ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:78/184)

Słodkie środy - Gofry z czerwonymi porzeczkami z nutą czekolady 170

miksujemy na jednolite ciasto. Dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy łyżką. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Gofrownicę smarujemy olejem, nakładamy ciasto i pieczemy rumiane gofry przez około 4-5 minut. Gofry podajemy z czerwonymi porzeczkami polanymi czekoladowym sosem i oprószonymi cukrem pudrem. Dekorujemy miętą. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik porzeczkowy z musem truskawkowym 196

ciasto  podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice  z kolekcji    JESIEŃ - PORCELANA BOGUCICE Sernik porzeczkowy z musem truskawkowym Składniki : Biszkopt jajka - 6 szt cukier - 6 łyżek mąka - 6 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Masa serowa : ser biały w kostce - 0,5 kg żelatyna - 3 szczube łyżki jogurt naturalny - 400 ml cukier kryształ - 3/4 szkl porzeczki(...)ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach (40x24) wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec ok.25 minut w 175 stop, ostudzić. Masa serowa : Do miski wyłożyć ser, dodać jogurt i cukier, blenderem zmiksować. Porzeczki oszypułkować, opłukać, dodać do sera, zblenderować. Żelatynę rozpuścić w gotowanej wodzie, lekko przestudzić, miksując robotem, wlewać po trochu żelatynę, dokładnie

Kuchnia Danusi
Drożdżowe ciasto (jak u babci) z rabarbarem i kruszonką 183

babci, słodki z mega ilością kruszonki z kwaśnym rabarbarem, mam do niego ogromny sentyment, czasami zmieniam tylko nadzienie na truskawki, porzeczki czy maliny, z kubkiem zimnego mleka czy kakao smakuje obłędnie….wracają wspomnienia! Nie ma chyba bardziej prostszego ciasta…. Składniki: Blacha 42/29 cm Ciasto drożdżowe: ½ kg mąki pszennej typ 500 10 g suchych drożdży 2 jajka 300 ml ciepłego mleka

Wanilia i Kardamon
Ciasto czekoladowe — bez mąki 139

Najważniejszą cechą tego ciasta nie jest brak mąki (chociaż to duży plus dla osób nie tolerujących glutenu), ale cudowny czekoladowy smak. Ten deser jest pyszny!!! Ja

Wypieki i Rumieńce
Muffinki kukurydziane z czarna porzeczką 189

propozycja to czarna porzeczka! Składniki: 100 g masła 2 jajka 125 ml mleka 250 g mąki kukurydzinej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 170 g cukru  czarna porzeczka 3 łyżeczki cukru do posypania Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Formę na muffiny wykładamy 12 papilotkami. Owoce jeśli świeże musimy opłukać i wysuszyć, ja użyłam własnych mrożonych(...)pieczenia, dodajemy sól,cukier, mieszamy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką.  Nakładamy porcje ciasta do papilotek do 2/3 wysokości, posypujemy po wierzchu dużą ilością czarnej porzeczki oraz cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut ustawiając piekarnik góra i dół bez termoobiegu

Życie zaczyna się w kuchni
Skubaniec Patrycji z jabłkami 193

płaskie łyżeczki do pieczenia 1 kostka margaryny do pieczenia lub masła (250g) 2 łyżki kakao 1kg jabłek ( może być to również agrest, czy porzeczka) 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru waniliowego Szczypta soli do ciasta Przygotowanie: Mąkę, cukier (3 łyżki), szczyptę soli, margarynę, żółtka i proszek do pieczenia razem zagnieść, podzielić na dwie części. Do jednej z części dodać kakao

W garach u Gosi
Domowy kisiel porzeczkowy 208

porzeczki mnie ominęły. Zbyt wcześnie dojrzały i nie zdążyłam wrócić do domu na czas. Obowiązki przejęła moja mama, która przejęła porzeczkowe przetwórstwo. Z porzeczek co roku robimy soki i dżemy, które akurat bardzo lubię Pieczemy także ciasta , czasem robimy lody i koktajle . Dziś wpadłam na nowy pomysł, choć trzeba przyznać, że nie jest to wielkie odkrycie – domowy kisiel porzeczkowy(...)zapach, który wypełnia całą kuchnię. Tego nie znajdziecie w żadnym gotowym produkcie. Spróbujcie przygotować go sami, nie pożałujecie Domowy kisiel porzeczkowy przepis na dwie porcję   szklanka porzeczek (u mnie czerwone i białe) 1,5 szklanki wody 3 łyżki miodu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 150 ml zimnej wody Porzeczki obierz, umyj i przełóż do garnka. Zalej

365 dni dookoła kuchni
Tort śmietankowy 323

dżem wiśniowy wiórki kokosowe porzeczki czerwone PONCZ woda gotowana - 1 szkl sok z cytryny -0,5 szt cukier -1 łyżka spirytus - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wymieszać. Dno tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić tłuszczem. Ciasto wylać do tortownicy , piec(...)ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować dżemem wiśniowym i śmietaną kremówką. Przykryć drugim krążkiem ciasta, posmarować dżemem i śmietaną. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu, posmarować kremem śmietanowym. Boki obsypać wiórkami kokosowymi, dekorujemy kleksami masy i czerwoną porzeczką. Reszta dekoracji , według własnego uznania. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
LEŚNY MECH 170

jest mięsiste i delikatne jednocześnie. Już mały kawałek wystarcza, aby się nasycić. Można je upiec 1-2 dni przed planowanym podaniem i do czasu użycia przechowywać w lodówce. SKŁADNIKI CIASTO 300-450 g mrożonego szpinaku 300 g (2 szklanki) mąki  pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g (3/4 szklanki) cukru 170 ml oleju 3 jajka KREM(...)pełna łyżka żelatyny + 3 łyżki wody (można zastąpić śmietan fixem) 1 pełna łyżka cukru pudru DODATKOWO: 1 słoiczek dżemu, np. z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych, 250-350 g świeżych owoców (malin, borówek, truskawek) WYKONANIE CIASTO: Jajka wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na blacie do cieplenia. Szpinak rozmrażamy na sicie i lekko odciskamy w dłoniach (ale nie za bardzo). Przekładamy

cool and minty
Kruche babeczki z kremem mascarpone i owocami 1156

krem wykładamy do wystudzonych babeczek *** *** Na wierzchu układamy umyte i wysuszone owoce, u mnie są to: borówki, czereśnie, morele, winogrona, maliny i porzeczki *** *** Do czasu podania babeczki przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY

Blog z Apetytem
Jesienna Pani Walewska 161

folią i wstawić do lodówki na 2 godziny. Dodatkowo: 6 białek 200 g cukru 410 g dżemu z czarnej porzeczki 200 g orzechów włoskich Orzechy posiekać. Formę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę schłodzonego ciasta, rozwałkować na dnie formy. Posmarować połową słoiczka z dżemem. 3 białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie łyżka

kulinarnyswiatdomi
Buleczki, Marchewkowe Slimaczki i Uciekajacych dni pare, Slodki Czwartek odc.88 238

wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na ok godzinę by wyrosło. nadzienie: kilka garści owoców, jagód, malin czy porzeczek (w oryginale 400 g) cukier puder i posiekane pistacje do posypania ew. cynamon, i cukier trzcinowy jako nadzienie Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części, każda rozwałkowujemy na prostokąt o grubości pół centymetra. Każdą część posypujemy owocami lub cynamonem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Galette z serem i truskawkami 305

twarogu tłustego 1 budyń truskawkowy 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka oleju 1 jajko 3 łyżki mleka kilka truskawek porzeczki czerwone cukier puder do podania Przygotowanie: Z mąki kukurydzianej, masła, śmietany i cukru pudru wyrabiamy jednolite ciasto, ja wyrabiałem je mechanicznie hakiem robota.. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut(...)Następnie zakładamy na siebie fałdy ciasta, układając je tak aby zachodziły na farsz, tworząc jakby „okienko” z którego wygląda farsz. Tak przygotowaną kukurydzianą tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut, następnie zmniejszamy temp. do 150 stopni i dopiekamy tartę jeszcze 15 minut.. Przed podaniem galette obkładamy jeszcze czerwonymi porzeczkami i oprószamy cukrem pudrem. Pyszne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI! 203

jest lekko wilgotne, nie zsycha się. Pozostaje świeże w temperaturze pokojowej do czterech dni. Przechowywane w lodówce nawet do tygodnia.  Ciasto jest na bazie oleju rzepakowego, z dodatkiem mrożonych owoców, takich jak: jagody, borówka, maliny, czerwona porzeczka. Można użyć każdych sezonowych owoców. Możecie w zastępstwie użyć pokrojonych w kostkę jabłek, gruszek czy banana.  Polecam Wam ten wypiek, robi

SMYKWKUCHNI
Proste domowe gofry z dodatkiem imbiru 143

pieczenia i olej Mieszam całość dokładnie i odstawiam ciasto na ok. 20 minut. Rozgrzewam gofrownicę, gdy już jest gotowa, wlewam ciasto i piekę ok. 4 minuty. Gotowe gofry posypuję cukrem pudrem i wykładam na nie dżem z czerwonej porzeczki. SMACZNEGO

Wielopokoleniowo