ciasto z truskawkami - 12428 przepisów (strona:284/829)

ROLADA ŻYRAFA 188

szklanki cukru ¾  szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao Krem: 500 ml śmietany 30% łyżka żelatyny dowolne owoce u mnie 30 dkg truskawek cukier waniliowy Dekoracja: borówki, mięta PRZYGOTOWANIE: Ciasto Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie ciągle mieszając dodajemy cukier, miksujemy do chwili aż kryształki cukru nie będa wyczuwalne.  Następnie cały czas miksując(...)wzór wykładamy ciemne ciasto i pieczemy 10 - 15 minut w 170 st C. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy papier. Zawijamy w ściereczkę lub pergamin tak aby ciemne ciasto było w środku a wzorki na wierzchu rolady, i zostawiamy do ostygnięcia. Krem Żelatynę rozpuszczamy w około 0,3 szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia Śmietanę ubijamy na sztywno

RAROSSA
Rolada truskawkowa 173

Pyszna, lekka rolada z delikatnym musem truskawkowym, a że na truskawki akurat jest sezon... nic tylko robić i zajadać! Czas przygotowania: ok 40 min + chłodzenie Ilość porcji: 12 Składniki: Na ciasto: 3 jajka 2 łyżki drobnego cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego Składniki na mus: Ok 400g truskawek(...)ściereczkę posypaną cukrem waniliowym, tak by papier do pieczenia pozostał na górze. Papier od razu odklejamy, a ciasto zawijamy w rulon ze ściereczką i pozostawiamy do ostygnięcia.   Teraz kolej na mus truskawkowy. Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny w przegotowanej wodzie. Studzimy. Umyte truskawki wraz z cukrem miksujemy blenderem, dodając parę kropel soku z cytryny.   Do powstałego musu dodajemy przestudzona

Kolizje Smaków
Truskawki w galarecie 53

Truskawki w galarecie to wspaniały deser na lato i nie tylko. Ciekawie wygląda i wyśmienicie smakuje. Jeśli macie nadmiar truskawek, to już wiecie co z nimi

Wasze Przepisy
CIASTO NA OLEJU Z CZEREŚNIAMI Z BABCINEGO ZESZYTU 120

miękkie, wilgotne i wspaniale smakuje. Ciasto na oleju przygotowujemy szybko więc na spokojnie możemy przygotować go jak goście zadzwonią, że za godzinę będą u Was.   Ciasto możemy przygotować z naszych ulubionych owoców (truskawki, morele, maliny, jagody, brzoskwinie, jabłka, gruszki itp). Poza sezonem idealnie sprawdzą się owoce mrożone a latem świeże. Osobiście uwielbiam to ciasto z jagodami a także

Kuchnia w oparach
Rodzaje biszkoptów 196

Ciasto biszkoptowe to lekkie, puszyste ciasto idealny fundament do zrobienia pysznego tortu, ciast z galaretką, rolad czy biszkoptów. Robiąc ciasto biszkoptowe musimy pamiętać o jednej ważnej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Menu na imprezę – propozycje przepisów 266

cebulowa Na słodko Faworki z ciasta francuskiego Owocowy deser z nasionami chia FIT kulki owsiane z daktylami i orzechami Wściekła szarlotka Babci Zosi Galaretka z cydru Truskawki w czekoladzie Tarta z jabłkami na cieście francuskim Sałatki Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem Sałatka ryżowa z rybą wędzoną Sałatka z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem Sałatka z pieczoną papryką

Kuchnia Bazylii
Muffinki z truskawkami z posypką migdałową 109

10/10 robiłam z mąką pszenną i razową (na zdj. muffinki z mąka razową). Z pszenną wychodzą bardziej puszyste i mięciutkie. Na tą ilość ciasta można dać 1,5;2 lub 2,5 szkl. pokrojonych w kosteczkę truskawek zależy od Waszych upodobań. Źródło gazeta "Tina"      Składniki na około 15 muffinek: 2 i pół szklanki mąki pszennej(...)proszek, sodę. W drugim składniki mokre: jajka, maślankę, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać łyżką. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (3/4 ). Posypać kruszonką. Piec około 25 minut w 190ºC. Wystudzić

Kubki smaku
Sernikobrownie z musem truskawkowym 216

Sernikobrownie z musem truskawkowym to pomysł na upieczenie trzech ciast w jednym wypieku. Ciasto jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, ale pomimo tego jest bardzo smaczne, ponieważ smaki (czekoladowy, waniliowy i truskawkowy) idealnie się ze sobą komponują. Składniki na tortownicę do średnicy 24 cm: czekoladowy spód 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (150 g) 3/4 kostki masła (150 g) 1/2 szklanki zwykłego(...)jajka biała masa 600 g zmielonego twarogu 1 budyń o smaku waniliowym bądź śmietankowym (64 g proszku) 1/2 szklanki zwykłego cukru (110 g) 1 jajko różowa masa 300 g truskawek mrożonych 4 łyżki jogurtu greckiego (100 g) 1 galaretka, np. o smaku malinowym 1 szklanka wrzącej wody 1/4 szklanki zwykłego cukru (80 g) Najpierw przygotować mus truskawkowy . Mrożone truskawki przełożyć

Ugotować
Truskawkowe FIT mini serniczki 204

Sezon na truskawki w pełni więc zajadamy się nimi do woli ;) Dziś przygotowałam pyszne, zdrowe mini serniczki, którymi możemy zajadać się do woli J Jeśli dalej nie znasz żadnej dobrej strony ze zdrową żywnością to polecam Sklep NaturalnieZdrowe , gdzie znajdziesz mnóstwo zdrowych produktów, dzięki którym przygotujesz FIT posiłki J Składniki na 12 muffinków Babeczki: 250 gram maślanych herbatników 1 szklanka(...)soku z cytryny Przygotowanie: W malakserze zmiksuj wszystkie składniki na babeczki. Następnie wyłóż blaszkę na muf finki papilotkami i uformuj babeczki z gotowego ciast. Schłódź w lodówce 1-2 godziny. Truskawkowe serniczki: 400 gram świeżych truskawek 250 gram chudego twarożku 1 łyżka ksylitolu 1 łyżki żelatyny + 30 ml wrzątku Przygotowanie: Truskawki zmiksuj z twarożkiem i ksylitolem na gładki mus. Żelatynę

Kulinarna (nie)codzienność
Paszteciki z ciasta serowo-francuskiego 73

Czas czytania: 2 min Ciasto serowo-francuskie to przepis, który przyda się na wiele okazji. Wykorzystacie go do świątecznych pasztecików lub tarty z farszem wytrawnym, lub

SprawdzonaKuchnia.pl
Słomki ptysiowe 71

Czas czytania: 2 min Ciasto ptysiowe, inaczej zwane parzonym ma już swoją wielowiekową tradycję, ciasto wymyślił kucharz Katarzyny Medycejskiej w 1540 roku przygotowując dla niej ptysie

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta z karmelizowanym czosnkiem 74

Czas czytania: 2 min Ciasto francuskie, sery kozie, śmietana, trochę przypraw i dużo czosnku. To składniki, które będą potrzebne do przygotowania dzisiejszego dania, czyli tarty z

SprawdzonaKuchnia.pl
MarChEwKowo- RabArBaROwe CiastEczKa 165

Składniki: ciasto: 3 marchewki 4 łyżki cukru trzcinowego 1 kubek mąki 0,5 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Galaretka: 0,5 słoiczka dżemu truskawkowego 1 łodyżka rabarbaru 1 kubek truskawek Przygotowanie: marchewki(...)zcieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z cukrem oraz mąką, proszkiem, dodajemy schłodzone masło, zagniatamy na jednolite ciasto z ciast formujemy kulę, wstawiamy do lodówki dżem przekładamy na patelnię, podgrzewamy, dokładamy pokrojony w plasterki rabarbar oraz truskawki, podsmażamy, ciągle mieszając i uważając aby nie przypalić dżemu Piekarnik nagrzewamy do temp 180"C Cisto wałkujemy u wycinamy ciasteczka

Luźna Kuchnia
Ciasto- biszkopt, bita śmietana i truskawki 316

Jest to ciasto, które robię co roku obowiązkowo... przepis nie jest skomplikowany, wystarczy tylko upiec biszkopt, ubić kremówkę z mascarpone, położyć truskawki i zalać galaretką :) Składniki: biszkopt: 3 jajka, 50 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 100 g cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. krem: 300 ml śmietanki 30%, 1 łyżka cukru pudru, 120 g mascarpone, galaretka(...)pudrem na sztywną pianę. Dodajemy do niej pod koniec ubijania serek mascarpone. Przekładamy krem na biszkopt i schładzamy w lodówce. Na kremie układamy truskawki i wylewamy tężejącą galaretkę (2 galaretki rozpuściłam w 700 ml wody). Ciasto chłodzimy w lodówce całą noc. Ciasto podałam na Porcelana Bogucice

Aga w kuchni
Rolada w serduszka z kremem czekoladowym i truskawkami 114

cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady   Dodatkowo: 1/4 szkl syropu truskawkowego do nasączenia garść truskawek     Przygotowanie:   Masa dekoracyjna: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Do dać białko i zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z kakao, dobrze zmiksować do połączenia składników (ciasto będzie bardzo gęste!). Masę przełożyć do szprycy cukierniczej z chudą, okrągłą końcówką. Płaską, dużą blachę(...)Powoli wlewać ostudzoną czekoladę i miksować, aż składniki się połączą.   Roladę odwinąć, ściągnąć ściereczkę. Nasączyć biszkopt syropem truskawkowym, wysmarować kremem czekoladowym i posypać pokrojonymi wcześniej truskawkami. Z powrotem zwinąć ciasno w roladę. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego!   Inspiracja: klik

Nastoletnie Wypiekanie