sztywno. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, odrysuj formą od ciasta dwa okręgi, rozprowadź bezę, wstaw do pieca. Pieczemy pierwsze 10 min. 140 stopni C, potem godzina 110 stopni C. Bezy studzimy całkowicie. ŚMIETANKOWY KREM: - 300 ml kremówki (30% tłuszczu) - 1 łyżka cukru pudru - 2 spore łyżki serka mascarpone - łyżka proszku żelatyna Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodaj, cukier(...)puder i serek mascarpone. Żelatynę, rozpuść w około 40 ml wrzątku, dodawaj do masy cienkim strumieniem ciągle ubijając. POWIDŁA ŚLIWKOWE (możesz użyć też dobrej jakości powideł ze sklepu) - 600 g śliwek - 4 łyżki cukru - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1 gwiazdka anyżu Śliwki rozprażmy na patelni z cukrem i przyprawami, ciągle mieszając. Z całej masy powinno Nam odparować co najmniej
SMYKWKUCHNIkubka cukru 0,5 kubka cukru muscovado 4 jajka 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka tartych goździków 0,5 kubka oleju rzepakowego 4 średniej wielkości marchewki krem 1 op serka mascarpone sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny Polewa: 2 kubki soku marchewkowego 1 budyń śmietankowy 1 galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dosypujemy proszek i cynamon Jajka ubijamy(...)oczkach marchewkę wylewamy do wyłożonej papierem keksówki Pieczemy w temperaturze 180*C na złoty kolor około 40 minut Po upieczeniu studzimy, rozcinamy na pół serek, skórkę z cytryny i sok mieszamy, masą przekładamy ciasto połowę soku wlewamy do rondelka, gotujemy, w drugiej połowie mieszamy budyń, dolewamy do gotującego się soku, dosypujemy galaretkę i mieszamy, ciepłą polewą smarujemy ciasto:) Smacznego
Luźna Kuchnialepszego do kawy niż to właśnie ciasto :) Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 100g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego 3 żółtka 30g cukru pudru Galaretka: 600g wiśni (świeże lub z kompotu) 3 galaretki wiśniowe 500ml gorącej wody Krem: 500 ml kremówki 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Beza: 3 białka 150g(...)przyciąć na 20x30cm, ułożyć na dużej blaszce piekarnikowej i rozsmarować pianę, posypać płatkami migdałowymi. Bezę piec ok godzinę w 130 stopniach, pilnując aby się za bardzo nie przyrumieniła. ostudzić. Ciasto: Składniki posiekać, zagnieść i schłodzić godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować na wielkość blaszki (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć i piec ok 15-20 minut w 190 stopniach. Ostudzić. Ciasto
Smakołyki Asimascarpone. Całość rozpływała się w buzi, i choć ciasto syci, poza maluchem nikt nie zostawił na talerzu nawet okruszka. Polecam Wam ogromnie - nikt mu się nie oprze! Oczywiście, dekorację z masy cukrowej można zastąpić bitą śmietaną (wtedy nie ma potrzeby przygotowywania kremu maślanego) i owocami - będzie bardziej wiosennie i świeżo. W oryginale pieczone są trzy blaty ciasta w trzech tortownicach(...)tortu: 500 m śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru krem maślany na bezie: 100 g truskawek 80 g rabarbaru 1 łyżka cukru 250 g miękkiego masła 3 białka 200 g cukru dekoracja: masa cukrowa wódka lub ekstrakt waniliowy kolorowe barwniki spożywcze (czerwony, żółty i złoty) Ciasto: Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem i solą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto jeżynowo malinowe na czekoladowym biszkopcie. Czy może być coś lepszego. Lekko kwaskowe, mocno owocowe. Na jednym kawałku nie poprzestaniecie. biszkopt: 3 jajka wielkość M 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej płaska 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 250 g serka mascarpone 1/2 galaretki malinowej 350 ml śmietany kremówki(...)papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt około 20 minut aż się zarumieni. Krem: Jeżyny przekładam do rondelka, wsypuję cukier i podgrzewam aż zmiękną. Przecieram przez sito. Mus jeżynowy podgrzewam żeby był gorący i dodaję galaretkę suchą, rozpuszczam. Odstawiam do przestygnięcia i lekkiego stężenia. Śmietanę i serek ubijam na sztywno, dodaję
wesoła kuchniaTruskawki, maliny i borówki, przekładane kremem mascarpone - na przywołanie w końcu tego słońca ;) Miłej niedzieli! Składniki 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 36% 3 łyżki
pink envelopesmażenia, do podania: łyżka mascarpone (lub w lżejszej wersji naturalny serek typu Bieluch lub jogurt naturalny) oraz kilka borówek. Sposób przygotowania Przygotowanie tego naleśniczka jest bardzo proste. Najpierw wrzucamy do miski banana, jajko, otręby, cynamon, masło orzechowe i dolewamy mleko. Całość blendujemy na gładką masę. Następnie rozgrzewamy patelnię wysmarowaną masłem klarowanym. Wlewamy ciasto i krótko smażymy naleśniczka na małym ogniu
Natka Pietruszkimiał posmak kiełbasy. Składniki na ciasto z czereśniami: ( na formę o wymiarach 34 cm x 24 cm x 7 cm) Biszkopt: 7 jajek (L) szklanka drobnego cukru 3 łyżki śmietany 18% szklanka mąki pszennej typ 450 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao lub karobu (u mnie karob) Krem z mascarpone: 250 g serka mascarpone 400 ml śmietany 30% (schłodzić
Kuchcik gotujemąki pszennej 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Masa Raffaello: 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 75 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru pudru 750 g serka mascarpone 2 czekolady po 100 g 4 łyżki likieru kokosowego Frużelina owocowa (frużelinę możemy zrobić z innych owoców: jagód, brzoskwiń, malin): 20 świeżych truskawek 1 łyżka soku z cytryny(...)wiórki wchłoną całe mleko dodajemy likier kokosowy. Odstawiamy z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy w celu rozpuszczenia czekolady i schładzamy w lodówce. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy zimną masę kokosową. Jeszcze raz wstawiamy do lodówki. 15 truskawek , sok i skórkę z cytryny, cukier waniliowy, dżem miksujemy blenderem. Mąkę
Pyszności Słodkościmąki pszennej 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Masa Raffaello: 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 75 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru pudru 750 g serka mascarpone 2 czekolady po 100 g 4 łyżki likieru kokosowego Frużelina owocowa (frużelinę możemy zrobić z innych owoców: jagód, brzoskwiń, malin): 20 świeżych truskawek 1 łyżka soku z cytryny(...)czasu do czasu mieszając. Gdy wiórki wchłoną całe mleko dodajemy likier kokosowy. Odstawiamy z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy w celu rozpuszczenia czekolady i schładzamy w lodówce. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy zimną masę kokosową. Jeszcze raz wstawiamy do lodówki. 15 truskawek , sok i skórkę z cytryny, cukier waniliowy, dżem miksujemy blenderem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy
Salonik smakówaromatu waniliowego 1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego skórka starta z 1 cytryny Nadzienie: 300g białej czekolady 500g umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z pół cytryny Do nasączenia: 200ml soku pomarańczowego 150g zmiksowanych na mus truskawek Wierzch i boki: 600g(...)łyżką. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta. 7. Jeden krążek ciasta włożyć
Mała Cukierenkaaromatu waniliowego 1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego skórka starta z 1 cytryny Nadzienie: 300g białej czekolady 500g umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z pół cytryny Do nasączenia: 200ml soku pomarańczowego 150g zmiksowanych na mus truskawek Wierzch i boki: 600g(...)łyżką. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta. 7. Jeden krążek ciasta włożyć
Mała Cukierenkastanowią świeże jagody, które są kwaskowe. Polecam do popołudniowej kawki. Składniki: Ciasto blacha kwadratowa: czekolada gorzka 200 gram masło 200 gram mąka 1 szkl. cukier 1 szkl. jaja 5 szt. rum 3 łyżki Masa serowa: ser dwukrotnie zmielony waniliowy 750 gram jaja 2 szt. serek mascarpone 250 gram mąka pszenna 3 łyżki Dodatkowo: jagody świeże 2 szkl. czekolada(...)lśniąca. 2. Jaja ubijamy z cukrem na puszysto. Dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy. Następnie dodajemy lekko ostygniętą lecz wciąż ciepłą masę czekoladową. Ponownie miksujemy. Blachę wykładamy pergaminem. Wylewamy ciasto układamy jagody ( 1 szkl. ). 3. Ser miksujemy z mascarpone i jajami. Dodajemy mąkę i ponownie miksujemy. Wylewamy na ciasto. Układamy jagody ( 1 szkl. ). Wstawiamy do piekarnika
Kuchnia Paulettespodniebienie niejednego smakosza. SKŁADNIKI: Biszkopt: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, 1 ½ szklanki mąki, 6 łyżek oleju, 1 łyżka octu, ½ łyżki proszku do pieczenia, Masa truskawkowa: 300 ml śmietany 30%, 150g serka mascarpone, 1 śmietan fix, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie galaretki truskawkowej, 200g truskawek, Masa śmietanowo -trukawkowa: 300 ml śmietany 30%, 1 śmietan fix, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie(...)przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na kwadratową blaszkę o boku 25cm, lub formę w kształcie serca wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Z ciasta upieczonego na kwadratowej formie wycinam kształt serca. Biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 2. Masa truskawkowa: Truskawki kroję
Tradycyjna kuchnia Kasi