tortowej 125 ml ciepłego mleka 20 gr świeżych drożdży
moj przepis natroszkę bardziej zbite, ale nadal puszyste, wilgotne, pyszne, pachnące, poczciwe drożdżowe. Sera nic nie czuć, a ciasto długo pozostaje świeże, nie czerstwieje na drugi dzień, nie obsycha, nie kruszy się. U mnie dodatkowo z kruszonką i owocami. Możecie użyć dowolnych owoców: jagód, malin, truskawek, rabarbaru, śliwek, wiśni, czereśni czy jabłek, mogą być też owoce z kompotu, tylko dobrze odsączone. Składniki(...)kryształ 250 gr twarogu w kostce bez serwatki 50 gr masła roztopionego i ostudzonego 500 gr owoców (u mnie 350 gr rabarbaru pociętego na 1 cm kawałki, 150 gr truskawek z kompotu) Podgrzać mleko, tak aby było bardzo ciepłe, ale nie wrzące (ok 60 stopni), dodać jajko, drożdże,cukier, dwie kopiaste łyżki mąki, odjąć z tych 400 gr, bardzo dokładnie
moj przepis natroszkę bardziej zbite, ale nadal puszyste, wilgotne, pyszne, pachnące, poczciwe drożdżowe. Sera nic nie czuć, a ciasto długo pozostaje świeże, nie czerstwieje na drugi dzień, nie obsycha, nie kruszy się. U mnie dodatkowo z kruszonką i owocami. Możecie użyć dowolnych owoców: jagód, malin, truskawek, rabarbaru, śliwek, wiśni, czereśni czy jabłek, mogą być też owoce z kompotu, tylko dobrze odsączone. Składniki(...)kryształ 250 gr twarogu w kostce bez serwatki 50 gr masła roztopionego i ostudzonego 500 gr owoców (u mnie 350 gr rabarbaru pociętego na 1 cm kawałki, 150 gr truskawek z kompotu) Podgrzać mleko, tak aby było bardzo ciepłe, ale nie wrzące (ok 60 stopni), dodać jajko, drożdże,cukier, dwie kopiaste łyżki mąki, odjąć z tych 400 gr, bardzo dokładnie
moj przepis najajkiem i szczyptą soli. Cały czas mieszając dosypuj kakao i mąkę, a na końcu wlej stopione masło. Gdy ciasto będzie miało jednolita konsystencję odstaw ciasto na pół godziny. W tym czasie zajmij sie sosem. Truskawki wysyp do miseczki, lekko je rozmroź w mikrofalówce lub nad parą. Na rozgrzanej patelni o grubym dnie rozpuść cukier. Gdy lekko zbrązowieje wlej
Gotuj Sam!była miłość od pierwszego wejrzenia. Jak zobaczyłam to ciasto na jednym z blogów, pomyślałam TO JEST TO!!! Miałam je zrobić w niedzielę, zrobiłam wcześniej, bo tak bardzo nie mogłam się go doczekać. Nie zawiodłam się, jest dokładnie takie, jakie sobie wyobrażałam. Do truskawek będę jeszcze powracać wielokrotnie w tym miesiącu. Taką mam przynajmniej nadzieję :) Czytaj więcej
bistro mamasoli 2 łyżki mąki pszennej Składniki na nadzienie: kostka sera białego ( 250 g) 2,5 szklanki truskawek + 20 szt do pokrojenia 1 łyżka cukru garść rukoli Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Odstawić do przegryzienia na pół godziny, po tym czasie smażyć na patelni posmarowanej olejem (pędzelkiem). Naleśniki razowe
pieprzny smaczekTruskawkowy mus ½ kg truskawek 3 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo: Bita śmietana Truskawki do dekoracji Sposób przygotowania : Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, szczyptą soli, wbić jajko, dodać wiórki zimnego masła i w palcach rozetrzeć tak aby składniki się połączyły i powstała kruszonka (nie zagniatać ciasta) Kruszonkę wysypać na dno blaszki docisnąć delikatnie palcami, włożyć do lodówki na czas(...)opadnie, wylać na kruszonkę, wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra –dół i piec około 50 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach, aż całkiem ostygnie. Mus truskawkowy: Truskawki opłukać na sicie, osączyć, obrać z szypułek, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i zagotować w rondelku, gotować 3 minuty, po czym zestawić z ognia, wsypać suche galaretki, mieszać do rozpuszczenia
Wanilia i KardamonKupiłam dziś kilogram szczęścia. Znaczy się truskawek. Zwał jak zwał :D Jeśli nie masz pomysłu na szybki deser to zawsze sprawdzi się ciasto francuskie. Mam ostatnio fazę na rabarbar stąd sporo go w mojej kuchni. Oprócz tych ciasteczek mam dla Was jeszcze jeden, fantastyczny przepis z nim w roli głównej. Ale o tym następnym razem. A wracając do tych ciastek
My simple kitchenjajko 2 żółtka Dodatkowo serek waniliowy rabarbar truskawki cukier kokosowy Kruszonka 50 g mąki 25 g cukru kokosowego 35 g masła Z drożdży, mleka i 2 łyżeczek cukru zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia.Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopioną margarynę. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem(...)wyrobić, podzielić na dwie części, a następnie jeszcze na 5 części.Każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta , delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane kawałki ciasta posmarować serkiem. Na dwóch kawałkach ułożyć pokrojony rabarbar, a na 3 truskawki [ lub odwrotnie albo zmieszać rabarbar z truskawkami] posypać cukrem i zwinąć roladki. Dwie [ rożne ] roladki ułożyć na dnie keksówki
Moje domowe kucharzenieNastało lato, a z nim nasze polskie owoce sezonowe, truskawki, czereśnie i oczywiście agrest, z którymi polecam wypieki, gdyż są pyszne i orzeźwiające :) Za mną ciasto agrestowe już chodzi od dość kilku miesięcy. Może więcej niż pół roku. Byliśmy wtedy u znajomych na herbatce i Madzia upiekła takie pyszne ciasto z agrestem. Bajka. Przepisu oczywiście nie wzięłam, więc jak teraz
Smakowy Rajwodę i mieszać. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć miseczką i odłożyć na pół godziny żeby ciasto odpoczęło. Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 4-5 milimetry i szklanką wykroić kółka. Na każdym położyć po truskawce i dokładnie zlepić. Wkładać do gotującej się wody i na średnim ogniu od wypłynięcia gotować około 8 minut. Wyjąć łyżką cedzakową
Ala piecze i gotuje