Powoli zaczynam myśleć o nadchodzących Świętach, w końcu trzeba złożyć jakieś konkretne menu :) Kiedyś w moim rodzinnym domu tradycją były torty. Proponuję Wam więc dziś bardzo
Czerwona PorzeczkaW piekarni niedaleko mnie można dostać bardzo fajne bułeczki żurawinowe. Zawsze byłam ciekawa czy w domu też uda mi się takie zrobić, w końcu co domowe
Czerwona PorzeczkaPuszysta kokosowa masa serowa, rozpływająca się w ustach , na wierzchu delikatna pianka z kokosem ... Ciasto iście anielskie ;) Prze pis wpadł mi do głowy, gdy przeglądałam mój
Czerwona PorzeczkaOto co robię gdy, że tak powiem, nie mam co sobą zrobić ;P Zapraszam na pyszne, pełnoziarniste bułki, które są o niebo lepsze od tych sklepowych
Czerwona PorzeczkaPamiętacie bajkę o Gumisiach?:) Gdy ciasto się upiekło od razu skojarzyło mi się z bajką i ze zbieranymi w niej "gumi-jagodami", a że do sernika
Czerwona PorzeczkaSkładniki na bułeczki: 150 ml mleka 100 g świeżych drożdży 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 20 g roztopionego
Czerwona PorzeczkaSkładniki: opakowanie ciasta francuskiego marmolada lub gęsta konfitura cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto dzielimy na kwadraty o bokach 5cm x 5cm. Na narożnikach wycinamy
Czerwona PorzeczkaSkładniki na 16 bułeczek: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 4 łyżki
Czerwona PorzeczkaSkładniki na ciasto: 750 g mąki pszennej 1 margaryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 1 szklanka gęstej śmietany Składniki na krem: 0,5
Czerwona PorzeczkaSkładniki (blacha 22x33cm): Kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 4 łyżki cukru Masa serowa: 1 kg półtłustego
Czerwona PorzeczkaSkładniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody Farsz: por 20dag wędzonego boczku 30dag pieczarek 3 średnie
Czerwona PorzeczkaJuż bardzo dawno chodziły za mną domowe bułki. Kiedy zobaczyłam przepis na blogu daktyle w czekoladzie od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. Niestety
Czerwona Porzeczkaciasto: 6 jajek, 6 łyżek cukru pudru, 6 łyżek mąki pszennej, skórka otarta z cytryny, krem: 500 g czarnej porzeczki, 200 ml śmietany kremówki 30%, 3-4 łyżki cukru, 8 g żelatyny Ciasto: jajka ubić na pulchną masę, dalej ubijając dodawać cukier puder. Następnie dodać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić(...)Podnieść ciasto z papierem, na którym się piekło i odwrócić do góry nogami na przygotowany papier. Zdjąć z wierzchu papier, na którym piekło się ciasto). Zwinąć w rulon i odłożyć do ostygnięcia. Krem: czarną porzeczkę umyć, włożyć do garnka, wlać 100 ml wody, zagotować. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Powinniśmy otrzymać 200 ml przecieru, jeżeli jest więcej należy odparować nadmiar
królestwo garówmleka łyżka cukru waniliowego 2,5 szklanki mąki 2 szklanki czarnej porzeczki kruszonka: 100 g masła, 120 g mąki, 100 g cukru Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wsypujemy pokruszone drożdże, następnie cukier i cukier waniliowy oraz roztrzepane jajka. Kolejną warstwę będzie stanowiło mleko, tłuszcz i mąka. Tak przygotowane ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 3-4 godziny(...)minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do niewielkiego naczynia wrzucamy miękkie masło, wsypujemy mąkę i cukier. Zagniatamy opuszkami palców do momentu utworzenia się okruszków. Na ciasto wysypujemy umyte i osuszone czarne porzeczki i wcześniej przygotowaną kruszonkę. Wstawiamy do rozgrzanego do 190`C i pieczemy około 40 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie.Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie Przyjemnościtwórczej powstało to oto ciasto. Piernikowe blaty przełożone kremem na bazie kaszy manny oraz pyszną masą porzeczkową, która doskonale przełamuje słodycz ciasta swoją nutą kwasowości. Goście byli zachwyceni :) Zamiast kremu grysikowego możecie użyć kremu budyniowego a w porzeczkach pominąć dżem. Jednak dzięki dżemowi, masa nie jest do końca twarda a przyjemnie "żelowa". Najlepiej przed podaniem schłodzić ciasto kilka godzin(...)czarnej porzeczki wraz z owocami 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 2 galaretki wiśniowe (lub o smaku owoców leśnych) Krem z kaszy manny: 2,5 szklanki mleka 5-6 łyżek cukru 5 łyżek kaszy manny 250 g masła Dodatkowo: polewa czekoladowa kolorowa posypka, wiórki kokosowe, mielone orzechy itp. Ciasto : Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao
My simple kitchen