ciasto z powidłami śliwkowymi - 134 przepisów (strona:4/9)

Pychotka 2397

płaska łyżeczka amoniaku powidła śliwkowe orzechy  Wykonanie: 1. Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i wyrobić ciasto. 2. Podzielić je na 2 części. 3. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na formy, wyłożone wcześniej papierem do pieczenia. 4. Białka ubić na pianę z cukrem. 5. Oba ciasta posmarować powidłem i nałożyć ubitą pianę. 6. Posypać

Pasja Smaku
Miodownik tradycyjny 183

dzień kiedy blaty zmiękną i przejdą aromatem kremu. Wtedy rozpływa się w ustach. Zdecydowanie ulubione ciasto w moim domu:) Polecam na święta:) Miodownik tradycyjny           Składniki: Ciasto: ·        500 g mąki ·        1 czubata łyżeczka sody ·        1 jajko(...)otarta z cytryny   Dodatkowo : ·        powidła śliwkowe ·        rum   Przygotowanie:   Masło roztopić i lekko przestudzić. Składniki na ciasto zagnieść (śmietany możemy dodać najpierw łyżkę, jeśli ciasto będzie za suche dodać koleją). Wyrobione ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na 3 blaszkach. Ja używam blachy 32x24

Mania Gotowania
Świąteczny piernik 2 184

Składniki: 2,5 szklanki mąki, 4 łyżki powideł śliwkowych, 3-4 łyżki kakao, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżeczka sody, 4 łyżeczki przyprawy do piernika, 2

Aga w kuchni
Krem gruszkowo-czekoladowy z nutą chili 185

wśród moich przetworów na zimę. Ten domowy gruszkowo-czekoladowy krem jest gęsty, pyszny i zdrowy. W tym roku przygotowałam też pyszny mus jabłkowy , oraz powidła śliwkowe bez cukru , one też będą świetnym dodatkiem do ciast, naleśników czy gofrów. Krem gruszkowo-czekoladowy z nutą chili na zimę: Składniki: 2 kg dojrzałych gruszek 100 g gorzkiej czekolady 50 g gorzkiej czekolady

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto czekoladowe z konfiturą pomarańczową 415

ciasto już z konfiturą wiśniową (bardzo dobre) i jagodową (świetn e ) . Pasuje też malinowa, morelowa, brz o skwiniowa oraz powidła śliwkowe (takie poleca sama Autorka przepisu). Podczas pieczenia unosi się wspaniały czekoladowy zapach, jak niegdyś koło fabryki Wedla.... Ciasto warte wypróbowania. Ten przepis wybitnie udał się Nigelli. ;)     Ciasto czekoladowe z konfiturą pomarańczową PRZEPIS /żródło: N. Lawson

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pani Walewska 247

słoiczka powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki ·          100 g płatków migdałowych. Przygotowanie: Suche składniki ciasta wymieszać. Wysypać na blat, dodać masło i posiekać je na małe kawałeczki. Dodać żółtka. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na pół. Wstawić do zamrażalnika na 10 minut. Białka ubić na sztywną pianę. Kiedy będą ubite(...)dodawać powoli cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na spód, rozwałkować, posmarować połowę powideł. Jeśli mamy dwie takie same formy, należy postąpić w ten sam sposób z druga połową ciasta. Jeśli posiadamy jedna formę, to przygotowane ciasto wyciągamy z formy razem z papierem

Mania Gotowania
Makowiec z powidłami na półkruchym cieście 349

waniliowy 3/4 opakowania proszku do pieczenia 6 łyżek śmietany 18% 1 puszka masy makowej słoik powideł śliwkowych PRZYGOTOWANIE Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy miękkie masło. Siekamy razem z mąką. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Następnie 3 żółtka i 2 białka. Wyrabiamy ciasto dodając śmietanę. Dobrze wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki(...)ciasta zostawiamy na wałeczki. Resztę dzielimy na pół i wałkujemy. Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Kładziemy pierwszą część ciasta i wykładamy na nią masę makową. Przykrywamy drugim ciastem i smarujemy powidłami. Z pozostałego ciasta robimy cienkie wałeczki i układamy z nich ukośną kratownicę. Smarujemy ją roztrzepanym białkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem  w temperaturze

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto budyniowe-torta, budini 349

Mąkę ,żóltka ,masło połączyć jak na kruche ciasto.Proszek wymieszać ze śmietaną i dodać do ciasta.Zagnieść.Gotowe ciasto podzielić na dwie części .Rozwałkować i na papierze wyłożyć blaszki -dwie jednakowe.Posmarowac powidłami sliwkowymi .Ubić piane na sztywno z białek ,dodając pod koniec 2 szkl.cukru.Piane gotowa wyłozyc na placki z powidłami i posypac startymi orzechami.PIEC 30-40 minut(...)Mleko zagotować ,żółtka utrzeć z mąką .Masę żółtkową dodac do gotującego mleka,zagotowac ,ostudzić .Utrzeć masło,dodawac stopniowo ugotowany ostudzony budyń .Gotowy krem wyłożyć na jedno ciasto ,drugim zakrywając.Przepis z profilu"" Jesli chcesz dobrze zjeść""dziękuje za ten przepis osobie ,która go wstawila u siebie .CIASTO JEST bardzo kruchutkie ,delikatne w smaku a krem dodaje uroku i smaku .. TORTA

w mojej kuchni
Ciasto " Pawi ogon" 199

mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 4 jajka + 2 żółtka 250 g margaryny 1/2 szklanki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych orzechów 1 słoik powideł śliwkowych 200 g masła 1 l mleka 1 szklanka cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego  80 g mąki  ziemniaczanej 1 opakowanie galaretki wiśniowej  1 duża paczka biszkoptów(...)rozpuszczenia. Sposób wykonania: Ciasto kruche: 4 szklanki mąki pszennej przesiać, dodać cukier puder , proszek do pieczenia, margarynę i posiekać.  Dodać 1 jajko , 2 żółtka i śmietanę. Składniki zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 4 równe kawałki, zawinąć w folię spożywczą  i wstawić do lodówki na 40 minut. Po wyznaczonym czasie rozwałkujemy 1 część ciasta na wymiar blaszki

Słodkości i nie tylko
Muffinki cytrynowo-makowe 195

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Przepis, który mam dzisiaj dla Was jest zdecydowanie bardziej pracochłonny, niż ten na korzenne muffinki z powidłami śliwkowymi, ale zapewniam, że warto poświęcić trochę czasu, by przygotować te cudeńka. Ciasto na babeczki, jest proste, ale nie banalne. Wilgotne, o subtelnym, cytrynowym aromacie i z makowymi piegami. Jednak to w dodatkach tkwi prawdziwy sekret. Dzięki

Ratunku obiad
Powidła śliwkowe z rumem, bez cukru 139

roku przygotować dla siebie osobną partię. I tak powstały sok różany, dżemy (truskawkowy, malinowy, morelowy) i powidła śliwkowe z ksylitolem zamiast zwykłego cukru. W smaku bez różnicy a na pewno trochę zdrowsze. W zimie będą jak znalazł do chleba, pełnoziarnistych naleśników, pancakes, ciast czy deserów. Miałam pewne obawy, że owocowe przetwory bez cukru szybko się zepsują, ale jednak postanowiłam(...)przekonać się osobiście. Przechowuję je w chłodnym miejscu, część w lodówce i mam nadzieję, że dotrwają do zimy :) Dzisiaj przepis na pyszne powidła śliwkowe z dodatkiem rumu, który dodany w podanej przeze mnie ilości jest lekko wyczuwalny w smaku.  Składniki na 6 słoiczków po ok 200 ml: 2 kg dojrzałych, słodkich śliwek (waga po wypestkowaniu

Ze smakiem i z pasją
Mazurek kajmakowy 171

kajmakowa: 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka 1/2 kostki masła 1/2 laski wanilii Dodatkowo: migdały skórka pomarańczowa powidła śliwkowe Wykonanie: Masło siekamy z mąką, dodajemy cukry i żółtka. Zagniatamy w kulę, owijamy w folię i wkładamy na 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przenosimy na okragłą szklaną formę o średnicy 30 cm, podnosimy lekko brzegi ciasta i nakłuwamy widelcem(...)żeby puszka była cały czas pod wodą). Gdy puszka trochę przestygnie otwieramy ją, przelewamy do miski, dodajemy masło i ziarenka wanilii, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się masła. Ciasto smarujemy powidłami, masę kajmakową wylewamy na powidła i rozsmarowujemy równomiernie. Najlepiej wylewać ciepła masę, wtedy nie zastygnie nam od razu, tylko ładnie się rozleje.  Gdy masa lekko

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczna stefanka 609

cytryny,  80g margaryny,  powidła śliwkowe. Mleko zagotować z cukrem pudrem i kaszą manną. Gotować na małym ogniu około 15minut, często mieszając. Masę całkowicie ostudzić.  Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać po łyżce kaszy manny. na koniec dodać sok z cytryny.  Blaty ciasta smarować powidłami, następnie przekładać kremem.  Wierzch można posmarować resztą kremu

Z miłości do słodkości
Rogaliki z dodatkiem ziemniaków 597

jajko do posmarowania powidła śliwkowe Przygotowanie:   Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier puder, cukier waniliowy i sól. Drożdże rozpuścić w letnim mleku zostawić na klika minut by zaczęły rosnąć i wlać do mąki. Wbić jajko, dodać przeciśnięte przez praskę zimne ziemniaki i letnie masło. Wszystko zmiksować w robocie z końcówką do ciast drożdżowych. Do momentu aż ciasto(...)lepkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 4 równe części, każdą rozwałkować na duże okrągłe, cienki placki i podzielić na 8 trójkątów. Na szerszej części ułożyć płaską łyżeczkę powideł śliwkowych i zwinąć ku węższej części. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub matą silikonową, przykryć ściereczką

Ala piecze i gotuje
TORT CHAŁWOWY 369

cukru -2 szklanki mleka -0,5 szklanki koniaku -4 łyżki rodzynek -240g masła -600g chałwy waniliowej -powidła śliwkowe(najlepiej bez cukru) Do dekoracji: -polewa czekoladowa -uprażone płatki migdałów -orzechy -rodzynki -chałwa -listki mięty(ja pominęłam) Wykonanie ciasta: Jajka miksujemy z ksylitolem, mlekiem i olejem, wsypujemy mąkę z sodą i mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy miód(...)masła dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy masę. Do gotowej masy, wlewamy resztę koniaku, wsypujemy pokruszoną chałwę i odsączone rodzynki. Placki ciasta układamy na talerzu, zakładamy na to obejmę tortownicy. Każdy(z wyjątkiem wierzchniego) smarujemy najpierw powidłami, a następnie masą chałwową. Wstawiamy tort na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu zdejmujemy obręcz i dekorujemy boki oraz wierzch

Smaczne Zdrowe