ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:180/376)

Tarteletki ze śliwkami 200

śliwkami czy jabłkami i posypane kruszonką.Składniki:1 szklanka mąki2 jajka0,5 szklanki cukru0,5 kostki masła1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaśliwkikonfitura śliwkowaSkładniki na kruszonkę znajdziecie tu Masło wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękło. W misce mieszamy mąkę cukier i proszek. Dodajemy jajka oraz masło i dokładnie zagniatamy całą masę.Ciasto wałkujemy na stolnicy(...)szerokości kilku centymetrów (w zależności od brzegu foremki) i dokładamy do spodów.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Wnętrza tarteletek smarujemy konfiturą. Śliwki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i kładziemy na konfiturę. Całość przykrywamy cienkimi paskami ciasta i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 15-20 min.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
TORT RYBA "POŁÓW DNIA" (PRZEPIS Z PRZYJĘCIA URODZINOWEGO W STYLU WĘDKARSKIM) 173

MASĘ MAŚLANĄ DO OBŁOŻENIA TORTU: 500 g miękkiego masła 4 łyżki cukru pudru odrobina aromatu śmietankowego DODATKOWO: gotowa biała masa cukrowa (kupiłam gotowy, rozwałkowany blat ciasta o wadze 450 g, zapakowany jak ciasto francuskie) barwniki spożywcze w żelu: czarny i niebieski (lub inne według uznania) barwnik spożywczy w proszku: srebrny WYKONANIE: BROWNIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Blachę(...)czekoladowej, zmiksuj dobrze, po czym dodaj mąkę i szczyptę soli, i ponownie zmiksuj całość krótko na gładko. Do masy dodaj posiekane drobno śliwki suszone i wymieszaj. Przelej masę na blachę i piecz brownie przez około 30 min (ciasto ma pozostać wilgotne w środku, ale nie surowe). KREM CYNAMONOWY: Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodając w połowie ubijania cukier puder

Słodko-Słony Świat Ilony
Słodkie środy - Rogaliki z kandyzowanym aloesem, gruszką i suszonymi śliwkami 156

kandyzowanego aloesu SKWORCU 1 gruszka 100 g suszonych śliwek 1/2 cytryny 3/4 szklanki cukru pudru kilka orzechów włoskich  PRZYGOTOWANIE: Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy do nich mąkę ze szczyptą soli, jajko, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odkładamy je na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy(...)dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy, na kształt koła. Tniemy na 8 części. Kandyzowany aloes, śliwki i obrana gruszkę miksujemy na masę, nie musi być całkiem gładka.  Na każdy trójkąt ciasta nakładamy łyżeczkę farszu i zwijamy w rogalika. Układamy na blaszce,  z wierzchu smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta z mascarpone i śliwkami oraz prezent od BioPlanet :) 313

mascarpone 100 g cukru pudru trzcinowego 2 jajka skórka z 1 cytryny 10 śliwek robaczywek ;) CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie suche składniki na spód mieszamy ze sobą. Dodajemy zimną wodę i pokrojone w kostkę masło. Wszystko razem zagniatamy na jednolite ciasto (nie za długo, żeby nie ogrzać za bardzo masła), formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy(...)Ciasto wyciągamy z lodówki, nakrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy ryżem lub grochem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 4. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni. Mascarpone, jajka, pozostały cukier oraz skórkę cytryny wkładamy do miski i dokładnie razem ubijamy. Następnie przekładamy masę na upieczony spód. Śliwki kroimy

My Culinary Art
Tarta owocowa 183

same lecą na potęgę. U mnie na przerobienie czekają jeszcze jabłka, szara reneta, więc pewnie na czasie będę musieć się za nie zabrać, ale póki co polecam tartę ze śliwkami i gruszkami. Do przygotowanie w kilka chwil, do zjedzenia także 😋  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)masła 1 żółtko ⅓ szklanki cukru pudru Krem: 1 jajko 2 żółtka 170ml śmietanki30% 2 łyżki mąki tortowej ½ szklanki cukru Dodatkowo: 2 gruszki Kilka śliwek Cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania Spód: Składniki na ciasto siekamy, zagniatamy i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Następnie wykładamy blaszkę (spód i boki) i nakłuwamy widelcem. Przykładamy papierem do pieczenia i obciążamy

Kuchnia w czekoladzie
Bakaliowy Torcik 147

wcześniej ulubione bakalie przekładamy do jednego pojemnika, zalewamy ciepłą herbatą i odstawiamy na 24 godziny a następnie odcedzamy (herbaty nie wylewamy posłuży nam do napączowania ciasta) i te większe bakalie typu morela lub suszona śliwka kroimy na mniejsze kawałki. Gdy to mamy gotowe może upiec biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie porcjami dodajemy cukrem

Zainspirowana w kuchni
mocno pachnący chleb na zakwasie z wędzonymi śliwkami 184

razowej woda 1 łyżeczka soli 20 suszonych śliwek sposób wykonania Do miski  wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy osiem łyżek  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta(...)chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, podzielone na pół suszone śliwki, oraz sól. Całość mieszamy  łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto.  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji klejącej się

Miód i pieprz
Mazurek bakaliowy babci Basi 176

którymi będziemy obklejać granice mazurka (trójkąty, kwadraty, prostokąty itp. w moim przypadku wkoło blaszki ), Zrobić wałeczek o średnicy 1 i 1/2 cm , przygniatać do ciasta palcami lub nożem . Przygotowane ciasto podziurkować widelcem i włożyć do mocno nagrzanego piekarnika – 200-220 st C. ! Upiec na złoty kolor – PILNOWAĆ , bo szybka ciemnieje! – trwa to ok 15-20 min. Placek(...)wyboru, jakie lubimy,! ( migdały, wszelkiego rodzaju orzechy, śliwki suszone, morele suszone, rodzynki, żurawina, pestki słonecznika, pestki dyni , skórka pomarańczowa itp. ) Większe bakalie jak np. suszone śliwki, morele kroimy na mniejsze kawałki . Tak przygotowane ciasto zalewamy polewą czekoladową lub lukrem – wszystko wg upodobania Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Makowiec zawijany z ciastem na piwie 149

Mnóstwo pysznego maku, świetne ciasto i doskonałe trzymanie – to uwielbiam w makowcach. A makowiec zawijany z ciastem na piwie spełnia wszystkie te wymogi. Świetna propozycja nie tylko na święta Składniki na ciasto: 2 ½ szklanki mąki ½ szklanki piwa 200 g masła 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki zagniatam i formuję kulkę, która wkładam na 40 minut do lodówki. W tym czasie(...)mąki Korzystam z suchego maku mielonego, bo tak jest łatwiej i szybciej Mak zalewam gorącym mlekiem, mieszam i odstawiam do przestygnięcia. Masło rozpuszczam. Śliwki kroję w kostkę, orzechy siekam. Do masy makowej dodaję płatki migdałów, orzechy, śliwki skórkę pomarańczową, miód, rozpuszczone masło, żółtka i mieszam. Piwo mieszam z mąką i odstawiam na kilka minut. Białka ubijam, a pod koniec ubijania

Słodki sentyment
Ciasta na Święta 886

Pierniki, makowce, serniki i wiele innych pomysłów na Świąteczne ciasta. Piernik LAST MINUTE Ciasto piernikowe z żurawiną w czekoladzie Piernik Staropolski Sernik ze śliwką Sernik gotowany na biszkoptach Sernik z musem brzoskwiniowym Sernik z rosą na czekoladowym spodzie Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie Sernik śmietankowy Sernik z rosą Śmietanowiec Seromak Makowiec Gwiazda Ciasto Kubuś Ciasto Shrek Ciasto 3 bit Ciasto

Lena Gotuje
DROŻDŻÓWKI Z JABŁKIEM 122

marketach. Wykonanie nie jest trudne, poradzi sobie z nimi każdy :) SKŁADNIKI: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 1 jajko szklanka mleka 20g świeżych drożdży 40g -50g roztopionego masła szczypta soli kruszonka: 200g mąki 100g cukru 50g masła ponadto: 2 duże jabłka   4 śliwki węgierki 2 łyżki cukru brązowego cynamon, kardamon, imbir bułka tarta(...)odchodzić" od ręki, w razie potrzeby podsypywać mąką. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość). W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać wydrylowane i pokrojone śliwki. Przełożyć owoce na patelnię i zasypać cukrem. Smażyć aż owoce zmiękną, rozpadną i odparują. Doprawić cynamonem, kardamonem i imbirem

Kuchnia w opałach
Szybkie i tanie ciasto ze śliwkami 193

ucierać ciasto Dodawać stopniowo olej i proszek do pieczenia, nadal ucierać Utartą masę przelać do wysmarowanej blaszki o wymiarach 35 x 25 cm, ja ciasto upiekłam z połowy składników w prodiżu Na wierzch ułożyć połówki śliwek ( skórką do dołu ), piec w temp. 180-190 *C do zarumienienia Czas pieczenia w prodiżu około 1 godz. Pomysł na upieczenie tego ciasta podsunęła

Proste Potrawy
Świąteczna stefanka 626

jest typowym miodownikiem, jednak do ciasta dodajemy miód i jest on bardzo wyczuwalny w smaku. Wszystko jest przełożone domowymi powidłami ze śliwek i kremem na bazie kaszy manny. O razu zapachniało w domu Świętami...  Inspiracja Ciasto: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 200g margaryny,  2 jajka,  6 łyżek cukru,  5 łyżek miodu,  2 łyżki kakao

Z miłości do słodkości
Sernik wiedeński z musem śliwkowym 204

sztuk herbatników 1/3 szklanki mleka Sernik: 1 kg mielonego twarogu 200g masła 8 dużych jajek 200g cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mus owocowy: 500g śliwek węgierek 2 łyżki cukru 100 ml wody 2 galaretki truskawkowe 500ml śmietanki kremówki 36%       ***Jajka oraz ser należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Masło roztapiamy(...)opcji góra/dół i pieczemy przez około 80-90 minut- aż ser całkowicie się zetnie. Po upieczeniu nie otwieramy piekarnika przez godzinę. Następnie ciasto wyjmujemy i odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Przygotowujemy mus: śliwki pozbawiamy pestek, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem *** *** Dodajemy wodę i całość podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok *** *** Owoce blendujemy

Blog z Apetytem
Zajączki – wielkanocne paszteciki z mięsem 534

rosołu) 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa   Dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki mleka suszone śliwki lub żurawina     *** Mąkę rozcieramy z miękkim masłem. Suche drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem. Następnie wszystkie składniki na ciasto łączymy razem, zagniatając je. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce(...)wyrazisty” *** *** Odrywamy kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je i nakładamy na środek łyżeczkę farszu *** *** Zlepiamy brzegi ciasta, tworząc podłużny brzuszek zajączka. Do tułowia dolepiamy głowę, ogonek, uszy i nosek. Te części najlepiej przed przyklejeniem delikatnie zwilżyć wodą *** *** Śliwki lub żurawinę kroimy na małe kawałki i wykorzystujemy je jako zajączkowe oczy. Najlepiej pomóc sobie w ich wbiciu wykałaczką *** *** Gotowe

Blog z Apetytem