muszę więc go dobrze wykorzystać:) Były już najlepsze na świecie jagodzianki oraz przepyszna Tarta z jagodami. Dziś przyszła kolej na puszyste, miękkie muffinki z jagodami i kremem jagodowym z mascarpone. Chłopcy od razu sięgnęli po dwie muffinki:) Co tu dużo mówić, musicie je koniecznie zrobić! Składniki:200g mąki pszennej,175g cukru pudru, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 150ml gazowanej(...)puder. Delikatnie połączyć suche i mokre składniki. Dodać jagody, krótko wymieszać. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami, do 3/4 wysokości nałożyć ciasto. Piec ok. 25min w temp. 200st. Ostudzić.Krem jagodowy:150ml śmietanki 30%, łyżka cukru pudru, 100g serka mascarpone, 1/2 szklanki jagód. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone i jagody. Zmiksować blenderem
Z miłości do słodkościwykonaniu Jeżeli lubicie kokos i miętę to to połączenie będzie dla Was idealne Składniki: Ciasto: - 120g cukru - 200g mąki pszennej - 100g wiórek kokosowych - 100g jogurtu naturalnego - 70g masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka - 1/2 szklanki wody - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cukru pudru - 15ml likieru miętowego - kilkanaście listków mięty - 1 opakowanie śmietan
Kuchenne Wariacjerównie dobrze będą smakowały na śniadanie. A skąd pomysł na nadzienie? Po prostu, potrzeba matką wynalazków :) A prościej mówiąc: zostało mi trochę masy na bazie śmietany i mascarpone, którą zazwyczaj wykorzystuję do ciast, a że żal było wyrzucić, bo nic marnować się w kuchni nie może, pomyślałam więc, że jak dodam jakiś owoc to będzie idealny farsz do moich migdałowych(...)łyżeczki cukru brązowego 2 łyżki mielonych migdałów mąka ok 3/4 szklanki 125 g serka mascarpone 100 g śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 1 gruszka cukier cynamonowy A jak to zrobić: Z mąki, mleka, migdałów, jajka, cukru i cukru waniliowego, zrobić ciasto naleśnikowe, dokładnie mieszając składniki, aby nie było grudek. Jeśli chcemy, aby ciasto było bardziej puszyste, można dodać odrobinę
Kuchnia w opałachborówek. Przepyszne i delikatne ciasto. Sernik zainspirowany przepisem z bloga Moje wypieki. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: spód: 75 g biszkoptów bezglutenowych - u mnie Savoiardi Nutri Free 50 g rozpuszczonego masła masa jogurtowa: 800 g jogurtu greckiego 2 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka olejku waniliowego 100 g cukru + 2czubate łyżki 25 g żelatyny 80 g serka mascarpone 250 g śmietanki(...)szklanki wrzącej wody. Jogurt grecki zmiksuj z serkiem mascarpone, cukrem, cukrem waniliowym i olejkiem waniliowym. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 4 łyżki masy jogurtowej, wymieszaj i połącz z resztą masy. Dodaj ubitą śmietankę i wszystko delikatnie zmiksuj. Wsyp borówki do masy, delikatnie wymieszaj i wylej na masę biszkoptową. Ciasto wstaw do lodówki do stężenia. Wierzch: Serek zmiksuj blenderem z borówkami
Kuchnia bezglutenowałyżki śmietany 12%, 2 łyżki oleju, 1/3 szkl. cukru, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 200 g serka mascarpone, 3 łyżki śmietany kremówki, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: mocna kawa, kakao gorzkie WYKONANIE Ciasto: Mokre składniki mieszamy w 1 misce, do 2 miski przekładamy suche składniki. Następnie mokre składniki mieszamy z suchymi. Ciastem napełniamy(...)papilotki do wysokości 3/4 i pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu studzimy. Odcinamy czubek i nasączamy zaparzoną kawą. Krem: Ubijamy kremówkę, dodajemy serek i cukier, a na końcu likier. Krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim muffinki. Wierzch posypujemy kakao
słodki bratekLekkie ciasto smaku słodko-kwaśnym z pysznym kremem z mascarpone.Idealne na gorące dni. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1,2 szklanki cukru 1,2 szklanki mąki pszennej 1,2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z mascarpone: 250 g serka mascarpone 250 g jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Masa porzeczkowa: 250 g dżemu z czarnej porzeczki 2 łyżeczki(...)bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy, pieczemy przez ok.30 minut w temperaturze 180 stopni. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy żeby spęczniała. Dżem porzeczkowy przekładamy do rondla, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia dodajemy żelatynę, mieszamy do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści, odstawiamy do ostudzenia.Tężejącą masę wylewamy na biszkopcie. Wstawiamy do lodówki aby do stężenia. Serek mascarpone i jogurt
Bajeczna Kuchniaproszku 2 czubate łyżki lemon curd 50 g ciasteczek amarettini Krem cytrynowy: 1 szklanka śmietany kremówki 3 łyżki serka mascarpone 2 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka l lemon curd Posypka cytrynowa lub biała czekolada do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie lub na stolnicy zagnieść ciasto i wylepić dno tortownicy
Wanilia i Kardamonłyżeczki żelatyny 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru wanilinowego 16g 500g serka mascarpone lub gotowego sera na sernik 500g śmietanki kremówki 36% 250g malin Dodatkowo: maliny do dekoracji bita śmietana poszatkowane pistacje Ciasto: 1. Mąkę z kakao przesiać. Dodać migdały, cukier, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dodać
Mała CukierenkaRosło wspaniale i szybko, polecam Wam ten przepis, jest idealny moim zdaniem. Truskawki pokroiłam na połówki, wymieszałam z serkiem (2 łyżki twarożku śmietankowego i 2 łyżki mascarpone), cukrem waniliowym, dodałam 2 łyżki brązowego cukru, wymieszałam i wyłożyłam równomiernie na ciasto. Posypałam kruszonką Beaty, którą zrobiłam tak: Kruszonka Beaty (podana w oryginale w gramach, ale tak było
Kuchnia Prezydentowejśmietany 30% * 1 galaretka truskawkowa * 3 łyżeczki żelatyny galaretka z owocami * truskawki * jagody * maliny * morele * galaretka cytrynowa spód * mieszanka owoców * galaretka agrestowa wierzch * 250 ml śmietany 30% * 250 g serka mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * 2 banany * masa marcepanowa różowa, naturalna i zielona lub brązowa * 2 sztuki toffifee * 2 patyczki do szaszłyków * 1 baton bounty Sposób wykonania Zanim(...)stężenia i dopiero kolejna warstwa, aż do zapełnienia otworu. Pozostałe owoce ułożyć po całej powierzchni "ciasta" i zalać je schłodzoną galaretką agrestową rozpuszczoną w 400 ml wody i odstawić do stężenia. Następnie wyjąć na paterę. Do naczynia przełożyć serek mascarpone, dodać 2 łyżki cukru pudru i lekko zmiksować, następnie wlać śmietanę i całość ubijać, aż masa zrobi się sztywna
Mix smakusernik jagodowy. Jako ciekawostkę dodam, że 30 lipca jest Międzynarodowy Dzień Sernika. Tym razem Ciasto na niedzielę , to właśnie Sernik . Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: (może być większa, ja musiałam podwyższyć obręcz używająjąc papieru do pieczenia) - 470g twarogu tłustego (dałam mazurski) - 1 kg serka mascarpone (4 op. x 250g) - 200g serka kremowego light (akurat taki miałam) - 3 budynie waniliowe(...)pieczenia indyka), gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej i wstawiamy do szczelnej blaszki (do której potem wlejemy wodę). Pora zabrać się za masę serową. Twaróg miksujemy z serkami (mascarpone i kremowym light) do uzyskania gładkiej masy (użyłam blendera). Zmiksowany twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy śmietanę i budynie – miksujemy na najniższych obrotach. Kolejno (cały czas miksując na najniższych obrotach
mojewypiekiinietylkoPorcja dla czterech osób 250 gram truskawek 250 gram serka mascarpone 50 ml słodkiej śmietany 30% 3 żółtka jaj 3 łyżki stołowe cukru 150 gram podłużnych biszkoptów Sok z dwóch pomarańczy Liście mięty Gorzka czekolada (do dekoracji) Sposób przygotowania Żółtka jaj ucieramy z cukrem. Do utartej masy dodajemy ser mascarpone i słodką śmietanę. Całość dokładnie mieszamy i odstawimy do lodówki(...)odrobinę likieru. Zanurzamy w soku biszkopty (krótko) i układamy z nic spód deseru. Na górę nakładamy mascarpone i przekrojone na pół truskawki. Następnie dodajemy następną warstwę biszkoptu, mascarpone i truskawek. Całość odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po stężeniu dekorujemy ciasto liśćmi mięty
Miód i pieprzserowa. 500g mascarpone 3 łyżki cukru 2 żółtka Wierzch. 3-4 figi 1-2 gruszki 4 łyżki dżemu pomarańczowego Wykonanie. Ze składników na spód szybko zagnieść ciasto, używając siekacza i wstawić na 1h do lodówki. Ciastem wyłożyć spód formy o średnicy 24cm lekko natłuszczonej i oprószonej mąką. Posmarować połową dżemu pomarańczowego. Piec w temp.180 stop.15 minut. Serek mascarpone zmiksować
Kulinarny karnet Christopheramini papilotkach do pralin. Do przygotowania kulek, możecie śmiało zużywać okrawki różnych ciast, nie tylko biszkoptowego. Składniki: 250 g pokruszonego, suchego ciasta biszkoptowego ( lub innego, np piaskowego ) 100 g masy kajmakowej orzechowej ( np. Helio ) 100 g serka mascarpone ewentualnie łyżka kwaskowatego dżemu Do dekoracji: roztopiona czekolada kolorowe posypki lukier barwniki spożywcze - do czekolady i lukru Wykonanie: Pokruszone ciastko biszkoptowe
kolorowotorcikowotortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy.KREM PORZECZKOWY:750 ml śmietanki kremówki 30%cukier puder do smaku500 g serka mascarpone2 łyżki musu z czarnej porzeczki1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ja użyłam domowego)DODATKOWO:2 opakowania M&M2 opakowania(...)PryncypałkówWykonanie:Zimną kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Nie było to więcej niż 4 łyżki, ile dokładnie? Próbuję i dosładzam :) W drugiej misce szybko zmiksowałam mascarpone z musem z czarnej porzeczki. Do ubitej kremówki po łyżce dodawałam serek mascarpone zmiksowany z musem z czarne porzeczki. Biszkopt pokroiłam na 3 równe blaty. Każdy blat posmarowałam dżemem
Blondynka Gotuje