który można chyba nazwać wersją myśliwską: z grzybami, suszonymi śliwkami i jałowcem. Jeśli dysponujemy odpowiednio dużym garnkiem ciśnieniowym, to znacznie szybciej i łatwiej przeprowadzimy kapustę w stan bigosu. Wbrew pozorom nie jest to wcale nowoczesna metoda, nasi przodkowie też tak gotowali. W dawnych czasach zalepiano szczelinę wokół pokrywy kotła ciastem, a gdy bigos był już gotowy wybuchał(...)nadzieję, że strażnicy tradycji kulinarnych wybaczą mi dodatek koncentratu pomidorowego, którego brak w staropolskich przepisach ;) Składniki: kiszona kapusta 2 kg świeża kapusta 1 główka około 2 kg grzyby suszone około 50 g śliwki suszone 200 g kiełbasa około 400 g filet z indyka lub kurczaka około 400 g pieczona wieprzowinalub wołowina (ew. surowe) około 300 g czosnek
głodny alergikreguluje przemiane materii i jest doskonały do ciężkich dań. Składniki: Ciasto kruche: 400 g mąki 200 g masła 1 całe jajko 3 żółtka szczypta soli kminek mielony Nałożenie: 1 kg kiszonej kapusty 1 kg ziemniaków 200 ml śmietany 36% masło klarowane do smażenia kilka suszonych śliwek 2 jabłka bez skórki 2 cebule bulion warzywny kminek mielony sól pieprz
Kubki smakuDzisiejsze śniadanie zjadłam z wielkim uśmiechem na twarzy. Czekałam na nie z wielką niecierpliwością od wczorajszego wieczoru. Przygotowałam ciasto marchewkowe- drożdżowe, na płatkach orkiszowych, z kremem z tofu i mleka kokosowego. Standardowo połączyłam jak najwięcej różnorodnych składników, przez co określenie smaku marchewkowca jest wręcz nierealne... Zapomniałam wspomnieć, że do kremu dodałam odrobinę soku z cytryny, co zdecydowanie mogę nazwać(...)SKŁADNIKI: marchewka 5 łyżek płatków orkiszowych łyżka nasion chia 1/4 szklanki mleka roślinnego 10g drożdży 2 suszone śliwki łyżeczka cynamonu łyżeczka soku z cytryny 6 łyżek mleka kokosowego ok 30g tofu WYKONANIE: marchewkę trzemy na malutkich oczkach, płatki mielimy na mąkę, śliwki kroimy w plasterki, drożdże rozpuszczamy w mleku- wszystko razem mieszamy do zmieszanych składników dodajemy cynamon i nasiona
healthy dreamsWyjątkowe i zjawiskowe ciasteczka na patyku. Na wyjątkowy, magiczny czas Świąt Bożego Narodzenia. Nie tylko przepięknie przyozdobią stół, ale zachwycą Was smakiem. Świątecznym smakiem! Piernika, suszonej śliwki, daktyli, prawdziwej czekolady i chrupiącej chmurki z posypki karmelowej. Wspaniała odmiana dla sztampowych ciastek. Sposób podania i wygląd zachwyci każdego. Przez chwilę możesz poczuć się znów jak dziecko ;-). To co wchodzisz(...)wymieszaniu i połączeniu się masy. Wystudź masę. Następnie wszystkie suche składniki wymieszaj z mokrymi. Zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce przez 15 minut. Rozwałkuj, powycinaj foremką pierniki. Pieczemy 9 minut w temp. 180 stopni. Piekarnik grzanie: termoobieg. Pierniczki studzimy. - 120 g SUSZONEJ ŚLIWKI - 120 g SUSZONYCH DAKTYLI - 3 ŁYŻKI KAKAO - 100 g MASŁA - 50 g CZEKOLADY MLECZNEJ WYKONANIE
SMYKWKUCHNIpieczenia keksówki i pieczemy 60 minut (do tzw suchego patyka) w temperaturze 175 stopni C. Po wystudzeniu ciasto pokrywamy polewą czekoladową z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady wymieszanej z masłem i śmietaną. Dekorujemy bakaliami (żurawiną, suszonymi śliwkami, orzechami, morelami, migdałami
Smakowity Blog Kulinarnygórskich 200 g mąki kukurydzianej 100 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka bakalie (rodzynki, posiekane orzechy, suszone śliwki…) Wykonanie: Suche składniki (płatki, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i bakalie) wymieszać. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Z ciasta formować niewielkie kulki, spłaszczyć je i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Aby ułatwić sobie lepienie ciastek
Mama Gotujestopniach. I gotowe! 10. Muffiny z bakaliami zamiast keksa Nie wiem, czy to dobry pomysł - taka zamiana, ale postaram się Was przekonać. Po pierwsze. O ile przygotowanie ciasta na keks wyniesie do 30 minut, to samo pieczenie trwa 55 minut, do godziny. A muffinki - do 20 minut pieczemy! Po drugie. Muffinki możemy zrobić w różnych wersjach, wedle upodobań(...)jajka dodatki, bakalie (wiórki kokosowe, mak, rodzynki, kakao, żurawina, skórka cytrynowa, śliwki suszone, orzechy i inne) Przygotowanie: Suche składniki mieszamy. Mokre - margarynę roztapiamy, dodajemy mleko i rozkłócone jajko. Mieszamy. Wlewamy do składników suchych. Mieszamy całość, mogą być grudki. Teraz czas na naszą fantazję, czyli dodatki :) Dzielimy ciasto na tyle części, ile chcemy mieć wariacji - z wiórkami, z makiem
dobra gospodyni dom wesołym czynibakalie ( u mnie tym razem garść moreli suszonych, garść orzechów włoskich i śliwek suszonych) dżem (najlepiej z czarnej porzeczki) krem do karpatki mleko Białka ubijamy na sztywno z solą, a następnie partiami wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Schłodzone kruche ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy 2 placki, które następnie przekładamy do formy 25x33
Cynamonowe szczęściewersji cytrynowej, – z przyprawą do piernika i tartymi orzechami, – ze świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami, śliwkami, tartymi jabłkami, – z owocami z puszki: ananasem, brzoskwiniami, – z mrożonymi owocami: malinami, czereśniami, wiśniami, porzeczkami, borówkami, – z suszonymi owocami, bakaliami, żurawiną, rodzynkami, – przełożone kremem, konfiturą, dżemem. Ciasto truskawkowe bez miksera podaję posypane wiórkami, tartymi orzechami lub cukrem pudrem, dekoruję świeżymi truskawkami. Składniki
Zasmakuj KuchniUwielbiam śliwki w czekoladzie, zresztą śliwki w ogóle czy to świeże, suszone, wędzone to już rarytas. Gdy czwarty raz z rzędu trafiłam na wstrętne śliwki
greenscarfszkl cukru pudru ziarenka z 1 laski wanilii łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy Ciasto orzechowe: 10 jajek szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mąki krupczatki 10 dag posiekanych orzechów 20 dag pokrojonych suszonych śliwek Masa ajerkoniakowa: 3/4l mleka 3 żółtka 2 duże budynie waniliowe (takie na 3/4l mleka) 1/2 szkl cukru 1 margaryna(...)zmielony ser. Białka ubić na sztywna pianę, wymieszać szpatułką z masą serową. Wylać do 2 blaszek wyłożonych papierem do pieczenia (24x36cm). Piec ok 30-40 minut w 180st. Ostudzić. Ciasto orzechowe: Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i po 1 żółtku. na końcu wmieszać resztę składników. Upiec 2 placki w blaszkach 24x36cm w 180st., do zarumienienia
Smakołyki Asisposobów. Do masy przed wypiekiem dodać suszone śliwki i orzechy. Po upieczeniu przekroić poziomo na dwie części i przełożyć je powidłami śliwkowymi lub porzeczkowymi. Polać polewą czekoladową – w rondelku podgrzać i połączyć 100 g gorzkiej czekolady i 50 g masła, wymieszać dokładnie, uważając, aby masa się nie przypaliła. Lekko ostudzoną wylać na ciasto. Składniki 100 g masło 2 łyżka
Kucharzycaugotowany, zmielony mak. Do kutii dodaje się miód i bakalie, takie jak orzechy, rodzynki, czy wędzone albo suszone śliwki. Na południu Podkarpacia, w rejonie Beskidu Dukielskiego, do kutii dodaje się również śmietanę. Tam też niekiedy pszenicę zastępuje się upieczonymi kuleczkami z ciasta drożdżowego, skropionymi mlekiem i posłodzonymi miodem. W innych rejonach kraju pszenica bywa zastępowana pęczakiem, który po ugotowaniu(...)Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia". Kutia - kuchnia podkarpacka Składniki: 200 g obłuskanej (obtłuczonej) pszenicy 200 g miodu 200 g maku 100 g cukru bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, śliwki wędzone lub suszone (po 50- 100 g każdego rodzaju) Pszenicę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Odcedzamy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości, uważając by jej nie rozgotować (około
Trzeci talerzsuszonych pomidorów, druga z dodatkiem śliwki suszonej. Obie wyśmienite!Składniki:500 g mąki pszennej 450250 ml ciepłej wody30 g świeżych drożdży półtorej łyżeczki solipół łyżeczki cukru3 łyżki oliwy z oliwek EXTRA VERGINE Olitalia 300 g sera żółtegopomidory suszone w oleju PONTI dobra gatunkowo kiełbasa cienka1 cebulasos pomidorowy z ziołamiboczek wędzony 10 długich plastrówkilka szt śliwek suszonych100(...)wyrośnięcia ok 40-60 min (do podwojenia swojej wielkości). Następnie dzielimy ciasto na porcje. Z całości wyjdzie nam 2 olbrzymie pizze, 4 małe, lub więcej mini pizzy na cienkim cieście.Każdą porcję ciasta dokładnie rozciągamy, wałkujemy na okrągło. Na obrzeża układamy starty ser i zwijamy dokładnie zlepiając ciasto. Na środek wykładamy porcję ulubionego sosu pomidorowego, na niego porcję startego żółtego
Malinowe Pocałunki