smaczne przepisy. Dziś zaczynam od arcyprostego i arcyszybkiego ciasta, nie wymagającego pieczenia! Ciasto bardzo czekoladowe na spodzie z moich ulubionych ciasteczek Oreo. Potrzebujemy: - 300 g ciasteczek Oreo - 110 g roztopionego (niesolonego) masła - 200 g czekolady mlecznej - 100 g czekolady gorzkiej - 200 ml śmietanki 30% - kilka truskawek - obrane migdały - podłużna forma do pieczenia - robot kuchenny Ciasteczka mielimy w robocie kuchennym
W mojej holenderskiej kuchnizmiksowany z olejem, ciasto jest wilgotne, puszyste, delikatne i nie wymaga ponczowania. To jest moja wersja tego popularnego już od dosyć dawna ciasta w necie - wersja fit. Torcik przełożyłam kremem na bazie jogurtu i bitej śmietany, z truskawkami z dodatkiem pestek granatu. Niewielki dodatek żelatyny wspaniale stabilizuje krem. Tort jest obłędnie pyszny. Jak skosztujesz jestem pewna, że na jednym kawałku(...)Składniki na ciasto: 4 jaja L 1 szklanka oleju 350 g mrożonego szpinaku 1 szklanka mielonego ksylitolu/cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej Składniki na krem: 500 g jogurtu greckiego 250 ml śmietany kremówki 35% 4 płatki żelatyny (4 łyżeczki) 4 łyżki ksylitolu/ cukru pudru Dodatkowo: 500 g truskawek 1/2 granatu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tarce białą czekoladą oraz kokosowymi kuleczkami. Torcik chłodzimy kilka godzin w lodówce. Znajdź dosłownie 30 minut aby później cieszyć się wspólnymi chwilami z tak pysznym ciastem na talerzyku! A dodatkowo jest sezon na truskawki więc warto korzystać póki są! Do przygotowania torcika zwołajcie członków rodziny, będzie jeszcze szybciej! Bo takie wspomnienia na zawsze zapisują się w naszej pamięci. Mam nadzieję
VioletoweKucharzenieDziś u mnie ciasto kruche z rabarbarem i pianką budyniową ❣ Ciasto te można robić z dowolnymi owocami.Do tej pory robiłam je najczęściej z porzeczkami ,truskawkami. Aż nie spróbowałam z rabarbarem..🤩 Przepis na ciasto w linku poniżej https://dziuniagotuje.blogspot.com/2018/08/ciasto-kruche-z-porzeczkami-i-pianka.html?m=0
Przepisy mojej mamykwaśną śmietaną, i już:) żadnego ubijania, żadnego ucierania czy gotowania budyniu. Śmietana pod wpływem temperatury z biszkoptu zamienia się w pyszny krem. Na wierzch ciasta wystarczy wyłożyć owoce: brzoskwinie, a w sezonie – truskawki, które przykrywamy galaretką. Prawda, że proste? I pyszne, spróbujcie:) Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. drobnego cukru (ew. kryształ) 1 szkl. mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Smaki Na TalerzuDziś na blogu proste ciasto, idealne na upały, bo jego przygotowanie nie wymaga użycia piekarnika. Torcik nie jest zbyt słodki, a przepis nie jest wcale skomplikowany. Jedyny minus to taki, że zanim będziemy mogli ukroić sobie i delektować się kawałkiem torciku(...)studzimy przez około 15 minut i jeszcze ciepłą wylewamy na ciasteczkowy spód. Masę wyrównujemy i w jeszcze ciepłą kaszę wtykamy truskawki, tak aby połowa owocu wystawała ponad masę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 2- 3 godziny
Kulinarne przygody Gatityzamrażarce i czeka na wołanie burczącego brzucha- wypełnia go wieloma wartościami odżywczymi, które ukrywa w sobie owe ciasto. Nic innego tylko się zajadać, grzechem jest go nie spróbować. SKŁADNIKI: SPÓD: 1/2 szklanki migdałów 3/4 szklanki łuskanego słonecznika 3/4 szklanki żurawiny MASA: 150g truskawek 6 łyżek nasion chia banan łyżka ksylitolu (opcjonalnie) WYKONANIE: Migdały, słonecznik i żurawinę zalewamy wodą i odstawiamy(...)dokładnie razem blendujemy. Masa powinna być zbita. Przekładamy ją do aluminiowej formy. Truskawki miksujemy razem z bananem i ksylitolem. Do zmiksowanych składników dodajemy nasiona chia i całość energicznie mieszamy. Musimy uważać, żeby nie powstały nam grudki. Masę przelewamy do aluminiowej formy jako kolejną warstwę. Ciasto odkładamy do zamrażarki na kilka godzin
healthy dreamsSkładniki: Ciasto: tortownica o srednicy 25 cm 270 g mąki 1 łyżeczka sody sól 1/2 łyżeczki 226 g masła, temperatura pokojowa 200 - 250 g, cukier 2 duże jajka 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy 310 ml maślanki wypełnienie: 140 g, drobno posiekanej truskawki 85 g, jagody 50 g cukier Skórka z 1 cytryny 60 ml wody 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej(...)dokładnego połączenia składników. Wlać ciasto do przygotowanej tortownicy- (wysmarowanej masłem ) piec do złotego koloru,około 35-40 minut (czas pieczenia zależny od piekarnika) nadzienie: Gdy ciasto jest w piekarniku zrobić nadzienie owocowe. Dodać truskawki, jagody, cukier, skórkę z cytryny, wodę, mąkę kukurydzianą i sól w rondelku. Gotować na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, owoce zmiękną i całość zacznie gęstnieć
w mojej kuchniSkładniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 17 dag margaryny 2 żółtka 1 cukier waniliowy masa czekoladowo – orzechowa: 2/3 tabliczki czekolady 10 dag posiekanych orzechów włoskich 1/3 … Czytaj dalej Kostka z truskawką
czarrna od kuchnipieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. 600 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 200 gr truskawek słodkie kakao do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki: mąka, cukier, proszek do pieczenia, jajka, masło, kakao- miksujemy do całkowitego połączenia- około 5 min. Ciasto wykładamy do foremki 20x30, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku(...)patyczka. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Ubijamy śmietanę z cukrem . Ciasto przecinamy na dwie części. Dobrze jest nasączyć ciasto ( np wodą z cytryną ) Na ciasto nakładamy połowę bitej śmietany. Na śmietanę nakładamy truskawki. Przykrywamy plackiem, i górę smarujemy resztą bitej śmietany. Serduszka :) Z papieru wycinamy serduszka. Papier dzielimy na pół i rysujemy 3 pół serduszka. Wycinamy. Teraz składamy
Smaki EdytyTruskawki i rabarbar świetne połączenie..ale oczywiście można dać inne owoce.. Ciasto drożdżowe 50 dkg mąki 40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru 80 ml oleju 1 jajko szczypta soli Masa rabarbarowo-truskawkowa: kilka łodyg rabarbaru truskawki 1 budyni np.malinowy cukier waniliowy 100 ml wody + 6 łyżek wody 60 g cukru(...)około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, olej, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Do rondla wlać 100 ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać
Moje domowe kucharzeniePiekłam to ciasto kiedy miałam jeszcze w ogrodzie piękny i jędrny rabarbar, a sezon na truskawki dopiero się rozkręcał. Z pewnych przyczyn jednak nie opublikowałam go wcześniej. Jeśli nie macie już dostępu ani do rabarbaru, ani do truskawek, możecie je upiec praktycznie ze wszystkimi innymi owocami lata ( ale jeśli tylko będziecie mieć możliwość upieczcie poniższą wersję; połączenie rabarbaru i truskawek(...)dokładnie wylepić nim jej spód. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem wstawić do lodówki. Przed pieczeniem nakłuć widelcem. Piec przez około 15 - 18 minut w temperaturze 180°C, na jasnobrązowy kolor. Nadzienie: Rabarbar umyć i pokroić na około 2 cm kawałki ( łodyg nie trzeba obierać ). Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na połowę, a duże na 3 części. Rabarbar i truskawki
Opowieści z piekarnikacytryny, skórkę cytrynową oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość miksujemy, aż uzyskamy gładką masę ciasto przekładamy do np. tortownicy ( 21-22cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy truskawki rozcięciem ku górze lub jeżeli są małe to wtedy całe pieczemy około 50-55 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym
Słodkie zapomnieniepowierzchni formy, łącznie z brzegami. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. W między czasie przygotowujemy masę do tarty. W rondelku na małym ogniu podgrzewamy śmietankę, nie zagotowujemy jej. Kostki białej czekolady rozpuszczamy w gorącej śmietance. Masę energicznie mieszamy za pomocą rózgi (trzepaczki), aż całość zgęstnieje. Gotową masę odstawiamy do przestygnięcia. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy(...)mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Masę z białej czekolady przelewamy na schłodzony spód z herbatników. Na wierzchu układamy wcześniej przygotowane truskawki. Tartę wstawiamy do lodówki i chłodzimy przed podaniem około 2 godz. Ciasto możemy dekorować świeżymi listkami melisy i cukrem pudrem. Smacznego
kulinarnyJa