Jeszcze nikt mi nigdy nie powiedział, że nie lubi ciasta ze śliwkami!, kwaskowatość śliwek została przełamana lukrem i wyszło idealnie. Składniki na dużą prostokątną blaszkę:Ciasto: 38 dag maki 22 dag cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag roztopionej margaryny 1/2 kg śliwek Kruszonka: 15 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki wiórków kokosowych(...)przekrawać na połówki i równo rozłożyć na ciasto.3. Roztopić margarynę na kruszonkę, lekko przestudzić, dodać mąkę, cukier i wiórki kokosowe, wymieszać i powstałymi grudkami posypać śliwki.4. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec ciasto przez ok. 50-60 minut.5. Cukier puder przesiać do miski, dodać wrzątek, utrzeć łyżką i lekko płynnym lukrem polać wystudzone ciasto
Apetyczna babeczkaDzisiaj zapraszam wszystkich na zimowe ciasto ucierane z suszonymi śliwkami , smaczne i banalnie proste . Idealne na podwieczorek, polecam do wypróbowania. składniki na 4 porcje 5 jajek 2 szklanki mąki szklanka cukru kostka masła 300 g suszonych śliwek szczypta(...)soli odrobina bułki tartej przepis Przygotowujemy ciasto ucierając masło, cukier i szczyptę soli, dodajemy po jednym jajku i przesianą mąkę. Smarujemy formę masłem, posypujemy bułką tartą, napełniamy połową ciasta. Pokrywamy wydrążonymi śliwkami i zakrywamy resztą ciasta. Pieczemy około 40 minut
Smakowite Danianiestety nic takiego. No w sumie skąd mam mieć, skoro nie używamy raczej takich rzeczy. Ale okazało się, że doskonale się do tego nada budyń! Ciasto okazało się naprawdę smaczne, te suszone śliwki dawały taki fajny, niespotykany przeze mnie dotąd w ciastach posmak. Zresztą rozeszło się dość szybko, jeszcze Justyna wpadła do nas w odwiedziny to się załapała na spory(...)stosownym czymś, np. papierem do pieczenia. Ja gdzieś zgubiłem tortownicę (serio, nie mogłem jej znaleźć) więc użyłem prostokątnej formy. Teraz kroimy śliwki na plasterki i układamy na górze ciasta. Sporo tych śliwek będzie, pewnie pokryją nam cały wierzch ciasta. I bardzo dobrze. No i pieczemy w 160 stopniach przez 40-50 minut (sprawdzamy patyczkiem po 40 minutach, czy to już
Marder&Marder Manufactureprince polo Ciasto cytrynowe Kruche z masą kokosową jeżynami i gruszką Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną Szarlotka z lukrem Marcepanowe ciasto z śliwkami Rolada biszkoptowa z jabłkami Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem Miodownik z kremem(...)wiśniami i orzechami Mikołaj z piernika Flan kokosowo gruszkowy Torcik cukiniowy Szarlotka na kruchym spodzie Rolada bezowa z mandarynkami Czekoladowe z gruszkami i żurawiną Marcepanowo orzechowe z śliwkami Marchwiowe z lukrem królewskim Ciasto makowo gruszkowe Czekoladowe ciasto z malinami Ciasto odwracane z mirabelkami Kruche z pianką i borówkami Clafoutis z czereśniami i borówką Kruche z pianką i owocami Rolada truskawkowa
Ala piecze i gotujeprzepisie nie ma nic odchudzonego, ani nowego, ale uwielbiam ciasta drożdżowe ze śliwkami w klasycznej postaci. Nie mam jeszcze odwagi mocno eksperymentować z tym przepisem, ciężko będzie stworzyć coś lepszego ;). Przepis (lekko zmieniony przeze mnie) pochodzi ze starej książki mojej mamy, z której kartki już wypadają, ale przepisy są świetne: "Domowe ciasta i ciasteczka" Ilona Dąbrowa,Kinga Ośmycka. Składniki(...)równomiernie rozłóż. Rozłóż ciasno połówki śliwek i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Przygotuj kruszonkę: rozetrzyj w palcach wszystkie składniki, aż powstaną grudki masła. Schłodź kruszonkę w lodówce. Gdy ciasto wyrośnie, posyp śliwki równomiernie cynamonem, a następnie kruszonką. Piecz ok.1 h w 190 stopniach. Jeśli kruszonka zacznie się mocno przypiekać, przykryj papierem do pieczenia
Corner With Recipesjeść ich się nie chciało, a i ciasta nie było. Stwierdziłam więc, że to jest właśnie ten moment...Przejrzałam książki i gazety, zachwyciłam się kilkoma przepisami. Śliwki z cynamonem albo marcepanem, w cieście ucieranym, drożdżowym i serniku. Wybór ogromnie szeroki, człowiek sam już nie wie, czego chce... Aż w gazetce Pieczenie jest proste nr 4/2009 w oczy wpadła(...)wybornie - jeszcze lekko ciepła, ale najlepsza jest po nocy spędzonej w lodówce, kiedy masa się zetnie i smakuje niemal jak creme brulee. Do tego słodkie, soczyste śliwki i kruchutki, orzechowy spód. Bardzo łatwe ciasto, zniknęło u nas błyskawicznie - jest stosunkowo lekkie i bez większego problemu można pochłonąć większy kawałek. Polecam - jeśli nie teraz, to za rok.Orzechowa tarta ze śliwkamiSkładniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzePowidła zrobione (link tutaj), to czas upiec ciasto z ich dodatkiem i tak padło na ciasto drożdżowe ze śliwkami, migdałami i, oczywiście, powidłami.Przepis bardzo prosty, a efekt końcowy- zarówno wizualny jak i smakowy- naprawdę przyjemny, bo ciasta drożdżowego nie da się nie lubić :)Mimo, że ślimaczki są do siebie 'przyklejone', to bardzo łatwo się od siebie odrywają, wcale(...)min.Nagrzać piekarnik do 190 st.Ciasto wyjąć z miski, rozwałkować na prostokąt ok. 50cm x 40cm.Posmarować powidłami, posypać pokruszonymi migdałami i ułożyć- tylko na ten brzeg ciasta, od którego zaczynamy zawijanie- śliwki.Przygotować tortownicę o wymiarach 30 cm ( może wydawać się, że ten rozmiar tortownicy jest za duży, ale uwierzcie, że ślimaczki sporo urosną i zapełnią całą foremkę
Kraina Miodem Płynącaciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce.Składniki na kruszonkę miksujemy i wkładamy do lodówki.Śliwki drylujemy stając się, aby połówki owoca zostały połączone.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na oprószony mąką blat, odgazowujemy i dzielimy(...)części. Z każdej części robimy placek, układamy na nim śliwkę, do środka śliwki wsypujemy szczyptę cynamonu i cukru waniliowego i zawijamy śliwkę w ciasto, formując z niego bułeczkę.Bułeczki układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60-90 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie
Kulinarne przygody Gatitydodajemy rozczyn. Zasypujemy trochę mąką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie do mąki z rozczynem dodajemy mleko, cukier, masło, jajko,żółtka i sól.Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Mieszamy z cukrem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na jednakowe kawałki. Spłaszczamy ręką każdy kawałek.Wkładamy śliwkę i formujemy bułeczki. Masło roztapiamy. Cukier mieszamy
Anioły w kuchniniej te słodkie i niezwykle smaczne owoce. Bardzo aromatycznym dodatkiem jest też starta skórka z pomarańczy, którą dodałam zarówno do nadzienia, jaki i do kruchego ciasta. Budyniowa tarta z figami i śliwkami Składniki:Kruche ciasto200 g mąki pszennej3 łyżki soku z pomarańczystarta skórka z połowy pomarańczy100 g zimnego masłaszczypta soli1/4 szklanki brązowego cukru1 białko do posmarowania ciastaNadzienie1 budyń śmietankowy1(...)tartę przez około 15 minut, aż do zrumienienia jej brzegów. Tartę wyjmujemy z piekarnika, nakładamy na nią budyń oraz pokrojone w plasterki śliwki i figi, po czym z powrotem umieszczamy ją w piekarniku na 35 minut. Ciasto podajemy po całkowitym wystudzeniu
Kulinarne przygody Gatityszczegółów.Musiała to być tarta - bo dostałam nową, prostokątną formę i koniecznie musiałam ją w końcu wypróbować. Z lekkim, serowym nadzieniem, bo kiedyś jadłam sernik ze śliwkami i smakował bosko. Na kruchym cieście, koniecznie kakaowym, bo będzie pięknie wyglądać. I te śliwki... Co zrobić, żeby podkreślić ich smak...? Postanowiłam je upiec, ale nie na cieście, tylko osobno. Dzięki temu wyraźne(...)lodówce przez 1 godzinę.Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki. Ułożyć na blasze skórką do dołu.Miód wymieszać z cynamonem, polać nim śliwki.Piec w 180 st. C. przez 45 minut.Wyjąć z piekarnika, ostudzić.Jedną kulkę ciasta kruchego (drugą zachować do innego wypieku) rozwałkować, wyłożyć nią formę do tarty.Gęsto nakłuć widelcem, a następnie przykryć kawałkiem papieru do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię na swoją kolej. Oczywiście zmodyfikowałam go nieco. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, mocno czekoladowe, wilgotne i pachnące. Zniknęło z mojego stołu w ekspresowym tempie. Na pewno będzie gościło na moim stole podczas świąt. Można dodać do niego przyprawę do piernika, dzięki czemu nadamy mu bardziej świąteczny charakter. Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami Składniki: 120 g mąki(...)mieszamy wszystko łyżką lub szpatułką do połączenia się składników. Dodajemy bakalie i mieszamy delikatnie. Ciasto przekładamy do średniej wielkości keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ciasta układamy śliwki, skórką do dołu. Ciasto nie rośnie zbyt wiele podczas pieczenia, dlatego kiedy wylejecie je do formy, będzie wyższe może maksymalnie o 2 centymetry. Pieczemy około 80 minut w temperaturze
Mania Gotowaniasłodkie - idealne :) Składniki: Spód: 200 g kruchych ciastek maślanych 80 g roztopionego masła Ciasto: 500 g sera sernikowego potrójnie mielonego 500 g serka mascarpone 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1/3 szklanki śmietany 30 lub 36% 3 jajka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ok. 700 gram śliwek - wypestkowanych i umytych Kruszonka: 100 g rozpuszczonego masła 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki(...)pewnym czasie masa zacznie przypominać kruszonkę - wtedy wysypać nią na górę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec godzinę. Moje ciasto potrzebowało około 20-30 minut dłużej ze względu na to, że śliwki puściły dość dużo soku. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Chlebki pięknie wyrosły, dziury porobiły sie takie, jak należy, miąższ delikatny, zaś skórka chrupiąca. Śliwki dodały swego specyficznego smaku, no i własnych dzikich drożdży - z tego względu dodałem śliwki do ciasta wcześniej, niż było to w oryginalnym przepisie, by śliwkowe drożdże mogły dłużej uczestniczyć w wyrastaniu ciasta.Chlebki wyszły cudne, zaś malusie kromusie na jeden kęs - są rewelacyjne...Wpis znalazł się(...)mikserem, aż do dokładnego połączenia się składników.Jesli śliwki są bardzo suche, możesz je wcześniej namoczyć, a wodę z nich zużyć potem do robienia chleba. Pokrój śliwki na mniejsze kawałk, wrzuć do ciasta i dokładnie wymieszaj. Odstaw ciasto do wyrastania na 5 do 6 godzin, koniecznie pod przykryciem lub w siatce foliowej. Przełóż ciasto do natłuszczonych i wysypanych otrębami foremek
Grahamka, weka i kajzerkaogarnę w końcu:)Składniki; 350 g mąki, 25 dkg drożdży, 1 jajko, 1 żółtko, 100 g masła, szczypta soli, 60 g cukru, 150 ml mleka ciepłego, powidło śliwkowe, śliwki, Wykonanie;Zagniatamy ciasto z mąki, żółtka,drożdży, jajka, masła, soli,cukru i mleka.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy jeszcze raz. Rozwałkowujemy na prostokąt. Tniemy
Anioły w kuchni