Uwielbiam smak czarnych porzeczek a Wy? Przedstawiam przepis na orzeźwiające ciasto z sokiem porzeczkowym. Ciasto pyszne i łatwe w wykonaniu. Mniaaam! Ciasto z sokiem porzeczkowym Składniki: Jasny biszkopt , 3 budynie śmietankowe, litr soku z czarnej porzeczki, 2 śnieżki, 2 galaretki truskawkowe. Wykonanie: Biszkopt przygotowujemy według tego przepisu. Biszkopt dzielimy na dwa blaty, przecinając go wzdłuż. Sok z czarnej porzeczki wlewamy
paapilotkaaobowiązkowe ciasto na sezon wiosna - lato. To zdjęcie niestety nie oddaje soczystej zieleni tego biszkoptu, naprawdę kusi swym kolorem. A krem śmietanowo - porzeczkowy swym zdecydowanym smakiem porzeczki sprawia, że ciasto nie jest ani trochę słodko-mdłe. Każdą kostkę koniecznie udekorujcie jadalnymi kwiatami takimi jak bratki, nasturcja, akacja, czarny bez. Biszkopt szpinakowy(...)cukru 150 ml oleju rzepakowego 120 g świeżego szpinaku 260 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 cytryny (sok) krem porzeczkowy 250 ml dżemu z czarnej porzeczki 1 opakowanie galaretki czarna porzeczka 2 łyżki cukru pudru 500 ml śmietany kremówki 36% Szpinak i olej zmiksować blenderem na gładki mus. Białka oddzielić od żółtek i ubić
Jadło i czytadłoSezon na czerwoną porzeczkę jest w pełni. Kwaśny smak idealnie przełamuje słodką bezę. Ciasto jest proste i bardzo smaczne. Ciasto wygląda cudownie i efektownie. Składniki na ciasto kruche: 2 żółtka 200g masła 1 szklanka cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki gęstej śmietany 18% Składniki na warstwę porzeczkową: 750g czerwonej porzeczki 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru(...)zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę (ok. 20x30cm) i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut w temperaturze 190ºC do zarumienienia. Warstwa owocowa : Porzeczki należy odszypułkować, dokładnie umyć i osuszyć. Wymieszać z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną i bułką tartą. Wyłożyć na zapieczony spód. Beza : Białka
Słodki Zakątekpełni,w moim ogrodzie krzaczki borówek uginają się pod ciężarem owoców. Już zamrożone ponad 3 kg owoców i na tym nie koniec. Oczywiście obowiązkowo trzeba upiec ciasto. Tym razem w towarzystwie czerwonej porzeczki będzie prezentowało się jeszcze lepiej. Składniki na ciasto (duża blacha 32 x 42 cm): 600 g mąki krupczatki 150 g drobnego cukru 225 g twardego masła(...)łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka i 2 żółtka cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pozostałe składniki 600 g borówek amerykańskich 250 g porzeczek 1 budyń waniliowy małe bezy do dekoracji Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrobić w robocie kuchennym lub zagnieść ręcznie. Uformować kulkę i włożyć na pół godziny do lodówki lub 15 min. do zamrażarki. Nasmarować blachę
noteskulinarnyfigaciasta starczyło na wyklejenie 1 formy o średnicy 23 cm i 4 małych tartaletek o średnicy 9 cm. Ciasto włożyć do piekarnika i podpiekać ok. 10 minut. Po wyjęciu lekko przestudzić i nałożyć nadzienie. NA PORZECZKOWE NADZIENIE 400 g czerwonych porzeczek 2 jajka * 4-5 łyżek brązowego cukru * (użyłam Muscovado, dzięki czemu masa nabrała karmelowego koloru i smaku - pycha(...)minut, do momentu aż masa się zetnie i lekko zrumieni. Ponieważ z podanych proporcji na ciasto wyszły mi jeszcze 4 tartaletki, zwiększyłam ilość składników w masie śmietanowej - dałam 3 jajka, 200 ml śmietany i 8 łyżek cukru. Ilość porzeczek bez zmian. Przepis pochodzi ze strony Delicious Days
KUCHARNIAPrzepis na przygotowanie ciasta nie jest skomplikowany, polecam. Oprócz wymienionych składników będziemy potrzebować również dżem z czarnej porzeczki. Składniki na ciasto biszkoptowe : 6 jaj 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta biszkoptowego: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać Wylać na formę
Proste Potrawydużą porcją puree z batatów z dodatkiem siemienia lnianego. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, aromatyczne i nie wymaga dodatkowego nawilżania. Nadzienie to domowa konfitura, u nas niezwykła czeremcha z czekoladą , której przygotowanie wymaga jesiennych wędrówek do lasu (ale jest tego warta), z dodatkiem owoców czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu (w wersji dla dorosłych) , które zostały(...)asło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodaj serek, ekstrakt wanilii i masę krówkową nie przerywając miksowania. Odstaw do lodówki. Konfiturę wymieszaj z owocami czarnej porzeczki. Każdy kawałek ciasta podziel na 3 krążki (usuń jeden wypukły wierzch), połóż je jeden na drugim przekładając na przemian konfiturą i kremem. Pozostały krem rozsmaruj na torcie, udekoruj pierniczkami, płatkami
SzczyptaSmaQpiekarnika nagrzanego do 170 stopni piec przez 40 minut. Upieczoną tartę studzić na kratce. Ps. Jeśli brzegi ciasta zbytnio się rumienia możemy je przykryć folią aluminiową. dodatkowo: 250 g świeżych truskawek, 200 g świeżych malin, 150 g świeżej czerwonej porzeczki, świeże listki mięty cukier puder Wystudzoną tartę dekorujemy owocami, listkami mięty i oprószamy cukrem pudrem. Podajemy schłodzoną. Smacznego
Plate of Joytakim wydaniu? :D Nie przedłużam już, żebyście sami mogli ocenić ich letniość, lekkość, prostotę i smak :) Biegnijcie po porzeczki! Mini ptysie z cytrynowym kremem i porzeczkami Potrzebujesz: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200g mascarpone 2 kopiaste łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny ok. 1 szklanka czerwonych porzeczek cukier puder(...)posypania Sposób przygotowania: 1. Z gotowego ciasta francuskiego wycinaj szklanką krążki. 2. Wycięte krążki układaj na blasze do pieczenia lub w metalowej formie na muffiny i piecz 8-10min w 210*C. 3. Mascarpone wymieszaj ze śmietaną, skórką i sokiem z cytryny oraz 2 łyżkami cukru pudru - niech powstanie gładki krem. 4. Ostudzone ptysie przekrawaj w poprzek na pół
Kuchnia w Słońcu Skąpanarównież, że tarta jest dosyć mokra (po jej ukrojeniu wycieka sok z porzeczek). Mi to osobiście nie przeszkadza, ale jeżeli chcecie tego uniknąć, to należy zmniejszyć ilość porzeczek. SKŁADNIKI Na ciasto kruche 270 g mąki tortowej 130 g masła 65 g cukru 3 żółtka szczypta soli 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie 400 g czerwonej porzeczki 350 g truskawek
Passions hobbies lifeNarodzeniem, a potem tylko skropić mocną herbatą lub rumem by nie było zbyt suche. Bardzo polecam szczególnie dla zapracowanych! W oryginalnym przepisie można znaleźć nawet 2 szklanki suszonych porzeczek jednak wtedy ciasto jest bardzo kwaśne, dlatego trochę zmniejszyłam ich ilość. Dla kogo: dla wszystkich kochających ciasta z bakaliami dla tych, którzy chcą załatwić pieczenie ciast wcześniej i mieć spokój przed(...)ciasto zbytnio nie zamokło. Zawijamy ciasto w folię aluminiową i trzymamy w chłodnym miejscu. Ciasto można przygotować ok. 3-4 tygodnie przed świętami.Przed podaniem również można je lekko skropić rumem lub mocną herbatą, by nie było za suche. * Miałam kłopot ze znalezieniem suszonych porzeczek poza Internetem. Stacjonarnie możecie kupić je w Almie
Mania WypiekaniaW ramach leniwego weekendu koniecznie korzystajcie z pogody, spacer, rower, bieganie- cokolwiek! Może grill?;) Ja zapraszam na słodkości. Ciasto drożdżowe zawsze robi się szybko i przyjemnie
Czerwona PorzeczkaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Czerwona PorzeczkaDziś mam dla Was wspaniałe, mocno czekoladowe i bardzo wilgotne ciasto z dodatkiem buraków. Tak tak, to nie błąd, w środku są buraki ;) Ale nie
Czerwona PorzeczkaJest to jeden z najprostszych przepisów na chleb. Rzadko jem białe pieczywo, ale od czasu do czasu lubię sobie przypomnieć jego smak. A taka jeszcze
Czerwona Porzeczka