ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:74/134)

BROKUŁ Z JAJKIEM SADZONYM 197

 Nie słychać przeraźliwego wycia budzika, nawołującego do ciężkiej i nieprzyjemnej pobudki. Budzą promienie słońca, wpadające przez okno. Budzi zapach świeżo parzonej kawy, który ulotniwszy się

W kuchni Karmel-itki
Tosty pomarańczowe 121

pomarańczą, wydaje się, że w domu od rana piecze się ciasto. Pycha Składniki: - 3 jajka; - kilka kromek chleba (ja używam czerstwego); - 1/4 szklanki mleka; - 1 szklanka soku pomarańczowego 100 % (np. tymbark) - 1 łyżka cukru wanilinowego; Wykonanie: Do miski wbić jajka, dolać mleko, sok i wsypać cukier. Roztrzepać trzepaczką. Na patelni rozgrzać masło lub olej roślinny, kromki chleba moczyć w jajku

dom-agi.pl
Gruziński lawasz z adżapsandałem 237

masła, szczypty soli i wody wyrabiam ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego ( w razie potrzeby można dodać dodać wody). Odstawiam na około 30 minut aby odpoczęło. Następnie dziele na cztery części. Każdą część rozwałkowuję na podsypanej stolnicy. Placki powinny być dość cienkie. Rozwałkowane placki smażę na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Jak tylko na ciesie pojawią się bąble należy przewrócić

Magiczna kuchnia Darii
Ciasteczka zbożowe 178

brązowego cukru1,5 łyżeczki przypraw korzennychSposób przygotowana:Masło rozpuszczamy na patelni, dorzucamy płatki owsiane i cukier brązowy. Smażymy do lekkiego zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia.Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, przyprawy korzenne i mieszamy. Następnie dodajemy ostudzone płatki owsiane i mieszamy. Do suchych składników wbijamy jajka i ugniatamy zwarte ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie ciasto cienko

Słodkie Przyjemności
Na Festiwal Dyni kopytka. 228

ciasto, gdy jest zbyt lepkie dodajemy mąkę pszenną. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy pod lekkim kątem ostrym nożem na 1,5 cm kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku. Ugotowane kopytka odcedzamy.   Podajemy ze sosem lub jak ja z podsmażonym boczkiem i tartym na listki parmezanem. Boczek wysmażyłam na patelni, odłożyłam na bok i po wystudzeniu pokruszyłam na skwarki

Przysmaki Karolki
Szarlotka pod chmurką 290

jajko L (najlepiej z wolnego wybiegu)łyżeczka olejku śmietankowego (aromat)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 kostki zimnego masła (100 g)Przygotowanie kruchego ciasta:Ze wszystkich podanych składników zagnieść kulę ciasta. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotować jabłka.Składniki na nadzienie jabłkowe:4 duże, polskie jabłka (wzięłam dość kwaskowe(...)cukru karmelowego (dodaj tyle, aby było wystarczająco dla Ciebie słodkie)"bardzo dużo" cynamonuPrzygotowanie nadzienia jabłkowego:Jabłka dokładnie umyj oraz obierz. Wytnij gniazdka nasienne. Pokrój jabłka w drobną kostkę. Na patelni (używam ceramicznej, nieprzywierającej) rozpuść połowę porcji cukru karmelowego do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. Wrzuć pokrojone jabłuszka i smaż do uzyskania pożądanej masy jabłkowej. W miarę smażenia dodawaj resztę cukru

Eat Shrimps
Domowa shoarma drobiowa 242

Shoarma to chyba jedno z najprostszych i najszybszych do przygotowania dań arabskich. Można ją przyrządzić niemal każdego gatunku mięsa: z piersi kurczaka lub indyka, wołowiny, cielęciny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierogi z kapustą i grzybami 267

czerwonym barszczem, zupą grzybową lub osobno. Zanurzone w zupie lub z podsmażoną cebulką. Gotowane lub odsmażane (takie są najlepsze). Inaczej mówiąc - pełna dowolność. Składniki na 50-70 pierogów: Ciasto 3 szklanki mąki poznańskiej (na pierogi) 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka masła ¾ łyżeczki soli Farsz 75 - 100 g suszonych grzybów 1 liść laurowy 1 korzeń pietruszki 700 g kiszonej kapusty(...)liściem laurowym i obranym, umytym korzeniem pietruszki. Gotować, aż zmiękną (ok.15-20 minut). Kapustę drobno pokroić. Cebulę pokroić w kosteczkę. Grzyby osączyć (wywar zachować) i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (lub masła), zeszklić cebulę, dodać kapustę i grzyby. Dusić razem do miękkości, podlewając wywarem z grzybów (jeżeli zabraknie, można dolać wody). Gdy kapusta będzie już miękka

Pełny talerz
Jagielnik rabarbarowy 164

łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka masła 1 szklanka wody 1 łyżka esencji waniliowej 4 łyżki cukru pudru 1 galaretka żurawinowa 2 łyżeczki żelatyny 1 galaretka truskawkowa truskawki na wierzch ciasta Nadzienie rabarbarowe: 700 g rabarbaru 300 g cukru Wykonanie: Rabarbar płuczemy, kroimy w 2 cm kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie ustawiamy(...)doprowadzamy do zagotowania. Rabarbar dusimy bez przykrycia przez 60 minut, mieszając, aby się nie przypalił. Odstawiamy do przestudzenia. Sucha kaszę wsypujemy na patelnię i prażymy przez 10 minut. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. W garnku o grubym dnie podgrzewany 1,5 szklanki mleka i 1 szklankę wody, wraz z solą

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki ze szpiankiem! 208

Zapraszam do wspólnego gotowania! Smażymy naleśniki! A co! Zapraszam! ;-) CIASTO NA NALEŚNIKI: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka wody gazowanej - 1 szklanka mleka - 1/2 szklanki oleju rzepakowego - sól, curry - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - 3 jajka W/w składniki za pomocą miksera wymieszaj na gładką masę. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej do naleśników.  Nadzienie: -  3 posiekanych garści świeżych

SMYKWKUCHNI
Krokiety z pieczarkami i porem 249

woda i przy pomocy trzepaczki balonowej wymieszac tak by ciasto bylo gladkie i bez grudek.Odstawic na 1 godzine.przygotowac farsz.Pieczarek jesli sa czyste najlepiej nie myc,tylko usunac papierowym recznkiem pojedyncze grudki ziemi.Zachowaja wowczs smakowity aromat.Zerzec grzyby na grubych oczkach tarki.Pora dokladnie umyc i pokroic w cienkie polkrazki.Drobno pokroic cebule.Na patelni rozgrzac 1 lyzke masla ghee i zeszklic cebule.Dodac posiekane pieczarki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka kajmakowa 300

Babka kajmakowa...Lekko wilgotna, o pięknym, karmelowym kolorze.Z dodatkiem słodkiej masy krówkowej.Oblana polewą kajmakową.Oprószona płatkami migdałowymi.Komu kawałek?Zapraszam!Składniki:Babka:5 jaj;1

Gospodyni Miejska
Tarta z mozzarellą i pomidorami 164

wstawić do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do formy na tartę.  Piec około 15 min w 200 stopniach. W tym czasie pokroiić cebulę w krążki i smażyć ją na odrobinie oliwy, aż zmięknie. Pomidory pokroić w krążki posolić, skropić oliwą i grillować na patelni grillowej przez około 15 min. Na upieczony kruchy spód ułożyć

Anioły w kuchni
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM I CZEKOLADĄ 269

mlecznej czekolady- szczypta soliZiarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, odstawić do wystudzenia. W tym czasie utrzeć miękkie masło z ksylitolem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodać szczyptę soli, pokrojone na małe kawałki rodzynki i czekoladę, wystudzone ziarna słonecznika , płatki owsiane oraz mąki. Zagnieść ciasto. Masa będzie dość lepka i miękka. Formować z niej kulki wielkości

Smaczne Zdrowe
PIEROGI Z DYNIĄ, BOROWIKAMI I SOSEM Z KURKUMĄ I CURRY 194

odstaw na pół godziny w temperaturze pokojowej. Ciasto rozwałkuj cienko na posypanej mąką stolnicy i wykrawaj z niego kółka, używając szklanki lub obręczy do formowania potraw. Z pozostałego ciasta ugnieć kulę, rozwałkuj i wykrój dodatkowe pierogi. Nałóż na nie małe porcje farszu, zlep dokładnie palcami brzegi pierogów i dociśnij widelcem. Gotowe pierogi gotuj przez około 3 minuty we wrzącej, osolonej(...)przez około minutę. Odcedź i przechowaj w cieple. Jeśli używasz suszonych borowików, namocz je w miseczce z ciepłą wodą przez około 30 minut przed usmażeniem ich na rozgrzanym na patelni maśle. Jeśli dysponujesz świeżymi borowikami, oczyść je, pokrój w grube plastry, dopraw do smaku i usmaż. Przechowaj w cieple. Przygotuj sos: w rondelku zagotuj pół szklanki wody z ½ kostku bulionu

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
GNOCCHI W KURKACH / GNOCCHI WITH CHANTERELLES 166

Obierz i drobno pokrój cebulę. Czas na gnocchi. Ciasto podziel na mniejsze części i z każdej zrób dość wąski wałek, pokrój na małe kawałeczki – nasze gnocchi. Zagotuj duży garnek osolonej wody. Wrzuć gnocchi do gotującej się wody i gotuj aż kluseczki wypłyną na powierzchnię. Odcedź je na durszlaku. Rozgrzej patelnię z olejem do smażenia mniej więcej w tym samym

Martyna Cooks
Naleśniki Klasyczne 188

słodko , można dodać 3-4 łyżki cukru. Konsystencja ciasta powinna być bardzo rzadka.2.Twaróg:Dwie kostki twarogu wrzucić do miski , dodać wszystkie składniki. Łyżką wszystko ładnie wymieszać,ugnieść i dodawać cukier jak uważasz , że jeszcze twarożek jest mało słodki.3.Smażenie:Co tu dużo pisać? Mała ilość oleju na patelnię, ponieważ w samej masie jest już olej. Masę nabierać chochlą

Gotuj Z Muzyką
Wegetariańska tortilla z pełnoziarnistych naleśników - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 180

naleśników. Szybko - smacznie - zdrowo :)Składniki ciasta naleśnikowego:2 szklanki mleka,1 szklanka wody,3 jajka,ok. 1 szklanka mąki pszennej,ok. 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,2/3 łyżeczki soli,1 łyżeczka cukru.Wszystkie składniki połączyć i odstawić na kilka minut. Smażyć niezbyt cienkie naleśniki na suchej (nie natłuszczonej) patelni na lekko złoty kolor. Przestudzone smarować sosem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kopytka 339

miski. Na posypanej mąką stolnicy toczymy wałeczki z ciasta, kroimy ukośnie na kluski. Wrzucamy partiami do osolonego wrzątku, mieszamy by nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową lub siteczkiem. Podajemy ze skwarkami albo sosem. Świetnie też smakują na słodko odgrzane na patelni z masłem i posypane cukrem

prawdziwe jedzenie
Kaczka po pekińsku. 159

drewnianą łyżką. Wyłożyć na stolnicę i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 min. Znowu wyrobić ,uformować wałek o średnicy 4 cm i pokroić na 16 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć , połowę posmarować olejem sezamowym  i nałożyć  na pozostałe ,tworząc pary. Pary rozwałkować na placki o średnicy 15 cm. Patelnię posmarować olejem sezamowym  ,smażyć placki

Kulinarny karnet Christophera
Naleśniki z nadzieniem serowo-czekoladowym podane z sosem jeżynowym 178

smażenia  Wykonanie:Zmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki.Smażyć naleśniki.Nadzienie serowe:250 g twarogu4 łyżki cukruodrobina mlekaSkładniki zmiksować na jednolitą masę.Krem czekoladowy wg przepisu tutajUsmażone naleśniki smarować pół serem, pół kremem czekoladowym i zwijać w rulon.Naleśniki podsmażyć.Na patelnię wrzucić 2 łyżki masła, łyżkę miodu i smażyć naleśniki

kolorowotorcikowo