marketach. Wykonanie nie jest trudne, poradzi sobie z nimi każdy :) SKŁADNIKI: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 1 jajko szklanka mleka 20g świeżych drożdży 40g -50g roztopionego masła szczypta soli kruszonka: 200g mąki 100g cukru 50g masła ponadto: 2 duże jabłka 4 śliwki węgierki 2 łyżki cukru brązowego cynamon, kardamon, imbir bułka tarta(...)odchodzić" od ręki, w razie potrzeby podsypywać mąką. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość). W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać wydrylowane i pokrojone śliwki. Przełożyć owoce na patelnię i zasypać cukrem. Smażyć aż owoce zmiękną, rozpadną i odparują. Doprawić cynamonem, kardamonem i imbirem
Kuchnia w opałachjest typowym miodownikiem, jednak do ciasta dodajemy miód i jest on bardzo wyczuwalny w smaku. Wszystko jest przełożone domowymi powidłami ze śliwek i kremem na bazie kaszy manny. O razu zapachniało w domu Świętami... Inspiracja Ciasto: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 200g margaryny, 2 jajka, 6 łyżek cukru, 5 łyżek miodu, 2 łyżki kakao
Z miłości do słodkościTarta - cudownie kruchuteńka, z pysznym nadzieniem czyli kremowym serem i słodkimi owocami. Pyszna jak marzenie, tak orzekły Żarłoczki pochłaniając kawałek za kawałkiem w weekendowe popołudnie. A
Smaczna Pyzadosłownie w 20 minut. To jest idealny deser na niespodziewanych gości., a używamy owoców dostępnych prawie w każdym domu, możemy gruszki zastąpić jabłkami albo śliwkami. Jesienią ma być słodko, kolorowo i bardzo owocowo :) Składniki: ciasto 50 g drożdży 2 łyżki cukru 560 g mąki 250 ml mleka 100 g masła 1 jajko nadzienie 500 g gruszek obranych i bez gniazd
Niezły Młynekpestki. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie gotowe, odrywamy je po kawałeczku, spłaszczamy w dłoni, kładziemy śliwkę i sklejamy nadając kształt kuli. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Przed podaniem polewamy śmietaną/jogurtem
psgotujemyCiasto gryczane o obłędnym czekoladowym zapachu i bogatym wnętrzu. Idealne na deser dla osób dbających o linię :) Składniki : 180 g kaszy gryczanej ugotowanej w 400 ml wody 5 jajek 150 g cukru trzcinowego 120 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 150 g czekolady gorzkiej 25 g posiekanej suszonej żurawiny 25 g posiekanej suszonej śliwki(...)ponownie miksujemy, aby rozbić grudki. Wsypujemy mąkę i łączymy szpatułką. Dodajemy orzechy oraz żurawinę i mieszamy. Formę 30 x 11 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką pszenną. Przelewamy ciasto i wyrównujemy. Piec 50-60 minut z termoobiegiem w 180*C. Wyjąc, pozostawić do ostudzenia. Smacznego
Chocolate Muffin BlogWyrabiać ciasto przez 10 minut, stopniowo dodając masło. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i nieklejące. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Farsz: 750 g kiszonej kapusty z marchewką (odciśniętej) 50 g suszonych grzybów 80 g suszonych śliwek 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna jałowca 1 łyżeczka majeranku(...)ogniu przez ok. godzinę. Odstawić do ostudzenia, usunąć przyprawy (poza majerankiem oczywiście ;) ). Śliwki pokroić dodać razem z grzybami i cebulą do kapusty. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tarta Dno formy do tarty 25-26 cm z wysokim brzegiem (lub tortownicy) wyłożyć papierem do pieczenia. 1/4 ciasta odłożyć, resztę rozwałkować na placek. Wyłożyć nim dno i boki formy. Nałożyć
Pełny talerzNo, w końcu się za nie zabrałam, bo aż wstyd- śliwki już tyle czasu 'rządzą' na straganach, a ja dopiero dzisiaj zrobiłam knedle z ich dodatkiem
Kraina Miodem PłynącaJeśli tak to zachęcam do wypróbowania przepisu ! Będziecie bardzo mile zaskoczeni jak kasza wspaniale smakuje w serniku.Zastanawiałam się jakich owoców użyć do tego ciasta... ? Ale skoro jesień, to tylko i wyłącznie śliwki. Muszę przyznać, że lekko kwaskowe śliwki idealnie się komponują delikatną i kremową masą jaglaną.Koniecznie spróbujcie :-). Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Proporcje na tortownicę
Kulinarne przygody Gatityzimy to czas porządnego przeglądu zamrażarki bo przecież od wiosny zaczną do niej trafiać nowe zapasy - te z poprzedniego roku trzeba koniecznie zużyć. Dziś do ciasta przydała się ostatnia, niewielka porcja zamrożonych jesienią śliwek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaupalne, letnie dni polecam przygotować pyszne kruche ciasto pokryte masą budyniową, wykorzystując świeże sezonowe owoce np. śliwki, polecam wykorzystać zwykłe mirabelki, żółte i czerwone, które niektórzy uważają za mało wartościowe owoce, gdyż mirabelki rosną u nas wszędzie, na obrzeżach dróg, nad jeziorem, za płotami ogródków działkowych. Bo mirabelki nie potrzebują specjalnych warunków, to owoce, którym niestraszne są mrozy, czy złe(...)klimatyczne. Mirabelki przetrwają wszystko. Ja uwielbiam mirabelki są urocze, pyszne, słodkie i kolorowe, u nas rosną żółte i czerwone. Letnia tarta z mirabelkami i budyniem jest lekka i kolorowa. Ciasto przygotowane jest głównie z mąki kukurydzianej, jednym z dodatków jest też kaszka kukurydziana. Budyń do tarty jest domowy, przygotowany na bazie mleka i syropu z malin z tego przepisu. Można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępotrzeby dodajemy odrobinę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.2. W między czasie przygotowujemy nadzienie - morele, śliwki i jabłko kroimy w drobną kostkę, orzechy siekamy, wszystkie składniki łączymy w misce.3. Na oprószony mąką blat wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 40x60 cm (tu przyda się odrobina cierpliwości, chwilę to potrwa ;)). Na ciasto wykładamy
My Culinary Art150g miękkiego masła 140g brązowego cukru 2 jajka 165g mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 125g śmietanki 12% garść dojrzałych śliwek (np. mirabelki, tarki, węgierki) Przygotowujemy karmel. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy cukier w wodzie i mieszamy podgrzewając. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do uzyskania złotego syropu. Zdejmujemy z ognia(...)masło ubijamy mikserem na gładką masę. Dodajemy stopniowo jajka, wciąż ubijając. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową, następnie śmietankę i dobrze mieszamy. Ciasto umieszczamy w foremkach, wierzch każdej babeczki dekorujemy kawałkami śliwki i pieczemy 20-25 minut do suchego dźgulca. Anglicy radzą jeść na ciepło, z dużą ilością kawowego karmelu. Sos karmelowy z butelki też dał radę
les mirabelleskremówki 30% fix do śmietany (opcjonalnie) ok. 200-300 g dowolnych bakalii (np. orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy ziemne, migdały, rodzynki, suszone morele, śliwki, żurawina) Mazurek z Kajmakiem i Bakaliami - Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i jej środek wykładamy ciastem tworząc kształt jajka (z ciasta(...)zbyt długo ubijać, ponieważ może wytrącić się masło). Na całkowicie ostudzone ciasto wykładamy krem i dokładnie rozprowadzamy po całej po wierzchni. Za pomocą pozostałego kajmaku (ok. 150 g - lub mniej) tworzymy dekoracje. Całość przystrajamy dowolnymi orzechami, np. laskowe, włoskie, ziemne, migdały oraz bakaliami (np. suszone morele, śliwki, rodzynki, żurawina). Moje posty
Słodka Stronawidać na zdjęciach, w małej tortownicy i foremce kwadratowej).P.S Jak będzie sezon na śliwki to wypróbuję również ten przepis ze śliwkami. :) Śliwki i budyń waniliowy to również będzie udane połączenie! Kruche ciasto z truskawkami i budyniem PRZEPIS (forma: 30 x 25 cm)Temperatura: 190oC | Czas: ok. 1 hCiasto kruche 3,5 szkl. mąki pszennej (może być zwykła
coolinarnastrefa.blogspot.com