jogurtu oraz pominęłam warstwę z galaretką truskawkową. Wyszło naprawdę pyszne ciasto. Sami spróbujcie! Składniki (blaszka 20x36cm): 4 jajka 1 szklanka mąki 2/3 szklanki cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże kubki jogurtu naturalnego 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 2 galaretki agrestowe + 500 ml wody truskawki Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka(...)grudek żelatyny w masie jogurtowej. Lekko tężącą masę jogurtową przełożyć na wystudzony biszkopt. Na warstwie jogurtowej ułożyć połówki truskawek. Całość włożyć do lodówki, by masa dobrze stężała. 3. Na koniec wykładamy galaretkę zieloną rozpuszczoną w 500 ml wrzątku, ostudzoną, lekko tężącą. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego!!! Źródło: Na podstawie ciasta siostry Anastazji z książki "143 przysmaki siostry Anastazji
Kuchnia domowa Anipyszny i bardzo prosty do wykonania torcik truskawkowy. Delikatny biszkopt przełożony masą z mascarpone i śmietany. Na wierzchu truskawki zatopione w przezroczystej galaretce. Smaczny i prosty przepis dla tych, którzy nie potrafią piec tortów. To także idealny przepis na niedzielne ciasto lub po prostu jako pyszny deser dla wszystkich łasuchów i wielbicieli truskawek. Torcik ten możecie zrobić również z dodatkiem
To co lubię - gotuję i polecamLekkie i smaczne ciasto w sam raz na upalne dni. Zamiast truskawek możemy użyć dowolnych owoców. Składniki ciasto ( 25 x 40 cm ) 4 jajka 150 g
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyCrème pâtissière czyli krem budyniowy: 250 ml mleka 50g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 40g mąki ziemniaczanej 3 żółtka 1 łyżka miękkiego masła Dodatkowo: truskawki ok. 8 szt. 40g galaretki truskawkowej (pół opakowania) Wykonanie: Ciasto kruche: Mąki i cukier wymieszaj w misce. Dodaj miękkie masło i rozetrzyj palcami do uzyskania kruszonki. Żółtka rozbełtaj z solą i wlej do pozostałych składników(...)Pozostaw do całkowitego wystygniącia. Jak zrobić idealne ciasto kruche na babeczki przeczytaj tutaj . Galaretka: Wsyp do szklanki i zalej 50 ml zimnej wody, odstaw na 10 min do napęcznienia. Następnie dolej jeszcze 70 ml tym razem gorącej wody i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystygnięcia po czym wstaw do lodówki żeby galaretka zaczęła tężeć. Crème pâtissière: Mleko zagotuj. Żółtka
Słodki Blogciasto z ich udziałem. Biszkopt się pięknie upiekł, masa ubiła, a truskawki były nawet słodkie...zatem polecam. Składniki: na biszkopt: 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 500 ml śmietany 36% 200 g mascarpone 6 łyżek cukru pudru Dodatki : 1 galaretka truskawkowa(...)wierzch drugą część biszkoptu i rozsmarować na nim resztę masy. Na wierzchu śmietany ułożyć poprzekrajane truskawki a łyżką na owoce nakładać naprzemiennie małymi porcjami obie galaretki. Posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki aby masa stężała. Przed podaniem ciasto udekorować listeczkami mięty. Pokroić na porcje i podawać...Smacznego
Gosia gotujemleka 3,2 % 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 całe jajka 2 budynie waniliowe 0,5 szklanki mąki pszennej kostka masła MUS TRUSKAWKOWY 80 dag truskawek 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa 2 łyżki żelatyny cukier do smaku MASA ŚMIETANOWA: 2 śmietany śnieżki 1 szklanka zimnego mleka 3-4 łyżki jogurtu greckiego 1 kopiata łyżka żelatyny lub: 400 ml śmietany(...)minut w temperaturze 150 stopni C termoobieg lub 170-180 stopni C ustawienie góra dół. ROBIMY MUS: Truskawki miksujemy, przelewamy do garnka i podgrzewamy. Dosypujemy cukier do smaku. Gdy mus się zagotuje, wyłączamy płomień i dodajemy galaretkę. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tyle żeby ją przykryć. Rozpuszczamy w mikrofali. Również dajemy do musu. Ostawiamy do zgęstnienia. GOTUJEMY BUDYŃ: Połowę
Pani na deserTakie ciasto to znakomita propozycja dla fanów deserów z truskawkami w każdej postaci. Łączy w sobie tradycyjny biszkopt, galaretkę i pyszną masę śmietanową z mascarpone. Całość posypana prażonymi płatkami migdałów zadowoli każdego łasucha. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 100g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 160g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej Warstwa truskawkowa: 700g truskawek 2 galaretki(...)Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić. 2. Warstwa truskawkowa: Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w małą kostkę. Galaretki i żelatynę rozpuścić w 800 ml wrzątku
Szalona Kuchnia Ewelinymasła 270 g cukru 135 g mąki Składniki na mus truskawkowy: niecały 1 kg truskawek 3 - 4 łyżeczki żelatyny 1 galaretka o smaku truskawkowym opcjonalnie cukier do smaku (ja nie dodałam bo truskawki były bardzo słodkie) 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( ja nie dodałam) Masło włożyłam do małego garnka i rozpuściłam na małym ogniu. Dodałam połamane kostki czekolady. Mieszałam(...)około 35 minut. Mus można przygotować wcześniej i wstawić do lodówki. Zacznijmy od naszych truskawek. Zblendowałam je na gładką masę. Dodałam rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i galaretkę. Można zamiast galaretki dodać więcej żelatyny i rozpuszczone w zimnej wodzie 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Na wystudzone ciasto wlałam sos z truskawek. Wstawiłam ciasto do lodówki aż mus stężał. Smacznego
potrawyregionalneRobiłam czekoladową kopułę , była też wersja owocowa a tym razem zapraszam na truskawkową. Jest z nią trochę zabawy bo trzeba wyłozyć miske truskawkami a potem czekać
Monia miesza i gotujeulubionych owoców, ja wykorzystałam truskawki, jagody i poziomki. Chyba specjalnie nie trzeba go zachwalać, myślę że skusi się na nie każdy miłośnik ciast z galaretką. *blaszka 25*34 cm Składniki: paczka okrągłych biszkoptów 250 g truskawek szklanka jagód 1/2 szklanki poziomek 500 m mleka 5 łyżek żelatyny 5 jajek 1 szklanka cukru 250 g masła 2 łyżki kakao
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżeczki, herbata z cytryną 3/4 szklanki truskawki 70 dag, cukier 2 łyżki, galaretka cytrynowa 2 opakowania Jajka, cukier, olej, dojrzały mocno banan mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i utrzeć na gładką masę dość gęstą. Forma silikonowa 25x25 cm, do formy wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch, piec w nagrzanym piekarniku(...)formie i zimne nasączyć herbatą z cytryną. Umyte truskawki bez szypułek w garnku zmiksować dokładnie, truskawki zagotować i gotować z 3 minuty mieszając, zdjąć z ognia i wsypać cukier i galaretki, dobrze wymieszać do rozpuszczenia galaretek, wystudzić. Gdy masa zaczyna tężeć wyłożyć na ciasto w formie i schować do lodówki na kilka godzin - najlepsze ciasto bananowo-kakaowe z dodatkiem
W Mojej Kuchni Lubięgalaretką i bitą śmietaną Biszkopt z masą budyniowo-galaretkową z owocami Brazylianka Brownie piernikowe Chlebek bananowy Chlebek watykański - ciasto szczęścia Ciasto 3Bit Ciasto balowe Ciasto Bounty Ciasto cappuccino Ciasto chałwowe Ciasto Cielaczek Ciasto Cygańskie ścieżki Ciasto czekoladowe Ciasto drożdżowe z ananasem Ciasto drożdżowe z kruszonką Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką Ciasto drożdżowe z rabarbarem Ciasto Gargamel(...)Ciasto kakaowe ze śliwkami Ciasto Kruszynka / Niebo Ciasto kubusiowe Ciasto mandarynkowe Ciasto marchewkowe z kremem Ciasto maślankowe z czarną porzeczką Ciasto maślankowe z czerwonymi porzeczkami Ciasto maślankowe z truskawkami Ciasto piernikowe z jabłkami Ciasto św. Jakuba Ciasto kruche z brzoskwiniami Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem Ciasto kruche z morelami Ciasto kruche z borówkami, wiśniami i budyniową pianką
Kuchnia domowa Aniprzepyszną, kruchą tartę z lekkim, jogurtowym kremem i owocami. Ja sięgnęłam po maliny, czereśnie i truskawki – Wy śmiało możecie zrobić swoją ulubioną wersję! Polecam! Os. taki krem jogurtowy jest również świetnym pomysłem do przygotowania małych tartaletek na jeden kęs! Spróbujcie! SKŁADNIKI: KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 200 g * masło – 100 g * cukier – 90 g * żółtko – 1 szt * śmietana kwaśna(...)ulubione owoce: maliny, truskawki, wiśnie, czereśnie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciastem wylepiamy foremkę, nakłuwamy, wypiekamy na złoto, studzimy. KREM JOGURTOWY: Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy
Ostra na Słodkopropozycja super smacznego ciasta z truskawkami. Do tego mała czarna i relaks w ogrodzie:D Składniki: 1 kostka masła 8 łyżek cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 7 łyżek mąki 5 łyżek mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 60 dag truskawek 1 czekolada mleczna 2 kostki twarogu 6 łyżek cukru 1 opakowanie galaretki cytrynowej lub brzoskwiniowej(...)Upieczone wyjmuję, studzę i kroję wzdłuż na 2 części. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i smaruję spód ciasta. Truskawki, myję, usuwam szypułki, kroję na połowy i układam na posmarowanym czekoladą spodzie ciasta wypukłą stroną do góry. Twaróg miksuję z cukrem. Galaretkę rozpuszczam z szklance wrzątku, studzę i cienkim strumieniem dolewam do masy twarogowej. Kremówkę ubijam na sztywno i mieszam
Ciasteczkowy Potwór